Laatste voorronde liquidatieproces Passage

Redactie
Voor de rechtbank in Amsterdam dienen vandaag, morgen en donderdag de strafzaken tegen zeven mannen die al geruime tijd in voorarrest zitten op verdenking van betrokkenheid bij diverse liquidaties.

Het gaat om de laatste pro-formazittingen. De rechtbank hoopt vanaf januari te kunnen beginnen met het inhoudelijke proces, op basis van het onderzoek dat justitie Passage heeft genoemd. Centraal in dat onderzoek staat een reeks verklaringen van kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. Ook hij moet terechtstaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft hem een gehalveerde strafeis toegezegd, in ruil voor verklaringen die voor zijn medeverdachten belastend zijn: acht in plaats van zestien jaar.

De 34-jarige La S. heeft bekend dat hij betrokken is geweest bij de moord op de Amsterdamse vastgoedhandelaar Kees Houtman, in november 2005. Hij zou deze liquidatie samen hebben gepleegd met Jesse R. (40), volgens de verdenkingen van het OM de meest actieve verdachte.

R. zou zowel bij twee dubbele moorden in 1993 betrokken zijn geweest als bij zaken van meer recente datum, waaronder de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl in april 2006. De formele aanklacht tegen R. zal naar verwachting nog worden uitgebreid.