Bodyscan voorkomt aanslag niet

De door de overheid bestelde bodyscans, die de veiligheid op vluchten van Schiphol moeten vergroten, hadden de mislukte aanslag van vorige week niet voorkomen. De explosieven van de Nigeriaan waren waarschijnlijk niet herkend door de bodyscan, dat zegt Alain Establier van het bedrijf Airport Sercurity Consulting. Hij is bekend met vrijwel alle modellen bodyscans en heeft ze ook getest.

Volgens Establier hadden de zestig bodyscans, waar de overheid nu miljoenen voor uittrekt, de explosieven die bij de mislukte aanslag zijn gebruikt niet herkend. Er zijn volgens hem 2 soorten bodyscans: een lichte microwave variant waarvan de stralen niet dóór het lichaam gaan en een x-rayscanner heeft straling die wel dwars door het menselijk lichaam gaan.

Schiphol heeft gekozen voor de microwave-scanner. 'De kans dat iets gepakt wordt is groter dan bij een metaaldetector', laat Schiphol weten. De pakkans was echter nog groter geweest wanneer er voor een ander type was gekozen. Op dit moment is nog niet bekend wie de nieuwe scanners gaat betalen, hierover zijn Schiphol en de overheid nog in conclaaf.