Winkelketens durven cash niet af te schaffen

Grote winkelketens durven het niet aan om betalen met contant geld onmogelijk te maken. Nederlanders zijn er meer aan gehecht dan aanvankelijk werd aangenomen, schrijft het AD donderdag.

Het streven om cash betalen in supermarkten in 2014 af te schaffen wordt zeker niet gehaald, zegt de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (BEB) in de krant. In die stichting werken brancheorganisatie Detailhandel Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken samen. Winkels willen van contant geld af om overvallen tegen te gaan.

De middenstand is volgens de stichting echter bang klanten te verliezen aan concurrenten die betalen met contant geld nog wel toelaten. "De concurrent zal meteen van de daken schreeuwen dat je daar nog wél welkom bent met contant geld", zegt een woordvoerder in de krant.

De Noord-Hollandse supermarktketen Deen merkte dit toen werd besloten cash in een van de filialen af te schaffen. Ouders wezen erop dat ze hun kind niet meer met een paar euro voor een boodschap kunnen sturen.

Toch zou volgens onderzoek niet meer dan 5 procent van de consumenten 'onoverkomelijke bezwaren' hebben tegen het afschaffen van contant geld. De Consumentenbond zegt in het AD dat de tijd nog lang niet rijp is om contant geld af te schaffen.