AustraliŽ roept ambassadeur IsraŽl op het matje

Australië heeft de ambassadeur van Israël vandaag op het matje geroepen. Ambassadeur Yuval Rotem kreeg te verstaan dat het gebruik van valse Australische paspoorten voor de liquidatie van een Hamas-kopstuk door de regering in Canberra bepaald niet wordt beschouwd als de handelwijze van een bevriende natie.

Hamas-leider Mahmoud al-Mabhouh werd op 19 januari in een hotelkamer in Dubai geliquideerd. Volgens Hamas en de politie van Dubai is de moord op Al-Mabhouh het werk van agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad.

De Australische minister van buitenlandse zaken Stephen Smith zei van Israël te eisen dat het meewerkt aan een onderzoek naar de aantijging van de politie van Dubai dat door de daders van de moord op Al-Mabhouh drie valse Australische paspoorten zijn gebruikt. Als blijkt dat de Israëlische autoriteiten het gebruik van die paspoorten hebben gedoogd of zelfs actief toegestaan, dan wordt dat door Australië niet beschouwd als de handelwijze van een vriend, zei Smith vandaag tegen verslaggevers.

Volgens de politiechef van Dubai, Dahi Khalfan Tamim, heeft onderzoek uitgewezen dat de Mossad bij de moord betrokken was. "Het is voor 99 procent, zo niet 100 procent zeker dat de Mossad erachter zat", zei hij eerder.

Gisteren maakte de politie van Dubai bekend dat 26 mensen worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Al-Mabhouh en dat door de betrokkenen vervalste buitenlandse paspoorten zijn gebruikt; een Duits paspoort, twaalf Britse, zes Ierse, vier Franse en drie Australische paspoorten.