'Verpleeghuizen Randstad presteren slechter'

Redactie

Verpleeghuizen in de Randstad presteren slechter dan verpleeghuizen in de rest van het land. Dat concludeert de Volkskrant uit een ranglijst die de krant zelf heeft opgesteld. Bij het opstellen van de lijst is gekeken naar de zorg die wordt geleverd en hoe tevreden de bewoners zijn. Verpleeghuizen zijn verplicht cijfers hierover aan te leveren aan de overheid. De Klink in het Friese dorp Metslawier voert de ranglijst aan, net als vorig jaar. Verpleeghuizen in de grote steden in de Randstad scoren gemiddeld slechter dan die in andere steden. De vijftien huizen in Amsterdam staan samen gemiddeld op de 223ste plaats van de 370 verpleeghuizen.

De Haagse verpleeghuizen doen het vermoedelijk slechter. De Haagse zorgketen HWW is het afgelopen jaar regelmatig onderzocht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De vijf huizen van HWW weigeren volgens de krant echter cijfers aan te leveren.

De twaalf Rotterdamse huizen komen gemiddeld op plaats 172. De huizen in Utrecht komen gemiddeld uit op plaats 133. In de top twintig staan maar twee verpleeghuizen in de Randstad: Frankenland in Schiedam en Hogewey in Weesp. De beste verpleeghuizen staan volgens de krant in Friesland, Zeeland, Limburg en het oosten van het land.

Dat de zorg in de Randstad slechter is, zou vooral komen door het gebrek aan deskundig en betrokken personeel. Hierdoor zouden bewoners en familieleden vaker ontevreden zijn. Als de tevredenheid buiten beschouwing wordt gelaten en alleen wordt gekeken naar de zorg die wordt geleverd, presteren de vier grote steden beter dan gemiddeld.