Aantal banen met dertienduizend afgenomen

Redactie

Het aantal banen in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar met 13.000, of 0,2 procent, afgenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar, na correctie voor seizoensinvloeden, steeg het aantal banen met 11.000, of 0,1 procent. Het is het tweede kwartaal op rij met groei, nadat in de vijf kwartalen daarvoor het aantal banen afnam.

Het CBS stelt dat de groei op kwartaalbasis wel minder was dan in het tweede kwartaal. Omdat werkgevers aan het begin van economisch herstel vaak kiezen voor werknemers met flexibele arbeidscontracten, was de groei voor een belangrijk deel toe te schrijven aan meer uitzendbanen.

In het bedrijfsleven waren er 71.000 minder banen dan in het derde kwartaal van 2009. Het CBS merkt op dat deze daling aanzienlijk kleiner is dan in de voorafgaande kwartalen. In de bouw en bij financiële instellingen was de daling nog relatief groot en in de horeca was er geen banenverlies meer.

De sterke groei van de werkgelegenheid in de niet-commerciële dienstverlening hield aan. In vergelijking met een jaar eerder waren er 57.000 banen meer. Het overgrote deel van deze groei is volgens het statistiekbureau toe te schrijven aan de zorg, met een plus van 47.000. Er werken ook meer mensen bij de overheid en in het onderwijs dan een jaar eerder.

De lonen van werknemers per arbeidsjaar waren in het derde kwartaal 1,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Deze loonstijging is gelijk aan de cao-loonstijging van 1,1 procent. Promoties en variabele beloningselementen zoals bonussen, provisies en overwerkvergoedingen hadden per saldo geen opwaarts effect op de lonen.

De loonkosten per arbeidsjaar, waarin ook de werkgeverspremies zijn opgenomen, stegen met 1,3 procent iets sterker dan de lonen. Dit komt door gestegen werkgeverspremies voor werkloosheid en de zorgverzekering, meldt het CBS.