Aegon sluit 2009 met winst af

Aegon heeft het jaar 2009 alsnog positief afgesloten, na een hogere dan verwachte nettowinst in het vierde kwartaal. Dat komt door hogere inkomsten, beleggingswinsten en lagere afwaarderingen.

De nettowinst bedroeg 393 miljoen euro, tegen 1,18 miljard euro nettoverlies in dezelfde periode een jaar eerder. Aegon sluit daarmee het jaar af met een winst van 209 miljoen euro, nadat in 2008 nog een verlies werd geleden van 1,08 miljard euro.

De kwartaalwinst is ruim boven de verwachting van zes analisten geraadpleegd door Dow Jones, die gemiddeld rekenden op 150 miljoen euro.

De onderliggende winst voor belastingen, een cijfer waar de markt doorgaans meer betekenis aan hecht, kwam in het vierde kwartaal uit op 427 miljoen euro, na een verlies van 181 miljoen euro een jaar eerder. Dat ligt dichtbij de consensusverwachting van zes door Dow Jones geraadpleegde analisten, die rekenden op 422 miljoen euro.

De afwaarderingen waren met 209 miljoen euro lager dan in de vijf voorgaande kwartalen, stelt Aegon. Aegon bespaarde in het afgelopen jaar 250 miljoen euro kosten, nadat de doelstelling van 150 miljoen euro al in het derde kwartaal was gerealiseerd.

De kapitaalbuffer kwam aan het einde van 2009 uit op 3,7 miljard euro, gelijk aan een kwartaal eerder. Chief executive Alex Wynaendts van Aegon zegt dat terugbetaling van de resterende twee miljard staatssteun prioriteit blijft, zonder daar een tijdspad aan te verbinden.