Herdenking Schipholcrash

De gemeente Haarlemmermeer verwacht dat vandaag zo'n tweehonderd mensen de herdenking bijwonen van het ongeluk met een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol precies een jaar geleden. Voor de bijeenkomst zijn onder anderen slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners uitgenodigd. De herdenking gaat om 10.30 uur van start.

In het gemeentehuis ontvangt burgemeester van Haarlemmermeer Theo Weterings een aantal reddingswerkers en particulieren, waarna de burgemeester, de ambassadeur van Turkije en de consul-generaal van de Verenigde Staten vanaf 13.15 uur toespraken houden op de plaats van de crash. Om 13.40 uur wordt er twee minuten stilte gehouden.

Tijdens de bijeenkomst wordt ook een gedenksteen onthuld dichtbij de plek waar het vliegtuig een jaar geleden neerkwam. Op de steen staat in het Nederlands, Engels en Turks de woorden 'Uw leed is ons leed', woorden die burgemeester Weterings eerder uitsprak in verband met het ongeluk.

Wegens de herdenking gaat de Polderbaan dicht. Van 12.45 uur tot 14.45 uur geldt een verbod voor alle luchtverkeer boven de rampplek. De Zwanenburgbaan, die parallel aan de Polderbaan ligt, blijft wel gewoon open.

Bij de vliegramp op 25 februari 2009 stortte een Boeing 737 van Turkish Airlines neer in een akker vlak voor de Polderbaan. Er vielen negen doden en ruim tachtig gewonden. Het toestel was onderweg van Istanbul naar Amsterdam. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt de crash. Eind januari bleek uit een voorlopig rapport dat de piloten weinig te verwijten valt. De raad legt de schuld vooral bij fabrikant Boeing.

Submitter:  Bron: Novum