Nederlanders helpen bij Colombiaans mysterie

Redactie
Twee Nederlanders hebben misschien de oplossing voor een mysterie dat het Zuid-Amerikaanse Colombia al 23 jaar bezighoudt. De journalist Jan Thielen en de fotograaf Harry van der Aart waren waarschijnlijk getuige van de begrafenis van vermoorde mensen tijdens een mislukte guerrilla-actie in 1985.

Het weekblad Semana publiceerde gisteren foto's die destijds zijn gemaakt door Van der Aart. Op de foto's is te zien hoe lichamelijke resten in een massagraf worden gegooid. Ook Thielen was daarbij aanwezig.

Kort daarvoor had de toenmalige guerrillabeweging M19 het paleis van justitie in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá bezet. Het Colombiaanse leger heroverde het paleis. Daarbij vielen tientallen doden. Een tiental mensen verliet volgens getuigen levend het paleis van justitie, maar werd nooit meer teruggevonden. Ze zouden door het leger zijn gemarteld en gedood. Inmiddels staan twee officieren terecht wegens deze affaire.

Thielen had op het internet gezien dat de kwestie de gemoederen in Colombia nog steeds bezighoudt. Hij zocht contact met de Colombiaanse pers en met Van der Aart. Tegenover Semana verklaarde hij dat iemand die de resten in het graf aan het gooien was tegen hem zei: "Het zijn die klootzakken van het paleis."

Volgens Semana kunnen de foto's van Van der Aart en de getuigenissen die Thielen optekende een rol spelen in het proces tegen de militairen. Het Openbaar Ministerie gaat waarschijnlijk opdracht geven om het massagraf te openen, aldus Semana. Het graf bevindt zich vlakbij een officieel graf van mensen die omkwamen bij de herovering van het paleis van justitie.