Vancouver Update 8:30 uur

FOK!sport geeft je tweemaal per dag een update van de gebeurtenissen in Canada. Deze samenvattingen verschijnen rond 08:00 uur en rond 23:00 uur. In het weekend plaatsen we het ochtendoverzicht om 10:00 uur.

Na de 3.000 meter won Martina Sábliková ook de 5.000 meter. De 22-jarige Tsjechische, die ook al brons won op de 1.500 meter, verbeterde met 6.50,91 op de Richmond Oval haar eigen baanrecord, dat ze vorig jaar bij de WK afstanden op 6.57,84 had gebracht. Jorien Voorhuis en Elma de Vries werden met 7.13,27 en 7.16,68 respectievelijk tiende en elfde.

De Nederlandse bobsleesters Esmé Kamphuis en Tine Veenstra hebben hun olympisch debuut afgesloten op de achtste plaats. De olympische titel ging naar het Canadese duo Kaillie Humphries en Heather Moyse. Niels Kerstholt staat in de kwartfinale van de 500 meter shorttrack. De 26-jarige Nederlander finishte in zijn heat in de eerste ronde als tweede. Voor Sjinkie Knegt viel een rit later het doek. Het 20-jarige talent uit Friesland kwam er niet aan te pas en finishte als vierde. Shorttrackster Annita van Doorn plaatste zich voor de kwartfinales op de 1.000 meter.

De Chinese vrouwenrelayploeg won goud in het olympische shorttracktoernooi. Zuid-Korea dacht de zege in het Pacific Coliseum binnen te hebben, maar dat land werd na afloop gediskwalificeerd. Canada eiste zo het zilver op, het brons ging naar de Verenigde Staten. Door de uitsluiting van Zuid-Korea eindigde Nederland als vierde.

De Australische Lydia Lassila won tenslotte het goud op de aerials bij het freestyleskiën. Zij bleef de Chinese Nina Li en diens landgenote Xinxin Guo voor.