Definitief geen GP Canada in 2009

Er komt in 2009 definitief geen Grand Prix van Canada. Dit heeft de burgemeester van Montreal, Gerald Tremblay, laten weten. Vorige week werd bekend dat er nog aan een oplossing gewerkt werd, maar dit is niet gelukt.

De Grand Prix van Canada werd begin oktober van de voorlopige kalender gehaald door een financieel meningsverschil. Hierna heeft de Canadese overheid de race geprobeerd te redden en voor komend jaar is dat niet gelukt. "Ondanks onze inspanningen eist de Formule 1 meer dan de belastingbetaler kan opbrengen", zei Tremblay. "Ik wil graag mijn collega's van de provinciale en federale overheid bedanken voor hun inzet, alsmede het bedrijfsleven. Hun gezamenlijke inspanningen tonen aan hoe levendig Montreal is en wellicht biedt dit kansen om allerlei nieuwe evenementen op te zetten die onze economie kunnen stimuleren."

Ook Raymond Bachand, minister van Economische Ontwikkeling van de staat Quebec, sprak over de kwestie. "We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de Grand Prix op een financieel verantwoorde manier voor Montreal te behouden, maar helaas kunnen we niet aan de onredelijk hoge eisen van Bernie Ecclestone voldoen. Tenzij hij zijn eisen naar beneden bijstelt, zal er in 2009 geen race in Montreal worden verreden."

In de voorstellen die gedaan zijn voor een nieuw vijfjarig contract met een optie voor nog eens vijf jaar voor Canadese Grand Prix kwam naar voren dat in het eerste jaar 50% van het titelsponsorgeld naar Ecclestone zou gaan; in jaar 2 en 3 20% en daarna zou alles voor het circuit zijn. Verder zou 100% van de reclameopbrengsten in de eerste drie jaar voor Ecclestone zijn en daarna alles voor het circuit.

De organisatie van de race moet in het eerste jaar twintig miljoen Canadese dollars aan de FOM betalen om de race te mogen organiseren. Ieder jaar daarna komt er vijf procent bij. 75% van de winsten tot tien miljoen Canadese dollars is voor Ecclestone en 25% voor de bedragen er boven. Tenslotte moeten de overheden van Montreal, Quebec en Canada gezamenlijk verplicht vijf miljoen Canadese dollar sponsoren, waarvan vijf miljoen uit andere bronnen gehaald mag worden.