Luxueus naar inburgeringscursus

De gemeente Gouda is er veel aan gelegen om inburgeraars te motiveren om naar inburgeringscursussen en de daarbij behorende fietslessen te laten komen. Al sinds juni 2008 worden er namelijk dagelijks taxi's ingezet om de cursisten op de plaats van bestemming te brengen om ze na afloop weer terug te brengen naar de multiculturele wijk Oosterwei.

De locatie waar de cursus wordt gehouden bevindt zich op bedrijventerrein De Goudse Poort aan de rand van de stad en die is, overigens, bereikbaar per bus. De nota's van de ritjes worden door de cursisten doorgestuurd naar de afdeling Dienst Arbeid en Integratie van de gemeente. Dit komt de belastingbetaler op zo'n slordige vijfhonderd euro per dag te staan. 

Een gemeentewoordvoerster verklaart dat er veertig inburgeraars gebruik maken van de pendeldienst. "Inburgeren is belangrijk en wij willen zo veel mogelijk mensen bereiken". Een collega vervolgt: "De drempel moet zo laag mogelijk zijn. Het is niet wenselijk dat mensen geen cursus kunnen volgen door hoge vervoerskosten of bijvoorbeeld gebrek aan kinderopvang."

Sadet Karabulut, SP Tweede Kamerlid, spreekt van geldverspilling: "Daarbij staat dit haaks op de gedachte van zelfredzaamheid. Het is flauwekul om deze mensen zo in de watten te leggen. Ze kunnen makkelijk met de bus of de benenwagen."

Met dank aan zxs voor de submit!