VVD/PVV: spoeddebat km-heffing

Topambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben nadrukkelijk kritiek geuit over de invoering van de kilometerheffing. Voor de VVD, PVV en SP is dit reden genoeg om opheldering te vragen aan verantwoordelijk minister Eurlings. PVV en VVD dringen al aan op een spoeddebat. De SP wil aanstaande dinsdag eerst de antwoorden van de minister tijdens het vragenuurtje afwachten.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot wil dat de rapporten van de topambtenaren zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer komen. De ambtenaren zijn van mening dat kritiek niet welkom is en dat de minister vooral jaknikkers aan het werk zet in de voorbereiding op de kilometerheffing. Ook zouden de kosten voor adviseurs uit de hand lopen.

"Dit kost meer dan 4 miljard euro en zal nooit werken! De stekker moet meteen uit dit domme geldverslindende project. Iedere week die we ermee doorgaan, kost de belastingbetaler miljoenen. Als de Kamer nog niet wil besluiten het project af te blazen, wil de VVD eerst een grondig onderzoek naar de uitvoerbaarheid en de risico's van de kilometerheffing, met hoorzittingen, voordat aan behandeling van het wetsvoorstel zelf kan worden toegekomen", aldus Aptroot.

Volgens de VVD'er hinten de topambtenaren op een parlementaire enquête, "maar misschien is dat helemaal niet meer nodig na de hoorzitting." SP-Kamerlid Roemer zegt dat het steeds duidelijker wordt dat de steun voor het hele project verdwijnt.