Corporaties waarschuwen voor gevolgen wietkweek

Woningcorporaties waarschuwen mensen die wiet kweken in hun woning. De illegale plantages zijn volgens de koepelorganisatie van corporaties Aedes vaak makkelijk te vinden en leiden bijna altijd tot huisuitzetting. Al jaren belanden tussen de twee- en driehonderd huurders en hun gezinnen door wietkweek op straat.

Vorig jaar werden 273 corporatiewoningen ontruimd, 11 procent meer dan in 2008. Het jaar daarvoor was er ook een piek met 280 uitzettingen nadat er 2006 'slechts' 206 woningen werden ontruimd.

Volgens Aedes tonen corporaties steeds minder coulance voor huurders die met thuiskwekerijen betrapt worden. "Bij huurachterstanden tonen corporaties nog wel eens begrip, omdat ze er in principe juist zijn voor mensen met weinig geld. Bij wietkwekers ligt dit anders."

Wietkwekers lopen vaak tegen de lamp doordat hun plotseling hogere energierekening opvalt. Energiemaatschappijen trekken daarover bij de verhuurder aan de bel.

In sommige gevallen gaat het maar om een kleine hoeveelheid planten, maar de corporaties zijn streng. "Er staan genoeg mensen op de wachtlijst die zich wel netjes aan de regels houden."


Corporaties waarschuwen voor gevolgen wietkweek (Foto: Novum)