IJshockeyers Canada vernederen Rusland

Wat vooraf een droomfinale was liep uit op een eenvoudige overwinning in de kwartfinales voor Canada. Het thuisland kwam moeizaam in het toernooi en had zelfs een extra wedstrijd nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinales, maar vannacht waren zij goed op dreef met een knappe 7-3 overwinning op Rusland. Het was vijftig jaar geleden dat Canada voor het laatst van Rusland won op de Olympische Spelen.

Al vanaf het begin speelde Canada veel feller dan Rusland en dat resulteerde in een 4-1 voorsprong na de eerste periode. Coach Mike Babcock had zijn lines gemixt en kwam met de line Jonathan Toews, Mike Richards en Rick Nash om de eerste line van Rusland af te stoppen met Evgeni Malkin, Alexander Ovechkin en Alexander Semin. Dit lukte prima, want ze hielden de Russen van scoren af en maakten zelf twee goals in via Shea Weber en Rick Nash toen de top line van Rusland op het ijs stond. Daarvan was overigens alleen de goal van Nash in de eerste periode.

Ryan Getzlaf opende de score na een snelle aanval opgezet door Dan Boyle. Boyle scoorde even later zelf de 2-0 in de powerplay van vlak achter de rechtercirkel. 46 seconden later maakte Nash het feest compleet in het stadion door de 3-0 te maken. De Russische goalie Evgeni Nabokov mocht echter blijven staan, zelfs nadat hij ook de 4-1 moest toestaan van Brendan Morrow die in de korte hoek scoorde na een wraparound. Daarvoor scoorde Rusland nog via Dmitri Kalinin met een afstandsschot dat houdbaar leek.

Al vroeg in de tweede periode maakte Canada er via Corey Perry en Weber 6-1 van en dit was pas het sein voor de Russische coach om Nabokov te vervangen. Ilya Bryzgalov werd vijf minuten later ook verschalkt door Perry, maar was de rest van de wedstrijd foutloos. Het was echter al te laat om nog een verschil te maken. Maxim Afinogenov maakte nog wel de 6-2, maar ook deze stand bood weinig hoop op een goed resultaat. In de powerplay halverwege de tweede periode maakte Sergei Gonchar nog de 7-3.

De rest van de wedstrijd werd er niet meer gescoord. Rusland is hierdoor uitgeschakeld, en Canada neemt het in de halve finales op tegen Slowakije, dat Olympisch kampioen Zweden uitschakelde. Vooraf werd overigens door de media veel bericht over de rivaliteit tussen sterspelers Alexander Ovechkin en Sidney Crosby. Beide kwamen echter nauwelijks in het stuk voor, maakten geen goals en geen assists.