Drie Zwitsers verdacht van nucleaire smokkel

Redactie

Tegen drie Zwitserse ingenieurs worden aanklachten voorbereid omdat zij ervan verdacht worden technologie voor de vervaardiging van kernwapens te hebben doorgespeeld aan een crimineel netwerk in Pakistan. Dat heeft onderzoeksrechter Andreas Müller donderdag gezegd.

Müller kwam tot de conclusie dat het drietal, de broers Urs en Marco Tinner en hun vader Friedrich, moet worden berecht na uitvoerig onderzoek naar een bende die nucleaire geheimen smokkelde. De drie zouden banden hebben onderhouden met het netwerk van Abdul Qadeer Khan, de vervaardiger van de Pakistaanse atoombom, die ook in Nederland zou hebben gespioneerd.

De Tinners zouden Khan de technische expertise en instrumenten hebben geleverd voor de productie van gascentrifuges. Khan op zijn beurt zou deze centrifuges hebben verkocht aan landen die in het geheim werken aan een eigen atoomprogramma, zoals Libië en Iran. Zijn netwerk werd in 2003 opgerold.

Müller beschuldigde de Zwitserse regering er ondertussen van zich op grootschalige wijze te hebben bemoeid met justitie en bijna al het bewijsmateriaal, onder druk van de Verenigde Staten, te hebben vernietigd. De regering zou de federale politie bovendien hebben opgedragen Müller niet terzijde te staan bij zijn onderzoek.

Het Amerikaanse Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid concludeert na onderzoek dat de Zwitserse autoriteiten, de CIA en de Tinners alle in gebreke zijn gebleven bij het voorkomen van de verspreiding van kernwapentechnologieën. Vooral justitie in Zwitserland en Amerikaanse inlichtingendiensten zouden onvoldoende hebben samengewerkt.

De Tinners ontkennen overigens niet dat zij voor het netwerk van Khan werkten, maar zeggen wel dat zij niet wisten dat Khan kernwapens wilde maken. Na 2003 zouden de drie voor de CIA hebben gewerkt. Urs Tinner zegt dat hij de CIA informatie leverde die leidde tot het opbreken van het netwerk van Khan.

Het openbaar ministerie bestudeert het rapport van Müller om te zien of er inderdaad voldoende grond is om de Tinners te vervolgen.