Van Calker: "Ik zat aan mijn grens"

Bobsleeër Edwin van Calker besloot gisteren dat hij de olympische bobbaan in Whistler niet kan bedwingen. De piloot kampt na de tweemanswedstrijd met een gebrek aan vertrouwen en weigert daarom met de viermansslee af te dalen. Hij krijgt bij deze beslissing de steun van de overige Nederlandse bobsleeërs die wel graag af hadden willen dalen.

"Bij deze baan zat ik aan mijn grens. Op een gegeven moment gaat eigen belang boven alles," zei Van Calker die het voor lief neemt dat hij een slappe zak genoemd wordt. "In de tweemans zijn 25 crashes geweest, de training in de viermans werd geschrapt. Een dag na de wedstrijd in de tweemansbob was het vertrouwen zoek. En dat is nog steeds zo. Ik neem de hele verantoordelijkheid voor dit besluit, voel me ook schuldig naar mijn teamgenoten, bond en sponsoren. Ik zou deze baan moeten kunnen beheersen, maar met een crash in de viermans ligt iedereen buiten de slee."

Zelf ging Van Calker op de eerste trainingsdag met remmer Sybren Jansma op zijn zij. In de wedstrijd werd hij veertiende, terwijl vooraf gehoopt was op een plaats in de subtop. Telkens ging het in de bocht genaamd 50-50 niet goed. Mede daardoor besloot hij zich door een gebrek aan zelfvertrouwen terug te trekken. "Het was een hel vergeleken bij die crash op de eerste trainingsdag met Sybren." De gevolgen voor de toekomst zijn nog niet duidelijk voor de piloot. "Ik ga er rustig over nadenken. Terugtrekken doe je niet zomaar."

Jansma blijft vertrouwen houden in Van Calker. "We voelen ons niet door hem in de steek gelaten. Als een piloot geen vertrouwen heeft, moet hij niet afdalen. Timothy en ik hebben aangegeven dat wij wel vertrouwen in hem hadden, maar als een piloot zo loopt te vechten tegen zijn twijfels dan is dat vragen om problemen. Een voorwaarde om ongelukken te voorkomen, is vertrouwen. Dit voelt onwerkelijk, maar zo wil je een loopbaan niet afsluiten."

Sponsor Eurotech Wim Noorman is niet te spreken over de terugtrekking, omdat hij de hele winter twee man en een vrachtwagen heeft ingezet om de equipe van Van Calker te begeleiden. "Ik heb altijd al het idee gehad dat Edwin met een dubbele agenda werkte. Bij hem was meedoen belangrijker dan winnen. Edwin is geen topsporter."