Vader vrijgesproken van genitale verminking dochter

Een vader die ervan werd verdacht zijn destijds 5-jarige dochtertje genitaal te hebben verminkt, is donderdag in hoger beroep vrijgesproken. Eerder sprak de rechtbank in Haarlem de man hiervan ook al vrij. Het gerechtshof in Amsterdam acht net als de rechtbank niet bewezen dat het meisje door haar vader is verminkt aan haar geslachtsdelen.

Het Openbaar Ministerie bleef van mening dat het kind door toedoen van haar vader genitaal is verminkt en eiste twee weken geleden nog vijf jaar cel tegen de man van Marokkaanse komaf. Het OM stelde dat op basis van de verklaringen van het meisje en haar pleegouders, het geconstateerde letsel en de wijze waarop het letsel moet zijn toegebracht, bewezen is dat de vader de dader is.

Het hof twijfelt echter onder meer aan de authenticiteit van de verklaring van het meisje, dat in januari 2008 uit huis werd geplaatst en ondergebracht bij pleegouders. Tussen het moment waarop het slachtoffer voor het eerst met haar pleegmoeder over de verminking heeft gesproken en het verhoor van het slachtoffer door de politie zit volgens het hof flink veel tijd.

In de tussentijd sprak het meisje meerdere malen met de pleegmoeder over deze gebeurtenis. "Bovendien heeft zij in het eerste gesprek met haar pleegmoeder andere beschuldigingen geuit ten aanzien van iemand anders, die zij later heeft ingetrokken. Door dit alles is de betrouwbaarheid en de authenticiteit van haar verklaring aangetast", aldus het hof.

Genitale verminking komt overigens nauwelijks voor in Marokko. De man was de eerste persoon die in Nederland voor meisjesbesnijdenis is vervolgd.

De vader, een dertiger, werd door de Haarlemse rechtbank wel veroordeeld tot drie maanden cel voor het bijten in de wang en slaan van zijn dochter. Het gerechtshof in Amsterdam handhaafde deze straf.