'Eerst internet, daarna toilet en koffie'

Uit een onderzoek van KPN naar internetrituelen blijkt dat een kwart van de Nederlanders direct de computer aanzet en internet opstart na het wakker worden. Een bezoek aan het toilet of koffie zetten heeft bij hen een lagere prioriteit. Negentig procent van de ondervraagden gaf aan internet belangrijk te vinden. 12,5 procent is zelfs van mening dat 'een dag zonder internet een dag niet geleefd' is.

Vijftig procent van de ondervraagden brengt meer dan drie uur per dag op internet door, waarbij twee op de tien meer dan vijf uur per dag besteed aan internetten. Veertig procent van de mensen is altijd online als ze thuis zijn en 21 procent is permanent online, ongeacht of men thuis is of niet. Wanneer er twee dagen geen internet zou zijn, raakt 58 procent van de respondenten lichtelijk in paniek.

In het onderzoek werd ook gevraagd hoe de internetter zichzelf ziet. Een op de drie vindt zichzelf een 'sociale online netwerker', die met name mailt, chat en sites als Hyves bezoekt. Het missen van deze sociale contacten wordt door hen al binnen een dag ervaren. Nog een derde omschrijft zichzelf als 'online nieuwsjunk' en vijf procent zegt 'online gameverslaafd' te zijn.

Met dank aan Magge voor de submit.