Mogelijk NK voor Kazachen

JJdJ1984

Weer een nieuwe aflevering in de soap rond de schaatsers met de Kazachse nationaliteit. Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma, Rob Hadders en Christijn Groeneveld zijn onder voorbehoud welkom op het Nederlands Kampioenschap marathon op 17 januari in Amsterdam.

De vier schaatsers hebben toestemming van de Nederlandse schaatsbond gekregen als ze kunnen aantonen dat ze niet over de Kazachstaanse nationaliteit beschikken om te starten. Ze zijn in dat geval ook welkom op te starten tijdens de wedstrijden die op natuurijs worden verreden.

Het viertal wilde met een dubbel paspoort deelnemen aan de Olympische spelen van Vancouver en Sochi. Jillert Anema, de ploegleider van het viertal, is dat niet meer mogelijk. "We hadden met de Kazachstaanse autoriteiten een afspraak gemaakt dat de naturalisatie voor 1 januari rond moest zijn. Dat is niet gebeurd. We staken de strijd."

De Nederlandse schaatsbond wil nu eens een keer duidelijkheid van het viertal. "Ze hebben namelijk deelgenomen aan de nationale afstandskampioneschappen van Kazachstan. We hebben zelfs kopiën van hun Kazachtstaanse paspoorten ontvangen. We hebben ze daarom concreet laten weten hoe ze kunnen duidelijk maken wat hun nationaliteit is. Pas als ze dat doen, kunnen we voor hun het licht op groen zetten. Dan zullen we uit sportief oogpunt alles doen om hen aan de start te krijgen," aldus Arie Koops directeur van de schaatsbond.