Friesland protesteert tegen extra zoutwinning

De provincie Friesland is tegen de extra zoutwinning bij Franekeradeel door Frisia Zout. Gisteren bepaalde minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) om maximaal 100.000 ton extra zout uit de Friese bodem te halen. "Ik vind dit niet zo sjiek en dat krijgen de betreffende partijen van me te horen", aldus gedeputeerde Sjoerd Galema van de provincie.

In maart vorig jaar blokkeerde de Tweede Kamer het geven van nieuwe vergunningen voor de winning van gas en zout in Friesland. Door het boren daalt de bodem, wat kan leiden tot problemen met de waterhuishouding. Volgens Galema is het plan om 100.000 ton zout te winnen precies hetzelfde als het plan dat destijds afketste. "Ik dacht toen ik gebeld werd door het ministerie dat de plannen binnen de huidige vergunningen vielen. Er moet een economische meerwaarde zijn, die is er niet." Nu moet er volgens Galema een nieuwe vergunning komen. "We geven zeker een negatief advies." Over andere concrete stappen beraadt de gedeputeerde zich nog.

Galema vindt het onbegrijpelijk dat Rijkswaterstaat na één week sneeuw zonder zout zit. "Onze provinciale waterstaat heeft gewoon nog voldoende zout. Er is ook genoeg zout, je moet het alleen voldoende snel kunnen aanvoeren. Ik durf te wedden dat ik eerder met een schip zout in Harlingen lig dan Frisia Zout het zout heeft geproduceerd."