Militaire leider ETA opgepakt

Pieter (Chancard)
De vermoedelijke militaire leider van de ETA, Garikoïtz Aspiazu Rubina, alias 'Txeroki', is door de Franse politie gearresteerd. Dat meldt Michèle Alliot-Marie, de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

De 35-jarige Txeroki werd in de nacht van gisteren op vandaag opgepakt in het ski-oord Cauterets in de Franse Pyreneeën. Bij de huiszoeking werden onder andere wapens, valse documenten en een computer in beslag genomen. Ook een 31-jarige vrouw die bij Txeroki was, werd opgepakt en wordt verdacht van betrokkenheid bij de activiteiten van de ETA.

Txeroki was een van de meest gezochte ETA-militanten. Als militaire leider van de Baskische afscheidingsbeweging wordt hij verantwoordelijk gehouden voor verschillende aanslagen. Zo zou hij volgens onderzoekers de opdrachtgever zijn van een bomaanslag op de luchthaven van Madrid in 2006, die het leven eiste van twee jonge mannen uit Ecuador. Ook wordt hij ondervraagd over de moordaanslag op twee Spaanse agenten in het Franse Capbreton in 2007.

De ETA strijdt voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk. Sinds 1968 zijn bij aanslagen door de groepering al meer dan 800 mensen omgekomen.

Met dank aan hartje69 voor de submit.