FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 november 2008

Autochtonen gewelddadiger tegen homo's dan allochtonen

Het vooroordeel dat anti-homogeweld meestal door Marokkanen of andere allochtonen gepleegd wordt, blijkt niet te kloppen. Volgens cijfers van de politie die vandaag bekend zijn gemaakt, is de dader maar in 14 procent allochtoon.

Dat is opvallend, omdat in Nederland volgens het CBS maar liefst 20 procent van de bevolking allochtoon is. Dat betekent dat autochtonen ook gemiddeld per persoon dus gewelddadiger zijn tegen homo’s dan allochtonen.

Sinds begin dit jaar registreert de politie nu de afkomst van de daders bij geweld tegen homo’s. Sindsdien zijn 150 gevallen geregistreerd. In ongeveer 25% van de gevallen ging het om fysiek geweld. In ander gevallen ging het meestal om bedreiging of vandalisme aan huizen van homo’s.

Met dank aan DaanA voor de herschreven submit

Jaloerse vrouw elektrocuteert man

Een nogal jaloerse vrouw kon het niet verkroppen dat haar man keek naar ander vrouwelijk schoon en misschien affaires had met andere vrouwen. De enige manier om hem te stoppen was moord, dus elektrocuteerde ze haar echtgenoot.

De 23-jarige Egyptische vrouw was zo woedend op haar 32-jarige echtgenoot, dat ze hem door middel van een kabel onder stroom zette. En om nog even zeker van haar zaak te zijn, sloeg ze hem zo hard, dat hij ook dat niet kon overleven.

Vervolgens pakte de vrouw de portemonnee van het slachtoffer, stopte ze er geld in en gooide ze de beurs vervolgens uit het raam. Toen gaf ze zichzelf twee rake klappen en belde ze de politie. Die kwam ter plaatse en de vrouw vertelde dat dieven haar man hadden vermoord, en ook haar hadden mishandeld.

De vrouw bekende al snel haar daad, en had als motief dat ze zichzelf krankzinnig vond toen ze de moord pleegde.

Opnieuw kaping schip door Somalische piraten

Opnieuw hebben de Somalische piraten toe kunnen slaan. Nu hebben ze voor de Keniaanse kust een Saoedische olietanker gekaapt met in totaal 35 bemanningsleden aan boord.

Het is het tot nu toe grootste schip dat de piraten hebben gekaapt.  De tanker was vol geladen met meer dan twee miljoen vaten olie, dat staat gelijk aan een kwart van de dagelijkse olieproductie in Saoedi-Arabië.

Het schip is sinds maart 2008 in de vaart en is ruim 330 meter lang. De tanker is een product van de Daewoo scheepswerf in Zuid-Korea, en behoort tot de rederij Vela International Marine Limited, een dochterbedrijf van Saudi Aramco.

Volgens diverse media zijn alle bemanningsleden vrijgelaten, maar de Amerikaanse marine ontkent dit nog. Onder de bemanningsleden bevinden zich Britten, Arabieren, Fillippino's, Polen en Kroaten.

Gewapende overval op bank in Limburg

Twee gemaskerde overvallers hebben vanmiddag een onbekend aantal geldcassettes buitgemaakt bij een gewapende overval op de ABN-Amrobank in Beek (Limburg). Onder bedreiging met wapens werden de vijftien medewerkers gedwongen op de grond te gaan liggen.

Volgens de politie sloegen de overvallers vlak na sluitingstijd met een moker een ruit in. Tijdens de overval is er niet geschoten. Wel bedreigden de daders buiten een getuige die zag dat ze hun bivakmuts afdeden.

Gewapende overval op bank in Limburg  (foto: ANP)

Hoofdverdachte kunstheling vrijgelaten

De rechtbank in Den Bosch heeft vandaag de 23-jarige Bosschenaar vrijgelaten die volgens justitie hoofdverdachte is van de heling van vijf zeventiende-eeuwse schilderijen die in 2002 uit het Frans Hals Museum in Haarlem waren gestolen. Een woordvoerder van de rechtbank heeft dat laten weten. De vrijlating was tegen de zin van justitie.

De jongeman werd begin september samen met zijn vader en een 69-jarige 'intermediair' aangehouden. Later werd nog een man uit Boxtel gearresteerd.

Justitie maakte vandaag verder bekend dat onlangs een vijfde verdachte van betrokkenheid bij de heling in België is aangehouden. Het gaat om een 47-jarige man die in Nederland is geboren en in het Belgische grensplaatsje Neerpelt woont. Woensdag meldt hij zich in Nederland, aldus een justitiewoordvoerster.

Infiltranten van de Engelse politie kochten de vijf meesters begin september van twee verdachten en betaalden daarvoor 1 miljoen euro. De hoofdverdachte heeft nog geen verklaring afgelegd over zijn rol bij de heling. Volgens zijn advocaat Mark Teurlings wil zijn cliënt dat later nog wel doen.

Hoofdverdachte kunstheling vrijgelaten  (foto: ANP)

Het eerste wat je ziet als NXE is geinstalleerd

Na het lange wachten is het eindelijk zover, over 2 dagen zullen we met z'n allen kunnen genieten van het opgepimpte dashboard en kunnen we massaal avatars gaan maken. Als je woensdag het nieuwe dashboard, ook wel 'The New Xbox Experience', hebt gedownload zul je als eerste een filmpje zien. Degenen die niet kunnen wachten op dit filmpje kunnen het alvast hieronder bekijken.

Laagopgeleiden gaan eerder dood

Uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een hoge opleiding niet alleen de carrièrekansen vergroot, maar ook de kans op een lang en gezond leven.

Hoogopgeleide mannen worden gemiddeld 79 jaar, hun laagopgeleide geslachtsgenoten circa 74. Bij vrouwen is dat verschil nog groter. Hoogopgeleide vrouwen leven met gemiddeld 84 jaar ongeveer zes jaar langer dan laagopgeleide vrouwen.

De gemiddelde leeftijd waarop serieuze ouderdomsproblemen zich aandienen ligt bij laagopgeleiden op hun 74e, bij hoogopgeleiden is dat het 79e levensjaar. Hierbij is geen verschil te zien tussen mannen en vrouwen.

Uit het onderzoek valt op te maken dat vrouwen weliswaar een hogere levensverwachting hebben, maar in hun leven meer jaren doorbrengen met een slechte gezondheid.

Win een SanDisk Sansa Fuze!

De feestperiode begint dit jaar vroeg bij SanDisk! Om hun nieuwe mediaplayer Sansa Fuze te promoten maken ze handig gebruik van de ingebouwde micro-SD-kaartlezer! SanDisk verdubbelt namelijk het interne geheugen van de MP3-speler door een Micro-SD-kaartje mee te leveren!

De Sansa Fuze is een MP3-speler met 4 GB intern geheugen, met daarbij een MicroSDHC kaartsleuf om het geheugen uit te breiden. Naast muziek kan het apparaatje ook met video’s, foto’s en radiosignalen om gaan. Ook beschikt hij over een ingebouwd microfoon voor Voice Recording.
En niet te vergeten: Nu dus geleverd met een 4 GB MicroSDHC kaarten om het interne geheugen te verdubbelen!

Wil jij zo’n SanDisk Sansa Fuze MP3-speler winnen?
Dat kan! FOK! mag in totaal 10 van deze prachtige apparaten weggeven! Op 3 verschillende plaatsen op FOK! wordt een wedstrijd gehouden waarbij je één van deze MP3-spelers kunt winnen! Onder de juiste inzenders van de Frontpage zullen 5 exemplaren verloot worden. De andere worden verloot via een wedstrijd op het FOK!Forum (3 stuks) en hier (2 stuks).

Hoelang kun je maximaal muziek luisteren op de SanDisk Sansa Fuze?

Klik hier om het antwoord te vinden! Je kan het antwoord versturen naar weblog@fok.nl

Man bouwt sauna in schedel

Damien Hirst kan wel inpakken met zijn met diamanten ingelegde schedel. In Wenen staat namelijk een enorme doodskop met ingebouwde sauna.

In de Oostenrijkse hoofdstad staat een wit beeld met de naam 'Wellness Skull'. Naast een sauna bevinden zich in de zijkanten van de schedel ook een bad en een douche. De vierenhalve meter hoge sculptuur is een kunstwerk van Joep van Lieshout. De Nederlander bouwde de doodskop vorig jaar van hout en kunststof.

Het kunstwerk maakt deel uit van een serie werken met als thema lichaamsdelen. "Het is een werk dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden", aldus Van Lieshout. "Zoals een schilder verf gebruikt, gebruik ik design."

Ondanks dat de schedel met een capaciteit van acht man daadwerkelijk kan worden gebruikt,  kan men hem niet altijd gebruiken of controleren of er stoom uit de oogkassen komt. Het beeld is namelijk tot 15 maart alleen op de eerste zaterdag van de maand geopend voor publiek. Ook kan men er op afspraak een kijkje nemen.

Het opmerkelijke kunstwerk is hier te zien

Voedselhulp Afghanistan komt niet terecht

Militanten hebben dit jaar voor ruim 600.000 euro voedsel van de Verenigde Naties gestolen in Afghanistan. Dat is een derde van de geplande voedselhulp, meldde het World Food Programme (WFP) van de VN vandaag.

In de periode van januari tot halverwege november vonden 25 gewapende overvallen plaats tegen het WFP. Daardoor verloor de organisatie in Afghanistan 870.000 kilo eten. Nog eens 610.000 kilo werd gestolen op de route van het noordwesten van Pakistan naar Afghanistan.

Het WFP vermoedt dat militanten achter het geweld zitten. De organisatie heeft tot nu toe 23.000 ton voedsel aan noodlijdende Afghanen kunnen leveren in plaats van de geplande 36.000 ton.

[Actie] Fotowedstrijd

Hoe goed ben jij met je camera? Hoe scherp is jouw oog voor net dat ene mooie beeld dat jij tegenkomt als jij op straat loopt? Zie jij die mooie compositie? Zie jij hoe je het aanwezige licht zo naar je hand kunt zetten dat het perfect op de foto uit komt?

In het subforum FOT wordt maandelijks een fotowedstrijd georganiseerd.
Waar de vorige maanden onderwerpen als geloof, emotie of schaduw centraal stonden is het onderwerp deze maand "straat- en stadsbeeld"

De FOT-wedstrijden zijn open wedstrijden, dus iedereen met een fotocamera is welkom om mee te doen. De foto's worden na een inzendtermijn door jullie als users zelf van punten voorzien tijdens de stemronde.
Natuurlijk zijn er bepaalde regels die we aan houden binnen de FOT-wedstrijden.
Deze kan je nalezen in het volgende topic.
[Fotowedstrijd centrale topic]November Straat&Stadsbeeld

Deze maand kun je inzenden kan tot 26 november 2008 22.00 uur.

Degene die de eerste plaats weet te behalen kan rekenen op een mooie prijs, namelijk een foto afgedrukt op linnen! van http://www.herinneringenoplinnen.nl/


Fotoverslag Red Bull Knockout

Gisteren vond in Scheveningen de derde editie plaats van de Red Bull Knock Out. In de heftigste strandrace gingen maar liefst 650 motorcrossers van start. FOK!sport was erbij en maakte de volgende foto’s.


De grote vraag aan het begin van de dag. Jammer dat ik de foto pas ’s avonds maakte.


Iedereen was bang voor een startcrash, welke nooit kwam. Wel ontstond er een opstopping bij ťťn van de springschansen.


De achteropkomende deelnemers zien het even aan en kiezen vervolgens een alternatieve route.


De opstopping zorgt voor een chaos onder de deelnemers.Een aantal deelnemers op weg naar de springschans.


De snellere deelnemers nemen de schans ook echt met een sprong.


De deelnemers moesten de gehele race uiterst geconcentreerd blijven. Ieder foutje kan een flinke valpartij inluiden.


Winnaar van vorig jaar, Timothei Potisek, over de springschans tussen twee langzamere deelnemers door. Ook dit jaar was de Fransoos ťťn van de snellere deelnemers.


De gestrande motoren bleven veelal in het parcours liggen waardoor de overgebleven deelnemers continue op hun hoede moesten zijn.


Door het zachte zand was het moeilijk rijden. Veel van de coureurs kwamen dan ook vast te zitten.


Hoe hard het er aan toe kan gaan bleek uit deze Red Bull-blikjes op de helm van deze deelnemer. Voorafgaand de race waren deze nog in perfecte staat.Aan het eind van het parcours moesten de coureurs weer richting vloedlijn, waar later op de middag de zee zo hoog stond dat de coureurs een alternatieve route moesten nemen.


De meer ervaren deelnemers namen veel risico in de bochten.De winnaar, Steve Ramon, op het podium.

Katten zetten huizen onder water

Twee huishoudens in Enschede hebben gisteren een nieuwe uitdrukking tot leven zien komen: 'als de baas van huis is, dansen de katten op tafel'. Bij het betreden van een flat aan de Schiestraat stonden de schuurtjes beneden al onder water. Omdat de bewoonster van het flatje niet aanwezig was, braken agenten de deur open.

Daar trof de politie twee katten in de keuken aan, die samen de waterkraan hadden opengedraaid. Omdat de gootsteen verstopt bleek, was de hele keuken overstroomd. Een schoonmaakbedrijf moest in de arm worden genomen om de ravage weer op te ruimen.

Even later kwam er een melding binnen van wateroverlast aan de Tubbergenbrink. Toen de agenten ter plaatste waren, stroomde het water hen al tegemoet. De bewoner van het huis hielp de politie bij het betreden van de woning.

In dit huis waren het weer twee katten die de boel hadden laten overstromen. Het kattige duo had een slang uit het aquarium weten te vissen, hetgeen de vloer onder water liet lopen. Het wassende water baande zich via de muren een weg naar buiten. Bij dit huis draait de woningbouwvereniging voor de schade op.


Niks mis met een natte poes! (18+)

'Armstrong niet in Amstel Gold Race'

Lance Armstrong zal niet aan de start verschijnen van de Amstel Gold Race. De wedstrijd past niet in de voorbereiding van de Amerikaan voor de Giro d'Italia.

Eerdere berichten meldden nog dat Armstrong in Maastricht aan de start zou verschijnen, maar hij zal nu aan de Ronde van RomandiŽ en de Giro del Trentino deelnemen. Daarnaast zal de Astana-renner ook niet deelnemen aan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Armstrong werd twee keer tweede in de Amstel Gold Race. In 1999 achter Michael Boogerd en in 2001 achter Erik Dekker.

De wedstrijddag van RayMania

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user RayMania het duel tussen Ajax en PSV. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Sfeerverslag van een evenement.

Het kan raar lopen. Het ene seizoen zit je wekelijks de wedstrijden van Ajax te volgen via Planet en FOK! en het andere seizoen zit je als een fanatieke supporter bij elke thuiswedstrijd van Ajax je club aan te moedigen. Na af en toe een wedstrijd van Ajax bezocht te hebben was het nu gewoon eens tijd voor een seizoenskaart. Wat het nog een stuk leuker maakt is dat je daarmee wedstrijden kan bezoeken waar je normaal gesproken niet eenvoudig kaarten voor kan krijgen. Afgelopen weekend stond zo’n wedstrijd op het programma; Ajax – PSV. Mijn eerste topper, de negende thuiswedstrijd van het seizoen (allen winst) en ik keek er best naar uit.

Helaas bereikte de vrijdag daarvoor het nieuws dat oer-Ajacied Sjaak Wolfs was overleden op 76-jarige leeftijd. Zijn Ajax-hart stopte met kloppen en aan Ajax en de supporters was het de taak om hem zondag tijdens Ajax – PSV een onvergetelijk afscheid te geven.

De wedstrijddag. Ik moest mijn wekker zetten om mij niet te verslapen, want de wedstrijd zou om 12:30 beginnen. Dat betekent anderhalf uur eerder de trein om op tijd te zijn. Ik ben altijd ongeveer drie kwartier van tevoren in het stadion, want ik wil graag de warming-up zien, de Ajax Kick-Off lezen (wedstrijdboekje) en bijkletsen met vrienden. Allereerst zou, zoals aangekondigd, een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis van Sjakie. Na de traditionele Ajax-Marsch gingen de 22 spelers rond de middencirkel staan en werd Wolfs herdacht; op de Zuidkant van het stadion zwaaiden mensen met zwarte vlaggen en in 410 werd een mooi doek geshowd. Helaas toonden enkele bezoekende supporters geen respect en vonden het nodig om de minuut stilte te verstoren. Enkele Ajacieden reageerden daar kwaad op en scholden de PSV-supporters uit. Ook niet de bedoeling, maar ik snap de frustratie maar al te goed.

Vervolgens floot Kevin Blom voor de start van de wedstrijd. Al vroeg zat de sfeer er goed in. De "Jalalalala, Ajax Amsterdam", "alle boeren zijn homo" en meer van zulks golfden van de tribunes. Ajax begon goed en kreeg al snel een kans via Kennedy. In de verdere eerste helft nam Ajax het heft in handen en kwam uiteindelijk na iets minder dan een half uur verdiend op voorsprong via publiekslieveling SuŠrez. Het stadion ontplofte en Ajax ging met een voorsprong rusten.

Tijdens de rust zorgde Peter Beense ervoor dat de sfeer er dik in bleef. In de tweede helft kwam PSV goed uit de kleedkamers en via een intikker van Afellay (die hij als een wereldgoal vierde) kwamen de Eindhovenaren langszij. De Arena stil. Enkele minuten later werd miljoenenaankoop Sulejmani ingebracht na twee maanden blessureleed en het Ajax-publiek ging na de gelijkmaker direct achter Ajax staan. De Amsterdammers kwamen weer beter in de wedstrijd en een kwartier voor tijd kwam Ajax weer op voorsprong; de briljant spelende Urby liet zijn skills zien en Sulejmani scoorde uit de rebound. In de 76e minuut vond misschien wel het mooiste van de dag plaats; Sjakie Wolfs kreeg een staande ovatie van het publiek, op Zuid werd het doek van Sjakie laten zien en in 410 werden spandoeken ("Sjakie, we worden kampioen", etc.) tevoorschijn gehaald. Een kippenvelmoment.

Alsof het zo moest zijn wist Ajax direct daarna wťťr te scoren. Een corner belandde bij SuŠrez en zijn schot ging via de bil van Pieters in het goal; 3-1! Er brak een feest los op de tribunes. "Tien tien tien", "Wat zijn die boeren stil", "Het is stil aan de overkant", "Helemaal niets in Eindhoven", "Sjaaa-kie, Sjakie". In de slotminuut maakte invaller Leonardo het feest compleet; hij liet de ongelukkige Pieters zijn hielen zien en liet Isaksson kansloos. 4-1!! De tweede thuiszege op PSV in de Arena.

De goedfluitende Blom blies af. "Mijn club" knalde uit de speakers, gevolgd door "You’ll never walk alone". Dat lied werd vooral door 410 hard meegezongen en het was een mooi einde van een prachtige voetbalmiddag. Sjakie, deze was voor jou. You’ll never walk alone.

Agenten verkleden zich als kreupelhout

Pas op als u nog eens een wandeling door het bos maakt. Het struikje waar uw trouwe viervoeter zijn plasje tegen maakt zou namelijk wel eens een vermomde agent kunnen zijn.

Een paar Roemeense dieven weet er alles van. Nadat een wandelaar in een bos nabij het Duitse Bochum enkele laptops en inbrekersmateriaal had ontdekt, besloot agent Michael L. om samen met een collega in een hinderlaag te gaan liggen. Ze kochten camouflagekledij en gingen verkleed als een hoopje struikgewas in het bos op de loer liggen.

Na een uur of acht hadden ze geluk. In de buurt stopte een auto, en enkele leden van een Roemeense inbrekersbende naderden de plaats van de buit. Toen het struikgewas plots tot leven kwam, wisten de dieven niet meer waar ze het hadden. Na een korte schermutseling kon één dief aangehouden worden. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

[Fotoreportage] Night of the Proms 2008

Afgelopen vrijdag vond het eerste concert, in een reeks van vijf, van Night of the Proms 2008 plaats. In een overvol Gelredome te Arnhem speelden talloze top-artiesten de zaal plat.

Live, Sinéad O’Connor, Simple Minds, Angels In Harlem Gospel Choir, Eric Mesie, Igudesman & Joo en ballerina Katchiri Feys waren samen met het breed getalenteerde Il Novecento verantwoordelijk voor een fenomenale muzieke avond. De ‘T’ vormige extensie aan het hoofdpodium gaf mogelijkheden voor de artiesten om zich uit te leven.

Onder leiding van dirigent Robert Groslot begeleidde Il Novecento de artiesten waardoor de alom bekende nummers een speciale ‘feel’ kregen. Het Angels In Harlem Gospel Choir heeft al met grote namen op het podium gestaan, en ook dit keer knalden ze weer van het podium. Ook het bekende Sanctify van de Simple Minds werd samen met de gospelgroep echt overdonderend.

Lees en bekijk deze fotoreportage van Freud

 

 

 

FOK!radio: Flirtcoach leert ambtenaren flirten

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Jonge ambtenaren uit Groningen, Friesland en Drenthe krijgen binnenkort les in flirten. Daarmee moeten ze een beter contact krijgen met burgers, collega's en zakelijke relaties. Je zou denken: een grapje natuurlijk. Maar nee: het bestaat uit. Een flirtcoach verzorgd de lessen. Maar wat moeten we er ons dan bij voorstellen? Krijgen we over negen maanden een geboortegolf onder ambtenaren in het Noorden omdat ze zo goed hebben geflirt? Of worden we straks beter geholpen aan de balie als we een rijbewijs of paspoort komen halen? We gaan het allemaal vragen aan Angelique van 't Riet. Zij zegt dat ze de eerste flirtcoach van Nederland is Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Ambtenaren krijgen flirtles. Is dat nodig? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

SunChaser en admin Danny hadden een speciale relatie met elkaar. Elke zondag stuurden ze een mail aan elkaar, die wij dan weer als column op de FrontPage konden lezen. Maar daar zijn ze nu mee gestopt? We vragen het aan SunChaser. Je hoort ook iets over een 'Dikke Molukker'. Shmoopy heeft al het nieuws van het FOK!forum weer verzameld. Ook van FOK!sport krijgen we weer een update van Nuongirl.

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe studio van FOK!radio. Beeldmateriaal staat op onze Hyve. Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Vrachtwagen rijdt twee keer over fietser heen

Op de Sportlaan in Alkmaar is rond het middaguur een 68-jarige fietsster zwaargewond geraakt nadat zij was aangereden door een vrachtwagen.

De vrachtwagen, gevuld met puinkorrel, reed achteruit een bouwterrein op. De chauffeur zag hierbij de bejaarde vrouw, die net achter de vrachtwagen langs fietste, over het hoofd en reed over haar heen. Na het geschreeuw van de vrouw gehoord te hebben zette de chauffeur zijn wagen weer in zijn vooruit en reed voor een tweede keer over haar heen.

De opgetrommelde traumaheli bleek niet nodig te zijn, wel is de vrouw met zwaar beenletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Met dank aan laforest voor de submit.

 

Wie is de Mol? naar Noord-Ierland

Naar aanleiding van muzikale hints, die op de site stonden van deelnemer en radio-DJ Hans Schiffers, is bekend geworden dat het programma Wie is de Mol? opgenomen is in Noord-Ierland.

Wie is de Mol?

In het populaire AVRO-programma gaan tien Bekende Nederlanders naar het buitenland om opdrachten te vervullen voor geld in de pot. Maar onder hen zit een verrader, een saboteur: de Mol. Deze Mol moet ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk geld in de pot komt. Aan het eind van iedere aflevering moeten de deelnemers een test maken over de identiteit van de Mol. Degene die de test het slechtst maakt, moet het spel verlaten.

Schiffers.FM

Het radioprogramma Schiffers.fm zorgt ieder jaar voor interviews met de afvallers en voor een muzikale hint, waarmee misschien de identiteit van de Mol voor de kijkers duidelijker wordt. Dit jaar doet Schiffers.fm-presentator Hans Schiffers zelf mee. De afgelopen dagen had hij cryptische hints op zijn site gezet die leidden naar de opnamelocatie van Wie is de Mol?

Iedere hint leidde naar een specifiek liedje en als je de titel en artiest achter elkaar op schreef, dan kreeg je de naam van de locatie. Dit jaar gaat het programma dus naar Noord-Ierland.

Vorig jaar was Dennis Weenig, bekend van Rock Nation, de Mol. In het hele seizoen was er maar één iemand die Dennis als Mol invulde bij de testen en dat was Edo Brunner, die uiteindelijk ook won van Regina Romeijn in de finale.

Deelnemers

Dit jaar doen, naast Hans Schiffers, ook actrice Anniek Pheifer, BNN-presentator Dennis Storm, presentatrice Froukje Jansen, musicalster Jon van Eerd, presentatrice Paula Udondek, acteur Rick Engelkes, presentator Sebastiaan Labrie, musicalster Vera Mann en actrice Viviënne van den Assem mee. Wanneer de serie precies wordt uitgezonden is nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt het begin januari.

Lazovic: "Het is alleen frustratie"

Danko Lazovic is het niet eens met zijn rol als reserve bij PSV. De Servische aanvaller is van mening dat trainer Huub Stevens met twee spitsen moet opereren. Na de treffer van Ibrahim Afellay, tijdens het duel tussen Ajax en PSV (4-1), liet de speler zijn onvrede overduidelijk merken.

"Veel mensen denken dat ik een beetje gek ben, maar het is alleen frustratie. Het gebeurde in een seconde, daarna ben ik het ook kwijt," verklaarde Lazovic na afloop van het duel.

"Ik vind dat ik goed genoeg ben voor de basis," ging Lazovic, die in de 52e minuut voor Stijn Wuytens werd ingebracht, verder. "Toen ik inviel, gingen we met twee spitsen spelen. Danny Koevermans en ik zijn daar voorstander van. Ik vind dat we met deze opstelling meer creŽerden."

Stevens is minder blij met de wens van Lazovic. "Het systeem met twee spitsen gaf ons een impuls, maar werkte later ook tegen ons. Dat is toch zo? Of het iets is om op voort te borduren? We gaven drie doelpunten weg, wat denk je zelf?"

Blom leidt Rosenborg BK - Valencia

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft Kevin Blom aangewezen om het duel tussen Rosenborg BK en Valencia, dat voor volgende week op het programma staat, in goede banen te leiden. Afgelopen weekend was de scheidsrechter nog actief in de topper tussen Ajax en PSV (4-1).

Het is voor Blom niet de eerste wedstrijd uit de groepsfase van de UEFA Cup. Eerder was hij aangesteld voor het treffen tussen Kayserispor en Paris Saint Germain (2-1).

Ook Erik Braamhaar zal volgende week weer op Europees vlak actief zijn. De arbiter mag een duel in de vijfde speelronde van de groepsfase in de Champions League leiden. Twee weken later is het de beurt aan Pieter Vink. Het is nog niet bekend welke duels de heren toegewezen zullen krijgen.

Renault-test Van der Garde begonnen

Giedo van der Garde heeft maandag zijn eerste rondjes in de bolide van Renault gereden. Dit deed de Nederlander tijdens de eerste testdag op het circuit van Barcelona. Kort voor de lunch reed hij een aantal installatieronden, waarna in de middag de echte test kon beginnen.

Een paar dagen geleden was Van der Garde al in de fabriek van Renault in het Britse Enstone. Toen viel het de coureur al op dat hij wat lang was voor de R28. In de Spaanse stad werd dit nogmaals bevestigd. "De auto voelt prima, maar ik zit nog niet echt lekker," liet hij in een reactie weten. "Er komt wat veel lucht onder mijn helm op de rechte stukken, waardoor die omhoog gezogen wordt. Maar goed, afgezien daarvan ging het prima."

"Ik ben natuurlijk erg dankbaar dat ik deze kans van het ING Renault F1-team heb gekregen", vervolgde hij. "Renault is een mooi team met een uitgebreide historie in de sport en het is een eer om voor ze te mogen rijden. Ik zat de eerste paar ronden dan ook met een grote grijns achter het stuur. Vandaag stond vooral in het teken van het kennismaken met de auto, we hebben geen bijzondere dingen getest. Ik reed met de slicks en tegelijk heel weinig downforce, omdat dat vanaf volgend jaar verplicht is in de Formule 1."

In de middag is Van der Garde een keer van de baan gespind, maar de auto heeft weinig beschadigingen opgelopen. "Dat hoort er soms bij. Het gaspdaal van de auto stond afgesteld op Nelson Piquet en die gebruikt zijn rechtervoet heel anders dan ik. Dat gaat het team vannacht hopelijk aanpassen, dus dan heb ik morgen wat minder overstuur. Al met al was het een zeer goede eerste dag en morgen gaan we gewoon weer verder."

Bloed op de achterbank

Neem nou het gedeelte: “ gaan we met z’n tweeën drie keer uitgebreid in bad.” Hoe smerig moet een mens zijn om drie keer uitgebreid in bad te gaan? Achter elkaar? Na twee keer ben je het toch zo langzamerhand wel spuugzat? Slecht voor je huid ook nog. En dan mag je ook wel opschieten, wil je óók nog vroeg onder de wol gaan. Ook leuk voor die ouders: eerst wordt de derde videorecorder genoemd, dan pas de ouders die nog in leven zijn en hun zoon zo’n fijne jeugd hebben bezorgd.

Testdag Barcelona 17-11-2008

Takuma Sato heeft tijdens de eerste dag van het officiŽle winterseizoen de snelste tijd gereden. De Japanner, die in actie kwam voor Scuderia Toro Rosso, reed 1.20.763 op het circuit van Barcelona. Op de tweede plaats eindigde Sťbastien Buemi, net voor Alexander Wurz.

Tijdens de eerste testdag kwamen alle teams op Toyota na in actie in Barcelona. Giedo van der Garde kwam vlak voor de lunch in actie voor Renault. De Nederlander reed 32 rondjes en eindigde als zestiende en voorlaatste. De laatste plek was voor Honda testrijder Lucas Di Grassi.

De tijden zeggen nog niks over de verhoudingen voor volgend seizoen. De teams reden met verschillende onderdelen voor volgend jaar op de auto. Zo reed BMW met een hybride-auto, Honda was bezig met de voorvleugel van 2009 en Scuderia Toro Rosso reed rond op slicks.

Tijden Dag 1 Barcelona

Pos.RijderTeamTijdRonden
1T. SatoScuderia Toro Rosso01:20.763121
2S. BuemiScuderia Toro Rosso01:21.071117
3A. WurzHonda01:21.19877
4P. de la RosaMcLaren01:21.41765
5G. PaffettMcLaren01:21.95678
6L. BadoerFerrari01:22.03894
7R. KubicaBMW01:22.34156
8S. LoebRed Bull01:22.50382
9N. Piquet jr.Renault01:22.56080
10C. KlienBMW01:22.88353
11N. HulkenbergWilliams01:23.467116
12V. LiuzziForce India F101:23.79486
13A. SutilForce India F101:23.83288
14M. GenťFerrari01:24.17732
15B. SennaHonda01:24.34339
16G. van der GardeRenault01:24.90832
17L. Di GrassiHonda01:25.51248

Morgen wordt er weer verder getest in Barcelona.

PETA richt haar pijlen op Cooking Mama

Dierenactivistengroepering PETA heeft in hun laatste campagne hun pijlen gericht op Cooking Mama, de serie die iedereen laat koken op de Nintendo Wii en DS.

In Cooking Mama, The Unauthorized PETA Edition: Mama Kills Animals krijgt de speler een redelijk gelijkende game voorgeschoteld waarbij je onder andere een kalkoen plukt. In een verklaring van PETA waarom ze op Cooking Mama doelen geeft de organisatie aan dat de game erg veel over maaltijden van dode dieren gaat en dat het enige dat mist in de game bloed en het abattoir is:

"Because the games are so heavy on dishes made from dead animals that the only things missing are the blood and the slaughterhouse. So in the name of accuracy and honesty, PETA decided to introduce a little of both."

"We wish that all cooking games would allow people to prepare more vegetarian dishes instead of just slicing up animal flesh over and over—so on our site we encourage players to contact Majesco to ask for an all vegetarian-recipe Cooking Mama game."


Het bloeddorstige Cooking Mama...

Bomaanslag op IsraŽlische maffiabaas

Het hoeven niet altijd Palestijnse terroristen te zijn: Tel Aviv werd vandaag opgeschrikt door een bomaanslag op een van de meest beruchte maffiabazen van Israël, Ya'akov Alperon. Alperon kwam om het leven toen een bom in zijn auto op afstand tot ontploffing werd gebracht. Twee omstaanders raakten gewond.

Tegen de achtergrond van het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt in de straten van Israël al enkele jaren een bloedige 'geheime oorlog' gevoerd tussen verschillende maffiaclans. Daarbij kwamen al tientallen gangsters, maar ook onschuldige burgers, om het leven.

Alperon stond aan het hoofd van een van de meest invloedrijke misdaadfamilies van Israël. De politie vreest dan ook dat het geweld tussen verschillende clans kan oplaaien door deze aanslag.

Pauleta beŽindigt carriŤre

Pedro Miguel Resende Pauleta heeft besloten een punt achter zijn carriŤre te zetten. Dit meldt de Franse krant Le Parisien. De Portugese spits is clubloos nadat zijn aflopende contract met Paris Saint-Germain na vorig seizoen niet werd verlengd.

"Ik heb deze beslissing genomen na afloop van vorig seizoen", liet Pauleta weten. "Ik voel dat dit het moment is, ook al is het niet makkelijk. Maar voor mij werd het ook moeilijk om zo vaak afwezig te zijn bij mijn gezin en familie."

Pauleta voetbalde in zijn gehele loopbaan slechts ťťn jaar in Portugal. Bij Estoril begon hij zijn profcarriŤre in het seizoen 1995/1996, waarna hij vertrok naar Salamanca. Zowel bij Salamanca als bij Deportivo La CoruŮa bewees hij zich als topschutter.

Na vier seizoenen in Spanje vertrok hij in de zomer van 2000 naar Frankrijk, waar hij drie jaar voor Girondins Bordeaux uitkwam. De laatste vijf seizoenen speelde hij voor Paris Saint-Germain.

In totaal maakte Pauleta 212 goals in 425 wedstrijden, een gemiddelde van zo goed als ťťn doelpunt per twee wedstrijden. Driemaal werd hij topscorer van de Ligue 1. In de Portugese nationale ploeg liep hij zelfs beter dan ťťn op twee: in 88 wedstrijden scoorde hij 47 keer. Daarmee is hij recordhouder van alle Portugese internationals.

Chauffeur gekantelde kraanwagen A12 overleden

De chauffeur van de kraanwagen die vanochtend op de snelweg A12 (Utrecht - Den Haag) kantelde, is later deze dag bezweken aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het slachtoffer is een 23-jarige man uit Tiel. De man bestuurde een kraanwagen met aanhanger die eerst ging slingeren en vervolgens over de kop sloeg, nadat de vangrail was geraakt. De bestuurder kwam op het wegdek terecht. Een auto die op de aanhanger stond, schoot daar vanaf en belandde op de motorkap van een wagen die op de linkerbaan reed.

Het verkeer richting Den Haag was uren gestremd. vanavond gaat de weg na de avondspits opnieuw dicht om andere reparaties uit te voeren.

  (foto: ANP)

James Bond: matige recensies, grote hit

De laatste James Bond mag dan matige kritieken hebben gekregen, dat neemt niet weg dat de film wereldwijd een kassucces is. Vooral in Amerika breekt Quantum of Solace alle oude Bond-records.

Afgelopen weekend bracht de film maar liefst 70 miljoen dollar op in de Amerikaanse Boxoffice. Dat is dertig miljoen meer dan Casino Royale twee jaar terug. De film is het eerste echte vervolg op een Bond-film. In Casino Royale zagen we dat Bond zijn 007-status kreeg en verliefd werd. In het vervolg gaat Bond vooral op zoek naar wraak. Veelgehoorde kritieken op Solace waren dat de film meer leek op Bourne 4 en dat het Bondgevoel zonder gadgets, Martini en zijn introductie, Bond, James Bond ver te zoeken was. Overigens is Solace ook een hit in Nederland.

Lees ook de FOK!-recensie of praat mee op het Forum.Het wassen beeld van Max Westerman is niet goed gelukt.

[NHL] Standen per 17-11-2008

Hieronder vind je de stand in de NHL per 17-11-2008

Atlantic DivisionGPWLOTPTSGFGA
New York Rangers201352285544
Pittsburgh Penguins171142245848
New Jersey Devils17872184648
Philadelphia Flyers17764185857
New York Islanders17692144455

Northeast DivisionGPWLOTPTSGFGA
Boston Bruins171034245239
Montreal Canadiens161042225244
Buffalo Sabres17953215047
Toronto Maple Leafs18774185764
Ottawa Senators17692144145

Southeast DivisionGPWLOTPTSGFGA
Washington Capitals171043235649
Carolina Hurricanes18972204955
Atlanta Thrashers17782165161
Tampa Bay Lightning17575153649
Florida Panthers16691133746

Central DivisionGPWLOTPTSGFGA
Detroit Red Wings161123256052
Chicago Blackhawks16745195747
Nashville Predators17971195557
Columbus Blue Jackets18873195658
St. Louis Blues16682145055

Northwest DivisionGPWLOTPTSGFGA
Minnesota Wild151041214030
Vancouver Canucks171061215342
Calgary Flames18981195262
Edmonton Oilers17872184352
Colorado Avalanche16880164448

Pacific DivisionGPWLOTPTSGFGA
San Jose Sharks191531316948
Anaheim Ducks191072225758
Phoenix Coyotes16880164041
Los Angeles Kings17782164245
Dallas Stars17683154862

Huxley uitgesteld naar 2009

De MMOFPS Huxley is uitgesteld naar 2009 in de Verenigde Staten, dit kwam Big Download te weten. Voorheen stond de game nog gepland voor een release later dit jaar. De game heeft wel een Europese uitgever, maar over een releasedatum hier is nooit gesproken. Eigenlijk zou Huxley afgelopen zomer uitkomen in Korea, maar de game is daar nog steeds in de beta-fase, dus eigenlijk was het geen verrassing dat de game uitgesteld zou worden. Nadat Huxley in 2005 aangekondigd werd is er eigenlijk nog maar vrij weinig bekend over de game. Na de PC-release zal de game ook verschijnen voor de Xbox 360.


Huxley van Webzen is een MMOFPS die zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld waarde mensheid is gemuteerd en gesplitst in twee partijen die tegen elkaar strijden voor de macht over Lunarites, een energiebron die vitaal is om te overleven. Huxley draait op Epics Unreal 3 Engine.


Quick Boys-spits naar Malta

Quick Boys-aanvaller Sylvano Comvalius vertrekt per direct naar Malta. De 21-jarige spits tekent een contract bij Hamrun Spartans.

Comvalius kwam afgelopen zomer van FC Omniworld, waar hij in het beloftenteam speelde, naar Quick Boys. De spits maakte toen de afspraak met de clubleiding dat hij bij een goede aanbieding uit het profvoetbal kon vertrekken.

De zaakwaarnemer van Comvalius kwam vervolgens met Hamrun Spartans op de proppen. "Deze kans wilde ik grijpen. De club heeft mij gezien op beelden via internet. Ik zag dat een concurrent van Hamrun Spartans onlangs de Italiaanse ex-international Marco Delvecchio heeft aangetrokken, dat zegt wel iets. En mocht het niet bevallen, dan staat de deur bij Quick Boys altijd voor me open," zegt de aanvaller op de multimediasite van de zaterdaghoofdklasser.

In Malta mogen clubs drie buitenlanders opstellen. Comvalius, die in zijn jongere jaren ook even voor Ajax speelde, was geen basiskracht bij de Katwijkers. Wel maakte hij ťťn goal in de competitie en was hij namens Quick Boys 2 in augustus de grote man in de KNVB-beker, door in de met 7-2 gewonnen wedstrijd tegen Hollandia 2 liefst vier keer te scoren.

KNVB start geen onderzoek naar Romero

De KNVB zal geen verder onderzoek instellen naar de actie van AZ-doelman Sergio Romero in de competitiewedstrijd van afgelopen weekend tegen Vitesse (1-1).

De voetbalbond nam een dag na de wedstrijd nog wel contact op met de Belgische scheidsrechter Paul Allaerts. Die zei dat hij het voorval had gezien, maar geen aanleiding zag op te treden.

In de slotfase van de wedstrijd tussen AZ en Vitesse was Romero betrokken bij een hard duel met spits Ricky van Wolfswinkel.

Vijf jaar celstraf geŽist voor branden 't Zandt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Groningen vijf jaar celstraf geëist tegen Johnny B., de vermeende pyromaan van 't Zandt. B. wordt ervan verdacht de inwoners van het Groningse dorp in de laatste maanden van vorig jaar te hebben geteisterd met brandstichtingen.

Volgens het OM heeft B. sinds augustus 2007 drie keer brand gesticht in woningen en schuurtjes in t Zandt. Daarnaast vermoedt justitie dat hij vier keer een poging tot brandstichting heeft gedaan en eenmaal voorbereidingen daartoe. Ook wordt de man verantwoordelijk gehouden voor de anonieme dreig- en poederbrieven die in maart en mei van dit jaar naar inwoners van t Zandt, RTV Noord en de politie werden gestuurd.

In totaal gaat het om twintig brandstichtingen en pogingen daartoe in 't Zandt en omgeving. Bij alle brandstichtingen waarvan B. wordt verdacht, werd een brandende kaars in een met wasbenzine gevulde fles gebruikt om de brand te stichten. Om de fles was papier gelegd, besprenkeld met benzine.

De politie stelde tijdens het onderzoek naar de branden camera's in het dorp op en luisterde telefoons af. Uiteindelijk riep de recherche zelfs de hulp van het leger in om de pyromaan in de kraag te vatten.

B. ontkent iets met de brandstichtingen te maken te hebben. "Ik weet niet waarom mijn DNA is gevonden, dat weet de echte dader misschien wel", zei hij tijdens de rechtszaak. Ook ontkent hij dat hij de elf poeder- en dreigbrieven heeft geschreven.

Uitspraak is op 1 december.

Nieuwe ploeg voor dopingzondaar Sinkewitz

De Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz heeft een nieuwe ploeg gevonden. Sinkewitz, die vorig jaar bij T-Mobile werd ontslagen vanwege het gebruik van doping, rijdt volgend jaar voor het Tsjechische PSK.

Nadat hij betrapt was op het gebruik van doping in 2007, gaf Sinkewitz toe testosteron en epo te hebben gebruikt. Daarnaast onderging hij ongeoorloofde bloedtransfusies. Omdat hij had meegewerkt aan het onderzoek kreeg hij in plaats van twee jaar een jaar schorsing.

Haagse wallenbende opgepakt

Drie mannen van 22 tot 27 jaar zijn vorige week van hun bed gelicht. Dat heeft de politie vandaag bekend gemaakt. Ze worden verdacht van het ronselen van meisjes voor prostitutie op de Amsterdamse Wallen en in de rosse buurten van Utrecht, Alkmaar en Den Haag.

De slachtoffers waren allemaal tussen de 18 en 25. De mannen gebruikten geen grof geweld, maar gingen te werk als loverboys.

Een speciaal rechercheteam heeft een jaar gewerkt om tientallen slachtoffers van de gedwongen prostitutie in beeld te krijgen. De politie denkt nog meer slachtoffers te kunnen vinden.

De mannen legden contact via internet op chatboxen en fora. Ze zorgden ervoor dat de slachtoffers het contact met familie en vrienden verbraken. Gaandeweg zetten ze de vrouwen onder grote psychische druk en dwongen ze hen in de prostitutie te werken.

Op het FOK!forum waren de mannen al langer bekend. In juli vorig jaar al werd er een topic geopend over de drie. Het meest recente topic is hier te vinden.

Werkloze Mancini trainer van het jaar

Roberto Mancini heeft de Panchina d’Oro, de prijs voor de beste trainer van de Serie A, gewonnen. Afgelopen seizoen werd de 43-jarige Mancini met Internazionale landskampioen.

Ondanks het behalen van de titel werd Mancinni ontslagen en opgevolgd door Josť Mourinho. Mancini zťlf gaat aan de slag bij Fiorentina, waar hij Cesare Prandelli opvolgt, de winnaar in 2006 en 2007. Sinds zijn ontslag bij Internazionale werd Mancini gelinkt aan verschillende clubs, waaronder Chelsea, Tottenham Hotspur en Real Madrid.

'Eerst internet, daarna toilet en koffie'

Uit een onderzoek van KPN naar internetrituelen blijkt dat een kwart van de Nederlanders direct de computer aanzet en internet opstart na het wakker worden. Een bezoek aan het toilet of koffie zetten heeft bij hen een lagere prioriteit. Negentig procent van de ondervraagden gaf aan internet belangrijk te vinden. 12,5 procent is zelfs van mening dat 'een dag zonder internet een dag niet geleefd' is.

Vijftig procent van de ondervraagden brengt meer dan drie uur per dag op internet door, waarbij twee op de tien meer dan vijf uur per dag besteed aan internetten. Veertig procent van de mensen is altijd online als ze thuis zijn en 21 procent is permanent online, ongeacht of men thuis is of niet. Wanneer er twee dagen geen internet zou zijn, raakt 58 procent van de respondenten lichtelijk in paniek.

In het onderzoek werd ook gevraagd hoe de internetter zichzelf ziet. Een op de drie vindt zichzelf een 'sociale online netwerker', die met name mailt, chat en sites als Hyves bezoekt. Het missen van deze sociale contacten wordt door hen al binnen een dag ervaren. Nog een derde omschrijft zichzelf als 'online nieuwsjunk' en vijf procent zegt 'online gameverslaafd' te zijn.

Met dank aan Magge voor de submit.

Murray naar Ahoy

Andy Murray doet in februari mee aan het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. De 21-jarige Brit is op dit moment de nummer vier van de wereld.

Eerder haalde toernooidirecteur Richard Krajicek al Rafael Nadal naar de havenstad. Het grootste Nederlandse tennistoernooi beleeft van 9 tot en met 15 februari de 36e editie.

Murray, die afgelopen week bij de Masters Cup de halve finale haalde, nam dit jaar ook deel aan het toernooi in Rotterdam. Toen werd hij in de eerste ronde verrassend verslagen door Robin Haase.

Ecclestone gaat door tot zijn dood

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil voorlopig nog niet stoppen met de zijn werk. De 78-jarige Brit heeft laten weten dat hij zo lang hij kan door wil gaan met de commerciŽle zijde van de Formule 1.

"De eerste dag dat ik niet op mijn werk verschijn, is de dag dat ze me begraven", vertelde Ecclestone in een interview met de Arabische krant Gulf News. "En zover is het nog lang niet. Ik voel me nog zo fit als een hoentje." De Brit is er trots op wat hij met de Formule 1 heeft bereikt, qua bekendheid en belangstelling voor de sport. "Volgens mij is er geen land in de wereld dat gťťn Grand Prix zou willen organiseren. Ik heb een ongelooflijke stapel aanvragen op mijn kantoor liggen. Je zou er versteld van staan..."

Geen Olympia's Tour in 2009

Olympia's Tour gaat volgend jaar niet door. De oudste meerdaagse etappekoers van ons land heeft geen hoofdsponsor voor de editie van 2009 gevonden.

Wim van Drunen, de voorzitter van de organisatie, had voor volgend jaar de hoop gevestigd op een groep ingewijden uit de wielerwereld, die aanbood op zoek te gaan naar financiers. Er heeft zich echter nog steeds geen hoofdsponsor aangediend.

In 1909 werd Olympia's Tour, een koers voor amateurs en beloftevolle renners, voor het eerst gehouden. Lars Boom won dit jaar.

ItaliŽ wil zwarte doos in auto's EU

Italië gaat de komende maand tijdens de EU-Verkeersraad in Brussel een voorstel doen om alle auto's in de Europese Unie uit te rusten met een zogenaamde zwarte doos. De Italiaanse minister van Verkeer, Altero Matteoli, hoopt dat er een preventieve werking uitgaat van de aanwezigheid van een zwarte doos en dat het verantwoordelijkheidsgevoel van de automobilist wordt aangesproken.

"Ik hoop dat het voorstel aangenomen wordt. Met een zwarte doos aan boord weet de bestuurder dat er een objectieve 'bijrijder' is. De zwarte doos vertelt de bestuurder ook wanneer hij de maximum snelheid overschrijdt en wanneer hij mobiel belt", aldus Matteoli.

Bij een ongeval moet de zwarte doos informatie over het weggedrag naar een apart appaaraatje sturen. Het weggedrag wordt constant gedurende enkele honderden meters opgeslagen en daarna weer gewist. De informatie die tijdens een ongeval ontstaat, moet dus bewaard blijven om zodoende de oorzaak snel te kunnen achterhalen.

Volgens Matteoli moet een zwarte doos het werk na een ongeval dus vergemakkelijken. Dure reconstructies en experts kunnen achterwege blijven. Hij denkt dat verzekeringsmaatschappijen geld besparen op deze manier, waardoor de premies omlaag kunnen.

Definitief geen GP Canada in 2009

Er komt in 2009 definitief geen Grand Prix van Canada. Dit heeft de burgemeester van Montreal, Gerald Tremblay, laten weten. Vorige week werd bekend dat er nog aan een oplossing gewerkt werd, maar dit is niet gelukt.

De Grand Prix van Canada werd begin oktober van de voorlopige kalender gehaald door een financieel meningsverschil. Hierna heeft de Canadese overheid de race geprobeerd te redden en voor komend jaar is dat niet gelukt. "Ondanks onze inspanningen eist de Formule 1 meer dan de belastingbetaler kan opbrengen", zei Tremblay. "Ik wil graag mijn collega's van de provinciale en federale overheid bedanken voor hun inzet, alsmede het bedrijfsleven. Hun gezamenlijke inspanningen tonen aan hoe levendig Montreal is en wellicht biedt dit kansen om allerlei nieuwe evenementen op te zetten die onze economie kunnen stimuleren."

Ook Raymond Bachand, minister van Economische Ontwikkeling van de staat Quebec, sprak over de kwestie. "We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de Grand Prix op een financieel verantwoorde manier voor Montreal te behouden, maar helaas kunnen we niet aan de onredelijk hoge eisen van Bernie Ecclestone voldoen. Tenzij hij zijn eisen naar beneden bijstelt, zal er in 2009 geen race in Montreal worden verreden."

In de voorstellen die gedaan zijn voor een nieuw vijfjarig contract met een optie voor nog eens vijf jaar voor Canadese Grand Prix kwam naar voren dat in het eerste jaar 50% van het titelsponsorgeld naar Ecclestone zou gaan; in jaar 2 en 3 20% en daarna zou alles voor het circuit zijn. Verder zou 100% van de reclameopbrengsten in de eerste drie jaar voor Ecclestone zijn en daarna alles voor het circuit.

De organisatie van de race moet in het eerste jaar twintig miljoen Canadese dollars aan de FOM betalen om de race te mogen organiseren. Ieder jaar daarna komt er vijf procent bij. 75% van de winsten tot tien miljoen Canadese dollars is voor Ecclestone en 25% voor de bedragen er boven. Tenslotte moeten de overheden van Montreal, Quebec en Canada gezamenlijk verplicht vijf miljoen Canadese dollar sponsoren, waarvan vijf miljoen uit andere bronnen gehaald mag worden.

Geen akkoord over alternatief IJzeren Rijn

Bewindslieden uit Nederland, België en Duitsland hebben na overleg in Brussel vandaag geen overeenstemming bereikt over de aanleg van een alternatief tracé voor een deel van de IJzeren Rijn. Dat liet de Belgische minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte weten.

De kosten voor een alternatief tracé zouden te hoog oplopen. De IJzeren Rijn, de goederenspoorverbinding tussen het Belgische Antwerpen en het Duitse Mönchengladbach, is sinds 1991 grotendeels buiten gebruik. Dat is een doorn in het oog van de Antwerpse havenautoriteiten die graag containers over dat spoor naar het Duitse achterland zouden willen vervoeren.

Killzone 2 beta duurt langer

Eigenlijk had de beta van Killzone 2 al op 14 november moeten eindigen, maar dat was niet het geval. Beta spelers vroegen zich af waarom ze de beta nog konden spelen en openden topics op het beta forum. Daar gaf een developer het volgende antwoord:
Hey Guys,
Some of you are asking about when the Beta will finished since the email you received mentioned Nov, 14th as the final date.
Well, like the cake, it's a lie. The Beta will last for at least 2 more weeks.
w00t!
- Simon

De beta is dus verlengd met twee weken en duurt nu tot 28 november.Het tweede deel uit de Killzone(FPS)-serie, waarin je ditmaal wraak neemt op de laffe aanval van de Helghast in deel 1. Je maakt deel uit van de invasie die de planeet Helghan moet verschonen van de Helghast.

Demo van A Vampyre Story beschikbaar

De adventure A Vampyre Story vertelt het verhaal van Mona, een gewone jongedame tot ze vervloekt wordt door Baron Shrowdy Von Kiefer. Door deze vloek is ze een vampier geworden en samen met haar beste vriend Froderick ontsnapt ze uit het kasteel van Von Kiefer om naar Parijs te reizen.

In de demo bevind je je op de begraafplaats, waar je de aarde van het graf van Mona moet zien te vinden. Deze aarde moet vervolgens in haar lijkkist gestopt worden zodat ze Łberhaupt aan haar reis naar Parijs kan beginnen. Mocht je geÔnteresseerd zijn in hoe erg het leven als vampier zuigt, dan kun je hier de demo downloaden.

Proces over moord Politkovskaja begonnen

Voor een militaire rechtbank in Moskou is vandaag het proces begonnen tegen vier personen die worden verdacht van een rol bij de moord op de journaliste Anna Politkovskaja. Geen van de vier verdachten wordt ervan verdacht de moord te hebben gepleegd.

Politkovskaja werd in 2006 voor haar woning in Moskou doodgeschoten. De journaliste werkte voor het blad Novaja Gazeta. Ze schreef kritische artikelen over premier Vladimir Poetin, die toen nog president was. Ook liet ze zich kritisch uit over de oorlog in Tsjetsjenië.

Een van de aangeklaagden is Pavel Ryagoezov, een medewerker van de Russische geheime dienst. Hij zou het adres van Politkovskaja aan haar moordenaars hebben gegeven.

De man die volgens justitie in Rusland de trekker overhaalde en de journaliste daadwerkelijk doodde, Roestam Makmoedov, is nog voortvluchtig. Hij zou uit Rusland zijn gevlucht.

  (foto: ANP)

Oorspronkelijk geen co-op-modus in Left 4 Dead

Chet Faliszek van Valve heeft Major Nelson laten weten dat er oorspronkelijk geen co-op mode in hun aankomende shooter Left 4 Dead zou zitten. Eigenlijk zou de game alleen draaien om wat we binnenkort zullen leren kennen als Versus-modus, waarbij een groepje van maximaal vier gamers in de rol van overlevenden het op zouden nemen tegen spelers die onderdeel uitmaken van de horde zombies.

Omdat dit geen leuke ervaring op zou leveren in de ogen van de ontwikkelaars bij Valve hebben ze besloten om een aparte co-op-modus in te bouwen, waarbij je met maximaal vier spelers probeert te ontsnappen uit de stad terwijl de AI de zombies bestuurt. Het respawn-systeem was de voornaamste reden voor deze aanpassing. Wanneer de zombies namelijk in versus-modus de overlevenden in de pan hakken, kunnen er zestig seconden lang geen zombies gecreŽerd worden om zo de overlevenden wat adempauze te geven.

Originally we had what would be considered Versus mode now: that was the main game. There was no separate Co-op.

What we found was that we wanted to make the highs and lows of the co-op experience more distinct. [We had] this problem that if the infected pound on the survivors then their reward for kicking their butt would be, ‘Hey you don’t get to spawn for 60 seconds because we want to have this really big lull.' Well, that’s not a good reward.

At some point we separated the two… The splitting of those in the process is probably the biggest change we’ve made. It’s really helped define the game.

[NASCAR] Uitslag Homestead en eindstand

Met een vijftiende plaats in de laatste race van het seizoen heeft Jimmie Johnson zijn derde NASCAR Cup-titel binnengehaald. Op de Homestead-Miami Speedway was het Carl Edwards die er met de winst vandoor ging, gevolgd door Kevin Harvick en Jamie McMurray.

Voor Edwards was het de negende overwinning dit seizoen, en de vijftiende van zijn carriŤre. Daarmee deed de Ford-rijder wat hij moest doen: winnen maar ook zo veel mogelijk ronden aan de leiding rijden (195 punten waard), maar Johnson won met diens vijftiende plaats toch het 2008 NASCAR Sprint Cup-kampioenschap met een voorsprong van 69 punten. De Hendrick Motorsports-coureur moest minimaal 36e worden om de leiding te behouden, dus het leek bij voorbaat een kansloze missie voor de nummer twee in het klassement Edwards.

Edwards had al last van een dreigend brandstoftekort, dus zowel hij als de nummer twee Harvick spaarden hun brandstof na hun laatste pitstops, om veilig over de finish te komen. Voor Edwards was het de tweede victorie dit weekend, eerder had hij al weten te winnen in de NASCAR Nationwide Series.

"Het is de ultime beloning", vertelde de winnaar van de Sprint Cup Johnson. "We hebben zo hard gewerkt om ons in deze positie te krijgen en het is zo'n teamwork. Ik kan Chad Knaus niet genoeg bedanken - hij is de eerste teamleider die drie keer op rij wint. Er waren donkere tijden het afgelopen jaar, maar we hebben de schouders eronder gezet en hard gewerkt, daar komt het gewoon op aan. Carl Edwards en zijn team hebben behoorlijk wat druk op ons gelegd dit jaar, en zij gaan een bedreiging vormen voor de komende kampioenschappen."

De race telde zeven cautionperiodes voor 31 gelevlagsituaties en vijftien wisselingen onder acht verschillende leiders.

Johnson is de tweede coureur ooit die het kampioenschap driemaal op rij gewonnen heeft, na Cale Yarborough van 1976 tot 1978. Yarborough won zijn titels echter in een geheel andere NASCAR; een tijd van geld bij elkaar schrapen en de winnaar was de man aan de top na een lang en gruwelijk seizoen. Johnsons titel is in het tijdperk van het Chase-format gewonnen: de beste twaalf rijders vechten in een tien races durende sprint om het hoogste treetje.

De huidige Chase for the Sprint Cup nam in 2006 het stokje over van de Chase for the NEXTEL Cup. Tien races voor het einde worden de punten gereset en de eerste twaalf coureurs mogen bepalen wie de Cup naar huis mag nemen aan het eind. De top 35 van dit jaar mag gegarandeerd meerijden in de eerste vijf races van komend jaar. Opmerkelijk is dat Jeff Gordon, vorig jaar toch goed voor zes overwinningen en de tweede plaats in de Chase achter teamgenoot Johnson, dit seizoen geen enkele keer de eerste plek behaalde.


Uitslag Homestead-Miami Speedway

Pos.CoureurPunten/bonusRonden
1Carl Edwards 195/10 267
2Kevin Harvick 175/5 267
3Jamie McMurray 165/0 267
4Jeff Gordon 165/5 267
5Clint Bowyer 155/0 267
6Kasey Kahne 150/0 267
7Travis Kvapil 146/0 267
8Casey Mears 142/0 267
9Tony Stewart 143/5 267
10Martin Truex Jr. 134/0 267
11A.J. Allmendinger 130/0 267
12Bill Elliott 127/0 267
13Denny Hamlin 124/0 267
14Scott Riggs 121/0 267
15Jimmie Johnson 123/5 267
16Scott Speed 115/0 267
17Juan Montoya 117/5 267
18Greg Biffle 109/0 267
19Kyle Busch 106/0 266
20David Reutimann 108/5 266


Eindstand in de Chase for the Sprint Cup

Pos.CoureurPuntenVerschilRacesPolesWinsTop5Top10
1Jimmie Johnson6684Leader36671522
2Carl Edwards6615-6936191927
3Greg Biffle6467-21736221217
4Kevin Harvick6408-2763600719
5Clint Bowyer6381-3033601717
6Jeff Burton6335-3493602718
7Jeff Gordon6316-36836401319
8Denny Hamlin6214-47036111218
9Tony Stewart6202-48236011016
10Kyle Busch6186-49836281721
11Matt Kenseth6184-5003600920
12Dale Earnhardt Jr.6127-55736111016
13David Ragan4299-23853600614
14Kasey Kahne4085-25993622414
15Martin Truex Jr.3839-28453600311
16Jamie McMurray3809-28753600411
17Ryan Newman3735-2949361128
18Kurt Busch3635-30493601510
19Brian Vickers3580-3104361036
20Casey Mears3527-3157360016
21Bobby Labonte3448-3236360002
22David Reutimann3397-3287361004
23Travis Kvapil3384-3300361004
24Elliott Sadler3364-3320360028
25Juan Montoya3329-3355360023
26Paul Menard3151-3533361011
27David Gilliland3064-3620360012
28Mark Martin3022-36622400411
29Michael Waltrip2889-3795360012
30Dave Blaney2851-3833350002
31Scott Riggs2797-3887340001
32Reed Sorenson2795-3889350012
33Robby Gordon2770-3914360003
34Regan Smith*2672-4012340000
35Sam Hornish Jr.*2523-4161340000
* ) Rookie

'Dromen over seks met Wouter Bos'

Als je single bent, droom je vaak over je ideale man of vrouw. Ook de seks die je met die persoon zou willen hebben komt veel voor in de dromen. Datingsite Lexa heeft een onderzoek uitgevoerd onder enkele single dames en single heren.

Uit het onderzoek kwam voort dat maar liefst één op de tien singles dromen over seks met minister Wouter Bos, Prinses Máxima en vrouwenverslinder Robbie Williams. Uit het onderzoek bleek ook dat de vrijgezelle mannen en vrouwen later naar bed gaan dan gebonden mensen en ook qua hygiene lopen ze een stukje achter. Ze verschonen hun bed slechts één keer per maand. 

Emanuelson wil met Van Basten praten

De afgelopen tijd staat Ajacied Urby Emanuelson geregeld in de voorste linie bij Ajax. Ook gisteren, in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen PSV, stond hij als valse linksbuiten in veld en was hij bij alle doelpunten betrokken.

Emanuelson, die doorgaans linksback of linkermiddenvelder is, maakt zich echter een beetje zorgen over zijn multifunctionaliteit. Dat is dan ook de reden dat hij met Marco van Basten wil gaan praten over zijn positie in het elftal. "Als iedereen fit is, moet ik misschien eens met de trainer om de tafel. Om te kijken waar ik het beste tot mijn recht kom. Ik weet het ook niet meer," aldus Emanuelson in De Telegraaf.

Nederlandse toeristen dom in India

In India hebben twee Nederlandse toeristen wel erg duur gegeten. De twee waren op een lokale markt en kochten vier Indiase pasteitjes voor 10.000 roepie. Dat is omgerekend ongeveer 160 euro. De pasteitjes kosten normaal gezien maar een paar roepie.

De jeudige verkoper had de toeristen wijs gemaakt dat er in die pasteitjes een vulling, bestaande uit aardappel en wat kruiden zat die enige seksuele stimulatie zou geven. Na een kleine woordenwisseling over de prijs, waren de twee toch bereid de volle prijs te betalen.

Toch met enige twijfel spraken de mensen een lokale politieagent aan, en vertelde het hele verhaal. De agent twijfelde geen moment, en ging het 'wisselgeld' van 9.900 roepie terughalen bij de verkoper.

In India staan de kranten vol met het nieuws van de domme Hollanders. In de Hindustan Times was het zelfs 'Breaking News'.

Fršnkel:"Tegen Sparta en Roda JC 4 punten halen"

De Graafschap leed gisteren in de Euroborg een kansloze 3-0 nederlaag tegen FC Groningen. Door het verlies zakt de ploeg van trainer Henk van Stee steeds verder weg op de ranglijst. Hierdoor worden de komende thuiswedstrijden tegen Sparta Rotterdam en Roda JC van cruciaal belang.

Linksback Purrel Fršnkel keerde tegen FC Groningen terug bij De Graafschap na enkele weken geblesseerd te zijn geweest aan zijn hamstring. De 32-jarige Fršnkel had in de tweede helft nog een klein beetje hoop op een stuntje. "In de eerste helft kwamen we een man tekort op het middenveld. Groningen had steeds een vrije man en aan de zijkanten kwamen de backs door en Ajilore had alle tijd om de ballen aan te nemen."

"Na de pauze stonden we wat beter en konden we het Groningen wat moeilijker maken en even hing de 1-1 in de lucht. Maar na de 2-0 was het gebeurd," zei Fršnkel tegen de Gelderlander.

De Graafschap staat nu zeventiende in de Eredivisie en zal in de komende twee thuisduels tegen Sparta en Roda JC punten moeten gaan pakken, zo beseft ook Fršnkel. "Uit de komende twee wedstrijden moeten we minstens vier punten halen, liefst zes natuurlijk. Als we twee keer verliezen, gaat de rest van de competitie alleen nog maar om met Volendam uit te maken wie er zeventiende en achttiende wordt."

"We moeten voortborduren op de tweede helft van vandaag en tegen Sparta vol op de aanval spelen. We moeten iedere thuiswedstrijd volle bak gaan en ervoor zorgen dat iedere tegenstander met knikkende knieŽn naar de Vijverberg komt."

Militaire leider ETA opgepakt

De vermoedelijke militaire leider van de ETA, Garikoïtz Aspiazu Rubina, alias 'Txeroki', is door de Franse politie gearresteerd. Dat meldt Michèle Alliot-Marie, de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

De 35-jarige Txeroki werd in de nacht van gisteren op vandaag opgepakt in het ski-oord Cauterets in de Franse Pyreneeën. Bij de huiszoeking werden onder andere wapens, valse documenten en een computer in beslag genomen. Ook een 31-jarige vrouw die bij Txeroki was, werd opgepakt en wordt verdacht van betrokkenheid bij de activiteiten van de ETA.

Txeroki was een van de meest gezochte ETA-militanten. Als militaire leider van de Baskische afscheidingsbeweging wordt hij verantwoordelijk gehouden voor verschillende aanslagen. Zo zou hij volgens onderzoekers de opdrachtgever zijn van een bomaanslag op de luchthaven van Madrid in 2006, die het leven eiste van twee jonge mannen uit Ecuador. Ook wordt hij ondervraagd over de moordaanslag op twee Spaanse agenten in het Franse Capbreton in 2007.

De ETA strijdt voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk. Sinds 1968 zijn bij aanslagen door de groepering al meer dan 800 mensen omgekomen.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

'Nederland had dubieuze rol bij redding Fortis'

Het Belgische liberale Kamerlid Rik Daems wil snel opheldering van zijn regering over een dubieuze rol die Nederland zou hebben gespeeld bij de reddingsoperatie van bankverzekeraar Fortis. Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT.

Daems verwijst naar een bericht in de krant De Morgen dat de Nederlandse regering begin oktober bedrijven zou hebben gevraagd hun geld uit Fortis terug te trekken. Daardoor zou in enkele uren 60 miljard van de rekeningen van Fortis Nederland zijn weggehaald. Nederland zou daardoor Fortis voor een lagere prijs hebben kunnen overnemen.

Nederlander vast voor verkoop valse erectiepillen

De Spaanse politie heeft in de oostelijke regio Murcia een Nederlander en een Amerikaan opgepakt, die worden verdacht van het verkopen van vervalste erectiepillen. De politie nam bij de actie 90.000 pillen in beslag.

De politie liet weten dat nooit eerder zo'n grote hoeveelheid vervalste Viagra en andere pillen in beslag is genomen. De Nederlander en de Amerikaan maakten deel uit van een bende die de pillen via internet verkocht.

Vertonghen stoort zich aan houding PSV

Jan Vertonghen had het nog niet eerder meegemaakt dat PSV in Amsterdam op een nederlaag werd getrakteerd. Gisteren was het zover, en goed ook: 4-1. De Belg speelde centraal in de defensie en hield met zijn kompaan Oleguer PSV’er Danny Koevermans simpel uit de wedstrijd.

"Ik had ook het gevoel dat we vandaag konden winnen van PSV", vertelt Vertonghen tegenover Goal.com. "Dat is wel een verschil met andere jaren."

Hoe verklaart de 21-jarige Ajacied dat er zo’n groot verschil zit tussen de bekerdeceptie tegen Volendan en het succes tegen PSV? "Misschien is het even de scherpte. Een wedstrijd op kunstgras en slechte omstandigheden. Het is geen excuus, maar het kan meespelen."

Twijfels kende hij echter niet in de aanloop naar de topper van zondag. "We hebben heel veel vertrouwen en weten ook dat er genoeg kwaliteit in deze selectie zit. 4-1 is misschien wel iets geflatteerd", aldus de Ajacied.

Terecht vond de Belg de zege ook, want: "PSV stond ons gewoon op te wachten. Het was duidelijk dat ze naar hier waren gekomen voor een punt. Daarom was ik ook wat geÔrriteerd toen het 1-1 stond, omdat het onterecht was."

Al Ahly wint Afrikaanse Champions League

Het Egyptische Al Ahly heeft beslag weten te leggen op de Afrikaanse Champions League. De kampioen van Egypte versloeg in een finale over twee wedstrijden Coton Sport uit Kameroen.

Op eigen veld had Al Ahly een 2-0 voorsprong genomen, een marge die in Kameroen met succes werd verdedigd. Bij Coton Sport werd het 2-2.

Halverwege de wedstrijd had Al Ahly de titel zo goed als binnen. Na 36 minuten zette Ahmed Hassan (ex-Anderlecht) de Egyptenaren op voorsprong. Vlak voor rust maakte Abdoul Karim Lassina gelijk namens de thuisploeg.

Na rust namen de Kameroeners nog wel de leiding dankzij een rake kopbal van Ousmaila Baba, maar in de slotminuut maakte Mohamed Shady vanaf de penaltystip aan alle onzekerheid een einde: 2-2.

Uitslagen zondaghoofdklasse

Gisteren stond de tiende speelronde in de zondaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op maandag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

Hollandia - Westlandia 0-1
68' Raily Ignacio 0-1

90. Bob Kortebos (Hollandia/2x geel)

Argon - ADO '20 4-2
61' Patrick Lokken 1-0
67' Patrick Lokken 2-0
68' Stefan Koster 2-1
77' Ruud Koedijk 2-2
80' Jasper de Haer 3-2
84' Arjan de Zeeuw 4-2 e.d

36. Joey Carolina ( 2x geel/ADO '20), 66. Jeffrey Tol (ADO '20)

FC Hilversum - Elinkwijk 2-2
21' Maurice Renger 1-0
73' Ralf de Haan 1-1
75' Stanley Jongkind 2-1
76' Adil Mahdadi 2-2

HBS - VUC 1-0
5' Tjeerd Westdijk 1-0

74. Bas Lensink (VUC) Mark Moen (VUC)

VVSB - DWV 0-2
57' Vincent de Groot 0-1
85' Imro Joseph 0-2

Haaglandia / Sir Winston - AFC 1-5
35' Mendel Witzenhausen 0-1
53' Malcolm Esajas 0-2
59' Steve Promes 0-3
70' Malcolm Esajas 0-4
74' Erkan Sensoy 1-4
76' Leandro Kappel 1-5

FC TŁrkiyemspor - FC Omniworld 1-1
13' SaÔd Bentohami 1-0
41' Dwight Eind 1-1

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Westlandia102524-10
2. AFC102226-15
3. FC Omniworld101722-15
4. VVSB91413-9
5. Argon101418-12
6. Hollandia101412-11
7. VUC91313-11
8. FC Hilversum91314-18
9. ADO '2081016-15
10. FC TŁrkiyemspor91013-13
11. HBS101014-28
12. Haaglandia / Sir Winston10914-22
13. Elinkwijk10911-19
14. DWV1096-18

Hoofdklasse B

JVC Cuijk - EVV: 1-2
13' Kristof Aelbrecht 0-1 penalty
30' Niki Muns 0-2
88' Pim van den Burgt 1-2

Papendrecht - SV Meerssen: 1-2
11' Tjemu Kunu 0-1
23' Bas Verhoeven 1-1
85' Coen Hendriks 1-2

Roy AdriŽn (Meerssen/2x geel).

LONGA - Baronie: 1-3
18' Bram Somers 1-0
55' Mathijs Hage 1-1
75' Yasin Asrih 1-2
88' Revy Rosalia 1-3 penalty

Sam Weterings (LONGA)

OJC Rosmalen - UNA: 3-0
54' Arda Havar 1-0
72' Jorick van der Miessen 2-0
77' Joost de Laat 3-0

Gemert - SV Deurne: 2-0
30' Bas van der Reijken 1-0
72' Jorzolino Falkenstein 2-0

DESK - Dijkse Boys: 1-3
15' Mohammed Yahia 0-1
55' Roland van der Linden 0-2
75' Michiel Smulders 1-2
85' Taoufik Ameziane 1-3

Roland van der Linde (Dijkse Boys)

Schijndel / Bol Accountants - sv Venray: 4-3
24' Ruud Verhappen 1-0
27' Tom van Bergen 1-1
30' Kay de Visser 2-1
37' Freek Thoone 2-2 penalty
52' Kay de Visser 3-2
57' Bob Crooij 3-3
72' Frank Kuppens 4-3

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Baronie102519-7
2. EVV102117-11
3. JVC Cuijk102022-11
4. UNA101919-12
5. Dijkse Boys101716-12
6. Gemert101517-12
7. sv Meerssen101313-17
8. Schijndel / Bol Accountants101114-15
9. Papendrecht101112-14
10. sv Deurne101012-13
11. OJC Rosmalen101012-14
12. sv Venray101018-23
13. DESK101014-25
14. Longa1028-27


Hoofdklasse C

Sneek Wit Zwart - Germania 0-0

Alcides - SC Joure 0-1
26' Shutlan Axwijk 0-1

Quick '20 - WKE 3-3
21' Jordi Kamphuis 1-0
32' Will Koops 1-1
34' Sargon Gouriye 2-1
58' Paul Weerman 2-2
69' Erik Eleveld 2-3
83' Marco Aydin 3-3

76. Patrick van Halteren (2x geel)

WSV - Babberich 3-2
12' Sjoerd Jens 1-0
43' Abdel Haouli 1-1
45' Cihan Ozcam 2-1
52' Abdel Haouli 2-2
84' Samir Makhouki 3-2

FC Lienden - De Treffers 1-2
12' Jaap Davids 0-1
28' Jordi Brands 1-1
74' Ricky Bochem 1-2

De Bataven - HSC '21 / Carparc 1-1
38' Jordi Holtkamp 0-1
65' Twan Derksen 1-1

Sven Weustink (HSC '21)

Achilles '29 - Be Quick 1887 1-0
23' Thom Jochoms 1-0

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. HSC '21 / Carparc102325-8
2. Quick '20101922-15
3. WKE91826-9
4. Treffers101814-10
5. Lienden91720-11
6. Be Quick 1887101614-11
7. Achilles'2991411-6
8. Sneek Wit Zwart101210-14
9. WSV91114-17
10. Joure9911-19
11. Germania1085-13
12. Alcides1087-21
13. Babberich9610-20
14. De Bataven1044-19

Gary Hall jr. gestopt als zwemmer

Gary Hall jr. heeft zijn zwemloopbaan beŽindigd. De 34-jarige Amerikaan gaat zich volledig richten op de hulp aan diabetes-patiŽnten. In 1999 werd zelf bij hem suikerziekte geconstateerd.

Net als zijn vader kwam Hall jr. drie keer op de Olympische Spelen uit. Hij wist tijdens die Spelen tien plakken te winnen, waarvan tweemaal goud op de 50 meter vrije slag in 2000 en 2004. Hij slaagde er dit aar niet in zich te kwalificeren voor de Spelen in Peking.

Barrichello zegeviert in Granja Viana 500

Voor de achtste maal heeft Rubens Barrichello gisteren de Granja Viana 500 gewonnen, een kartrace die elk jaar in BraziliŽ wordt gehouden.

Barrichello deelde een kart met Tony Kanaan, Felipe Giaffone, Renato Russo en Luciano Burti en kwam na bijna elf uur rijden als eerste aan de finish. Felipe Massa eindigde op drie ronden achterstand als derde.

"Dit was geen afscheidsrace. Voor mij was deze race een goede training. Ik wil namelijk doorgaan in de Formule 1. Als dat niet mogelijk blijkt, dan ligt dat in elk geval niet aan mijn wilskracht," aldus Barrichello die nog niet zeker is van een stoeltje voor 2009.

Tropico 3 officieel aangekondigd

Na het succesvolle eerste en enigszins teleurstellende tweede zal er een derde deel gaan verschijnen in de Tropico-reeks. Dit keer zul je het bestuur van een eiland in de Caribische Zee op je nemen ten tijde van de Koude Oorlog.
De game zal dit keer niet door Take Two uitgegeven worden, maar door Kalypso die de rechten van Take Two heeft overgenomen. De game zal qua gameplay meer op het eerste dan op het tweede deel lijken.

Digital: Sandisk Sansa Fuze

Deze week kun je op FOK! een behoorlijke kans maken op ťťn van de tien Sandisk Sansa Fuze mp3-spelers die we weggeven. Maar is het apparaatje de moeite van het winnen wel waard? Tegenwoordig kun je kiezen uit honderden verschillende mp3-spelers met allerlei verschillende eigenschappen en prijzen. De Sansa Fuze is echter niet op alle fronten vergelijkbaar met het gros dat in de winkel ligt. Vandaar dat we de Sandisk Sansa Fuze even nader onder de loep nemen.

Meer details GTA: Chinatown Wars

Een Spaans tijdschrift heeft meer details bekend gemaakt over Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor de DS.

Enkele van deze details zijn:
- De camera kan 360 graden draaien;
- Op de touch screen wordt de GPS-kaart weergegeven terwijl je jezelf door de stad beweegt;
- Drugs zijn belangrijk in de game;
- Het verhandelen van de drugs kan vergeleken worden met Drugwars;
- Je kunt een taxi pakken in de game en door te fluiten in de microfoon zal de taxi stoppen.

Onderstaande kaart schijnt volgens het Spaanse tijdschrift de kaart van Chinatown Wars te zijn. Het grootste deel van de kaart van GTA IV wordt gebruikt: Dukes (Queens), Bohan (Bronx), Broker (Brooklyn) en Algonquin (Manhattan). De enige buurt uit GTA IV die niet voorkomt is Alderney (Jersey City). Wanneer Grand Theft Auto: Chinatown Wars uitkomt op de DS is vooralsnog niet bekend.

Prijsvragennieuws week 46

De afgelopen week liepen er weer een aantal prijsvragen op de FOK!frontpage. Natuurlijk horen er bij prijsvragen ook winnaars en die staan dan weer in dit bericht. Wil jij weten of jij één van de gelukkige bent die een Philips vibrator wint, of wil je weten of je een paar schoenen van X-toys hebt gewonnen?

De Philips vibrator aangeboden door X-toys is gewonnen door:
Kitkat184

Het paar exclusieve sneakers aangeboden door Label54 zijn gewonnnen door:
Rellix

Zoals je misschien al wel gezien hebt kun je deze week op de FOK!frontpage weer veel prijzen winnen! Wat dacht je van een Xbox 360 met twee spellen of een Sandisk MP3-speler en alsof dat nog niet genoeg is maak je ook nog eens kans op kaarten voor de film Body of Lies.

Later vandaag zal er dan ook nog een prijsvraag online komen waarin je een exemplaar van Wii Music kan winnen. Houd de FOK!frontpage dus goed in de gaten, want misschien sta jij de volgende keer wel tussen de winnaars....

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen

'Twintig jaar internet in Nederland'

Vanmiddag om 14.28 uur is het precies twintig jaar geleden dat Nederland op het internet werd aangesloten. Nederland was het eerste Europese land dat op NSFnet werd aangesloten, de voorloper van internet.

Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum voor Wiskunde en Informatica wilde graag op NSFnet worden aangesloten en op 17 november 1988 was het eindelijk zover. Tot die tijd werd het voornamelijk gebruikt voor (Amerikaanse) defensie- en wetenschappelijke doeleinden. Beertema liet het moment vrij onopgemerkt voorbij gaan. "We hebben geen fles wijn opengetrokken. Het was even wat tabelletjes omzetten en weer verder."

Na Nederland volgden al snel andere wetenschappelijke instellingen en landen in Europa. In 1993 werd het web ook toegankelijk voor consumenten, doordat een systeem van onderzoeksinstituut CERN in Genève het geheel gebruiksvriendelijker maakte.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Hardwareverkopen Japan: 360 verkoopt beter dan DS Lite

De Xbox 360 verkoopt in Japan beter dan de DS Lite. De PSP verkocht sinds het uitkomen van de DSi al beter dan de DS Lite. De DS Lite verkoopt in Japan dermate slecht dat er slechts een kleine 8.400 stuks verkocht zijn in de week van 3 tot 9 november.

Sinds twee weken gaat de DSi aan kop qua hardware-verkopen in Japan met ruim 104.897 verkochte exemplaren. Het aantal verkopen van de DSi is overigens wel sterk teruggelopen de afgelopen weken, wat vermoedelijk komt door problemen met de levering van de DSi, maar blijft toch beter verkopen dan de rest.

Sinds begin november verkoopt de PS3 beter dan de Xbox 360 in het land van de rijzende zon met, respectievelijk 18.354 tegenover 12.759 verkochte exemplaren. De Wii staat op een derde plaats met 24.726 verkochte exemplaren en Sony's PSP staat op een nette tweede plaats met 43.726 verkochte exemplaren.

Kwart miljoen kinderen leeft in bijstandsgezin

Vorig jaar leefden ruim 250.000 kinderen tot 18 jaar in een gezin dat afhankelijk was van de bijstand. Dat is 7 procent van de alle kinderen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral oudere kinderen leefden in een bijstandsgezin, voor kinderen tot vijf jaar gold dat minder. Volgens het CBS is de afhankelijheid van de bijstand van niet-westerse allochtone kinderen groter dan gemiddeld.

Ongeveer 30 procent van alle kinderen van Marokkaanse, Antilliaanse of overige niet-westerse afkomst kwam in 2007 uit een huishouden met een bijstandsuitkering. Onder Turkse en Surinaamse kinderen lag dat op ongeveer 20 procent.

'Grens langer dicht voor Balkan-arbeiders'

Minister Donner van Sociale Zaken wil dat de grenzen minimaal nog tot 1 juli 2009 dichtblijven voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië. Aanvankelijk zouden de grenzen voor deze mensen op 1 januari a.s. opengaan. Een voorstel hiertoe bespreekt Donner deze week in de ministerraad. Volgens ingewijden neemt het kabinet aan het einde van deze maand een besluit.

Donner verwacht van de Kamer weinig weerstand, aangezien het CDA eerder al kritisch was over het vrije verkeer vanuit Oost-Europa. De minister voert een aantal argumenten aan om de grens dicht te houden. Hij verwacht een hogere werkloosheid als gevolg van de kredietcrisis. Een groter arbeidsaanbod vanuit het buitenland is dan niet gewenst. Daarnaast houden ook onze buurlanden hun grenzen na 1 januari gesloten. Tot slot haalt hij de problematiek rondom de huisvesting van Poolse werknemers en malafide uitzendbureau's aan.

Er wordt wel kritiek vanuit de tuinbouw verwacht. Deze sector zit om mensen verlegen en ziet graag Oost-Europeanen komen om de vacatures te vervullen. Zij zullen echter bij het CWI moeten aankloppen om werklozen aan het werk te krijgen. Bulgaren en Roemenen kunnen pas een werkvergunning krijgen wanneer vacatures aantoonbaar niet kunnen worden opgevuld met 'nationaal' aanbod.

Vanaf 2014, wanneer de grenzen definitief opengaan, kunnen alle EU-burgers in de hele EU werken.

Djokovic nadert Federer op ranglijst

Eerder dit jaar raakte de Zwitserse tennisser Roger Federer zijn eerste plek al kwijt aan Rafael Nadal. Ook de tweede plaats komt nu in gevaar na de vroege uitschakeling tijdens de Masters vorige week. Novak Djokovic, de winnaar van de Masters Cup, is namelijk de Zwitser tot op 10 punten genaderd.

Op de wereldranglijst was er verder een sprong waarneembaar van Gilles Simon van de negende naar de zevende plek. Beste Nederlander is nog altijd Robin Haase. Hij zakte wel weg van een 109e naar een 115e plaats.

Vergeer pakt titel officieus WK

Tijdens de afgelopen Olympische Spelen van Beijing had rolstoeltennisster Esther Vergeer al moeite in de finale om landgenote Korie Homan te verslaan maar wist ze toch te winnen. Ook tijdens het officieuze WK van afgelopen week wist de Woerdense een couppoging van Homan af te slaan. Ze won in 6-2, 3-6 en 6-0.

Bij de mannen ging de titel naar coming man Stefan Olsson. In de finale moest Robin Ammerlaan zijn meerdere erkennen in de Zweed. Bij een stand van 2-6, 0-4 en 0-30 toonde de Nederlander veerkracht door uiteindelijk zes games op rij te pakken maar in de derde set was de Zweed alsnog te sterk met 2-6.

Lineker: "Afellay was teleurstellend"

De Engelse voetbalanalyticus Gary Lineker heeft gisteren na afloop van het duel tussen Ajax en PSV forse kritiek geuit naar de Eindhovense ploeg. Lineker die elke week bij Eredivisie Live het Nederlandse voetbal analyseert, is geschrokken van het spel van de Eindhovenaren.

"Ze speelden negatief", aldus de ex-voetballer. Lineker had ook moeite met het spel van een aantal spelers. "De bijdrage van Afellay was teleurstellend, hij bewoog niet goed. Erik Pieters leverde ťťn van de slechte prestaties die ik dit seizoen heb gezien." De linksback van PSV was zelf ook niet blij met zijn spel. "Bij de vierde goal maak ik een fout die ik niet mag maken."

Beraad over chaos rond rookverbod

Het rookverbod leidt tot steeds meer problemen. De horeca klaagt steen en been en steeds meer zaken negeren het rookverbod. De Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland eist daarom maatregelen van minister Klink van Volksgezondheid. Aanstaande woensdag gaan beide partijen de chaos die is ontstaan bespreken.

Horeca Nederland wil dat er een strenger handhavingsbeleid komt. "Het protest breidt zich als een olievlek uit en de situatie wordt onhoudbaar." Zo zou Horeca Nederland graag zien dat de rokers worden beboet en niet de café-eigenaar als het rookverbod wordt overtreden. Verder moet er een compensatieregeling komen voor ondernemers die een grote omzetdaling zien als gevolg van het rookverbod.

De Groningse burgemeester Jacques Wallage bemoeit zich ook met het rookverbod. Hij is van mening dat er meer controleurs moeten komen bij de Voedsel en Warenautoriteit om de regels te handhaven. Er wordt nu 'te lankmoedig' opgetreden volgens Wallage.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt niet onder de indruk te zijn van de eisen en het dreigement de steun voor het rookverbod op te zeggen van Horeca Nederland. "Er moet niet een beeld onstaan dat de branche ons een ultimatum kan stellen."

De branchevereniging zit volgens een woordvoerdster van het ministerie zelf in de problemen, omdat op 9 december de ledenraad bijeenkomt en veel leden van het rookverbod af willen.

Vecht tegen colossi Blood of Bahamut

Wat krijgt men als men een DS kruist met ontwikkelaar Square Enix? Inderdaad, een RPG. Square Enix is momenteel druk bezig met Blood of Bahamut, een RPG waarin de speler het op moet nemen tegen gigantische wezens die zo uit Shadow of the Colossus gelopen lijken te zijn. Vandaag is een debuut trailer verschenen die hieronder te bekijken is. Over een release buiten Japan is nog niks bekend.

Penny Arcade maakt artwork voor Prince of Persia

Begin december word er nieuw leven geblazen in de Prince of Persia franchise. De prins mag wederom de wereld redden met vrouwelijk gezelschap. Wat Penny Arcade hier dan mee te maken heeft? Wel, Penny Arcade en Ubisoft zijn gaan samenwerken om een storybook te maken over de game. Om alvast een voorproefje te geven op dit boekje is er een trailer verschenen waarin een tekening wordt gemaakt onder commentaar van Thomas Delbuguet, een van de game designers.

[NHL] Sharks in thriller langs Blackhawks

De San Jose Sharks hebben hun uitwedstrijd tegen de Chicago Blackhawks met 6-5 gewonnen. Vier van de zes Sharks-goals kwamen voort uit overtalsituaties. Normaal gesproken is dit een van de sterkste punten van de Sharks, maar dit seizoen valt de powerplay enigszins tegen, tot aan vanavond.

Devin Setuguchi scoorde de winnende 6-5 in een overtalsituatie met nog 4:15 minuten te gaan. Dit was de eerste thuisnederlaag in reguliere speeltijd voor de Blackhawks. Dan Boyle maakte ook twee powerplay-goals. Verder scoorden Milan Michalek, Joe Thornton en Jeremy Roenick voor de Sharks. Joe Pavelski had drie assists.

"De powerplay is de laatste avonden vrij goed", liet Sharks-goalie Brian Boucher weten. "We hebben de schutters, geen twijfel mogelijk. Als we blijven doen wat we nu doen, het spel spreiden en veel schieten van afstand, is dat moeilijk te verdedigen en komen de goals vanzelf."

Aan de kant van Chicago hadden verdedigers Brian Campbell (vorig seizoen bij de Sharks) en Cam Barker elk een goal en twee assists. Kris Versteeg scoorde twee goals dankzij missers van Boucher. Patrick Kane scoorde ook voor de Blackhawks. Zowel de spelers van San Jose als die van Chicago maakten opomerkingen over het slechte ijs waardoor veel pucks opstuiterden en er veel fouten werden gemaakt.

"Voor de coaches was dit geen goede wedstrijd. Het was vrij slordig: beide teams hadden goede en slechte momenten. Eigenlijk leek het meer op een wedstrijd in het voorseizoen", vertelde Sharks-coach Todd McLellan. Chicago-coach Joel Quenneville was nog minder complimenteus. "We konden de puck niet in ons bezit houden. Bovendien liepen we teveel straffen op. Dat mag niet gebeuren tegen een team met zo'n sterke powerplay."

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
Carolina HurricanesTampa Bay Lightning3-2 (SO)
St. Louis BluesMontreal Canadiens2-3 (SO)
Chicago BlackhawksSan Jose Sharks5-6
Philadelphia FlyersAtlanta Thrashers4-3
Anaheim DucksLos Angeles Kings2-0

Gevangene ontsnapt in kartonnen doos

Een Turkse man die in een Duitse gevangenis zat, is ontsnapt op een manier die je doorgaans alleen in tekenfilms ziet. Hij liet zich namelijk in een kartonnen doos verpakken en wist op deze manier te ontsnappen.

Medegevangenen verpakten de 42-jarige Turk in het washok in een kartonnen doos. Vervolgens haalde een koerier de doos op. Eenmaal buiten de poorten van de gevangenis bevrijdde de man zich uit de doos, sneed het zeildoek van de vrachtwagen kapot en sprong zijn vrijheid tegemoet.

De koerier belde direct de politie toen hij het kapotte zeildoek hoorde klapperen en zich realiseerde wat er was gebeurd. De gevangenisdirecteur vindt het een gênant ongeluk. 

CD: Menahan Street Band : Make the road by walking

De Menahan Street Band is vernoemd naar de straat van de studio, een slaapkamer in Brooklyn. Het project staat onder supervisie van Thomas Brenneck. In totaal bestaat de groep uit elf artiesten, afkomstig uit vier verschillende bands. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een eerste debuutalbum: Make the road by walking. De opener van het album draagt dezelfde titel en zet meteen de toon. Is het nu soul, jazz, funk of alles door elkaar met nog wat andere extra ingrediŽnten? Duidelijk, dat laatste moet het zijn. De melodie doet je denken aan een film, om het even welke, zinderende warmte in een drukke stadswijk (uiteraard Brooklyn), misschien jaren zeventig, tachtig of zelfs later, dat maakt niet uit. De muziek klinkt gewoon heerlijk soepel: blazers, bass, vibrafoon en bling. Het is duidelijk dat de heren goed weten hoe ze muziek moeten maken.

Zware aardbeving treft IndonesiŽ

Door een zware aardbeving vannacht op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Honderden huizen en enkele scholen en andere gebouwen stortten in, meldden de autoriteiten maandag.

De intensiefste schok had een kracht van zeker 7,5 op de schaal van Richter, meldden de autoriteiten. Korte tijd was een tsunamiwaarschuwing van kracht omdat het epicentrum zich onder zee bevond. Duizenden mensen in het getroffen gebied in het noorden van het eiland renden in paniek de straat op. Op tweede kerstdag 2004 trof een zware aardbeving de regio waarna een enorme tsunami meer dan 230.000 levens eiste in Azië.

  (foto: ANP)

Holla tevreden over eigen spel

FC Groningen wist zondagmiddag met 3-0 te winnen van De Graafschap. De eerste goal van de wedstrijd werd gemaakt door Danny Holla. Naast het doelpunt lag de oud-speler van FC Zwolle aan de basis bij de twee andere doelpunten.

Holla over het doelpunt op het digitale thuis van de club: "De bal werd goed weggelegd door Marcus Berg en ik schoot hem lekker binnen."

"We speelden te veel ballen door het midden en moesten meer de zijkanten zoeken," vervolgt hij zijn betoog over de wedstrijd van zondagmiddag. "Dat is in de rust ook gezegd."

"Ook al was het deze keer geen goede wedstrijd, we winnen wel en zijn eigenlijk niet in de problemen geweest."

Volgende week zondag wacht voor de Trots van het Noorden, die op dit moment de derde plaats op de ranglijst bezet, de volgende krachtmeting. Dan is Willem II in Tilburg de tegenstander.

Fer meldt zich ook af bij Neeskens

Nederland B moet het stellen zonder de Feyenoorders Georginio Wijnaldum en Leroy Fer. De laatstgenoemde speler is ziek en heeft zich afgemeld. Eerder op de zondagavond meldde ook Danny Koevermans zich om een vooralsnog onbekende reden af.

Stefan Nijland, aanvaller van PSV, is door de coach van het elftal, Johan Neeskens, als vervanger opgeroepen voor de oefeninterland met Jong Zweden van aanstaande woensdag.

Ook Wijnaldum meldt zich af

Na Danny Koevermans heeft ook Georgino Wijnaldum zich afgemeld voor de wedstrijd van het hernieuwde Nederland B van bondscoach Johan Neeskens.

Wijnaldum liep zondag in de wedstrijd tegen FC Twente een blessure op aan zijn enkel. In de slotfase van het duel, dat eindigde in een 1-1 gelijkspel, zwikte de 18-jarige speler zijn enkel om. Door deze blessure kan hij komende woensdag niet in actie komen voor Nederland B.

Naast Wijnaldum zijn ook Kevin hofland en Leroy Fer door Johan Neeskens geselecteerd voor het oefenduel met Jong Zweden.

Boek: Leontien van Moorsel - De rit van mijn leven

Zouden de ouders van Leontien van Moorsel op die 22ste maart in 1970 ooit een seconde hebben gedacht dat ze met hun jongste telg zoveel hoogte- en ook dieptepunten zouden doormaken? Ongetwijfeld niet, en dat is maar goed ook. Als je als ouder zou weten dat je kind door zulke diepe dalen zal moeten gaan om tot hoge pieken te reiken, zou je er misschien nooit aan beginnen. De rit van mijn leven laat niet alleen het verhaal van de wielrenster zelf horen, maar ook dat van haar familie, haar partner en diens familie en haar beste vriendin DaniŽlle Overgaag. Het resultaat is een open relaas over de carriŤre van Neerlands succesvolste wielrenster tot nu toe. Al deze gesprekken zijn door Marjolein Hurkmans -journalist bij dagblad De Telegraaf- omgezet in een mooie biografie.

Doorbraak mogelijk voor IJzeren Rijn

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) spreekt vanochtend in Brussel met bewindslieden van België en Duitsland over de heropening van de IJzeren Rijn, een goederenspoor van Antwerpen via Roermond naar Mönchengladbach.

De verbinding is sinds 1991 niet meer gebruikt. België wil het heropenen voor de groeiende Antwerpse haven, waarvandaan alsmaar meer containers en goederen naar Duitsland gaan.

De zaak is al jaren een twistpunt tussen Nederland en België. Nederland verzette zich al direct tegen het idee voor heropening, met als argument dat een dagelijkse stroom van tientallen vrachttreinen de rust zou verstoren in natuurgebied De Meinweg bij Roermond.

De Belgen reageerden woest: ze verweten Nederland dat het alleen maar dwarsligt om de Rotterdamse haven en het nieuwe goederenspoor Betuweroute te beschermen.

Uiteindelijk besloten België en Nederland in de zomer van 2003 de hulp van een scheidsrechter in te roepen: het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag. Dat gaf België in 2005 gelijk. Het land heeft hier recht van vrije doortocht over Nederlands grondgebied, op grond van een verdrag uit 1839. Nederland en België moeten samen opdraaien voor de kosten van een tunnel onder natuurgebied De Meinweg.

Laatste voorronde liquidatieproces Passage

Voor de rechtbank in Amsterdam dienen vandaag, morgen en donderdag de strafzaken tegen zeven mannen die al geruime tijd in voorarrest zitten op verdenking van betrokkenheid bij diverse liquidaties.

Het gaat om de laatste pro-formazittingen. De rechtbank hoopt vanaf januari te kunnen beginnen met het inhoudelijke proces, op basis van het onderzoek dat justitie Passage heeft genoemd. Centraal in dat onderzoek staat een reeks verklaringen van kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. Ook hij moet terechtstaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft hem een gehalveerde strafeis toegezegd, in ruil voor verklaringen die voor zijn medeverdachten belastend zijn: acht in plaats van zestien jaar.

De 34-jarige La S. heeft bekend dat hij betrokken is geweest bij de moord op de Amsterdamse vastgoedhandelaar Kees Houtman, in november 2005. Hij zou deze liquidatie samen hebben gepleegd met Jesse R. (40), volgens de verdenkingen van het OM de meest actieve verdachte.

R. zou zowel bij twee dubbele moorden in 1993 betrokken zijn geweest als bij zaken van meer recente datum, waaronder de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl in april 2006. De formele aanklacht tegen R. zal naar verwachting nog worden uitgebreid.

Nederlanders helpen bij Colombiaans mysterie

Twee Nederlanders hebben misschien de oplossing voor een mysterie dat het Zuid-Amerikaanse Colombia al 23 jaar bezighoudt. De journalist Jan Thielen en de fotograaf Harry van der Aart waren waarschijnlijk getuige van de begrafenis van vermoorde mensen tijdens een mislukte guerrilla-actie in 1985.

Het weekblad Semana publiceerde gisteren foto's die destijds zijn gemaakt door Van der Aart. Op de foto's is te zien hoe lichamelijke resten in een massagraf worden gegooid. Ook Thielen was daarbij aanwezig.

Kort daarvoor had de toenmalige guerrillabeweging M19 het paleis van justitie in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá bezet. Het Colombiaanse leger heroverde het paleis. Daarbij vielen tientallen doden. Een tiental mensen verliet volgens getuigen levend het paleis van justitie, maar werd nooit meer teruggevonden. Ze zouden door het leger zijn gemarteld en gedood. Inmiddels staan twee officieren terecht wegens deze affaire.

Thielen had op het internet gezien dat de kwestie de gemoederen in Colombia nog steeds bezighoudt. Hij zocht contact met de Colombiaanse pers en met Van der Aart. Tegenover Semana verklaarde hij dat iemand die de resten in het graf aan het gooien was tegen hem zei: "Het zijn die klootzakken van het paleis."

Volgens Semana kunnen de foto's van Van der Aart en de getuigenissen die Thielen optekende een rol spelen in het proces tegen de militairen. Het Openbaar Ministerie gaat waarschijnlijk opdracht geven om het massagraf te openen, aldus Semana. Het graf bevindt zich vlakbij een officieel graf van mensen die omkwamen bij de herovering van het paleis van justitie.

Geen operatie Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar zal geen operatie ondergaan aan zijn geblesseerde enkel, maar zal deze op natuurlijke wijze laten genezen. Dit heeft hij besloten na overleg met enkelspecialist dr. Van Dijk.

Huntelaar raakte in het duel met Sparta geblesseerd nadat hij zich verstapte. Er werd gevreesd dat de scoringsmachine van Ajax onder het mes moest, maar nu blijkt dat de enkel op natuurlijke wijze zal genezen. Daarmee wordt een langere revalidatie voorkomen. Naar verwachting is Huntelaar tot de winterstop uitgeschakeld. Bij een eventuele operatie had de revalidatieduur op kunnen lopen naar drie maanden.

Endeavour gekoppeld aan ISS

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour is gisteren met succes gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Dat maakte NASA televisie bekend.

De zeven bemanningsleden van de Endeavour hebben onder meer een keuken, een badkamer, twee slaapkamers en een fitnessapparaat meegenomen voor het internationale ruimtestation ISS. Ook zullen ze een apparaat installeren dat drinkwater kan winnen uit de urine van de bewoners van het ISS.

Door de aanpassingen kunnen in de toekomst zes astronauten, in plaats van de huidige drie, voor langere tijd in het ruimtestation verblijven.

Uitslagen Spanje speelronde 11

FC Barcelona is niet te stuiten in de Spaanse Primera Divisiůn. De Catalaanse club zag dat alle rivalen punten lieten liggen, en nam zelf wel de punten mee in de uitwedstrijd bij RC Recreativo de Huelva.

Real Madrid kent een moeilijke periode. De punten blijven liggen, en de nederlagen stapelen zich op. De uitwedstrijd bij Real Valladolid was vorig seizoen al geen succes, en dat was dit jaar niet anders. De Madrilenen, met Rafael van der Vaart als enige Nederlander in de basis, speelden mat en wisten slechts sporadisch voor gevaar te zorgen. Vlak na rust nam de eveneens matig spelende thuisclub de leiding. FabiŠn Canobbio ontving de bal op de rand van de zestien en haalde vernietigend uit. Zijn inzet verdween achter Iker Casillas en bleek uiteindelijk de enige treffer te zijn.

Ook Valencia beging een dure misstap. Promovendus Real Sporting de Gijůn kwam op bezoek in Mestalla, en nam brutaal de leiding via Luis MorŠn in de negentiende minuut. Vlak na rust zorgde David Barral na een mooie indivuele actie zelfs voor 0-2. David Villa deed middels een strafschop nog wel wat terug, maar door een knap staaltje balcontrole zorgde Diego Castro tien minuten voor tijd voor de beslissende treffer. Juan Manuel Mata's aansluitingstreffer in de laatste minuut kwam te laat.

Villarreal had de kans om in ieder geval tijdelijk de koppositie over te nemen, maar dan moest er wel in en tegen MŠlaga worden gewonnen. De promovendus moest al gauw vissen, toen Giuseppe Rossi in de zevende minuut het doel vond. Door een geweldige vrije trap van Duda kwam de thuisclub vrij snel weer langszij, maar vier minuten na de thee zette Joseba Llorente El Submarino Amarilla weer voor. De punten leken lange tijd de richting van de bezoekers op te gaan, totdat Hťlder Rosaria in de slotseconden alsnog de gelijkmaker binnenkopte.

Barcelona had hierdoor de kans om drie punten los te komen van de rest, als de drie punten zouden worden gepakt in Huelva tegen Recreativo. De Blaugrana kenden een lastig duel in AndalusiŽ, maar wisten desondanks verdedigend goed voor de dag te komen. De aanvallen verliepen in de eerste helft niet goed, maar na rust stelden de bezoekers orde op zaken. Een slim genomen vrije trap van Xavi belandde bij Lionel Messi, die vervolgens koel afrondde. Vlak voor tijd besliste invaller Seydou Keita het duel, door een voorzet van Samuel Eto'o binnen te tikken.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
15/11Real Valladolid CFReal Madrid CF1-0
15/11Valencia CFReal Sporting de Gijůn2-3
16/11UD AlmerŪaRCD Mallorca2-1
16/11Club Atlťtico de MadridDeportio de La CoruŮa4-1
16/11RCD EspanyolCD Numancia3-4
16/11Getafe CFSevilla FC0-2
16/11MŠlaga CFVillarreal CF2-2
16/11Real Betis BalompiťReal Racing Club de Santander3-1
16/11Athletic Club de BilbaoCA Osasuna2-0
16/11RC Recreativo de HuelvaFC Barcelona0-2

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona119112836-8
2Villarreal CF117402521-11
3Valencia CF117222325-12
4Real Madrid CF117222328-17
5Sevilla FC117222318-8
6Club Atlťtico de Madrid115241723-17
7Deportivo de La CoruŮa114341510-13
8UD AlmerŪa114341513-17
9Real Sporting de Gijůn115061519-25
10Real Betis Balompiť114251416-14
11MŠlaga CF114251415-19
12Getafe CF113441310-14
13Real Valladolid CF114161310-17
14Real Racing Club de Santander113351211-15
15RCD Mallorca113351212-17
16RCD Espanyol113351210-15
17CD Numancia113171014-24
18Athletic Club de Bilbao11236912-20
19RC Recreativo de Huelva1114675-17
20CA Osasuna1105653-11

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1Samuel Eto'oFC Barcelona13
2David VillaValencia CF11
3Gonzalo HiguaŪnReal Madrid CF9
4Ńlvaro NegredoUD AlmerŪa7
=Lionel MessiFC Barcelona7
6Joseba LlorenteVillarreal CF6
=Mate BilićReal Sporting de Gijůn6

Programma:

DatumThuisUit
23/11FC BarcelonaGetafe CF
23/11Deportivo de La CoruŮaAthletic Club de Bilbao
23/11Real Racing Club de SantanderRCD Espanyol
23/11Real Madrid CFRC Recreativo de Huelva
23/11Sevilla FCValencia CF
23/11Real Sporting de GijůnReal Betis Balompiť
23/11RCD MallorcaMŠlaga CF
23/11CA OsasunaUD AlmerŪa
23/11Villarreal CFReal Valladolid CF
23/11CD NumanciaClub Atlťtico de Madrid

6e klas: hakken, sloot, en loze dreigementen

Een vrijdagochtend in september, kwart over acht, lokaal 223 – eerste uur aardrijkskunde. Het rumoer van zesentwintig ietwat slaperige tieners die hun donderdagavond met elkaar bespraken kwam abrupt tot een einde toen de leraar opstond en met zijn trouwring een paar keer op het donkergroene bord tikte. Het was een man van een jaar of zestig; zijn gezicht een combinatie van Rick Felderhof en Napoleon, zijn humor vrij sarcastisch, zijn gezag vrijwel onfeilbaar. Hij plaatste een snijdende opmerking over een jongen die nog omgedraaid zat, stuurde een laatkomer terug voor een briefje, en opende daarmee de les.
Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.