Aantal incidenten oud en nieuw op 4329

Het aantal incidenten tijdens de afgelopen jaarwisseling stond vrijdag op 4329. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vernieling werd het vaakst gemeld (2283 keer), gevolgd door brandstichting (1017 maal) en mishandeling (589 gevallen). Alleen al op nieuwjaarsdag waren er 2500 incidenten bekend. Vorig jaar waren er ongeveer 5400 geregistreerde incidenten. Vergeleken met vorig jaar waren er de helft minder brandstichtingen: 1017 deze jaarwisseling tegen 2037 in het jaar ervoor. Het geweld tegen politie, brandweer, ambulancediensten en andere mensen met een publieke taak is echter gestegen van 229 naar 303 gevallen.

Minister Guusje ter Horst roept iedereen nog steeds op om zich als getuige van incidenten bij de politie te melden en foto's of filmpjes beschikbaar te stellen voor onderzoek: "Zo kan het publiek de politie helpen om daders te pakken en bewijs te leveren, zodat ze voor de rechter kunnen komen en hun straf krijgen. Daarnaast moeten ze dan ook opdraaien voor de schade", aldus de minister van Binnenlandse Zaken.