'Nederland schaadt aanzien NAVO'

Nederland heeft afbreuk gedaan aan het aanzien van de NAVO door het NAVO-verzoek af te wijzen om langer in Uruzgan te blijven. Dat zegt voormalig secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO in een interview met NRC Handelsblad.

Over het verzoek is volgens De Hoop Scheffer 'nauw overlegd' met Den Haag. "Nederland heeft bij wijze van spreken meegeschreven. Het is nogal wat als je dan als kabinet laat weten: het spijt me, maar het feest gaat niet door. Dat is een affront. Dit doet afbreuk aan het aanzien van de NAVO", zegt De Hoop Scheffer, ook voormalig leider van het CDA.

De PvdA wees het NAVO-verzoek eerder deze maand af, wat uiteindelijk leidde tot de val van het kabinet. Onduidelijk is nog altijd of de PvdA inderdaad heeft 'meegeschreven' aan het verzoek. De PvdA zegt van niet, het CDA van wel.

Volgens De Hoop Scheffer zal Nederland op het wereldtoneel nadeel ondervinden van het afwijzen van het NAVO-verzoek. En voor de Taliban is het vertrek van de Nederlandse militairen 'mentaal een opsteker', zegt De Hoop Scheffer. Hij denkt dat de Amerikanen de leidende rol van Nederland in Uruzgan zullen overnemen.

'Nederland schaadt aanzien NAVO'
'Nederland schaadt aanzien NAVO' (Foto: Novum)