Omroepbaas: publieke omroep is goedkoop

De publieke omroep kost de Nederlander per huishouden 75 euro per jaar en dat is veel minder dan andere publieke omroepen in Europa. "Het is 6,25 euro per maand in ruil voor 24 uur per dag drie TV-zenders, zes radiozenders en vele digitale kanalen, waaronder Uitzending Gemist". Dat zegt voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Met de 75 euro per huishouden per jaar hoort Nederland tot de goedkoopste en meest efficiënte publieke omroepen van Europa. "Burgers in Engeland betalen voor de veelgeprezen BBC meer dan twee keer zoveel!", zegt Hagoort. "Alleen in Albanië betaalt de belastingbetaler minder dan in Nederland."

Media-minister Plasterk zei onlangs dat de publieke omroep op de schop moet. "De minister bedoelde daarmee de noodzakelijke digitale vernieuwing. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Maar bijna automatisch werd dit nieuwe geluid in de krantenkolommen onderdeel van een oud en overbekend refrein: verzuild Hilversum is achterhaald en er kan fors bezuinigd worden", aldus Hagoort. "Dat is een oud liedje met een uitgesleten refrein."

Door voor te rekenen dat de Nederlandse Publieke Omroep per hoofd van de bevolking het goedkoopste is van Europa op Albanië na, hoopt hij de mythe de kop in te drukken dat we veel geld kwijt zijn aan de omroep. "Juist ons unieke Nederlandse omroepbestel is de best mogelijke garantie voor een pluriforme, onafhankelijke en efficiënte publieke omroep. Het is iets om trots en zuinig op te zijn." Als voorbeeld noemt hij de uitzendrechten voor de Eredivisie voetbal. "Toen het bij Talpa en RTL zat zag iedereen dat adverteerders bepalen hoe de inhoud is. Bij de publieke omroep maken de makers de afweging, niet de adverteerder."