Geithner onder vuur

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner ligt onder vuur in eigen land. Vandaag werd bekend dat de machtige New York-afdeling van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) de verzekeraar American International Group (AIG) heeft gepushed om details rond de AIG-bailout geheim te houden.

De grote verzekeraar AIG viel in 2008 om toen de wereldwijde financiële crisis in alle hevigheid losbarstte. Veel banken hadden hun rotte leningen verzekerd bij AIG. Na de enorme bailout door de Amerikaanse overheid van de verzekeraar betaalde AIG grote sommen geld uit aan andere banken, zoals Goldman Sachs en Deutsche Bank.

De banken kregen van AIG '100 cents on the dollar' over de rug van de Amerikaanse belastingbetaler, oftewel de volle pond voor waardeloze financiële producten. Critici noemen het ook wel de gratis bailout van de financiële sector.

Uit gisteren uitgelekt e-mailverkeer tussen de New York Fed en AIG blijkt dat de centrale bank-afdeling wilde dat AIG details rondom deze betalingen in de doofpot stopte, wat vervolgens ook gebeurde. AIG wilde eerst wel de details publiekelijk maken. Pikant is dat de huidige minister van Financiën Geithner toen president van de New York Fed (2003-2009) was.

Verschillende leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben verontwaardigd gereageerd en willen dat Geithner nu verhoord wordt door het Congres.

'Geithner wilde details AIG-bailout in de doofpot stoppen'