Halsema wil opheldering van Rouvoet

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) moet in de Tweede Kamer uitleggen waarom hij de portefeuille homo-emancipatie niet overneemt van de afgetreden minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA).

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema wil Rouvoet volgende week in het mondelinge vragenuur om uitleg vragen, kondigde zij vandaag aan. Halsema vindt het 'belachelijk' dat Rouvoet geen homo-emancipatie gaat doen. Ze herinnert eraan dat zijn handtekening staat onder het regeerakkoord, waarin aandacht is voor de bestrijding van discriminatie van homo's.

Rouvoet volgt Plasterk op als minister van Onderwijs, maar besloot gisteren niet diens taken over te nemen. Hij neemt het takenpakket over van de eveneens vertrokken staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA), die zich met basisonderwijs en kinderopvang bezighield. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) neemt de taken van Plasterk erbij.

Volgens het ministerie heeft de portefeuilleruil niet te maken met het feit dat de ChristenUnie moeite heeft met homoseksualiteit, maar was het de 'meest logische keuze'. De portefeuille van Dijksma zou het beste aansluiten bij die van Rouvoet als minister voor Jeugd en Gezin.