Oproep tot bankrun wordt strafbaar

Het oproepen tot een bankrun wordt strafbaar. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) werken aan een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld. Dat schrijven ze in een brief die donderdag aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Vorig jaar riep Pieter Lakeman in het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland rekeninghouders op om hun geld weg te halen bij de DSB Bank. Mede door die oproep ging de bank uiteindelijk ten onder.

Volgens de ministers zijn banken erg gevoelig voor zulke oproepen en verdienen ze strafrechtelijke bescherming. Een bankrun leidt volgens hen niet alleen tot chaos bij de betreffende bank, maar zorgt er ook voor dat banken minder snel geld aan elkaar lenen en heeft dus invloed op het gehele maatschappelijke leven.

Het vorige kabinet had naar aanleiding van de bevindingen van de commissie die de val van de DSB Bank onderzocht al beloofd te onderzoeken of het oproepen tot een bankrun strafbaar kon worden gesteld. De mogelijkheden daartoe zijn nu nog beperkt.