Strooizout schaadt bomen en planten

De enorme hoeveelheden zout die deze weken op de wegen worden gestrooid, zijn erg slecht voor de natuur. Bomen en planten zullen daar later in het jaar de nadelen van ondervinden. Bruine of gele randen aan nieuw blad zou niet vreemd zijn.

Naaldbomen hebben nu al last van de zoutnevel die ontstaat als auto's over het zout rijden. "Als je over de wegen rijdt die worden omgeven door dennen, zie je nu al dat de naalden bruin kleuren", zo zegt Frank Moens van de Bomenstichting.

Moens somt de nadelen van de grote hoeveelheden zout op. Bladeren kunnen verdorren, nog voordat ze uit de knop zijn. Het zout dat op de knop komt, onttrekt namelijk vocht. Het kan ook bruine of gele randen tot gevolg hebben. Het zout kan ook leiden tot 'wonden' op twijgen, waardoor schimmels kunnen toeslaan.

Wanneer het zout in het grondwater terechtkomt, lijdt dit ook tot schade. Bladgroei van bomen die dit grondwater opnemen, verloopt moeilijker. Vervolgens verliezen deze bomen in het najaar weer eerder hun blad. Enorme regenbuien in het voorjaar zouden de schade nog enigszins kunnen beperken.