FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 januari 2010

Fans herdenken Elvis Presley

Ongeveer 1500 fans van wijlen Elvis Presley hebben vandaag in de Amerikaanse stad Memphis ijskoud winterweer getrotseerd om te herdenken dat de "King" 75 jaar geleden werd geboren. Zij kwamen bijeen bij Graceland, het huis waar de zanger woonde en in augustus 1977 op 42-jarige leeftijd stierf.

Gezamenlijk zongen zij de oude Presleyhit That's All Right. De fans gaven een hartelijk applaus aan ex-vrouw Priscilla, dochter Lisa Marie en haar twee kinderen, toen die in het openbaar verschenen.

De nalatenschap van de rock-'n-rolllegende levert nog steeds jaarlijks tientallen miljoenen dollars op.

Nigeriaan pleit onschuldig

De 23-jarige Nigeriaan die eerste kerstdag boven Detroit in een verkeersvliegtuig heeft geprobeerd in zijn onderbroek verborgen explosieven te laten ontploffen, Umar Farouk Abdulmutallab, heeft vandaag bij zijn eerste voorgeleiding onschuldig gepleit.

Eergisteren was bekendgeworden dat de man onder meer van poging tot moord op de inzittenden van het vliegtuig wordt beschuldigd en van een poging massavernietigingswapens te gebruiken. Hij kan levenslang krijgen. Hij was op Schiphol op het vliegtuig gestapt.

Het was voor het eerst dat de Nigeriaan voor de rechter verschijnt. Het was een zeer korte procedurele zitting van minder dan vijf minuten voor een federale rechtbank in Detroit.

Femke's groene vingers

Licht gespannen zet ze de laptop aan en surft naar SpitsNieuws. Haar partij is niet iedere dag in het nieuws, maar vandaag was er toch een berichtje te vinden, want GroenLinks heeft om een onderzoek gevraagd naar de corruptie op Bonaire. Nu meldde er niets over, FOK! ook niet. Het is toch frustrerend dat die geblondeerde etter zoveel vaker in het nieuws is met zijn geneuzel? Maar die gasten van Spitsnieuws. Ja! Daar kan ze vaak van op aan. Helaas waren de reacties onder het bericht niet wat ze gewend was van de reaguurders, dus gooide ze er een tweet overheen in de hoop dat ze het zouden oppikken en ja hoor, daar staat het! Wat een voorspelbaarheid toch weer! Opgewonden leest ze eerst het nieuwsbericht en scrollt daarna door naar de reacties.

Hoi Femke! Neuken?

Klappen om klacht over muziek in trein

Sommige treinreizigers menen te allen tijde hun medereizigers mee te moeten laten genieten met hun muziek, desnoods met geweld. Dat ondervond ook een 27-jarige Beverwijker die vanochtend tijdens een treinreis vanuit Den Haag richting Leiden het lef had om aan een 21-jarige vrouw te vragen of ze het volume van haar muziekspeler wat kon matigen.

De jongedame beantwoordde het op zich niet zo oneerbare verzoek van de man met enkele rake klappen. Ook beet ze hem in een vinger en spuugde ze hem in het gezicht. De muziekliefhebster is op station Leiden Centraal door de politie opgepakt. De man heeft aangifte gedaan wegens mishandeling.

Kovalainen: "Ik ben beter geworden"

Heikki Kovalainen is er van overtuigd dat hij na twee lastige jaren bij McLaren een betere coureur geworden is. De Fin kende een goed debuutjaar bij Renault waarna hij in 2008 naar McLaren vertrok. Hij won dat jaar de Grand Prix van Hongarije en behaalde daarnaast enkele verdienstelijke resultaten. Vorig jaar kwam hij er echter niet aan te pas.

Kovalainen denkt er beter voor te staan dan ooit. "Ik ben een betere coureur geworden. Ik kan sneller rijden dan in 2007 toen ik voor Renault reed. Ik heb vele dingen geleerd, zoals samen te werken met een team, hoe een auto op te zetten en hoe te racen. Ik ben op elk gebied beter geworden," zei de Fin tegen Autosport. "Het is natuurlijk niet zo dat het verschil erg groot is. Bij Renault ging het vooral tegen het einde van het seizoen al goed. Ik heb geleerd dat wanneer ik dingen naar het team breng ik deze in de toekomst kan gebruiken en ik betere resultaten kan behalen."

De keuze om in 2010 voor Lotus F1 te gaan racen was voor Kovalainen een makkelijke. "Ik voelde dat dit de meest stabiele optie voor mij was. Ik heb Tony Fernandes en Mike Gascoyne gesproken en ik was overtuigd. Ten eerste hebben ze het budget geregeld en daarnaast hebben ze personeel dat recentelijk nog in de Formule 1 aan het werk was en er niet enkele jaren uit was. Ik zag het meeste potentieel ten opzichte van de andere opties en voor de lange termijn was dit de beste optie voor mij."

"Het zal lastig worden," zei de Fin over de start van het nieuwe jaar. "Het zal niet de snelste auto zijn, maar wel goed mee kunnen doen. Hopelijk blijven we de andere nieuwe teams voor. Het zal een solide wagen zijn die hopelijk niet elke tweede testronde er mee ophoudt. De eerste race zal één groot vraagteken zijn. Hoe werken we als team samen? Hoe zullen de sessies gaan verlopen? Hoe houdt het team zich? Ik denk dat we het kunnen doen."

Uitslagen oefenduels 8 januari

Als voorbereiding op de tweede seizoenshelft spelen in de winterstop veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslagen
RKC Waalwijk
Di Gregorio (2), Idabdelhay (2)
Go Ahead Eagles
Colak
4-1
KV Mechelen (Bel) Heracles Almelo
Overtoom
1-1
Genclerbirligi (Tur) SC Heerenveen
Losada
3-1
AGOVV Apeldoorn
Chadli (2), Bokila, Ofrany
Willem II
Suart (ed)
4-1
FC Twente
De Jong
Bayer Leverkusen (Dui)
Kiessling, Derdiyok
1-2
Alemannia Aachen (Dui)
Roda JC
Kruiswijk
4-1
Deurne VVV-Venlo afgelast

[Dakar] Rally voorbij voor Lammers

Jan Lammers is vandaag in de zevende etappe helaas uitgevallen door een crash waarna de vrachtwagen niet verder kon rijden. Monteur Emiel Megens moest met de helikopter afgevoerd worden in verband met zijn verwondingen. Lammers en navigator Charly Gotlib zijn met de bezemwagen naar het bivak in Antofagasta vervoerd.

Na een wat minder begin leek Lammers net de smaak te pakken te hebben gekregen, maar zijn eerste Dakar-avontuur is dus tot een vroeg einde gekomen.

(c) Dakarpress - Jan Lammers in betere tijden

Deze foto is mogelijk gemaakt door Dakarpress

Handsbal Henry krijgt opnieuw vervolg

De disciplinaire commissie van de FIFA gaat op 18 januari nog maar eens de handsbal van Thierry Henry tegen Ierland bespreken. Wat hiervan het doel is en wat de eventuele gevolgen zijn, is onbekend.

FIFA-voorzitter Joseph Blatter liet eerder al weten dat Henry geen straf zal krijgen voor de beruchte handsbal. Ierland wilde eerst beroep aantekenen, maar de ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni zag daarvan af.

De actie van Henry zorgde ervoor dat Frankrijk in de return van de WK-play-off op 1-1 kwam. Titi bediende in de verlenging de bal met zijn hand en legde vervolgens af op William Gallas, die Les Bleus naar het WK tikte.

Frankrijk is in poule A ingedeeld bij gastland Zuid-Afrika, Uruguay en Mexico. Op vrijdagavond 11 juni begint de ploeg van bondscoach Raymond Domenech het toernooi in Kaapstad tegen Uruguay.

Materazzi ruim een maand 'out' door operatie

Na Christian Chivu is Internazionale nu ook Marco Materazzi een tijdje kwijt. De Italiaanse verdediger kampt met een blessure aan de meniscus en hij is daarom geopereerd.

Materazzi is dit seizoen niet zeker van een basisplek en speelt daarom weinig. Woensdag mocht hij tegen Chievo (0-1 winst) invallen voor Chivu, die met een ernstige hoofdblessure voorlopig buitenspel staat.

De 36-jarige verdediger klaagde na afloop over een blessure en hij is vrijdag al meteen geopereerd. Naar verwachting zal zijn herstel zo'n dertig tot veertig dagen duren. Trainer José Mourinho kan wel weer beschikken over Walter Samuel.

Koploper Inter krijgt zaterdagavond bezoek van Siena. Concurrent AC Milan, dat zondag op bezoek gaat bij Juventus, heeft acht punten achterstand. De rossoneri mogen echter nog wel een duel inhalen.

'Tourstart 2011 op Ile de Noirmoutier'

De Tour de France van 2011 zal mogelijk starten op het kleine eilandje Ile de Noirmoutier. Dit nieuws werd bekend gemaakt door de president van het departement Vendée, waar het eiland deel vanuit maakt.

President Bertrand de Villiers zei dit op de nieuwjaarsreceptie van zijn departement. Mocht het nieuws, dat nog niet bevestigd is door de ASO, kloppen dan is het zomaar mogelijk dat de beruchte Passage du Gois weer wordt aangedaan. Deze werd voor het laatst in 1999 aangedaan, waar op het spekgladde wegdek een grote groep, waaronder favoriet Alex Zülle en Michael Boogerd, onderuit gingen.

Dit jaar start de Tour met een proloog in Rotterdam.

Bandjar: "Volgens mij was Been wel tevreden"

Feyenoord is vandaag afgereisd naar Turkije, waar de club op trainingskamp is. Sigourney Bandjar kreeg van coach Mario Been de kans om mee te gaan en zichzelf te laten zien.

Bandjar heeft zijn plekje op het trainingskamp onder meer te danken aan een goede wedstrijd tegen vv Hierden, afgelopen woensdag. De rechtsback van Excelsior speelde de hele wedstrijd, die Feyenoord met 0-7 won.

Feyenoord kampt in de verdediging met enkele blessures. Dani Fernandez en Kelvin Leerdam zijn niet beschikbaar. "Ik zie het als een kans om mezelf te laten zien. Daarbij probeer ik ook zoveel mogelijk van deze week te genieten", aldus Bandjar bij aankomst in Turkije.

De 25-jarige Bandjar keek tevreden terug op het duel met Hierden. "Het ging wel lekker en volgens mij was de trainer ook wel tevreden. Hij heeft gezegd tegen mij dat ik deze week mijn best moet doen en daar ga ik me helemaal voor inzetten."

Adebayor geschokt door schietpartij Togo-bus

Manchester City heeft op de officiële website bevestigd dat Emmanuel Adebayor ongedeerd is gebleven bij de schietpartij rondom de nationale teambus van Togo. De ploeg is daar voor deelname aan de Afrika Cup.

"Officials van de club hebben met hem gesproken. Hij is geschokt door wat er is gebeurd, maar hij is ongedeerd", luidt een statement op de website.

Naast Adebayor is ook Moustapha Salifou er ongeschonden vanaf gekomen. Zijn club Aston Villa meldt op haar website dat twee spelers, een assistent-trainer, een fysiotherapeut, een keeperstrainer en een andere coach gewond zijn geraakt.

De spelersbus van Togo werd vrijdag onder vuur genomen door Angolese rebellen. Het team passeerde toen onder politie-begeleiding de Congolese grens. De buschauffeur is bij het incident omgekomen, terwijl het nog niet bekend is hoe ernstig de overige betrokkenen gewond zijn geraakt.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Togo zal meedoen aan het toernooi om de Afrika Cup, dat voor de ploeg van Adebayor maandag begint. "Niemand heeft er zin in. We zijn er geestelijk ook niet toe in staat. Het belangrijkste is nu de gezondheid van de gewonden. Ik heb veel bloed gezien", reageert middenvelder Alaixys Romao.

Afrika Cup mogelijk afgelast

Bestuurders van de Afrikaanse voetbalbond en de Afrika Cup-organisatie overleggen momenteel over de te nemen maatregelen na de schietpartij rondom de teambus van Togo. Mogelijk wordt het toernooi in Angola helemaal niet gespeeld, meldt Radio France.

Eerder vandaag werd de spelersbus van Togo onder vuur genomen door rebellen in de provincie Cabinda, vlak over de grens bij Congo. De buschauffeur kwam daarbij om het leven en verschillende spelers en medewerkers van het Togolese team zijn gewond geraakt.

De Afrikaanse bond overlegt nu met de toernooi-organisatie over de gevolgen van de schietpartij. Men overweegt om alle poulewedstrijden die in Cabinda gespeeld zouden worden, te 'verhuizen' naar de Angolese hoofdstad Luanda.

Inmiddels hebben verschillende spelers gereageerd op de tragische aanslag. Manchester City liet in een verklaring weten dat sterspeler Emmanuel Adebayor geschokt, maar ongedeerd is. De spelers willen zo snel mogelijk naar huis en het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Togo maandag aan de Afrika Cup gaat beginnen.

Pindavrije zone in vliegtuig

Na klachten van passagiers met notenallergie moet luchtvaartmaatschappij Air Canada een pindavrije zone inrichten in zijn vliegtuigen. In deze zone mogen geen pinda's, amandelen, cashewnoten en andere noten aanwezig zijn, zo besliste toezichthouder Canadian Transportation Agency vandaag.

Eén van de klagende passagiers heeft zich tijdens een vlucht bijna drie kwartier in een toilet van een vliegtuig opgesloten, omdat er notenhoudende snacks aan zijn medepassagiers werden uitgedeeld. De toezichthouder heeft besloten dat de notenallergie onder de beperkingen valt waarmee rekening moet worden gehouden door luchtvaartmaatschappijen.

Kubica rijdt IRC-rally van Monaco

Renault Formule 1-coureur Robert Kubica zal deel gaan nemen aan de Intercontinental Rally Challenge in Monaco. De Pool zal rijden met een Renault Clio R3. Het is niet voor het eerst dat Kubica een rallyauto bestuurt, want vorig jaar reed hij al twee wedstrijden.

Kubica werd vorig jaar met een Renault 29e in de Rallye du Var. Eerder viel hij in de Taormina-Messina Rally op Sicilië uit na een crash. De IRC-rally van Monte Carlo start op 19 januari in Valence. De Pool is niet de eerste F1-coureur met ambities in rally's, want Kimi Räikkönen ging hem met succes voor. The Iceman verdiende er een contract mee bij het Citroën Junior Team.

Nieuwe arrestaties mishandeling Culemborg

Een 25 jarige man uit Culemborg en een 19-jarige man uit Leerdam zijn door de politie aangehouden in verband met de mishandeling van een 48-jarige man op oudejaarsavond. Drie andere mannen werden eerder al aangehouden voor betrokkenheid bij de mishandeling, waardoor er nu in totaal vijf mensen vastzitten.

De 48-jarige man werd op oudejaarsavond ernstig mishandeld. Daarnaast werd een ruit van een auto gesloopt en werd er een balk door het raam in de woonkamer gegooid. Door het incident ontstonden er spanningen tussen de Molukse en Marokkaanse gemeenschap in Culemborg. Dit resulteerde sinds de jaarwisseling in een samenscholingsverbod in de wijk Terweijde. De politie is tevens iedere dag nadrukkelijk op straat aanwezig in de wijk.

Reddingsbrigade helpt politie

De Reddingsbrigade Nederland heeft speciale terreinwagens klaarstaan om morgen en zondag politieagenten te vervoeren naar door sneeuw en ijs moeilijk bereikbare plekken. De eigen wagens van de politie zijn vaak niet toegerust voor extreme winterse omstandigheden.

In Zandvoort zijn de terreinwagens van de Reddingsbrigade Nederland al ingezet bij spoedmeldingen, liet de organisatie vandaag weten. De Reddingsbrigade Nederland zegt in het weekeinde paraat te zijn om hulpdiensten terzijde te staan of reddingen uit te voeren. "We verlenen niet alleen hulp op zomerse stranden, maar hebben goed opgeleide mensen die ijsreddingen kunnen uitvoeren."

Volgens de reddingsorganisatie is het ijs op veel grote vaarten en plassen nog steeds verraderlijk, maar zullen naar verwachting veel mensen toch de schaatsen onderbinden. "In combinatie met de extreme kou kunnen mensen snel in de problemen komen", aldus de reddingsbrigade. Ze adviseert goed voorbereid op pad te gaan: neem touw mee en een mobiele telefoon, ga niet alleen en niet in het donker schaatsen.

Rome voert buitenlanderlimiet in op scholen

Italië leidt volgend schooljaar een nieuwe regelgeving in die een maximum van 30 procent aan buitenlandse kinderen stelt per klas. Dit werd vandaag aangekondigd door het ministerie van Onderwijs in Rome. Minister van Onderwijs Maria Stella Gelmini zei dat deze maatregel zal gelden vanaf de eerste klas van de basisschool. De regelgeving is met nadruk niet gericht tegen buitenlandse leerlingen, maar moeten dienen ter bevordering van de integratie. Ze willen de vorming van zogenaamde 'Ghetto-klassen', waarvan de meerderheid van de leerlingen allochtoon is, voorkomen.

De Italiaanse regering heeft als onderdeel van de omstreden hervorming van het onderwijssysteem dit schooljaar al aparte klassen voor allochtone kinderen ingesteld. Deze speciale klassen zijn er om het de buitenlandse leerlingen die geen Italiaans kunnen spreken gemakkelijker te maken.

De oppositie sprak van schandelijke discriminatie van de buitenlandse leerlingen. De plannen van het centrum-rechtse regering zou in strijd zijn met het beginsel van gelijkheid. Het zou vooral schandalig zijn dat de slachtoffers van de discriminatie in deze kwestie kinderen zijn.

Volgens het ministerie van Onderwijs in Rome, zijn er in totaal 502.000 buitenlandse leerlingen ondergebracht bij de Italiaanse scholen, wat erop neerkomt dat ze een marktaandeel van 5,6 procent hebben. Het aandeel is ten opzichte van 2005 gestegen met 18,2 procent.

KNMI schaalt waarschuwing op

Het KNMI heeft vanavond een voorwaarschuwing extreem weer afgegeven voor morgen. In het hele land zal het gaan sneeuwen. De kustprovincies krijgen het het hardst te verduren met een krachtige noordoostenwind (kracht 6) en een grote kans op sneeuwjacht, aldus een woordvoerder van het KNMI.

De combinatie van wind en sneeuw leidt tot sneeuwjacht, waardoor sneeuwduinen ontstaan. Door de wind voelt het aan als -10 tot -15 graden.

Het KNMI had vanmiddag al gemeld dat het een barre winterdag zou worden. Die waarschuwing is nu opgeschaald naar een formele voorwaarschuwing extreem weer.

Luiten ondanks mindere dag door op Afrika Open

Joost Luiten is er ondanks een mindere tweede dag toch in geslaagd de cut te halen van de Afrika Open. Hij zakte vandaag naar de 38e plaats, maar dit is nog steeds in de bovenste helft van het deelnemersveld.

De 24-jarige golfer had vandaag een ronde van 71 slagen, slechts 2 onder par. Zijn totaal komt daarmee op 140 (-6). De Zuid-Afrikaan Trevor Fisher gaat aan de leiding met 132 slagen (-14). Voor Luiten is het toernooi extra belangrijk omdat hij zijn tourkaart wil behouden. Hiervoor moet hij in drie toernooien 20.000 euro prijzengeld bij elkaar slaan.

Kopic mag vertrekken bij Heerenveen

De Tsjech Milan Kopic mag vertrekken bij SC Heerenveen. De verdediger kwam afgelopen seizoen over van het Tsjechische Mladá Blodeslav. Kopic wil vertrekken omdat hij geen basisplaats heeft bij de Friezen.

"We hebben met Kopic en zijn zaakwaarnemer gesproken en zijn het er over eens dat het voor zijn ontwikkeling beter is om het elders te proberen. In eerste instantie denken we aan verhuur. Als er zich een kans voor Kopic voordoet, zullen we meewerken aan een vertrek,’’ aldus Yme Kuiper op de website van de Friezen.

[EK allround] Kramer tegen Eriksson, Contin

Sven Kramer zal tijdens de eerste dag van het EK allround in Hamar op de 500 meter starten in de zestiende laatste rit. Daarin moet de titelverdediger het opnemen tegen de Zweed Joel Eriksson. Op de vijf kilometer moet de drievoudig Europees kampioen het in de vijftiende rit opnemen tegen de Fransman Alexis Contin.

Het mannentoernooi wordt gestart door Wouter Olde Heuvel die Milan Sáblik, broertje van Martina Sáblikova, naast zich vindt. Op de vijf kilometer neemt Olde Heuvel het in rit tien op tegen debutant Renz Rotteveel. Jan Blokhuijsen treft op die afstand de grootste concurrent van Kramer, namelijk de Noor Håvard Bøkko.

Bij de dames treft Ireen Wüst op de 500 meter Daniela Anschütz en op de drie kilometer landgenote Diane Valkenburg. Jorien Voorhuis treft op die afstand Anschutz, terwijl Paulien van Deutekom tegen de Oostenrijkse Anna Rokita rijdt. Op de langste afstand van de dag bij de dames is er verder een mooie strijd in het vooruitzicht tussen Martina Sáblikova en Stephanie Beckert.

ISU legt verzoek KNSB naast zich neer

De Internationale schaatsunie ISU heeft een verzoek van de KNSB naast zich neergelegd. Hierdoor mag ons land geen schaatser naar de Olympische Spelen afvaardigen die alleen uitkomt op de ploegenachtervolging.

De resterende plekken in de achtervolgingsploeg, die nu bestaat uit Sven Kramer, Mark Tuitert en Simon Kuipers, wil de Nederlandse schaatsbond opvullen met specialisten op de 5.000 meter. Een plek gaat naar de winnaar van de vijf kilometer bij het tweede olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand.

Door de beslissing van de ISU lijken de kansen voor Ronald Mulder op Vancouver te zijn gestegen. De sprinter eindigde eind december als derde bij het OKT op de 500 meter.

Pornoster Sasha Grey poseert voor PETA

De Amerikaanse pornoster Sasha Grey heeft vandaag geposeerd voor de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), de bekende dierenrechtenorganisatie.

Opmerkelijk is dat Grey juist anticonceptie onder dieren wil promoten. "Ik denk dat het steriliseren van dieren erg belangrijk is, omdat er al teveel dieren zijn die niemand wil", aldus Grey, die onder andere schitterde in titels als Anal Acrobats en Cum Fart Cocktails 5.

Jaarlijks belanden er in de VS 6 tot 8 miljoen honden en katten in dierenasielen. Volgens PETA kan één hond samen met zijn nakomelingen in zes jaar tijd tot 67.000 honden produceren.

Bijna de helft van de dieren die in asielen terecht komen worden uiteindelijk geëuthanaseerd. Het steriliseren van de dieren is dan ook belangrijk om juist levens te redden, aldus Grey en PETA.

"De enige manier om een 'no-kill nation' te worden is om eerst een 'no-birth nation' te worden", aldus de pornoster. De nieuwe campagne van PETA luidt dan ook "Too Much Sex Can Be a Bad Thing - Have your cats and dogs spayed or neutered".

Een filmpje en een grotere versie van de poster is beschikbaar via de site van PETA.

Sasha Grey poseert voor PETA

Releasedatum Heavy Rain bekend

De eerste knaller van 2010 moet Heavy Rain worden. Dat zei European Product manager Alex Pavey over hun exclusive, die 24 februari in de Nederlandse winkels ligt. De Amerikanen krijgen de game een dag eerder en de mensen die in het Verenigd Koninkrijk moeten twee dagen langer wachten. Tevens werd aangekondigd dat er verschillende pre-order acties komen, die gaan verschillen per land.

Heavy Rain

Heavy Rain is de langverwachte game van ontwikkelaar Quantic Dream voor de Playstation 3. Je zal met vier verschillende personages onderzoek moeten doen naar de 'Origami Killer' en je acties hebben grote impact op het vervolg van de game. Hierdoor zijn er tientallen verschillende mogelijkheden om de game te voltooien.

Aanslag op spelersbus Togo: één dode

Op de grens van Congo naar Angola zijn de voetballers van Togo opgeschrikt door een aanslag op hun spelersbus. Het voertuig werd beschoten door Angolese rebellen, waarbij de buschauffeur het leven liet. Verder vielen er vier gewonden, waaronder twee spelers van het nationale team van Togo.

De bus was op weg naar Angola waar vanaf dit weekend wordt gestreden om de Afrika Cup. Volgens speler Thomas Dossevi zijn twee spelers gewond geraakt, namelijk verdediger Serge Akakpo en Kodjovi Obilale. "Iedereen dook weg onder de stoelen," zei Dossevi tegen de Franse TV-zender Infosport. "Het leek wel of de oorlog was uitgebroken. Het was schokkend. We hebben niet veel zin om voor de Afrika Cup te spelen. Onze gedachten zijn bij onze vrienden, de gewonden."

Normaal gesproken zou Togo maandag aantreden tegen Ghana. Momenteel is nog niet bekend of de wedstrijd doorgang zal vinden.

Weggelopen tbs'er pleegt gewapende overval

De politie heeft gistermiddag een 38-jarige man uit Oostrum opgepakt, die eerder die dag samen met een mededader een gewapende overval op een supermarkt in Venray had gepleegd. Ook had de tbs'er, die woensdag niet was teruggekeerd van onbegeleid verlof uit een tbs-kliniek, gisterochtend geprobeerd een vrachtwagenchauffeur te overvallen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekend. De vrachtwagenchauffeur weerde zich kranig, waardoor de overval mislukte.

De politie pakte de tbs'er samen met twee andere mannen op, toen die in een auto zaten in Leunen. Een 44-jarige inzittende uit Venray bleek samen met de tbs'er de overvallen te hebben gepleegd en werd gearresteerd. Een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die ook in de auto zat, is opgepakt omdat hij de tbs'er geholpen zou hebben weg te blijven uit de tbs-kliniek. Op welke manier dat gebeurde, kon de woordvoerder van het OM vanavond niet zeggen en ook niet waarvoor en hoelang de 38-jarige man in tbs zat. Bij de overval op de supermarkt werden enkele honderden euro's buitgemaakt.

[NK sprint] Kuipers tegen Nijenhuis op 1.000m

Morgen gaat het Nederlands kampioenschap sprint van start in Groningen. Op de eerste 1.000 meter van dit weekend bij de mannen is er een gelijk mooi duel. Simon Kuipers, een van de favorieten voor de titel, komt dan in actie tegen Beorn Nijenhuis, nationaal recordhouder op die afstand.

Kuipers en Nijenhuis komen in actie in de negende rit. Een race later treft titelverdediger Stefan Groothuis Remco Olde Heuvel. In de elfde rit schaatst Mark Tuitert tegen zijn teamgenoot bij Control, Sjoerd de Vries. Op de 500 meter komt Tuitert in actie tegen zijn snelle ploegmaat Jan Smeekens.

Bij de vrouwen zal de strijd om de titel waarschijnlijk gaan tussen Annette Gerritsen en Margot Boer. Gerritsen schaatst op de 1.000 meter tegen één van haar uitdaagsters, Thijsje Oenema. Oenema komt op de 500 meter in actie tegen regerend kampioene Boer.

Meer loon voor werknemers horeca

De ongeveer 275.000 werknemers in de horeca hebben een nieuwe cao. Bij de nieuwe cao hoort ook een loonsverhoging.  Dat maakten de vakbonden vandaag bekend.

De cao gaat per 1 april in en heeft een looptijd van twee jaar. De werknemers krijgen er op 1 juli dit jaar en 1 juli volgend jaar 0,75 procent loon bij en de eindejaarsuitkering van 1,25 procent is veiliggesteld.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao verliepen in het begin moeizaam; de werkgevers hadden ingezet op de nullijn. De bonden zijn volgens FNV Horeca dan ook tevreden over het bereikte resultaat. Voor de langere termijn is ook afgesproken het aantal tijdelijke arbeidsovereenkomsten in de sector te beperken.

Jenkins mist televisietoernooi

Andy Jenkins misdroeg zich een aantal maanden geleden op het Players Championship in Nuland. De darter kreeg een schorsing opgelegd maar ging in beroep. Het beroep leverde uiteindelijk niets op voor de Brit, zijn schorsing van twee jaar waarvan twintig maanden voorwaardelijk bleef staan.

Jenkins tekende beroep aan vlak voor de World Darts Championship in Londen. Doordat hij beroep aantekende mocht hij alsnog van start gaan en streek zo een premie op van zesduizend pond. Jenkins zal door deze schorsing minstens één televisie toernooi niet present zijn.

Niet alleen Jenkins kreeg een straf opgelegd. Ook Colin Lloyd, John Part en Ted Hankey kregen een geldboete opgelegd door de Darts Regulation Authority. Lloyd en Part kwamen na een verloren wedstrijd niet opdagen om een wedstrijd te schrijven en krijgen hiervoor een boete van 100 pond. Hankey kreeg een geldboete omdat hij tijdens de Grand Slam of Darts in woord en gebaar met het publiek in de clinch lag

Mollema 'kopman' Rabobank in Giro

Bauke Mollema zal in de aankomende Giro d’Italia de ‘kopman’ worden van de Rabobank-formatie. Nadat eerder Robert Gesink en vandaag titelverdediger Denis Menchov aangaven niet te zullen starten in Amsterdam, wordt Mollema door de Boerenleenbank een vrije rol toebedeeld.

Mollema, 23 jaar, zou eigenlijk in 2009 zijn debuut maken in een grote ronde, namelijk de Vuelta d’Espana. Zijn debuut werd echter uitgesteld doordat hij bijna het gehele seizoen, zijn eerste bij de profs, werd geteisterd door de ziekte van Pfeiffer.

3FM en Simone FM hebben mot

Radiozenders 3FM en Simone FM hebben discussies over de uitzendingen vanaf het Groningse festival Eurosonic/Noorderslag. Simone FM zou van de organisatie toestemming hebben gekregen, maar die is weer ingetrokken. Volgens Simone FM liet 3FM de uitzendingen tegenhouden.

De radiozender uit het Noorden kreeg pas eergisteren te horen dat zij niet mochten uitzenden, terwijl de voorbereidingen al gedaan waren. De landelijke zender liet weten dat zij alleen problemen hebben met de manier waarop Simone FM zich toont aan het publiek.

De zender stond namelijk vorig jaar met een grote bus op de Grote Markt. Hierdoor werd, aldus een woordvoerder, het idee gewekt dat Simone.FM de mediapartner was van het festival. "Die rol is echter aan 3FM en de EBU besteed," aldus de woordvoerder.

De woordvoerder gaf ook toe dat 3FM bij de organisatie geklaagd heeft over de uitzendingen van Simone FM. "3FM investeert veel in het verslaan van het festival binnen Europa. Doordat Simone FM juist veel investeerde in de marketing van hun aanwezigheid, ontstond een beeld wat uit balans was. 3FM heeft daarom de organisatie van Eurosonic/Noorderslag verzocht om de aanwezigheid van Simone FM op het festival wat meer in balans te brengen. Tegen de aanwezigheid van Simone FM op het festival heeft 3FM geen bezwaar."

Simone FM reageert daarop weer dat de uitzendingen niet meer door kunnen gaan, omdat 3FM het niet toestaat dat de studiobus weer gebruikt wordt. "3FM heeft vorig jaar (overigens terecht) geklaagd over onze plek met studiobus op de Grote Markt. Er zijn toen direct na editie 2009 afspraken hierover gemaakt. Met de organisatie is afgesproken dat wij een andere plek zouden krijgen. Dat was geheel volgens de afspraak. Daar hebben wij ook geen enkel probleem van gemaakt," aldus Bert Vos, van Simone FM.

"3FM kan nu wel zeggen dat ze er geen probleem van maken om uitzendingen te verzorgen, maar vragen pas een week van te voren wel of we misschien een keldertje willen gaan zoeken, de infrastructuur willen inrichten en vooral ons stilletjes en zo onopvallend mogelijk door de menigte willen bewegen om goede radio te maken. Gewoon onmogelijk, kinderachtig, zielig en lachwekkend," vervolgt een DJ van Simone.FM.

De zender uit het Noorden heeft geen problemen met de organisatie van het festival. "Die willen wij enkel bedanken voor de uitnodiging. Er wordt op dit late tijdstip dusdanig geprotesteerd door 3FM, dat het enerzijds frustrerend is dat er zo met elkaar wordt omgegaan, en het anderzijds domweg lachwekkend is."

3FM is nu niet de enige radiozender live vanaf de Oosterpoort in Groningen. Ook radiozender Kink.FM heeft daar de uitzendingen. De landelijke zender heeft geen problemen met de komst van Kink.FM.

De Bakker verliest in kwartfinale

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van het ATP-toernooi van Chennai. In de kwartfinale was de Hagenees niet in staat om de nummer vier van de plaatsingslijst, Janko Tipsarevic, te verslaan, het werd 5-7 en5-7.

In beide sets nam De Bakker, die in de vorige ronde te sterk was voor zijn landgenoot Robin Haase, vroeg een breek voorsprong. Echter was hij in beide sets niet in staat om deze te behouden en moest hem vrij vroeg weer inleveren. Tijdens de door regen geteisterde partij pakte Tipsarevic in beide sets de beslissende breek in de elfde game, waarna de 21-jarige De Bakker geen antwoord meer had.

Basejumpers springen van hoogste toren

Twee basejumpers uit de Verenigde Arabische Emiraten zijn van de hoogste toren gesprongen. De Burj Khalifa is onlangs geopend en staat in Dubai.

De toren is 828 meter hoog en is de hoogste toren ter wereld. Het gebouw is onlangs geopend met veel vuurwerk. De basejumpers sprongen, met toestemming, met parachutes naar beneden.

Met de sprong vestigden de mannen meteen een nieuw basejumprecord. De twee mannen, Nasr Al Niyadi en Omar Al Hegelan, zijn veilig geland.

Basejumpers springen van hoogste toren (Bron: YouTube)

Robots en explosies in Lost Planet 2 screenshots

In navolg van de Xbox 360 hit Lost Planet, komt Capcom met de opvolger voor de PlayStation 3 en de Xbox 360, Lost Planet 2. Ook in dit deel komt de speler terecht in een wat duistere wereld waar de sneeuw zich grotendeels heeft omgeruild voor een junglegebied. Hier lusten alle vijanden de speler en zijn teamgenoten rauw en heb jij een groot arsenaal wapens om ze tegen te gaan. Zo stopt het niet bij geweren en pistolen, ook zijn er genoeg Mechs beschikbaar om in te zitten en alles tot puin te schieten. 

Capcom heeft nu een aantal screenshots uitgegeven om te laten zien dat er niets mis is met de explosies in het spel, of de gameplay goed is kan je zelf testen met de demo die beschikbaar is op de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Wanneer de game uit moet gaan komen is nog niet bekend, Capcom heeft het spel uitgesteld tot na april.


Lost Planet 2

Lost Planet 2

Lost Planet 2

Lost Planet 2

Lost Planet 2

Lost Planet 2

 Lost Planet 2

[Dakar] Wessels niet meer van start

Gerard Wessels, de enige Nederlandse deelnemer bij de quads, is de zevende etappe niet meer van start gegaan.

Wessels had tijdens de zesde etappe grote problemen. Hij reed lange tijd op drie wielen na het afbreken van een as en vlak voor de finish viel de coureur stil door een kapotte ketting. Hoewel Wessels uiteindelijk wel het bivak haalde, kreeg hij geen starttijd meer van de organisatie waardoor hij nu tot de uitvallers behoort.

(c) Dakarpress - Gerard Wessels actief tijdens de zesde etappe

Deze foto is mogelijk gemaakt door Dakarpress

EU plant grote stap in Turkse toetreding

De onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU kunnen in een stroomversnelling komen. Huidig EU-voorzitter Spanje wil dit voorjaar onderhandelingen beginnen over nog minstens vier beleidsterreinen.

Sinds het begin van de gesprekken in 2005 zijn slechts twaalf van de 35 beleidsterreinen in behandeling genomen. Minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos van huidig EU-voorzitter Spanje heeft dat vandaag gezegd in gesprek met buitenlandse journalisten.

"De Europese Unie is lang bezig geweest met gesprekken over de eigen instellingen. Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan met de uitbreiding van de EU." Hij verwacht dat Kroatië het eerste land is dat tot de EU toetreedt, mogelijk gevolgd door IJsland.

De paus waardeert U2

Naast Muse en Tupac waardeert de paus ook de muziek van U2. Dat meldde een Vaticaanse krant onlangs.

In de krant stond een artikel dat ging over de Christelijke lading van de U2-tracks. Volgens het Vaticaan gaan de teksten van Bono en zijn kornuiten veelal over God.

Zo zou zelfs God de onbekende beller zijn in het nummer 'Unknown Caller' van de Ierse band. Het is niet bekend of de paus ook daadwerkelijk naar U2 luistert, maar waarderen doet hij het in ieder geval. Het is niet bekend of God ook concerten van U2 bezoekt.

Brein dagvaardt betaalde usenetprovider

Auteursrechtenorganisatie Brein is van plan haar strijd tegen copyrightinbreuk op te voeren. Zo zullen ze in 2010 usenetproviders gaan aanklagen en zijn ze dit nieuwe jaar alvast gestart met een payserver te dagvaarden. Om welke provider het gaat is niet bekend gemaakt.  Dat Brein voorstander is van verregaande internetcensuur werd eerder al duidelijk toen Tim Kuik bekendmaakte dat hij een algeheel verbod op praten over downloaden wil.
 
Brein gaf de voorgaande jaren al aan zich ook op usenet te richten, maar tot nu toe werd er nog niks ondernomen tegen 'illegaal' materiaal op usenet. In een interview met Tweakers.net zei Tim Kuik, directeur van Brein, dat ze zich de voorgaande jaren op veelgebruikte protocollen als Bittorrent hebben gericht, en dat nu de usenetresellers, -providers en –portals aan de beurt zijn. Ook nieuwsservers zullen niet ontsnappen aan de vingers van de zelfbenoemde auteursrechtenwaakhond.
 
Brein hoopt alvast haar 'successen' van vorig jaar te kunnen voortzetten. In 2009 won het onder andere rechtszaken van The Pirate Bay en Mininova. "Als The Pirate Bay de illegale links niet van haar site haalt, dan zullen wij van isp’s moeten eisen dat zij de toegang tot de site blokkeren. Ik denk niet dat de providers hier zonder slag of stoot gehoor aan zullen geven. In dat geval zullen we een procedure moeten starten", zijn de harde woorden van Tim Kuik, die met dergelijke rechtszaken een Chinees internet dichterbij Nederland haalt.

Overigens bevinden de grootste usenetproviders zich in andere landen waar het veel lastiger is algehele censuur toe te passen.  Daarnaast zijn er vele manieren, waaronder het gebruik van een VPN, om alsnog verbinding te maken met een usenetprovider.  Ook als de rechters de door Brein voorgestelde censuur zouden goedkeuren.

Zanzibar nog anderhalve maand zonder stroom

De inwoners van Unguja, het hoofdeiland van de semi-autonome Tanzaniaanse eilandengroep Zanzibar, moeten het nog zeker anderhalve maand stellen zonder stroom. Dat maakte minister van Energie Mansour Yussuf Himid vandaag bekend tijdens een persconferentie in de hoofdstad Stone Town.

Unguja, waar circa een miljoen mensen woont, zit al een maand zonder stroom. Op 10 december brak de onderzeese elektriciteitskabel die Zanzibar sinds dertig jaar verbindt met energieleveranciers op vasteland van Tanzania.

De oppositie op Zanzibar is woedend over het naar hun mening zwakke optreden van de lokale regering in de elektriciteitscrisis. Naast de twee grote eilanden Unguja en Pemba omvat Zanzibar nog een aantal kleinere eilanden.

'Basis vete Culemborg bij twee families'

Pas als een Molukse en een Marokkaanse familie, beide betrokken bij de aanslag met een auto, geen wraakgevoelens meer koesteren, keert de rust terug in de Culemborgse wijk Terweijde. Dit melden bronnen binnen de Marokkaanse en Molukse gemeenschap en de politie.

Leden van beide families staan bekend als onberekenbaar. Het gaat om de familie van het Molukse meisje dat door Marokkaanse jongens werd aangereden en de familie van één van deze jongens. Die jongen werd door Molukkers uit de auto getrokken en mishandeld.

Een Marokkaanse man, die door Molukkers in elkaar is geslagen, roept zijn gemeenschap op om geen vergeldingsactie te starten. Wel verwachten de Marokkanen dat de Molukkers nu ook hun strijdbijl begraven, om te voorkomen dat het conflict verder escaleert.

Bewoners van de wijk zijn het geweld meer dan zat. Molukkers en Marokkanen hielden een mars om te benadrukken dat zich hier geen etnisch conflict afspeelt. Delegaties van beide gemeenschappen hebben urenlang met elkaar gepraat op het gemeentehuis, en schudden elkaar gisteren de hand.

Geithner onder vuur

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner ligt onder vuur in eigen land. Vandaag werd bekend dat de machtige New York-afdeling van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) de verzekeraar American International Group (AIG) heeft gepushed om details rond de AIG-bailout geheim te houden.

De grote verzekeraar AIG viel in 2008 om toen de wereldwijde financiële crisis in alle hevigheid losbarstte. Veel banken hadden hun rotte leningen verzekerd bij AIG. Na de enorme bailout door de Amerikaanse overheid van de verzekeraar betaalde AIG grote sommen geld uit aan andere banken, zoals Goldman Sachs en Deutsche Bank.

De banken kregen van AIG '100 cents on the dollar' over de rug van de Amerikaanse belastingbetaler, oftewel de volle pond voor waardeloze financiële producten. Critici noemen het ook wel de gratis bailout van de financiële sector.

Uit gisteren uitgelekt e-mailverkeer tussen de New York Fed en AIG blijkt dat de centrale bank-afdeling wilde dat AIG details rondom deze betalingen in de doofpot stopte, wat vervolgens ook gebeurde. AIG wilde eerst wel de details publiekelijk maken. Pikant is dat de huidige minister van Financiën Geithner toen president van de New York Fed (2003-2009) was.

Verschillende leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben verontwaardigd gereageerd en willen dat Geithner nu verhoord wordt door het Congres.

'Geithner wilde details AIG-bailout in de doofpot stoppen'

Davydenko verslaat Federer in Doha

Nikolai Davydenk heeft ten koste van Roger Federer de finale bereikt in het toernooi van Doha. De Rus wist in de halve verrassend te winnen van de Zwitserse nummer één van de wereld in twee sets. Het werd 6-4 6-4.

Davydenko begon beide sets goed en brak Federer meteen. In de eerste set brak hij zelfs twee keer, waarvan de Zwitser er nog een wist weg te werken. In de tweede set had Davydenko aan één break genoeg.

Voor de Rus was het de tweede zege op rij op Federer. De twaalf ontmoetingen daarvoor had hij verloren. Eind vorig jaar versloeg hij hem in het Masters Toernooi voor de eerste keer. Dat was in ook in de halve finale. In de finale stuit hij op de nummer twee van de wereld, Rafael Nadal. De Spanjaard won eerder zijn halve finale wel van de Serviër Victor Troicki.

NS komt weer met aangepaste dienstregeling

De NS rijdt in het weekend weer met een aangepaste dienstregeling. De vervoerder heeft hier vandaag toe besloten in verband met het zeer koude winterweer dat wordt verwacht.

Het is de bedoeling dat er op de belangrijke trajecten twee intercity's en twee stoptreinen per uur gaan rijden. De NS waarschuwt reizigers echter met klem de website in de gaten te houden voor de actuele stand van zaken.

Luxueus naar inburgeringscursus

De gemeente Gouda is er veel aan gelegen om inburgeraars te motiveren om naar inburgeringscursussen en de daarbij behorende fietslessen te laten komen. Al sinds juni 2008 worden er namelijk dagelijks taxi's ingezet om de cursisten op de plaats van bestemming te brengen om ze na afloop weer terug te brengen naar de multiculturele wijk Oosterwei.

De locatie waar de cursus wordt gehouden bevindt zich op bedrijventerrein De Goudse Poort aan de rand van de stad en die is, overigens, bereikbaar per bus. De nota's van de ritjes worden door de cursisten doorgestuurd naar de afdeling Dienst Arbeid en Integratie van de gemeente. Dit komt de belastingbetaler op zo'n slordige vijfhonderd euro per dag te staan. 

Een gemeentewoordvoerster verklaart dat er veertig inburgeraars gebruik maken van de pendeldienst. "Inburgeren is belangrijk en wij willen zo veel mogelijk mensen bereiken". Een collega vervolgt: "De drempel moet zo laag mogelijk zijn. Het is niet wenselijk dat mensen geen cursus kunnen volgen door hoge vervoerskosten of bijvoorbeeld gebrek aan kinderopvang."

Sadet Karabulut, SP Tweede Kamerlid, spreekt van geldverspilling: "Daarbij staat dit haaks op de gedachte van zelfredzaamheid. Het is flauwekul om deze mensen zo in de watten te leggen. Ze kunnen makkelijk met de bus of de benenwagen."

Met dank aan zxs voor de submit!

Koude zaterdag met sneeuw en wind

Morgen wordt het een zeer koude winterdag met sneeuw en veel wind. Daardoor voelt het bijzonder koud aan, waarschuwt het KNMI. De combinatie van sneeuw en wind kan behalve tot overlast ook nog eens tot slecht zicht leiden, aldus een woordvoerder van het weerinstituut vandaag.

In de loop van komende nacht valt in Limburg de eerste sneeuw, waarna het sneeuwgebied zich langzaam verder over het land uitbreidt. Morgenmiddag sneeuwt het in een groot deel van het land. De wind neemt sterk toe, boven land tot vrij krachtig windkracht 5, aan de kust tot krachtig of hard, windkracht 6 of 7.

De temperaturen liggen iets onder nul, maar door de harde wind voelt het veel kouder aan.

Robben loopt voetblessure op

Arjen Robben is wederom geblesseerd. De 25-jarige international is met Bayern München op trainingskamp in Dubai, maar moest daar vandaag noodgedwongen de training verlaten.

De aanvaller had last van een hevige pijn in zijn rechtervoet. Robben kreeg direct een ijskompres om zijn voet en zal vanavond verder worden onderzocht door teamarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt. Of en hoelang de speler uit de roulatie zal zijn zal waarschijnlijk morgenochtend bekend worden.

VVD/PVV: spoeddebat km-heffing

Topambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben nadrukkelijk kritiek geuit over de invoering van de kilometerheffing. Voor de VVD, PVV en SP is dit reden genoeg om opheldering te vragen aan verantwoordelijk minister Eurlings. PVV en VVD dringen al aan op een spoeddebat. De SP wil aanstaande dinsdag eerst de antwoorden van de minister tijdens het vragenuurtje afwachten.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot wil dat de rapporten van de topambtenaren zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer komen. De ambtenaren zijn van mening dat kritiek niet welkom is en dat de minister vooral jaknikkers aan het werk zet in de voorbereiding op de kilometerheffing. Ook zouden de kosten voor adviseurs uit de hand lopen.

"Dit kost meer dan 4 miljard euro en zal nooit werken! De stekker moet meteen uit dit domme geldverslindende project. Iedere week die we ermee doorgaan, kost de belastingbetaler miljoenen. Als de Kamer nog niet wil besluiten het project af te blazen, wil de VVD eerst een grondig onderzoek naar de uitvoerbaarheid en de risico's van de kilometerheffing, met hoorzittingen, voordat aan behandeling van het wetsvoorstel zelf kan worden toegekomen", aldus Aptroot.

Volgens de VVD'er hinten de topambtenaren op een parlementaire enquête, "maar misschien is dat helemaal niet meer nodig na de hoorzitting." SP-Kamerlid Roemer zegt dat het steeds duidelijker wordt dat de steun voor het hele project verdwijnt.

Extremisten Somalië arresteren baardlozen

De religieuze politie in het zuiden van Somalië heeft tientallen mannen aangehouden omdat ze zich hadden geschoren.

De radicaalislamitische machthebbers van al-Shabaab hebben vorige maand bepaald dat alle mannen voortaan hun baard moeten laten staan. Een woordvoerder van de politie in de havenstad Kismayo maakte de arrestaties vandaag bekend. De actie van de moraalpolitie vond gisteravond plaats. Onder de arrestanten bevinden zich vooral studenten. Ze worden zeker drie dagen vastgehouden wegens het "schenden van de islamitische cultuur".

Kismayo staat sinds 2008 onder controle van al-Shabaab. Deze beweging vecht tegen de zwakke regering in de hoofdstad Mogadishu, die wordt gesteund door de internationale gemeenschap. Al-Shabaab onderhoudt naar eigen zeggen banden met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden en heeft grote delen van het zuiden en midden van Somalië in handen.

Eto'o: "Kameroen kanshebber WK"

Kameroen-aanvaller Samuel Eto'o waarschuwt de mondiale voetbalwereld voor de kracht van zijn nationale ploeg. Volgens de spits moet men serieus rekening houden met de Afrikaanse teams die de komende zomer deelnemen aan het WK in Zuid-Afrika.

"Als ik naar ons team kijk, dan zou ik niet weten waarom wij deze zomer niet de wereldtitel kunnen winnen", opent de Kameroense spits in een interview met France Football. "Onze spelers zijn niet minder dan die van Brazilië, Argentinië, Spanje of Frankrijk. Er is geen reden om ons minder te voelen dan de internationals van die ploegen."

Eto'o is van mening dat het huidige team kwalitatief beter is dan de ploeg van 1990. De Kameroeners reikten destijds, met Roger Milla in de gelederen, tot de kwartfinale van het WK. "Het team van toen had drie goede spelers, nu hebben we tien kanjers", vervolgt Eto'o.

KNSB plant opnieuw twee toertochten

De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond heeft vandaag haar tweede toertocht-alert verzonden. Komend weekend kunnen er dan ook weer een aantal toertochten worden verreden.

Op het Henschotermeer bij Woudenberg kunnen schaatsers tussen 10.00 en 15.00 uur  terecht men kan zich aanmelden bij het Henschotermeer. Een uurtje eerder zal in Tienhoven de Plassentocht Breukelveen op het programaa staan. Aanmelding vindt plaats bij de Reacreatiestrook in Tienhoven. Als laatste wordt er ook in Vollenhove een toertocht verreden. In Vollenhove kan men zich melden op IJsbaan de Krieger voor de Zwartemeer Kadoelentocht.

Gisteren werd al bekend dat er op maandag en dinsdag twee natuurijsklassiekers verreden zullen worden.

 

Rock Band DLC voor de komende week

Sinds Rock Band 2 uit is komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week hebben ze weer een aantal liedjes klaar staan, speciaal voor de fans van Alice in Chains. Deze band, die al meer dan 17 miljoen verkochte albums op hun naam hebben staan, komt met hun 2e Rock Band DLC pack, de eerste van hun is al enige tijd beschikbaar in de Rock Band Store. Dus vanaf volgende keer is de kans er om je Alice in Chains collectie compleet te maken.

• Alice In Chains – “Grind”
• Alice In Chains – “Heaven Beside You”
• Alice In Chains – “Last of My Kind”
• Alice In Chains – “We Die Young”
• Alice In Chains – “Your Decision”

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 12 januari voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf donderdag 14 januari voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Voor het 'Alice In Chains Pack 02' betaal je €6,59 of 680 MS points. Deze liedjes zijn niet over te zetten naar Lego Rock Band.

Ontvoering Kampusch was werk van één dader

De Oostenrijker die Natascha Kampusch ontvoerde en jarenlang opsloot in een kelder, handelde alleen. Dit in tegenstelling tot aanhoudende geruchten over meerdere daders. Dat heeft de baas van het Openbaar Ministerie in Wenen vandaag gezegd tijdens een persconferentie.

Justitie heeft onderzoek verricht naar een tweede verdachte, die gijzelhouder Wolfgang Priklopil zou hebben geholpen. Het zou gaan om een vriend van de Oostenrijker. OM-topman Werner Pleischl zei vandaag echter dat er geen sprake is geweest van meerdere daders.

Kampusch werd in 1998 op 10-jarige leeftijd ontvoerd toen ze op weg was naar school. In de buurt van Wenen hield Priklopil haar jarenlang gevangen in een kelder onder zijn huis. In augustus 2006 slaagde Kampusch erin te ontsnappen. Nog diezelfde dag pleegde haar ontvoerder zelfmoord.

Een Oostenrijkse rechtbank concludeerde eerder al dat Priklopil alleen heeft gehandeld, hoewel een destijds twaalfjarige getuige van de ontvoering sprak over twee daders.

Verloren beschaving gevonden

Het kappen van de bomen in het regenwoud is natuurlijk slecht voor het groen op aarde. Soms kunnen er ook voordelen aan zitten, zoals ontdekkingen die anders nooit gedaan zouden zijn.

Boeren in Brazilië hakken steeds meer bomen uit het Amazonegebied om, zodat ze dat gebied voor landbouw kunnen gebruiken. Hierbij doen ze wel eens opmerkelijke ontdekkingen, zoals een verloren beschaving.

In het vakblad Antiquity staat deze maand een artikel over een merkwaardige ontdekking in Brazilië. Daar ontdekten boeren in 1999 muren en greppels midden in wat eens regenwoud was geweest. Archeologen legden nog een stuk bos bloot en kwamen tot de conclusie dat er vroeger mensen moeten hebben geleefd op de plek waar het Amazoneregenwoud tot voor kort groeide.

De locatie is de afgelopen tien jaar bestudeerd. Het gaat om een gebied met een oppervlakte van enkele vierkante kilometers, bedekt met tientallen geometrische patronen. Die bestaan uit vierkante aarden wallen van een meter hoog, omringd door greppels van drie meter diep. Ook is er een cirkelvormig patroon en er lopen eeuwenoude wegen tussendoor.

Uit onderzoek is gebleken dat  de bouwwerken tussen 200 en 1283 na Christus gemaakt moeten zijn en dat er een bevolking van minstens 60.000 mensen moet zijn geweest om deze patronen te maken. Deze bevolkingsgroep is waarschijnlijk uitgeroeid door ziektes die ontdekkingsreizigers in de zestiende eeuw meenamen naar het gebied. Het regenwoud zou daarna het gebied weer afgesloten hebben met bomen en struiken.

Saxo Bank stopt met sponsoring wielerploeg

Saxo Bank stopt na dit seizoen met het sponsoren van de gelijknamige wielerploeg. Dit maakte de Deense bank vandaag bekend.

Sinds 2008 is Saxo Bank betrokken bij de wielerploeg van manager Bjarne Riis, dat aanvankelijk Team CSC - Saxo Bank heette.

In een verklaring zegt de bank dat men met sponsoring stopt omdat de doelgroep via het wielrennen niet genoeg kon worden bereikt. "Na 2010 gaan we onze sponsorgelden dus op een andere manier gebruiken”, aldus Saxo Bank.

Bij de Deense ploeg rijden onder andere wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara en de broers Andy en Fränk Schleck. 

Le Conté in de achterhoede in Königssee

Tijdens de wereldbekerwedstrijden skeleton in het Duitse Königssee is de Nederlandse Joska le Conté achttiende geworden.

Le Conté had na twee manches een achterstand van bijna drie seconden op de Canadese winnares Mellisa Hollingsworth. Hollingsworth gaat na zes van de acht wedstrijden ook aan de leiding in de stand om de wereldbeker. Le Conté staat daarin op de 22e plaats.

Ook Frankrijk plaatst bodyscans

Ook Frankrijk gaat bodyscans invoeren op een aantal van zijn luchthavens. Dat heeft de Franse minister van Transport Dominique Bussereau vandaag laten weten via de radiozender Europe 1.

Frankrijk had aangekondigd de veiligheidsmaatregelen op vliegvelden aan te scherpen na de mislukte aanslag op eerste kerstdag in een vliegtuig op weg van Schiphol naar Detroit. Bussereau zei dat de scanners in eerste instantie voor vluchten naar de Verenigde Staten worden gebruikt. Het gaat om zes of zeven apparaten. Ze worden binnen twee weken onder meer geplaatst op luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs en later bij vliegveld Orly bij de Franse hoofdstad.

Eerder hadden Canada, Nederland, de Verenigde Staten, Nigeria, Italië, Groot-Brittannië en Duitsland aangegeven dat ze bodyscans op vliegvelden willen plaatsen.

Roddick dit jaar niet in Davis Cup

Andy Roddick, die zich vandaag voor de halve finales plaatste van het ATP-toernooi in Brisbane, zal dit jaar niet te zien zijn in de Davis Cup.

De Amerikaan doet dit om zijn lichaam te sparen, nadat hij een aantal maanden aan de kant stond met een knieblessure. "Ik speel dit jaar geen Daviscup, maar dat betekent niet dat ik nooit meer voor het Davis Cup-team uit wil komen. Soms moet je naar je lichaam luisteren en een slimme keuze maken," aldus de Amerikaan.

Wedden dat 'ie doorgaat?

Duizenden gokkers zijn via internet weddenschappen aangegaan over het wel of niet doorgaan van de Friese Elfstedentocht. De pessimisten zijn volgens onlinewedkantoor Unibet vooralsnog in de meerderheid.

Voor elke ingelegde euro krijgen de "neezeggers" 1,20 euro terwijl de optimisten daar vandaag 4 euro voor terugkrijgen. De pessimisten lijken in het voordeel: hele stukken van het parkoers liggen namelijk nog open.

Volgens Unibet stijgt de Elfstedenwedkoorts elk jaar als het kwik daalt. Een zegsman meldde vandaag dat er "enkele duizenden" weddenschappen op de tocht der tochten zijn afgesloten. Precieze aantallen geeft het bedrijf niet.

Waarschuwing tegen bevriezen waterleiding

Waterleidingbedrijven waarschuwen tegen het bevriezen van de waterleiding, vooral met het oog op de harde, ijskoude wind de komende dagen. Vorst en tocht zijn een slechte combinatie en de grootste vijand van waterleiding en -meter.

Het voorkomen van tocht is een van de belangrijkste maatregelen. De bedrijven raden aan kieren en naden te dichten en isolatiemateriaal tegen de gevelwand te plaatsen. Hoofdkraan, watermeter en -leiding kunnen ook worden omwikkeld, eventueel met een elektrisch verwarmingslint.

Ook adviseren de waterleidingbedrijven de radiatoren van de centrale verwarming in alle ruimtes een beetje open te draaien en de thermostaat op minstens 15 graden te zetten, ook als mensen een paar dagen of langer van huis gaan.

Rentree voor remmer Jansma

Sybren Jansma zal morgen zijn rentree in de bobslee maken bij de wereldbekerwedstrijden in Köningssee. De remmer is voldoende hersteld van een liesblessure. Hierdoor kwam hij sinds begin december niet meer in actie.

Morgen zal hij met Edwin van Calker in de tweemansbob stappen. Als dat goed verloopt, dan zal hij zondag ook plaatsnemen in de viermansbob.

Van Calker wist zich met de viermansbob al voor de Spelen in Vancouver te plaatsen. Met de tweemansbob is dit echter nog niet gelukt. Hij moet bij de komende wereldbekerwedstrijden daarom nog een keer in de top-10 eindigen.

Politie maakt eind aan snelwegrit puber

Een 13-jarige jongen uit Slowakije is er bijna in geslaagd om met de auto van zijn opa naar een tante in Praag te rijden. De puber uit de stad Nitra strandde na 70 kilometer op de snelweg bij een controlepost aan de Slowaaks-Tsjechische grens.

Slowaakse politieagenten maakten daar volgens lokale media een eind aan het avontuur van de jongen. Hij had het voertuig gestolen van zijn grootvader, die in een bejaardenhuis woonde. De jongen was al een behoorlijk eind onderweg. De ruim 400 kilometer lange rit tussen Nitra en Praag duurt onder normale weersomstandigheden circa vier uur.

Ook met blessure wint Vonn

Tijdens wereldbekerwedstrijden in het Oostenrijkse Haus in Ennstal heeft de Amerikaanse Lindsey Vonn de afdaling gewonnen.

Vonn, die eind december bij een val een blessure opliep aan haar linkeronderarm, was ondanks dat ze met een spalk rond die arm rondloopt, de snelste. Vonn, regerend wereldkampioene en leidster in de WB-stand op de afdaling, bleef vanmiddag Anja Pärson 0,35 en de Duitse Maria Riesch 0,39 voor.

De wedstrijd van vandaag was de vervanger voor de eerder afgelaste WB-wedstrijd in Val d'Isère.

Rel over huisvuil in Woerden

In gemeente Woerden is er een rel ontstaan over het ophalen van huisvuil. De verwarring lijkt te zijn ontstaan doordat in week 53 geen huisvuil werd opgehaald. Veel inwoners van Woerden hadden in die week de bruine bak buiten gezet, die vervolgens niet werd opgehaald.

Gisteren probeerden de Woerdenaren de overvolle bruine bakken opnieuw buiten te zetten, maar wederom zonder resultaat. Volgens het schema van de gemeente moesten gisteren juist weer de groene bakken en blauwe bakken buiten worden gezet. De vuilnismannen en -auto's hadden dan ook weinig te doen.

Ook de Woerdense afvalkaart voor 2010 verschijnt pas in februari. Tot aan het moment dat de nieuwe afvalkaart wordt verspreid, blijft de regeling van 2009 van kracht.

Verschillende gemeentefracties hebben boos gereageerd over de gang van zaken. De gemeente Woerden adviseert mensen die met volle containers zitten, hun afval naar het afvalbrengstation te brengen.

Fenerbahçe verlengt contract Şentürk zonder hem te informeren

Semih Şentürk van Fenerbahçe ligt overhoop met de clubleiding van de Turkse grootmacht. Sentürk had een aflopend contract bij Fener, maar zonder dat hij hiervan af wist is deze verbintenis verlengd. 

Şentürk had een contract tot de zomer van 2010. In zijn verbintenis was de optie voor nog een jaar opgenomen. Zonder de Turkse international in te lichten heeft de koploper in Turkije deze optie gelicht.

Zonder ook maar enig overleg zit de 26-jarige aanvaller dus nog een jaar vast aan Fenerbahçe. Wanneer het contract niet verlengd zou worden, was het voor Şentürk mogelijk geweest om transfervrij te vertrekken naar een andere club. Het incident wordt in de Turkse media hoog opgenomen en is al in verschillende televisieprogramma's besproken.

De spits speelt al sinds 1999 bij Fenerbahçe. Hij werd overgenomen van de amateurs van Özçamdibispor. In 2002 maakte hij zijn debuut voor de hoofdmacht van Fenerbahçe. Eerder werd hij een half jaar verhuurd aan Izmirspor.

Auto US F1 debuteert in de Verenigde Staten

De eerste bolide van het nieuwe Formule 1-team US F1 zal niet in Europa maar in de Verenigde Staten haar eerste meters gaan maken. Volgende maand zal de renstal op Barber Motorsport Park haar eerste testsessie gaan houden. Daarnaast maakte het team bekend dat de coureurs spoedig bekend zullen worden gemaakt.

"Omdat we een nieuw team zijn en alles vanaf nul op moeten bouwen zal de eerste keer dat we een auto runnen op Barber Motorsport Park in Alabama zijn," zei sportief directeur Peter Windsor tegen Formula1.com. "De FIA heeft ons dispensatie gegeven, omdat we onze basis niet in Europa hebben. We zijn het enige team dat een testcircuit buiten Europa heeft, dus het is voor ons logisch dat we begin februari in de Verenigde Staten gaan testen."

Toch zal US F1 volgens Windsor niet haar hele programma in de Verenigde Staten af gaan werken, want voor de eerste race in Bahrein in maart zal de renstal ook in Europa nog testkilometers gaan maken. "We hebben toestemming voor drie testsessies in de Verenigde Staten. Daarna zullen we de auto naar Spanje verplaatsen om daar nog verder te testen voordat we naar Bahrein vliegen."

Wat betreft de rijders gaan er geruchten dat Jose Maria Lopez dicht bij het ene stoeltje is, terwijl de James Rossiter voor het andere stoeltje in de race lijkt. "De aankondiging van de rijders is nabij," vervolgde Windsor. "We hebben in de afgelopen maanden met verschillende goede coureurs gesproken en het was lastig om daar een keuze uit te maken. Er lopen er nog steeds veel rond en het is lastig om er twee uit een tiental te kiezen. We hebben nog geen contracten afgesloten, maar we zijn bijna zo ver dat we het aan kunnen kondigen."

'Veilig jaar voor Europese luchtvaart'

Nooit eerder gebeurden er zo weinig fatale ongelukken met vliegtuigen geregistreerd in een van de landen aangesloten bij het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart EASA, als in 2009. Dat heeft het EASA vandaag bekendgemaakt op basis van voorlopige cijfers.

Het vliegtuigongeluk met een Airbus van Air France die op een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs neerstortte en waarbij 228 mensen om het leven kwamen, overschaduwt dat goede nieuws echter, zo voegt de organisatie eraan toe. Hierdoor ligt het aantal dodelijke slachtoffers van vliegtuigongelukken in 2009 duidelijk hoger dan gemiddeld. Alle 27-EU landen plus Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en IJsland zijn bij het EASA aangesloten.

Rover en NS om de tafel over winterweer

De Nederlandse Spoorwegen en reizigersorganisatie Rover gaan volgende week praten over de afhandeling van de problemen die het openbaar vervoer door het winterweer heeft ondervonden. Dat heeft Rover vandaag gemeld.

Het belangrijkste twistpunt is het teruggeven van het geld voor treinkaartjes van klanten, die door de gehalveerde dienstregeling niet van de trein gebruik konden maken. De NS geeft aan dat zij volgens haar eigen statuten in het geval van sneeuw geen restitutie hoeft te verlenen. Maar Rover vindt dit onzin. Volgens de organisatie hebben zich al honderden mensen gemeld die toch restitutie hebben aangevraagd. Met deze klachten wil Rover naar de geschillencommissie Openbaar Vervoer van de SER stappen. Rover overweegt af te zien van dit plan als "wij tijdens de gesprekken nader tot elkaar komen".

Fietsersbond luidt noodklok over gladheid

De Fietsersbond luidt vandaag de noodklok over de gladheid op de wegen. Bij het meldpunt regent het klachten over onbegaanbare fietspaden, meldt de organisatie.

Met name in Den Haag is de situatie "bijzonder slecht". Niet alleen zijn in de Hofstad de fietspaden niet geveegd. Maar ook heeft de gemeente volgens de Fietsersbond het materiaal om de fietspaden schoon te vegen ingezet om de sneeuw van de autoweg het fietspad op te schuiven.

Andere steden waar de situatie problematisch is, zijn Zaandam, Schiedam, Gouda en Utrecht. De Fietsersbond roept fietsers die schade hebben geleden door een val als gevolg van slechte gladheidsbestrijding op om de gemeente daar schriftelijk aansprakelijk voor te stellen. De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Zaandam heeft inmiddels vragen gesteld over de problemen.

'Alle skipistes in België dit weekend open'

Indien de weervoorspellingen juist zijn, zullen alle 25 skipistes in de Belgische Ardennen komend weekeinde open zijn. Dat heeft de lokale dienst voor toerisme van de Oostkantons vandaag bekendgemaakt.

De dienst voegt eraan toe dat er nog niet zoveel reserveringen zijn en dat er dus nog accommodatie te vinden is. "Dat komt omdat de mensen meestal tot de laatste dag wachten om te zien of de sneeuw goed is", aldus een woordvoerder van de toeristische dienst. Twaalf skipistes in de Ardennen zijn al twee weken open. De andere dertien zullen naar het zich laat aanzien morgen opengaan.

Hamilton: "Ik reed Alonso naar huis in 2007"

Lewis Hamilton is nog altijd blij met zijn prestaties in zijn debuutjaar 2007. De Brit werd in het kampioenschap tweede op één punt van Ferrari-coureur Kimi Räikkönen, maar voor zijn toenmalige teamgenoot Fernando Alonso. De kampioen van 2008 wil nu de Spanjaard die naar Ferrari vertrokken is opnieuw verslaan.

De rivaliteit tussen Hamilton en Alonso is nog altijd duidelijk aanwezig. "Ik kijk niet met slechte gevoelens terug op het missen van de titel. Het was mijn eerste seizoen in de Formule 1 en ik reed een tweevoudig kampioen gewoon weg. Ik heb hem verslagen," zei de Brit in een interview met McLaren-sponor Johnnie Walker. "Niemand heeft in zijn eerste jaar mee gedaan om de titel, laat staan een wereldkampioen verslagen. Ik ben er erg trots op dat ik het wereldkampioenschap bijna het hele jaar geleid heb en het is dan ook erg zuur dat we het in de laatste races verloren hebben."

Hamilton werd in 2007 tweede in het kampioenschap met 109 punten. Hiermee was zijn puntenaantal gelijk aan dat van Alonso, maar vanwege meer tweede plaatsen in de Grands Prix werd de Brit tweede in de titelstrijd. Hij gaat voorbij aan het feit dat hij niet de enige is die als debutant een regerend kampioen verslagen heeft. In 1996 werd Jacques Villeneuve achter Damon Hill tweede in de titelstrijd en versloeg hiermee regerend kampioen Michael Schumacher.

Bayonetta? Dat kan toch iedereen

In het vandaag te verschijnen Bayonetta, de Hack 'n Slasher van Sega, zitten behoorlijk veel bizarre moves. Nou zijn veel mensen hiervan onder de indruk, maar 1 jongeman van 'Mega 64' niet.Hij gelooft dat hij al die moves ook wel even kan doen, en dat laat hij graag zien in onderstaande video. Met pistolen uit zijn schoenen schieten, zijn flexibliteit tonen die uitstekend is ondanks een klein beetje overgewicht, hij doet het maar al te graag. Maar de grote vraag is of ook uit zijn haren demonen komen, maar dat moet je even voor jezelf zien.

 

[Upd] Heubach per direct naar NEC

FC Twente verhuurt verdediger Jeroen Heubach de tweede seizoenshelft aan NEC, zo meldt RTV Oost. Heubach (35) is bij Twente bezig aan zijn veertiende seizoenen, maar kwam de afgelopen twee jaargangen nauwelijks aan bod. Dit seizoen kreeg de routinier zelfs helemaal nog geen speeltijd in competitieverband.

Bij de Enschedeërs heeft Heubach een aflopend contract. In Nijmegen lijken de kansen op speeltijd groter. Aan de huidige linksback Youssef El-Akchaoui werd deze week medegedeeld dat hij op transfervrije basis mag vertrekken.

Update @ 13:50

Jeroen Heubach maakt dit seizoen op huurbasis af bij NEC. Heubach wordt door NEC aangetrokken als vervanger van Youssef El-Akchaoui, die transfervrij mag vertrekken. "Ik heb altijd gezegd dat ik in mijn loopbaan zo lang mogelijk wil blijven voetballen en daarom heb ik gekozen voor NEC", aldus de verdediger.

Friesland protesteert tegen extra zoutwinning

De provincie Friesland is tegen de extra zoutwinning bij Franekeradeel door Frisia Zout. Gisteren bepaalde minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) om maximaal 100.000 ton extra zout uit de Friese bodem te halen. "Ik vind dit niet zo sjiek en dat krijgen de betreffende partijen van me te horen", aldus gedeputeerde Sjoerd Galema van de provincie.

In maart vorig jaar blokkeerde de Tweede Kamer het geven van nieuwe vergunningen voor de winning van gas en zout in Friesland. Door het boren daalt de bodem, wat kan leiden tot problemen met de waterhuishouding. Volgens Galema is het plan om 100.000 ton zout te winnen precies hetzelfde als het plan dat destijds afketste. "Ik dacht toen ik gebeld werd door het ministerie dat de plannen binnen de huidige vergunningen vielen. Er moet een economische meerwaarde zijn, die is er niet." Nu moet er volgens Galema een nieuwe vergunning komen. "We geven zeker een negatief advies." Over andere concrete stappen beraadt de gedeputeerde zich nog.

Galema vindt het onbegrijpelijk dat Rijkswaterstaat na één week sneeuw zonder zout zit. "Onze provinciale waterstaat heeft gewoon nog voldoende zout. Er is ook genoeg zout, je moet het alleen voldoende snel kunnen aanvoeren. Ik durf te wedden dat ik eerder met een schip zout in Harlingen lig dan Frisia Zout het zout heeft geproduceerd."

Olsen tot EK 2012 bondscoach van Denemarken

Morten Olsen heeft de knoop doorgehakt. De bondscoach van Denemarken heeft zijn contract verlengd tot het EK van 2012.

De oude verbintenis van Olsen liep nog door tot na het WK van 2010 in Zuid-Afrika. De contractverlenging hing al enige tijd in de lucht, maar Olsen wachtte lang voordat hij zijn fiat gaf. "Dit is een teken dat de bond vertrouwen in mij heeft", reageerde Olsen vandaag in de Deense media.

Bondsbestuurder Jim Stjerne Hansen was eveneens in zijn nopjes met de verlenging. "Hij is de enige Deense coach die dichtbij Manchester United’s Sir Alex Ferguson in de buurt komt."

Olsen bekleedt al sinds 2000 de functie van bondscoach bij de Denen. Op het WK in Zuid-Afrika ontmoet de ploeg van de zestigjarige oefenmeester in de groepsfase Nederland, Kameroen en Japan.

Harry van Raaij in Raad van Advies FC Eindhoven

Harry van Raaij is toegetreden tot de Raad van Advies van FC Eindhoven. De voormalig PSV-voorzitter was afgelopen jaar op de achtergrond reeds adviseur van de club uit de Jupiler League. Naast Harry van Raaij nemen jurist Ruud van der Linden en scheidend voorzitter Ed Creemers zitting in dit orgaan.

Het adviesorgaan komt vier keer per jaar samen met het bestuur om strategische thema’s te bespreken en is hiernaast beschikbaar om bestuur en directie van de club met goede raad bij te staan.

Bayern München gaat niet meer shoppen

De supporters van Bayern München hoeven deze transferperiode niet op nieuwe spelers te rekenen. Sportief directeur Christian Nerlinger meldt op het digitale thuis van de club dat men zich waarschijnlijk niet gaat begeven op de transfermarkt.

Bayern gebruikte de afgelopen dagen om zich te ontdoen van enkele overbodige spelers. Luca Toni vertrok op huurbasis naar AS Roma, Andreas Ottl en Breno werden verhuurd aan 1.FC Nürnberg en Alexander Baumjohann vond in Schalke 04 een nieuwe club.

"Ik ga er van uit dat het hierbij blijft", aldus Nerlinger. "We gaan voor honderd procent zeker zelf geen spelers aantrekken." Bayern spendeerde afgelopen zomer nog veel geld aan nieuwe spelers. "We hebben een uitgebalanceerde en goede selectie."

Nerlinger zal de komende periode aan de slag moeten, daar er een aantal contracten na dit seizoen afloopt in München. Mark van Bommel, Daniël van Buyten, Hans-Jörg Butt, Hamit Altintop, Michael Rensing en Andreas Görlitz hebben allemaal een aflopende verbintenis. Sterspeler Franck Ribéry blijft bovendien gelinkt worden aan een transfer.

De autist en de zwartkijker

Ik was deze week op een nieuwjaarsreceptie van de Fleury Stichting voor verstandelijk gehandicapten. Ik was uitgenodigd omdat ik met mijn vorige band drie jaar lang gratis een avond had opgetreden voor de bewoners van de Stichting. In die tijd had ik een goede band met zowel de begeleiding als de bewoners van de Fleury Stichting opgebouwd. Tijdens die nieuwjaarsreceptie kwam ik Theo met zijn zus Barbara tegen. Ik had ze al sinds 2005 niet meer gezien.

Aantal incidenten oud en nieuw op 4329

Het aantal incidenten tijdens de afgelopen jaarwisseling stond vrijdag op 4329. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vernieling werd het vaakst gemeld (2283 keer), gevolgd door brandstichting (1017 maal) en mishandeling (589 gevallen). Alleen al op nieuwjaarsdag waren er 2500 incidenten bekend. Vorig jaar waren er ongeveer 5400 geregistreerde incidenten. Vergeleken met vorig jaar waren er de helft minder brandstichtingen: 1017 deze jaarwisseling tegen 2037 in het jaar ervoor. Het geweld tegen politie, brandweer, ambulancediensten en andere mensen met een publieke taak is echter gestegen van 229 naar 303 gevallen.

Minister Guusje ter Horst roept iedereen nog steeds op om zich als getuige van incidenten bij de politie te melden en foto's of filmpjes beschikbaar te stellen voor onderzoek: "Zo kan het publiek de politie helpen om daders te pakken en bewijs te leveren, zodat ze voor de rechter kunnen komen en hun straf krijgen. Daarnaast moeten ze dan ook opdraaien voor de schade", aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

'Arts negeert antibioticumadvies gonorroe'

Huisartsen schrijven bij de geslachtsziekte gonorroe te vaak een antibioticum voor waartegen de bacterie resistent is. Al in 2004 kwam het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) met een advies bepaalde medicijnen niet te verstrekken, maar desondanks blijken artsen dit juist steeds vaker te doen.

Dat stellen vandaag het onderzoeksinstituut Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een publicatie. Onderzoekers ontdekten in 2008 bij de helft van de besmette homoseksuele mannen en bij een kwart van de besmette heteroseksuelen resistente bacteriën. De zogenoemde druiper moet in een vroeg stadium worden behandeld, omdat een infectie kan leiden tot ernstige complicaties. Zo kan een vrouw onvruchtbaar worden of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen krijgen.

AkzoNobel levert zout aan Rijkswaterstaat

Chemie- en verfconcern AkzoNobel gaat Rijkswaterstaat van strooizout voorzien. Het gaat om 15.000 ton (15 miljoen kilogram) die vanaf morgen tot en met woensdag 13 januari wordt geleverd. Rijkswaterstaat dreigde een tekort aan strooizout te hebben door het aanhoudende winterweer.

Voorraden die het concern nog niet had verkocht aan zoutfabrieken in Nederland en Denemarken gaan nu naar Rijkswaterstaat. Het zout wordt voor een normale marktprijs verkocht, stelde AkzoNobel vandaag. De levering betekent voor AkzoNobel wel dat het de komende week, tot woensdag 13 januari, geen aanvullende orders voor strooizout kan aannemen.

Noren willen ploeg rond Sven Kramer

Een aantal Noorse sponsors wil samen een schaatsploeg opzetten naar Nederlands model. H & H Speed Skating AS is het bedrijf dat speciaal daarvoor is opgericht.

Een van de sponsors, Rolf Hauge, zegt tegenover De Volkskrant dat Peter Mueller, voor wie het bedrijf sinds kort het salaris betaalt, de beoogde coach is van een team dat zal moeten worden aangevoerd door Sven Kramer. Mueller is momenteel de privé-coach van Havard Bøkko.

"Niets is onmogelijk. Ik doe de contacten niet. Maar ik heb redenen aan te nemen dat er een mogelijkheid is om Kramer te contracteren. Anders zei ik dat niet," aldus Hauge die zegt dat Kramer graag met Mueller zou willen werken.

Kramer heeft nog een contract bij TVM tot 2012.

D'Ambrosio ontkent geruchten over Renault

Jerome d'Ambrosio ontkent de steeds hardnekkiger wordende geruchten dat hij de tweede coureur bij Renault F1 zal worden. De Belg staat onder contract bij Gravity Sport, een bedrijf dat onder leiding staat van Eric Boullier die deze week teambaas bij Renault is geworden.

Daarnaast reed D'Ambrosio vorig seizoen voor DAMS, een Frans team in de GP2 Series dat onder leiding van Boullier stond. De Belg ontkent echter dat hij dankzij de sterke banden met de nieuwe Renault-teambaas en de banden met het Franse merk in het verleden dat hij naast Robert Kubica in een Formule 1-bolide zal gaan rijden in 2010. "De F1 staat niet op het programma," zei D'Ambrosio in La Derniere Heure.

"Alles dat in de laatste weken is gebeurd is positief voor mij geweest, maar er is nog nergens een garantie voor iets. Mijn droom is om ooit in een Grand Prix te mogen racen. Maar voor dat dit het geval is moet ik me op mijn baan in de GP2 focussen en dat houdt in dat ik races moet gaan winnen," zei de Belg die eind 2010 dichterbij een F1-stoeltje hoopt te zijn. "Als ik eind dit jaar niet de mogelijkheid heb gehad om in een F1-bolide te kunnen zitten dan zal het lastig worden. Mijn doel is niet langer een droom meer."

'Belgische minister misdroeg zich in vliegtuig'

De Belgische minister van Defensie Pieter De Crem wordt beschuldigd van wangedrag aan boord van een vliegtuig. De socialistische vakbond ABVV zegt dat de minister furieus was omdat de paspoortformaliteiten hem te lang duurden.

De paspoortcontrole en bagage-afhandeling namen zo'n twee uur in beslag en De Crem zou zich daar enorm over hebben opgewonden. Vervolgens eiste hij dat het cabinepersoneel de veiligheidsinstructies zou overslaan. "Hij maakte de bemanning uit voor saboteurs en beval hen de veiligheidsvoorschriften te negeren. Ze hebben hem moeten aanmanen om rustig te blijven zitten, om niet te roepen en te tieren. Alleen Leterme slaagde erin om De Crem het zwijgen op te leggen. De premier heeft hem uiteindelijk kunnen kalmeren en zijn excuses aangeboden aan de boordcommandant", aldus Guido Rasschaert van ABVV.

Een woordvoerder van Defensie zegt dat juist het cabinepersoneel zich misdroeg en dat alles misging. "De Crem had werkelijk alle reden om woest te zijn."

De Crem, in België bijgenaamd Crembo, is ook in een andere zaak in opspraak. Hij heeft naar aanleiding van een artikel in de Belgische krant Het Nieuwsblad een aanklacht tegen die krant ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. In het bewuste artikel wordt ingegaan op een peperdure reis van de minister naar de Seychellen. De aanklacht wordt door Journalistiek België gezien als 'pure intimidatie en aantasting van de persvrijheid'.

Horrillo beëindigt wielercarrière

Rabobank-wielrenner Pedro Horrillo heeft besloten zijn fiets aan de wilgen te hangen. De Spanjaard meldde vandaag in El Pais dat hij na zijn valpartij in de Giro d'Italia het niveau niet meer kan halen en daarom besloten heeft zijn contract dat nog een jaar doorliep in te leveren.

Horrillo reed in de laatste editie van de Giro op 16 mei een ravijn in en viel tachtig meter naar beneden. De Spanjaard liep hierbij een complexe open beenbreuk en een gebroken knieschijf op. Ook lag hij enkele dagen in coma en wist zich nadien niets meer van het ongeluk te herinneren. Na zijn revalidatie zat de Rabo-renner in september al weer op de fiets. Vorige maand liet hij doorschemeren dat hij een volledige comeback wilde maken, maar nu ziet Horrillo er toch van af. Hij heeft per brief aan Erik Breukink laten weten zijn contract te laten ontbinden.

Belgische trein maakt plasstop

In België maakte een vroege trein van Hasselt naar Brussel-Zuid gisteren een extra lange plasstop in het station van Aarschot. De extra stop werd ingelast omdat alle toiletten in de trein kapot waren. Dat heeft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vandaag gemeld.

Volgens een woordvoerster van de Belgische spoorwegen is het zeer uitzonderlijk dat een trein een plasstop inlast. De treinpassagiers werden via de intercom op de hoogte gebracht over de reden van de extra stop.

Yoichi Wada: FFXIII mogelijk het einde?

Yoichi Wada is de president en CEO van Square Enix, de Japanse developer en publisher van succesvolle RPG-franchises zoals Dragon Quest en Final Fantasy. In een interview heeft hij een aantal vragen beantwoord waaronder de vraag welke toekomst hij ziet in grote titels zoals Final Fantasy, met een zeer lange ontwikkeltijd en een groot budget. Zijn antwoord laat veel ruimte open voor speculatie, maar laat zijn visie wel doorschemeren:

"But whether we are going to continue to internally create this type of game remains to be seen, because I actually feel that the team that was involved with Final Fantasy XIII should next move on to create and generate some ‘next generation’ forms of play. Internally and externally I feel there’s an expectation of Square Enix to offer something new, and I really think that the Final Fantasy team could create something completely different, but at the moment they’re strictly catering to the particular audience they have now."

Oftewel, het is zeer onzeker of het Final Fantasy team een vergelijkbare RPG zal maken na de release van FFXIII. Wada is in ieder geval van mening dat er iets nieuws verwacht wordt van Square Enix, maar gaat in het interview niet verder in op wat dat zou moeten zijn, dus dat wordt afwachten. Wordt het toch een RPG, maar eentje die door de nieuwe motion-controltechnieken bestuurd moet worden? Zal de gameplay radicaal veranderen en wordt het volgende project helemaal geen RPG?

Het is nog nooit voorgekomen dat er zo weinig tijd zitten tussen de Japanse release van Final Fantasy en de release daarbuiten. Mede door het eerste antwoord lijkt het er dan ook op dat Square Enix zich ook meer op de Westerse markt aan het richten is. Wada geeft aan dat het doel inderdaad altijd geweest is om de tussenliggende periode te beperken tot drie maanden. Deze tijd is gewoon echt nodig om de andere versies af te ronden. Ook wil Square Enix graag gezien worden als developer van heel veel types, maar altijd kwalitatief hoogstaande titels, dus niet alleen Final Fantasy en Dragon Quest.

Toch is Wada van menig dat de Japanse gamesontwikkeling zeker toekomst heeft, in tegenstelling tot Keiji Inafune van Capcom die tijdens de recente Tokyo Game Show de wereld mededeelde dat hij vond dat "Japan is Over" op het gebied van de gamesindustrie. Die uiterst pessimistische uitspraak verraste Wada totaal. Square Enix heeft wel door dat het moeilijke tijden zijn voor Japanse developers en ze zullen meer samenwerken met hun teams buiten Japan, maar een totale omschakeling zal nooit plaatsvinden. De Japanse markt is daarvoor te terughoudend, en dan met name de retailers die veel Westerse games gewoon weigeren te verkopen omdat ze bevooroordeeld zijn, terwijl een game zoals Batman: Darkham Asylum gameplay kent die de gemiddelde Japanse gamer nu juist zeer sterk aanspreekt.

Volgens Wada is Square Enix dus langzaam aan bezig met een verschuiving. Die veranderingen gaan niet altijd zonder slag of stoot en het zal nog wel even duren voordat Wada zijn visie doorgevoerd heeft. Het volledige interview is hier te lezen.

Yoichi Wada

Groot-Brittannië naar finale Hopman Cup

Groot-Brittannië is de tegenstander van Spanje in de finale om de Hopman Cup in het Australische Perth. De Britten versloegen Rusland in de laatste groepswedstrijd met 2-1.

In de eerste partij was Andy Murray met 6-1 en 6-0 een maatje te groot voor Igor Andrejev. De Rus grapte na afloop van die partij: "Ik had geluk, ik was toeschouwer zonder een een kaartje te hoeven kopen."

Jelena Dementieva bracht de stand op 1-1 door de 15-jarige Laura Robson met 6-4 en 6-0 te verslaan. In het beslissende dubbelspel kwamen de Britten een set en een break voor te staan, maar de Russen wisten er een super-tiebreak uit te slepen. Daarin gaf het sterke spel van Murray de doorslag.
                                   

Villeneuve gebrand op F1-stoeltje

Jacques Villeneuve zet alles op alles om in 2010 terug te keren in de Formule 1. De Canadees liet in een interview met het Canadese auto123.com doorschemeren dat hij met een of meer renstallen in gesprek is, maar welke dat zijn wilde de 38-jarige coureur niet zeggen.

"Jock Clear (de voormalige race-engineer van Villeneuve in de F1, red.) vertelde mij dat ik het geweldig zou vinden om in de huidige Formule 1-auto’s te rijden. Veel elektronische snufjes zijn van de auto’s verdwenen en dat motiveert mij om terug te keren. Ik werk er echt ontzettend hard aan om dat doel te bereiken," zei Villeneuve.

"Veel mensen lieten zich meeslepen door het Lotus-verhaal. Maar ik wilde gewoon een bezoek brengen aan Gino (Rosato, red.), een goede vriend van mij. Hij werkt nu voor Lotus, voor de afdeling productieauto’s," zei de wereldkampioen van 1997 die in Abu Dhabi wel degelijk in gesprek was met technisch directeur van Lotus F1 Mike Gascoyne. De Canadees wilde niet zeggen met welke renstal hij nu in onderhandeling is. "Daar kan ik op dit moment geen mededelingen over doen."

Kerken in Maleisië aangevallen door moslims

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn vandaag drie kerken met brandbommen bestookt. De daders zijn moslims die het niet eens zijn met een uitspraak van een rechter die het katholieken toestaat God Allah te noemen.

Twee kerken raakten door de aanval beschadigd, waarvan er een zware schade opliep.

Verschillende moslimorganisaties in Maleisië hebben opgeroepen om vandaag van moskees naar kerken te lopen. Ze willen met de betoging hun ongenoegen uiten over het besluit van het hooggerechtshof in Kuala Lumpur. Drie jaar geleden werd het de katholieke krant de Herald verboden het woord Allah te gebruiken om God aan te duiden.

Puntensysteem in F1 mogelijk weer op de schop

Het lijkt er op dat het puntensysteem in de Formule 1 mogelijk weer op de schop gaat. Het Duitse Auto Motor und Sport en het Finse Turun Sanomat melden dat er momenteel gesprekken gaande zijn om het in december ingevoerde puntensysteem aan te passen.

In het systeem dat tot vorig jaar in gebruik was kreeg de winnaar 10 punten per race, terwijl dit in 2010 25 punten wordt. Het plan was om de nummer twee twintig punten toe te kennen, maar in het nieuwe plan is dat nog maar achttien punten, Hierdoor wordt het winnen van een race belangrijker gemaakt. Wel blijft overeind dat de eerste tien coureurs punten zullen scoren. Het systeem met 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 punten kan hiermee het in december ingevoerde systeem van 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1 punten vervangen.

Nog onduidelijk is of in het nieuwe systeem het plan om ook aan de snelste ronde en de poleposition punten toe te kennen terugkomt. Hierover zouden ook gesprekken gaande zijn.

Veranderingen in de crew van FOK!sport

Op 1 januari kwam de lang verwachte nieuwe site voor FOK!sport. Naast dat daar nog aan wordt gewerkt, zijn er ook veranderingen in de crew.

Met het oog op de groei en nieuwe mogelijkheden is het SA-team met de komst van JJdJ1984 uitgebreid naar vier man. Het SA-team van sport bestaat nu dus uit Peterselieman, sportfreak, Sj0rSz en JJdJ1984. Zij zullen worden aangestuurd door de nieuwe manager sport, en dat is ondergetekende.


Jeroen, veel succes in je nieuwe functie!

Strooizout schaadt bomen en planten

De enorme hoeveelheden zout die deze weken op de wegen worden gestrooid, zijn erg slecht voor de natuur. Bomen en planten zullen daar later in het jaar de nadelen van ondervinden. Bruine of gele randen aan nieuw blad zou niet vreemd zijn.

Naaldbomen hebben nu al last van de zoutnevel die ontstaat als auto's over het zout rijden. "Als je over de wegen rijdt die worden omgeven door dennen, zie je nu al dat de naalden bruin kleuren", zo zegt Frank Moens van de Bomenstichting.

Moens somt de nadelen van de grote hoeveelheden zout op. Bladeren kunnen verdorren, nog voordat ze uit de knop zijn. Het zout dat op de knop komt, onttrekt namelijk vocht. Het kan ook bruine of gele randen tot gevolg hebben. Het zout kan ook leiden tot 'wonden' op twijgen, waardoor schimmels kunnen toeslaan.

Wanneer het zout in het grondwater terechtkomt, lijdt dit ook tot schade. Bladgroei van bomen die dit grondwater opnemen, verloopt moeilijker. Vervolgens verliezen deze bomen in het najaar weer eerder hun blad. Enorme regenbuien in het voorjaar zouden de schade nog enigszins kunnen beperken.

Leren Lief Te Hebben - Gordon Livingston

Goede voornemens voor het nieuwe jaar hebben we allemaal gemaakt. Soms geef je het niet toe, maar liggen zo voor de hand dat het niet meer uitmaakt. Of je nu stopt met roken of beter wil gaan eten.  Het is maar wat je belangrijker vind. Wat ieder dit jaar zal willen, is een mooi liefdesleven. In zijn nieuwe boek beschrijft Gordon Livingston Leren Lief Te Hebben het wel en wee van daten en relaties. Hoe deze te beginnen en misschien nog wel belangrijker, deze te behouden.

 

 

 

Spelers BV Veendam krijgen salaris op tijd

BV Veendam is in staat om tijdig de salarissen over de maand december uit te betalen aan de spelersselectie. Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij een additionele bijdrage van enkele sponsors.

De VVCS, de Vereniging van Contractspelers, is hiervan in kennis gesteld. De spelersgroep kreeg vanochtend de mededeling dat het maandloon wordt overgemaakt.

Bestuur en directie van BV Veendam werken de komende weken aan het actieplan om het voortbestaan van de club op lange(re) termijn mogelijk te maken. In dit kader vinden de komende periode diverse gesprekken plaats.

De club houdt op donderdag 28 januari een sponsorbijeenkomst in het Gjaltema-stadion aan de Langeleegte. Dan zal de clubleiding nadere tekst en uitleg geven over het genoemde actieplan, alle genomen stappen en de resultaten er van.

In verband met de omstandigheden waarin BV Veendam verkeert, is de nieuwjaarsreceptie - die voor morgen op het programma stond - geschrapt.

Wickmayer en Pennetta in finale Auckland

De finale van het WTA-toernooi in het Nieuw-Zeelandse Auckland gaat tussen Yanina Wickmayer en Flavia Pennetta.

Pennetta, als eerste geplaatst, versloeg in de halve eindstrijd haar landgenote Francesca Schiavone met 6-3 en 6-0. In de andere halve finale was Wickmayer met 6-4 en 7-5 de Israëlische Sharar Peer de baas.

Overigens werd de wedstrijd tussen Peer en Wickmayer ontsierd door enkele toeschouwers die anti-Israëlische leuzen scandeerden. Twee van hen werden door de ordedienst opgepakt.

[Gerucht] Project Natal zonder extra processor

Het was tot voor kort altijd de bedoeling geweest dat in de hardware van Project Natal een extra processor zou komen om alle data te kunnen verwerken en daardoor de Xenon processoren in de Xbox 360 te ontlasten. Blijkbaar is nu toch besloten om met een softwarematige oplossing te werken. Volgens een CES keynote wordt Natal namelijk een "Propriety software layer, making the magic of Project Natal possible".

Dit zou twee redenen hebben. Allereerst is een software-oplossing makkelijker te updaten en bij te werken. De gevraagde processorkracht zou ook geen probleem zijn omdat de meeste games de drie Xenon's niet tot de volle 100% benutten en aangezien het onwaarschijnlijk is dat bestaande games Natal zullen kunnen ondersteunen zal er bij de ontwikkeling van nieuwe games gewoon rekening mee gehouden worden. Tweede voordeel is dat het door het weglaten van een extra chip mogelijk om het qua prijs interessanter te houden, waar de consument natuurlijk gevoelig voor is.

Natal

 

Bijna 2 miljoen kijkers eerste Wie is de Mol?

Bijna twee miljoen televisiekijkers hebben gisteravond afgestemd op de eerste aflevering van het AVRO-programma Wie is de Mol? Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het programma staat daarmee, met 1.912.000 kijkers, op de tweede plaats, na het Journaal, in de Dag Top 25.

In het tiende seizoen van Wie is de Mol? voeren tien bekende Nederlanders in Japan opdrachten uit om geld te verdienen voor de pot. Een van hen is de Mol en probeert de boel te saboteren. Deelnemers zijn: Tim Akkerman, Barbara Barend, Erik van der Hoff, Hind, Arjen Lubach, Kim Pieters, Loretta Schrijver, Frits Sissing, Manuel Venderbos en Sanne Vogel. Schrijver moest na de eerste aflevering het strijdtoneel verlaten.

Bodyscan voorkomt aanslag niet

De door de overheid bestelde bodyscans, die de veiligheid op vluchten van Schiphol moeten vergroten, hadden de mislukte aanslag van vorige week niet voorkomen. De explosieven van de Nigeriaan waren waarschijnlijk niet herkend door de bodyscan, dat zegt Alain Establier van het bedrijf Airport Sercurity Consulting. Hij is bekend met vrijwel alle modellen bodyscans en heeft ze ook getest.

Volgens Establier hadden de zestig bodyscans, waar de overheid nu miljoenen voor uittrekt, de explosieven die bij de mislukte aanslag zijn gebruikt niet herkend. Er zijn volgens hem 2 soorten bodyscans: een lichte microwave variant waarvan de stralen niet dóór het lichaam gaan en een x-rayscanner heeft straling die wel dwars door het menselijk lichaam gaan.

Schiphol heeft gekozen voor de microwave-scanner. 'De kans dat iets gepakt wordt is groter dan bij een metaaldetector', laat Schiphol weten. De pakkans was echter nog groter geweest wanneer er voor een ander type was gekozen. Op dit moment is nog niet bekend wie de nieuwe scanners gaat betalen, hierover zijn Schiphol en de overheid nog in conclaaf.

 

Explosies en shootouts in Red Dead Redemption

Een genre dat door de meeste developers niet wordt gebruikt is het Wilde Westen. De afgelopen jaren hebben we maar een paar games gehad zoals Gun, Call of Juarez en Red Dead Revolver. De laatste in dat rijtje werd ontwikkeld door Rockstar voor de vorige generatie consoles en sinds een tijdje is deze studio bezig met een nieuwe titel onder de Red Dead naam. Nee, het betreft hier geen sequel, Red Dead Redemption heeft slechts een gelijke naam en een gelijke setting, het verhaal zal compleet op zichzelf staan.

Net als in de bekende filmscenes waar een cowboy wegrijdt naar de ondergaande zon, draait Red Dead Redemption deels om de mooie plaatjes, waarvan Rockstar weer wat screenshots heeft vrijgegeven. Zo kunnen we kijken naar een shootout bij een ondergaande zon en het uitzicht over een van de stadjes die je in de game kunt bezoeken. Al zijn explosies natuurlijk niet uitgesloten.

Red Dead Redemption staat gepland voor een release in april van dit jaar. Benieuwd wat je ongeveer van de game kan verwachten? Lees dan onze preview.

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption

 

'Rooney nieuwe aanvoerder Manchester United'

Volgens The Sun zal Wayne Rooney de aanvoerdersband van Gary Neville overnemen bij Manchester United, mocht Neville besluiten na dit seizoen zijn schoenen aan de wilgen te hangen.

Neville (34), die al zijn gehele loopbaan speelt voor The Mancunians, heeft een aflopend contract op Old Trafford. The Daily Mail bericht dat de verdediger voor één seizoen kan bijtekenen. Neville zelf zou echter twijfelen over het voortzetten van zijn loopbaan.

Sinds hij in maart 2007 een zware enkelblessure opliep, is Neville nooit echt meer de oude geworden. Wes Brown en de jonge Rafael da Silva krijgen steeds meer de voorkeur op de rechtsbackpositie. Neville wil alleen doorgaan als hij daadwerkelijk nog iets kan toevoegen aan het team. Manager Sir Alex Ferguson wil graag over de ervaring van Neville blijven beschikken.

Wanneer Neville besluit zijn actieve loopbaan te beëindigen, zal Rooney waarschijnlijk de aanvoerdersband overnemen. Sinds het vertrek van Cristiano Ronaldo naar Real Madrid is de aanvaller nog belangrijker geworden voor United. Zijn ploeggenoten en ook Ferguson hebben zich in de Engelse media al regelmatig lovend uitgelaten over de prestaties van Rooney

Strip en tekenfilm kat Heathcliff krijgt eigen gameserie

♪♪ Heathcliff, Heathcliff....No one should, terrify their neighborhood ♪♪ But Heathcliff just won't be undone....Playing pranks on everyone ♪♪

 

Misschien komt deze songtekst je totaal onbekend voor, maar wie de tekenfilm-serie van Heathcliff keek in de jaren tachtig (of eventueel de latere herhalingen) voelt nu waarschijnlijk een enorme vlaag van nostalgie in zichzelf opkomen.

Heathcliff teases dog

Garfield zal hier misschien bekender zijn onder de meeste mensen, maar in Amerika is Heathcliff nooit helemaal uit het oog verdwenen (Heathcliff verschijnt daar namelijk als korte strip in een hoop kranten). Het bedrijf Fitz Roy Media heeft momenteel de rechten verleend aan het bedrijf Storm City Entertainment om een uitgebreid aantal games te gaan ontwikkelen van Heathcliff de aankomende zeven jaar voor alle consoles. Zij doen dit vooral om de huidige generatie jongeren en tieners wat bekender te maken met deze cartoon-kat en tevens hopen ze oude fans weer terug te winnen. Het eerste Heathcliff-spel staat gepland voor de herfst van 2011.

Eerder sloot Fitz Roy al een deal met het bedrijf Axis3 App om games te gaan maken voor de iPod en het is al een tijdje mogelijk om iHeathcliff te downloaden, waarmee je in feite de korte strips uit de kranten kan lezen via de iPod. Ook staat er een film gepland van Heathcliff voor 2011, dus het lijkt er op dat we er dadelijk niet meer omheen kunnen dat deze bijdehante, oranje kat zijn comeback gaat maken.

 

 

Braafheid: "Ajax was de makkelijke weg geweest"

Veel indruk heeft Edson Braafheid tot nu toe niet kunnen maken bij Bayern München, maar toch heeft de linksback er geen spijt van dat hij afgelopen zomer FC Twente verruilde voor Der Rekordmeister.

"Het is begrijpelijk dat de trainer zijn basis niet verandert als het goed gaat", is Braafheid realistisch tegenover Voetbal International. "Achterin staat het goed en met onze aanvallers zijn we altijd gevaarlijk."

Bij Bayern wordt Braafheid een betere speler, zo merkt hij zelf. Zowel in fysiek als mentaal opzicht ontwikkelt de verdediger zich in Zuid-Duitsland. "Het banzkitten is nieuw voor me, maar je neemt het allemaal mee. Voor elke wedstrijd zitten we ook in een hotel en we vliegen heel veel. Ontzettend wennen, maar ik groei mentaal met de dag."

Ook Ajax was afgelopen zomer geïnteresseerd in Braafheid, die niet inging op de Amsterdamse belangstelling. "Dat was de makkelijke weg geweest. Dan was ik toch weer in de vertrouwde omgeving begonnen. Mensen kennen me daar en weten wat voor speler ik ben. "

Geen bewijs voor omkoping in Jupiler League

De Europese voetbalbond UEFA kan niet aantonen dat er sprake is van omkoping in de Jupiler League. Het orgaan heeft dit laten weten aan de KNVB.

De Jupiler League kwam in november afgelopen jaar onder verdenking van omkoping te staan. Onder meer FC Eindhoven, FC Oss en FC Den Bosch werden in verband gebracht met mogelijke gokpraktijken in Azië.

Het was ook het moment dat Nederland kennis maakte met de term 'belchinezen'. In de stadions van Eindhoven en Oss deden deze 'belchinezen' in verre landen rechtstreeks verslag van de wedstrijden.

De UEFA heeft vijf verdachte duels uit de Jupiler League onderzocht. Het Algemeen Dagblad meldt dat dit onderzoek geen concrete bewijzen heeft opgeleverd.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de vraag of Haagse politici zich met het altijd sfeervolle en gezellige Culemborg mogen bemoeien.

Forum-directeur Sadik Harchaoui vindt dat Haagse politici zich niet met de rassenrellen in Culemborg moeten bemoeien. In de eerste plaats zijn de burgemeester, politie en justitie aan zet, vindt hij. Een moeilijk dilemma. Overigens is de kwestie allang niet meer uitsluitend een lokale zaak. Als ik de grote hoeveelheden agenten zie, raak ik ervan overtuigd dat ook politiemensen uit andere regio’s worden ingezet om de orde te bewaren. Tsja:

Henin naar finale Brisbane

Justine Henin heeft de finale bereikt van het WTA-toernooi in het Australische Brisbane. De 27-jarige Belgische versloeg in de halve eindstrijd de Servische Ana Ivanovic met 6-3 en 6-2.

"Dit geeft een fijn gevoel. Ik wist niet wat ik moest verwachten na een week vol 'ups en downs'. Dit is mijn eerste toernooi in achttien maanden tijd, het is spannend om dan meteen in de finale te staan. Maar natuurlijk had ik dit niet verwacht," aldus Henin na afloop van de partij.


In de eindstrijd speelt Henin tegen de winnares van de partij tussen landgenote Kim Clijsters en de Duitse Andrea Petkovic.

Curatoren in gesprek met potentiële kopers AZ

Toon Gerbrands, directeur algemene zaken van AZ, zei woensdag nog dat er zich nog geen potentiële kopers hebben gemeld voor de aandelen van de Alkmaarse club.

"Die zijn er wel", spreekt Charles Huijskens, woordvoerder van de curatoren, Gerbrands tegen. "De curatoren zijn met hen in gesprek", vertelt Huijskens aan het Noordhollands Dagblad. "Uit die gesprekken moet blijken hoe serieus die partijen zijn en onder welke voorwaarden ze de aandelen zouden willen kopen."

De aandelen van AZ waren eigendom van Dirk Scheringa, wiens DSB-imperium eerder dit seizoen instortte. De curatoren proberen nu een nieuwe koper te vinden voor de aandelen, waarbij de opbrengst zal worden gebruikt om de schuldeisers van DSB schadeloos te stellen.Bij AZ hoopt men dat de aandelen terugvallen naar de club, daar er een grote groep ondernemers zou klaarstaan om de club te helpen. De curatoren onderzoeken op hun beurt nog de mogelijkheid de aandelen aan een ander te verkopen.

De schuld van dertien miljoen euro die AZ nog bij DSB had wordt in ieder geval niet kwijtgescholden. Huijskens: "De curatoren treden op uit naam van de schuldeisers, dus ze moeten geld ophalen. Ze kunnen niet zomaar zeggen 'laten we die 13 miljoen maar vergeten'."

AZ wil eind volgende week duidelijkheid hebben over de kwestie en stelde woensdag een ultimatum. Het zet de curatoren niet onder druk. "Iedereen begrijpt dat haast geboden is, dat snappen de curatoren ook, want deze onduidelijkheid is niet goed voor een voetbalclub. Maar voor de curatoren gaat het niet alleen om snelheid, maar ook om zorgvuldigheid. Reken maar dat er hard gewerkt wordt aan een oplossing", aldus Huijskens.

Minder treinen door Kanaaltunnel

De treinen door de Kanaaltunnel rijden voorlopig slechts beperkt. Exploitant Eurostar heeft de dienstregeling sterk ingeperkt. Zowel in de ochtend als in de avond vertrekken er minder treinen uit Parijs en Brussel naar Londen en andersom.

Voor de kerst ontstond er al chaos in de tunnel door het winterweer. Vijf passagierstreinen bleven urenlang steken in de Kanaaltunnel en pas na drie dagen werd het treinverkeer hervat. Ook gisteren ging het mis. Een passagierstrein met 240 reizigers zat twee uur vast in de Kanaaltunnel door een technisch defect.

Volgens Eurostar hadden de problemen van gisteren overigens niks te maken met het weer.

Nigeriaan van mislukte aanslag voorgeleid

De 23-jarige Nigeriaan die eerste kerstdag boven Detroit in een verkeersvliegtuig heeft geprobeerd in zijn onderbroek verborgen explosieven te laten ontploffen, Umar Farouk Abdulmutallab, wordt vandaag voorgeleid.

Eergisteren werd bekend dat de man onder meer van poging tot moord op de inzittenden van het vliegtuig wordt beschuldigd en van een poging massavernietigingswapens te gebruiken. Het is voor het eerst dat de Nigeriaan voor de rechter verschijnt. Het wordt naar verwachting een zeer korte procedurele zitting voor een federale rechtbank in Detroit.

De verdachte wordt met name gevraagd of hij zich schuldig of onschuldig acht aan de aanklacht die zes punten bevat.

Omroepbaas: publieke omroep is goedkoop

De publieke omroep kost de Nederlander per huishouden 75 euro per jaar en dat is veel minder dan andere publieke omroepen in Europa. "Het is 6,25 euro per maand in ruil voor 24 uur per dag drie TV-zenders, zes radiozenders en vele digitale kanalen, waaronder Uitzending Gemist". Dat zegt voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Met de 75 euro per huishouden per jaar hoort Nederland tot de goedkoopste en meest efficiënte publieke omroepen van Europa. "Burgers in Engeland betalen voor de veelgeprezen BBC meer dan twee keer zoveel!", zegt Hagoort. "Alleen in Albanië betaalt de belastingbetaler minder dan in Nederland."

Media-minister Plasterk zei onlangs dat de publieke omroep op de schop moet. "De minister bedoelde daarmee de noodzakelijke digitale vernieuwing. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Maar bijna automatisch werd dit nieuwe geluid in de krantenkolommen onderdeel van een oud en overbekend refrein: verzuild Hilversum is achterhaald en er kan fors bezuinigd worden", aldus Hagoort. "Dat is een oud liedje met een uitgesleten refrein."

Door voor te rekenen dat de Nederlandse Publieke Omroep per hoofd van de bevolking het goedkoopste is van Europa op Albanië na, hoopt hij de mythe de kop in te drukken dat we veel geld kwijt zijn aan de omroep. "Juist ons unieke Nederlandse omroepbestel is de best mogelijke garantie voor een pluriforme, onafhankelijke en efficiënte publieke omroep. Het is iets om trots en zuinig op te zijn." Als voorbeeld noemt hij de uitzendrechten voor de Eredivisie voetbal. "Toen het bij Talpa en RTL zat zag iedereen dat adverteerders bepalen hoe de inhoud is. Bij de publieke omroep maken de makers de afweging, niet de adverteerder."

Duitse ambassadeur niet op 4 mei herdenking

De Duitse ambassadeur is op 4 mei niet bij de Nationale Herdenking op de Dam. In de NPS-serie 'De Oorlog' zei ambassadeur Läufer dat er geen beletsel meer is om hem uit te nodigen, omdat de betrekkingen tussen Duitsland en Nederland sterk zijn verbeterd.

Toch wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei hem er niet bij hebben. Met name omdat de 4-mei herdenking een nationale gebeurtenis is. Er worden helemaal geen buitenlandse vertegenwoordigers uitgenodigd. "Niet uit de voormalig geallieerde landen zoals de Verenigde Staten van Amerika, Engeland, Rusland, Polen, Canada of Australië en ook niet uit de voormalige bezetters Duitsland en Japan", aldus het Comité.

Op persoonlijke titel is iedereen op 4 mei in Amsterdam welkom, zegt het Nationaal Comité. "In de afgelopen jaren hebben onder andere in het kader van educatieve projecten verschillende buitenlandse jongeren waaronder Duitse, Marokkaanse, Engelse, Poolse jongeren de herdenking bijgewoond."

Denen pakken leiding, Schep/Bos winnen onderdeel

Gisteren stond de eerste dag van de Zesdaagse van Rotterdam op het programma. In het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' pakte de Deense baanrenners Mickael Morkov en Alex Rasmussen de eerste plaats in het algemeen klassement. De Denen wonnen namelijk de tweede koppelkoers, hun favoriete onderdeel.

De eerste koppelkoers, degene die het zwaarst meetelt bij een zesdaagse, werd gewonnen door het Nederlandse duo Peter Schep en Theo Bos. De renners werden in Ahoy' op weg geschoten door oud-wielrenner Bernard Hinault.

Ook bij de vrouwen vindt er een zesdaagse plaats. Hier namen de Nederlandse Vera Koedooder en Kirsten Wild na dag 1 de leiding.

Mogelijk NK voor Kazachen

Weer een nieuwe aflevering in de soap rond de schaatsers met de Kazachse nationaliteit. Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma, Rob Hadders en Christijn Groeneveld zijn onder voorbehoud welkom op het Nederlands Kampioenschap marathon op 17 januari in Amsterdam.

De vier schaatsers hebben toestemming van de Nederlandse schaatsbond gekregen als ze kunnen aantonen dat ze niet over de Kazachstaanse nationaliteit beschikken om te starten. Ze zijn in dat geval ook welkom op te starten tijdens de wedstrijden die op natuurijs worden verreden.

Het viertal wilde met een dubbel paspoort deelnemen aan de Olympische spelen van Vancouver en Sochi. Jillert Anema, de ploegleider van het viertal, is dat niet meer mogelijk. "We hadden met de Kazachstaanse autoriteiten een afspraak gemaakt dat de naturalisatie voor 1 januari rond moest zijn. Dat is niet gebeurd. We staken de strijd."

De Nederlandse schaatsbond wil nu eens een keer duidelijkheid van het viertal. "Ze hebben namelijk deelgenomen aan de nationale afstandskampioneschappen van Kazachstan. We hebben zelfs kopiën van hun Kazachtstaanse paspoorten ontvangen. We hebben ze daarom concreet laten weten hoe ze kunnen duidelijk maken wat hun nationaliteit is. Pas als ze dat doen, kunnen we voor hun het licht op groen zetten. Dan zullen we uit sportief oogpunt alles doen om hen aan de start te krijgen," aldus Arie Koops directeur van de schaatsbond.

'PSV heeft jonge Ritzmaier op de korrel'

De jonge Oostenrijker Marcel Ritzmaier staat in de belangstelling van PSV, aldus De Telegraaf. Het pas 16-jarige talent was in november in Eindhoven om stage te lopen. Destijds speelde Ritzmaier mee in een oefenwedstrijd van Jong PSV. De club uit Eindhoven is enthousiast over de kwaliteiten van de jeugdinternational van Oostenrijk en wil hem vastleggen.

Austria Kärnten is de huidige werkgever van Ritzmaier, een linksbenige middenvelder. PSV toonde onlangs serieuze interesse in een ander jong talent. Maxime Lestienne koos echter voor Club Brugge.

Van der Sar even terug bij Ajax

Manchester United-doelman Edwin van der Sar heeft geen last meer van zijn knieblessure en zal zich vandaag weer melden bij zijn Engelse broodheer. Manager Sir Alex Ferguson gaf de voormalig captain van het Nederlands elftal onlangs de gelegenheid in Nederland te herstellen van zijn kwetsuur. Toen zijn echtgenote een hersenbloeding kreeg, kreeg Van der Sar de gelegenheid in zijn eigen tempo terug te keren.

Van der Sar was de afgelopen dagen te bewonderen bij zijn oude club Ajax, zo meldt De Telegraaf. Met Jong Ajax en apart met Fred Grim trainde de doelman enkele keren.

De profcarrière van Van der Sar begon begin jaren negentig bij Ajax. In 1995 won de doelman met de Amsterdammers de Champions League, een prijs die hij in 2008 met Manchester United wederom in de wacht wist te slepen.

George thuigelaten door Du Chatinier

FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier heeft Leroy George in Utrecht achter gelaten. De trainer van FC Utrecht heeft momenteel niet het gewenste vertrouwen in de 22-jarige aanvaller.

Technisch-directeur Foeke Booy heeft ook nog een andere reden voor de afwezigheid van George: "We konden maar 22 - en door de snellere terugkeer van Alje Schut uiteindelijk 23- spelers meenmene we moesten een keuze maken. „Het is te hopen dat dit een wake up call is, want we kunnen niet met zijn allen wachten tot hij gaat leven als een echte prof.”

Zorgen bij milieufederatie over zoutwinning in Friesland

De Friese Milieufederatie maakt zich zorgen over de extra zoutwinning uit de Friese bodem. Om een tekort aan strooizout te voorkomen gaf Minister Van der Hoeven van Economische Zaken gisteren toestemming voor de zoutwinning. Volgens de milieuvereniging is de zoutwinning schadelijk voor het milieu en de waterhuishouding.

"Er ontstaat dan extra bodemdaling. Daar hebben we al veel last van. Dus het is geen verstandig besluit", vindt voorzitter De Haan van de federatie. Hij is van mening dat automobilisten maar gewoon minder moeten rijden. "We hebben te maken met niet meer dan een kwakkelwinter met absoluut geen extreme omstandigheden. Er is alleen extreem gebruik van de wegen onder deze omstandigheden."

Het bedrijf Frisia mag 100.000 ton zout uit de grond halen in de gemeente Franekeradeel. Volgens minister Van der Hoeven daalt de bodem daardoor met hooguit vijf millimeter en is dat aanvaardbaar.

Hazes nog steeds populairst in cafés

Iedereen kent ze wel, hits als 'Bloed, zweet en tranen', 'De Vlieger' en 'Kleine jongen'. De alom bekende hits van wijlen zanger André Hazes is de meest gedraaide muziek ooit in de Nederlandse horeca.

SENA, de organisatie die vergoedingen voor zogenoemde naburige rechten van platenproducenten en artiesten incasseert, en Media Tools maakten dat gisteren bekend. Tijdens de Horecava 2010 in de RAI in Amsterdam nemen Hazes' kinderen op 14 januari de zogeheten Sena-Media Tools Oeuvre Award in ontvangst.

De prijs voor meest gedraaide Nederpophit van het jaar gaat naar volkszanger Frans Duijts. Zijn hit 'Jij denkt maar dat je alles mag van mij' werd het meest gedraaid in cafés en discotheken.

'Den Haag laat Culemborg met rust'

Politiek Den Haag moet zich voorlopig niet bemoeien met de geëscaleerde situatie in de wijk Terweijde in Culemborg. Forum-directeur Sadik Harchaoui zei dat in het tv-programma Nova.

"Eerst zijn de burgemeester van Culemborg, justitie en de politie aan zet." Volgens Harchaoui moeten de inwoners van Terweijde de tijd en de rust krijgen om het conflict op te lossen. "Als er zulke grote tegenstellingen tussen groepen zijn als in Culemborg, dan moet je daar gedurende enkele jaren dagelijks aan blijven werken", aldus de directeur van het instituut voor multiculturele vraagstukken.

Afgelopen dinsdag drong PVV-kamerlid Geert Wilders aan op een debat in de Tweede Kamer over de uit de hand gelopen situatie in de Gelderse gemeente. De Forumdirecteur noemde inmenging vanuit Den Haag echter niet zo verstandig. Hij ziet het liefst dat de landelijke politiek over het probleem in brede zin praat.

Paradepaardje Sea Shepherd gezonken

Het paradepaardje van de fanatieke antiwalvisvaartgroep Sea Shepherd Conservation Society, een soort speedboot met de naam Ady Gil, is vandaag gezonken.

Het kleine grijze, futuristisch gevormde schip dat meer dan 950.000 euro kostte, zonk nadat het eergisteren 2500 kilometer ten zuiden van Tasmanië een aanvaring had gehad met een Japans vaartuig dat is betrokken bij het Japanse onderzoek naar en de jacht op walvissen.

Een van de voormalige bemanningsleden bevestigde vandaag dat pogingen het wrak op sleeptouw te nemen en te redden uiteindelijk zijn mislukt. Het vaartuig zonk niet ver van Antarctica als gevolg van de schade die het opliep bij een botsing met het Japanse vaartuig, de Shonan Maru-2.

Alle zes opvarenden van de Ady Gil, vijf Nieuw-Zeelanders een een Nederlander, zijn gered. De Ady Gil kon 93 kilometer per uur varen en heette eerder de Earthrace. Het zou onder die naam in 2008 een wereldrecord hebben gevestigd voor een boot die een zeereis om de wereld maakt.

Fallen Earth krijgt grafische update

Post-apocalyptische MMO Fallen Earth krijgt een grafische update, gek genoeg zullen vooral de planten op de grond aangepakt worden.

De meeste mensen denken bij post-apocalyptische wereld niet direct aan groene glooiende heuvels, maar volgens de makers van Fallen Earth zal de aarde na een fikse nucleaire oorlog er toch zo uitzien. Jammer is wel dat de MMO gelanceerd werd met lelijk gras wat je niet meer zag als je er van boven op keek, tijd dus om al die zuurstofverwekkers van een update te voorzien zodat ze er fatsoenlijk uitzien.

Naast het gras is ook het terrein aangepakt, voornamelijk het detailverschil tussen hoge kwaliteit en lage kwaliteit textures. Ook is de mist in het spel aangepast zodat dit niet meer een harde grens is maar een natuurlijk verloop kent. Dit alles valt te bewonderen in onderstaande screenshots, klik er gerust op om de plaatjes in wat meer detail te gadeslaan.

Fallen Earth 1Fallen Earth 1

Fallen Earth 3Fallen Earth 4

Eerste dertig titels Xbox Game Room bekend

Microsoft heeft de eerste dertig titels voor de Xbox Game Room bekend gemaakt. De Game Room werd gisteren aangekondigd en is een manier om op Xbox Live en de PC old-school arcade-spellen te spelen. Microsoft belooft uiteindelijk meer dan 1000 games aan te kunnen bieden (hoe ze het overzicht willen houden is een tweede), waarvan de eerste dertig nu bekend zijn.

De eerste dertig games komen allemaal of uit de arcade of zijn ooit verschenen op thuisconsoles waaronder de Atari 2600 en de Intellivision. De lijst ziet er als volgt uit:

1. Centipede (arcade)
2. Asteroids Deluxe (arcade)
3. Tempest (arcade)
4. Crystal Castles (arcade)
5. Lunar Lander (arcade)
6. Jungler (arcade)
7. Road Fighter (arcade)
8. Scramble (arcade)
9. Finalizer (arcade)
10. Tutankham (arcade)
11. Shao-Lin's Road (arcade)
12. Super Cobra (arcade)
13. Red Baron (arcade)
14. Gravitar (arcade)
15. Battlantlis
16. Astrosmash (Intellivision)
17. Mountain Madness Super Pro Skiing (Intellivision)
18. Armor Battle (Intellivision)
19. Space Hawk (Intellivision)
20. Sub Hunt (Intellivision)
21. Sea Battle (Intellivision)
22. Space Armada (Intellivision)
23. Astrosmash (Intellivision)
24. Star Raiders (Atari 2600)
25. Outlaw (Atari 2600)
26. Yar's Revenge (Atari 2600)
27. Millipede (Atari 2600)
28. Football (Atari 2600)
29. RealSports Tennis (Atari 2600)
30. Combat (Atari 2600)

Naast deze games waren in een trailer van Microsoft nog enkele andere spellen te aanschouwen, Sky Diver, RealSports Baseball en Basketball voor de Atari 2600 waren te zien evenals Shark! Shark! Shark! voor de Intellivision.

De Xbox Game Room wordt deze lente verwacht op de Xbox 360 en PC, prijzen voor de games zijn inmiddels ook bekend. Een spel voor één platform kost je 240 Microsoft punten (ongeveer €2,80), voor zowel Xbox 360 als PC kost het je 400 Microsoft punten (€ 4,65), als je een spel één keert wilt spelen (net zoals vroeger in de arcade) dan kost je dat  40 Microsoft punten (€ 0,47).

Xbox Game Room

Bod Spyker net op tijd de deur uit

Tot het laatste moment werd er vanavond in Zeewolde op het hoofdkantoor van Spyker gewerkt aan het bod dat de sportwagenfabrikant doet op het Zweedse automerk Saab.

Volgens topman Victor Muller is het bod om "vijf voor elf" de deur uitgegaan. Muller zegt niet te weten wat de gang van zaken na het indienen van het bod precies is. "Ik schat in dat het tot begin volgende week duurt voordat we wat horen." Muller denkt dat er verschillende biedingen op het Zweedse automerk komen. Het bod van Spyker beslaat een paar honderd pagina's. Over financiële details doet Spyker geen mededelingen. De bieding van Spyker is via email richting GM gegaan. "Dat is in tien delen verstuurd, zoveel bijlagen zaten erbij."

Eigenaar General Motors (GM) had Spyker tot vanavond elf uur de tijd gegeven om een bod uit te brengen op Saab. Gisteren zei GM-topman Ed Whitacre niet meer te verwachten dat Saab overgenomen wordt. GM kocht in 1990 een belang van 50 procent in Saab en in 2000 werd het bedrijf volledig overgenomen. Sinds 2001 heeft Saab echter geen winst meer geboekt. Begin dit jaar besloot GM om Saab te verkopen en zich op de vier automerken Chevrolet, Cadillac, GMC en Buick te richten.

Saab werd eerder dit jaar in principe al verkocht aan het Zweedse Koenigsegg, maar dat bedrijf blies de transactie eind november af.

Kinderen overleden na vleermuisbeten

Ten minste zeven kinderen zijn in Peru gestorven aan hondsdolheid, nadat ze gebeten waren door vleermuizen. De kinderen, in leeftijd variërend tussen de één en zeven jaar, maken deel uit van de indianenstammen Kigkis en Chikgan, die in de noordelijke provincie van de Amazone leven, zo meldde het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het ministerie zou de symptomen van hondsdolheid vastgesteld hebben, maar de diagnose zelf kon niet officieel worden bevestigd, omdat de stammen geen lijkschouwingen toestaan.

Bij enkele vleermuizen in het gebied is inmiddels hondsdolheid aangetroffen. Het ministerie stuurde vaccinatieteams naar het gebied, nadat in de afgelopen zes maanden bijna 400 meldingen kwamen van mensen die door vleermuizen gebeten waren.

Uitslagen Copa del Rey

Deze week zijn de heenwedstrijden voor de achtste finales van de Copa del Rey afgewerkt. De speelronde stond bol van de verrassingen, met zeges voor Segunda Divisiónclubs en een nederlaag voor de cuphouder.

Dinsdag ging FC Barcelona in eigen huis verrassend onderuit tegen Sevilla (1-2), waardoor de titelverdediger nog flink aan de bak zal moeten in Sevilla. Ook Valencia kon het niet bolwerken en moest voor eigen publiek de zege met dezelfde cijfers aan Deportivo laten. Villarreal wist woensdag niet te winnen bij Celta de Vigo (1-1) en Racing was de eerste club die wel aan de verwachtingen voldeed door te winnen bij derdeklasser Alcorcón: 2-3.

De grootste verrassingen kwamen echter van de clubs uit de Segunda División. Woensdagavond was Recreativo veel te sterk voor Atlético de Madrid. Mede door een vroege rode kaart van Tomás Ujfalusi kon de thuisclub uitlopen naar 3-0. Zowel Hércules als Rayo Vallecano wisten een dag later hun thuisduels te winnen tegen respectievelijk Osasuna en Mallorca. Beide duels eindigden in 2-1. Datzelfde gold voor Málaga-Getafe, waar de Madrilenen in de tweede helft middels een eigen doelpunt een wellicht belangrijke uitgoal meepikten.

Volgende week zijn de returns.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.