ItaliŽ wil zwarte doos in auto's EU

Italië gaat de komende maand tijdens de EU-Verkeersraad in Brussel een voorstel doen om alle auto's in de Europese Unie uit te rusten met een zogenaamde zwarte doos. De Italiaanse minister van Verkeer, Altero Matteoli, hoopt dat er een preventieve werking uitgaat van de aanwezigheid van een zwarte doos en dat het verantwoordelijkheidsgevoel van de automobilist wordt aangesproken.

"Ik hoop dat het voorstel aangenomen wordt. Met een zwarte doos aan boord weet de bestuurder dat er een objectieve 'bijrijder' is. De zwarte doos vertelt de bestuurder ook wanneer hij de maximum snelheid overschrijdt en wanneer hij mobiel belt", aldus Matteoli.

Bij een ongeval moet de zwarte doos informatie over het weggedrag naar een apart appaaraatje sturen. Het weggedrag wordt constant gedurende enkele honderden meters opgeslagen en daarna weer gewist. De informatie die tijdens een ongeval ontstaat, moet dus bewaard blijven om zodoende de oorzaak snel te kunnen achterhalen.

Volgens Matteoli moet een zwarte doos het werk na een ongeval dus vergemakkelijken. Dure reconstructies en experts kunnen achterwege blijven. Hij denkt dat verzekeringsmaatschappijen geld besparen op deze manier, waardoor de premies omlaag kunnen.