Beraad over chaos rond rookverbod

Michel (OA)

Het rookverbod leidt tot steeds meer problemen. De horeca klaagt steen en been en steeds meer zaken negeren het rookverbod. De Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland eist daarom maatregelen van minister Klink van Volksgezondheid. Aanstaande woensdag gaan beide partijen de chaos die is ontstaan bespreken.

Horeca Nederland wil dat er een strenger handhavingsbeleid komt. "Het protest breidt zich als een olievlek uit en de situatie wordt onhoudbaar." Zo zou Horeca Nederland graag zien dat de rokers worden beboet en niet de café-eigenaar als het rookverbod wordt overtreden. Verder moet er een compensatieregeling komen voor ondernemers die een grote omzetdaling zien als gevolg van het rookverbod.

De Groningse burgemeester Jacques Wallage bemoeit zich ook met het rookverbod. Hij is van mening dat er meer controleurs moeten komen bij de Voedsel en Warenautoriteit om de regels te handhaven. Er wordt nu 'te lankmoedig' opgetreden volgens Wallage.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt niet onder de indruk te zijn van de eisen en het dreigement de steun voor het rookverbod op te zeggen van Horeca Nederland. "Er moet niet een beeld onstaan dat de branche ons een ultimatum kan stellen."

De branchevereniging zit volgens een woordvoerdster van het ministerie zelf in de problemen, omdat op 9 december de ledenraad bijeenkomt en veel leden van het rookverbod af willen.