Duitsland start onderzoek naar misbruik

Duitse aanklagers hebben vandaag een onderzoek geopend naar de beschuldigingen van seksueel misbruik op twee rooms-katholieke scholen. Het zijn de eerste gerechtelijke stappen die gezet zijn sinds berichten over priesters die scholieren misbruikten in januari naar buiten kwamen.

Aanklager Andrea Titz in München onderzoekt beweringen van seksueel misbruik door een medewerker van een benedictijnenschool in het Beierse Ettal. Barnabas Bögle, de abt van het klooster van Ettal, die verantwoordelijk is voor de school, trad gisteren terug nadat acht voormalige scholieren hadden verklaard dat ze in de jaren vijftig, zeventig en tachtig door priesters van de school waren misbruikt.

De Duitse krant Die Welt berichtte vandaag dat aanklagers in Bonn onderzoek doen naar de voormalige directeur van het Aloisius College, Ludger Stüper. Het Aloisius College is een jezuïetenschool. Een scholier, die nog steeds op het Aloisius College zit, werd in 2005 mogelijk misbruikt door Stüper. Ook andere alumni beschuldigden Stüper van misbruik.

Het aantal scholieren op verschillende katholieke scholen in Duitsland dat zegt misbruikt te zijn, is inmiddels gestegen naar honderdvijftig. Dat heeft de advocaat van de jezuïetenorde, Ursula Raue, gezegd. Nadat zeven voormalige scholieren van het Canisius College in Berlijn in januari naar buiten kwamen met hun beschuldigingen heeft de zaak volgens haar 'ongelofelijke proporties' aangenomen.

Volgens Raue hebben slachtoffers twaalf jezuïeten bij naam genoemd. In sommige gevallen werden vrouwen beschuldigd van misbruik.

De aanklachten van seksueel misbruik zijn het grootschaligste misbruik waarbij priesters betrokken zijn. Het grootste deel van de zaken dateert uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Sommige zaken gaan zelfs terug tot de jaren vijftig. De meeste feiten zijn verjaard, waardoor strafvervolging niet meer mogelijk is.