Finse ijshockeyers langs Tsjechië

De Finse ijshockeyers hebben de halve finales van het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver bereikt. Tsjechië werd met 2-0 verslagen. Goalie Miika Kiprusoff wist alle 31 schoten op doel te stoppen, terwijl Tomas Vokoun aan de andere kant op evenveel schoten op doel twee goals moest toestaan.

Keerpunt in de wedstrijd was de 1-0 in de powerplay voor de Finnen, laat in de wedstrijd. Penalty-killer Pavel Kubina verloor zijn helm bij een duik over het ijs om de puck weg te werken en moest hem volgens de IIHF-regels direct ophalen om blessures te voorkomen. Daardoor verliet hij zijn positie en was zijn man, Niklas Hagman, in staat om te scoren. Hij veranderde een schot van Janne Niskala van richting. In de NHL-regels had Kubina gewoon zonder helm door mogen spelen. "Dat deed pijn, maar zo zijn de regels", aldus ex NHL-superster Jaromir Jagr die op 38-jarige leeftijd waarschijnlijk zijn laatste Olympische wedstrijd speelde.

Hagman gaf toe dat de Finnen erg gelukkig aan de overwinning kwamen. "Goed voor ons dat hij zijn helm verloor, maar wel lullig om zo te verliezen. Ik vind het een stomme regel, de spelers zijn zelf slim genoeg om te bepalen of ze verder kunnen spelen zonder helm. Ook de straf waardoor we in de powerplay kwamen was een gelukje trouwens."

Onder leiding van Jagr drongen de Tsjechen nog wel aan, maar de nog steeds beste speler van het Tsjechische team kon niet voluit spelen door een harde bodycheck van Alexander Ovechkin in de vorige wedstrijd. "Dat zit me eigenlijk nog het meest dwars. Bovendien hadden we niet heel ongunstig geloot met Finland, dus ik had gehoopt dat we nog minimaal een ronde verder zouden komen."  

Finland neemt het in de halve finales op tegen Team USA.