'Belgische minister misdroeg zich in vliegtuig'

De Belgische minister van Defensie Pieter De Crem wordt beschuldigd van wangedrag aan boord van een vliegtuig. De socialistische vakbond ABVV zegt dat de minister furieus was omdat de paspoortformaliteiten hem te lang duurden.

De paspoortcontrole en bagage-afhandeling namen zo'n twee uur in beslag en De Crem zou zich daar enorm over hebben opgewonden. Vervolgens eiste hij dat het cabinepersoneel de veiligheidsinstructies zou overslaan. "Hij maakte de bemanning uit voor saboteurs en beval hen de veiligheidsvoorschriften te negeren. Ze hebben hem moeten aanmanen om rustig te blijven zitten, om niet te roepen en te tieren. Alleen Leterme slaagde erin om De Crem het zwijgen op te leggen. De premier heeft hem uiteindelijk kunnen kalmeren en zijn excuses aangeboden aan de boordcommandant", aldus Guido Rasschaert van ABVV.

Een woordvoerder van Defensie zegt dat juist het cabinepersoneel zich misdroeg en dat alles misging. "De Crem had werkelijk alle reden om woest te zijn."

De Crem, in België bijgenaamd Crembo, is ook in een andere zaak in opspraak. Hij heeft naar aanleiding van een artikel in de Belgische krant Het Nieuwsblad een aanklacht tegen die krant ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. In het bewuste artikel wordt ingegaan op een peperdure reis van de minister naar de Seychellen. De aanklacht wordt door Journalistiek België gezien als 'pure intimidatie en aantasting van de persvrijheid'.