Transseksuele vrouw erkend als ouder van dochter

Een transseksuele vrouw is in hoger beroep toch erkend als ouder van haar eigen dochter. De vrouw, die in 1979 als jongen op de wereld kwam, kan echter niet worden aangewezen als de vader van het anderhalf jaar oude kind, zo heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald.

De transseksuele vrouw had voor haar geslachtsverandering, die zij in 2005 onderging, sperma laten invriezen. Na haar operatie liet zij haar geboorteakte wijzigen. Het woord zoon werd veranderd in dochter en ook haar voornamen werden gewijzigd.

De transseksuele vrouw trouwde in 2008 met haar partner, een andere vrouw die zij in 2001 had leren kennen. Met het ingevroren sperma werd deze vrouw in de tweede helft van 2008 bevrucht via een ivf-behandeling, waaruit de dochter van de twee werd geboren.

De vrouw had eerder de rechtbank in Leeuwarden verzocht haar als vader van haar kind te erkennen, maar de rechtbank in Leeuwarden wees dit verzoek in december vorig jaar af. In hoger beroep hoopte de vrouw toch als vader te worden erkend, maar dat kan volgens het hof niet, omdat daarvoor uitsluitend een man in aanmerking kan komen.

De vrouw en haar vrouwelijke partner vroegen het hof echter ook om in ieder geval het ouderschap van de transseksuele vrouw te erkennen. Het gerechtshof in Leeuwarden stelt donderdag dat als de 'juridische en biologische band' tussen vrouw en kind niet wordt erkend, dit in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het hof zag zich daardoor 'genoodzaakt' een zogenoemd juridisch noodverband aan te leggen en vast te stellen dat de transseksuele vrouw ouder is van het kind.