Leren Lief Te Hebben - Gordon Livingston

Goede voornemens voor het nieuwe jaar hebben we allemaal gemaakt. Soms geef je het niet toe, maar liggen zo voor de hand dat het niet meer uitmaakt. Of je nu stopt met roken of beter wil gaan eten.  Het is maar wat je belangrijker vind. Wat ieder dit jaar zal willen, is een mooi liefdesleven. In zijn nieuwe boek beschrijft Gordon Livingston Leren Lief Te Hebben het wel en wee van daten en relaties. Hoe deze te beginnen en misschien nog wel belangrijker, deze te behouden.

 

De ondertitel van het boek ‘Leren lief te hebben’ is ; Dingen die je zou moeten weten over liefde en relaties. Het kan de lading niet beter dekken. We hebben het hier niet over een simpel romannetje à la Danielle Steel, maar een psychologische uiteenzetting van de liefde en alles wat er mee te maken heeft. Nu verwacht je misschien een saai boek met opsommingen en neurologisch geneuzel, maar niets is minder waar. Het boek is opgedeeld in drie heldere hoofdstukken.

Met veel humor beschrijft Gordon Livingston aspecten van liefde en relaties. Hij werpt een licht op dingen die, als je er over nadenkt, je toch wel inzicht geven in de menselijke denkwijze. Dat werkt zeer verfrissend. Ik merkte aan mezelf dat ik door het lezen van dit boek en zeker ook tijdens, toch anders ben gaan denken. Niet dat ik nu een omslag heb gemaakt en mijn levensfilosofie 180 graden is gewijzigd, maar je begint dingen toch anders te zien en te begrijpen. Bewust en onbewust. Met heldere en vermakelijke anekdotes van patiënten en niet-patiënten van deze ex-psychiater wandel je door het boek heen.

 

Dit boek is voor mensen die het interessant vinden om over de liefde te lezen en het ook toepasbaar willen maken. Het maakt dat je jezelf en anderen over dingen na kan laten denken, die eigenlijk toch wel heel erg voor de hand liggen.