Orde verscherpt toezicht op advocatenkantoren

Redactie

De Nederlandse Orde van Advocaten is van plan jaarlijks 10 procent van alle advocatenkantoren door te lichten. De orde vernieuwt volgend jaar het toezicht door meer deskundigen in te zetten. Hierdoor kan de geheimhoudingsplicht volgens de beroepsorganisatie in stand blijven.

De huidige toezichthouders, de zogeheten dekens, zijn advocaten die in hun regio zijn gekozen. Om hun taak beter te kunnen uitvoeren krijgen ze steun van financieel specialisten van een accountantskantoor. Daarnaast wordt een centrale Stichting Derdengelden opgezet die al het geld beheert dat cliënten tijdelijk bij hun advocaat willen stallen.

Het nieuwe toezichtstelsel wordt vanaf volgend jaar gecontroleerd door een onafhankelijke autoriteit die toeziet op de afhandeling van klachten en de kwaliteit van het toezicht. Deze toezichthouder moet overtredingen in een vroeg stadium voorkomen of aan het licht brengen, zodat de kwaliteit en integriteit van de beroepsgroep beter kan worden gegarandeerd.

Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) stelde in maart dat als het toezicht effectief wil zijn, de geheimhoudingsplicht van advocaten moet worden doorbroken. Het Bureau Financieel Toezicht zou dan als externe toezichthouder in advocatendossiers moeten kunnen kijken De Orde van Advocaten stelt donderdag dat dit door de voorgestelde maatregelen niet nodig is.

De beroepsorganisatie voor advocaten wijst erop dat het een fundamenteel recht van cliënten is om vertrouwelijk met hun advocaat te kunnen spreken. "Dit fundamentele recht mag niet worden aangetast door een overheidsinstantie inzage in de dossiers te geven."

Bij de nieuwe Stichting Derdengelden kunnen alle geldstromen via advocatenkantoren worden gecontroleerd. Ongebruikelijke transacties kunnen dan tijdig worden gesignaleerd. Advocatenkantoren zijn nu nog verplicht zelf een stichting in het leven te roepen voor die geldstromen, wat volgens de orde vaak administratieve problemen oplevert.

De maatregelen zijn een uitwerking van een advies van oud-topman van het OM Arthur Docters van Leeuwen. Hij adviseerde in april dat het toezicht moet worden versterkt.


Orde verscherpt toezicht op advocatenkantoren (Foto: Novum)