Nederlanders zien niets in cordon sanitaire PVV

De meeste Nederlanders zien niets in een cordon sanitaire rond de PVV. Slechts drie op de tien mensen vinden dat de eigen partij vooraf de PVV moet uitsluiten van samenwerking in de regering, blijkt vandaag uit een peiling van Maurice de Hond.

Alleen bij de kiezers van PvdA en GroenLinks is een duidelijke meerderheid voor het uitsluiten van de partij van Geert Wilders. Van de PvdA-stemmers vindt 28 procent dat hun partij de PVV niet moet uitsluiten, van de GroenLinks-stemmers 36 procent. Onder de VVD-aanhangers is het aandeel mensen dat niets ziet in een cordon sanitaire negentig procent, onder de CDA-stemmers 82 procent.

Als hun partij de PVV uitsluit, stemt 31 procent van de ondervraagden niet op de eigen partij. Daarnaast twijfelt 28 procent of ze nog wel op hun partij zullen stemmen, terwijl 37 procent toch wel op de eigen partij stemt.

De melding van Wilders dat hij bereid is op alle onderwerpen concessies te doen, behalve op het standpunt over het verhogen van de AOW-leeftijd, maakt de PVV in de ogen van 39 procent van de kiezers beter geschikt om deel uit te maken van de regering, tegenover 55 procent die het hier niet mee eens is. Verder vindt 42 procent het goed dat de PVV het AOW-standpunt als niet onderhandelbaar ziet. Naast de PVV-aanhangers staan alleen de SP-kiezers hier in meerderheid achter.

Uit het onderzoek van De Hond blijkt verder dat Nederlanders een nogal verdeelde mening hebben over de gewenste premier na de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer. De aanhangers van de verschillende partijen kiezen veelal voor een kandidaat van de eigen partij: PvdA'ers zijn voor Bos, CDA'ers voor Balkenende en D66-stemmers voor Alexander Pechtold.

Opvallend is wel dat behalve onder de PVV-kiezers er weinig voorkeur is voor Wilders als premier. Alleen van de VVD-aanhangers ziet elf procent wel wat in Wilders als premier. Bij de aanhangers van andere partijen is slechts een paar procent hier voorstander van.