Tweede Kamerleden lappen 2000 euro voor SR

Redactie

De leden van de Tweede Kamer hebben vorige week op de laatste vergaderdag van het jaar 2000 euro bij elkaar gesprokkeld voor de 3FM-actie Serious Request. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie had in de grote zaal een box neergezet waar zijn collega's geld in konden stoppen.

Donderdagmiddag had hij 1300 euro geteld maar daar is op het allerlaatste moment nog 700 euro bij gekomen, aldus Voordewind. Van wie dat afkomstig was, mocht hij niet zeggen, maar het komt vanuit de Kamer, aldus de initiatiefnemer.

Voordewind leverde het bedrag donderdag in bij het Glazen Huis, dat dit jaar in Eindhoven staat. Zijn PvdA-collega Martijn van Dam, afkomstig uit Eindhoven, vergezelde hem. In 2007, toen het Glazen Huis in Den Haag stond, werd 8700 euro opgehaald.

Eerder deze week had ook de SP al een bedrag overhandigd in Eindhoven. SP-leider Emile Roemer gaf 2400 euro af en heeft een rondleiding en diner in de Tweede Kamer ter veiling aangeboden. Het laatste bod daarop is tot nu toe ruim 1000 euro.

Omdat het kabinet dit jaar geen bijdrage namens de overheid geeft aan de 3FM-actie, hadden de ministers vorige week op verzoek van Voordewind zelf geld ingezameld. Over dat bedrag worden volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken geen mededelingen gedaan, omdat het een privéaangelegheid is.

Tweede Kamer doneert 2000 euro voor 3FM-actie
Tweede Kamer doneert 2000 euro voor 3FM-actie (Foto: ANP)