FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 oktober 2004

Schaatsen: Glijmiddel maakt Thialf-ijs supersnel

Volgens ijsmeester Beert Boomsma van het Thialf in Heerenveen is het kunstijs in zijn stadion dit jaar sneller dan ooit. Het ijs wordt tijdens grote schaatstoernooien voorzien van wat druppeltjes glijmiddel.

Inmiddels zouden testen hebben uitgewezen dat de glijweerstand van het ijs door het middel met 10 procent afneemt.

De ijsmeester wil het geheim van het nieuwe goedje niet prijsgeven. Hij verklaarde wel dat er vijf milliliter extract aan duizend liter water wordt toegevoegd. Boomsma heeft het middeltje in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam ontwikkeld.

Meer sportnieuws vind je op de FOK!sportsite!

Consternatie bij politie door schijngraf

Een heuveltje dat verdacht veel leek op een versgedolven graf leidde donderdag tot de nodige consternatie bij de politie in Zoetermeer. Het heuveltje in de berm van de Europalaan had de vorm van een liggend mens en er lagen bloemen bij. Bovenop was met behulp van bamboestokken een kruis geplaatst.

De lokale politie rukte in groten getale uit. Het nabijgelegen kruispunt werd gedeeltelijk verboden terrein voor al het verkeer. Over het 'graf' werd een witte tent geplaatst, om een eventuele lugubere vondst aan het oog van de buitenwereld te onttrekken. Na twee uur onderzoek kon alles weer opgeborgen worden. In het 'graf' was niets aangetroffen.

Van Trigt weg bij NOS Journaal

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuws Na ruim twee jaar het NOS journaal gepresenteerd te hebben, is nieuwslezeres Anette van Trigt gisteren opgestapt. Ze kwam tot dit besluit omdat de NOS haar contract niet wilde verlengen, aldus hoofdredacteur Hans Laroes. "Haar vertrek houdt geen verband met de recente publicaties over haar nevenactiviteiten bij het UWV", zo zei Laroes. De reden van het niet verlengen van het contract gaf hij niet aan.

Van Trigt kwam samen met Gijs Wanders in opspraak nadat bekend was geworden dat ze voor een riant salaris bijklusten bij uitkeringsinstantie UWV. Dit nieuws kwam naar buiten in een periode dat het UWV veelvuldig in het nieuws was. Daarop bracht de NOS vorige maand een memo rond, waarin het schnabbelen van de eigen journalisten aan banden gelegd moest worden. Dit om de journalistieke onafhankelijkheid van medewerkers niet in gevaar te brengen.

Van Trigt heeft het NOS Journaal twee jaar gepresenteerd. Vooral de 18.00 uur aflevering las ze vaak voor. Hiervoor was ze gedurende twaalf jaar werkzaam bij Studio Sport. In die tijd was zij ook een van de presentators van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.


Anette van Trigt
Anette van Trigt

'80% van de Russische gevangen is ziek'

Icoon Buitenlands nieuws Meer dan tachtig procent van de Russische gevangen heeft last van gezondheidsproblemen. Ongeveer 500.000 van de in totaal 615.000 gedetineerden lijdt aan één of andere ziekte. Dit heeft het Russische ministerie van Justitie bekendgemaakt. Volgens het ministerie zijn 35.000 gevangenen besmet met HIV, lijden er 58.000 aan tuberculosis, zijn er 141.000 verslaafd aan alcohol of drugs en hebben 120.000 gevangenen last van psychische stoornissen.

Vladimir Loekin, de ombudsman voor de mensenrechten in Rusland, noemt de staat van de medische voorzieningen in de gevangenissen "barbaars en rampzalig". Door de grote overbevolking in de Russische cellen is het geen uitzondering dat er dertig gedetineerden in een cel voor acht personen zitten. Door het ruimtegebrek in de cellen moet er soms zelfs in ploegen geslapen worden.

Na de Kaaiman eilanden en de Verenigde Staten is Rusland het land met het hoogste aantal gedetineerden per hoofd van de bevolking.

Victoria Koblenko

Een aantal jaar geleden ben ik samen gaan wonen met mijn toenmalige vriendinnetje. Verliefd als we waren, dachten we dat we het wel zouden redden in een tweekamerwoning van maar liefst 35 vierkante meter. Uiteindelijk zijn we uit elkaar gegroeid zoals ze dat zo mooi zeggen, en ben ik in een andere stad gaan wonen.

Voor het echter zo ver was, zaten wij hutje/mutje op onze 35 vierkante meter, en één van de terugkerende rituelen was het soap kijken. Godzijdank wist zij zich te beperken tot slechts ééntje per avond, maar het was dan wel de moeder aller soaps, namelijk GTST. En omdat ik in zo'n kleine ruimte niks anders kon doen, was ik eigenlijk veroordeeld tot meekijken. Elke weekdag, vaste prik, acht uur straight.

En nou moet ik zeggen dat je na een tijdje ook behoorlijk geïnteresseerd raakte. Niet door de ontzettend goede verhaallijn, of door het cliffhanger-effect, nee, ik ging (en ga) he-luh-maal voor Victoria Koblenko.

Ik ben geloof ik ook niet de enige die haar ziet zitten (check DKNY-gast), maar daar gaat het even niet om; het is namelijk zo dat er wéér een energydrink op de markt komt, dit merk echter heeft Victoria als ambassadrice uitgekozen. Je kunt alle info vinden op de site; het gaat hierbij om een soort Missverkiezing die het boerendiscothekencircuit opgaat. Allemaal heel erg plat, en helemaal in één lijn met programma's als "Veronica's Lekkerste" waar je publiekelijk voor lul mag worden gezet door iemand die zichzelf Mental Teo noemt...

Of Jorinde ooit een speciale fotosessie heeft gehad voor het desbetreffende programma weet ik niet, maar gezien de lowbudget feel van geheel zal dat wel niet...

Bij de Miss Vamp verkiezing is dat gelukkig wel gedaan:
Aaaah!
Ooooh!
Aaaah!
Ooooh!
Aaaah!
Ooooh!

Trabelsi vrijwel zeker in de basis

Naast een aantal blessures bij Ajax is er ook nog goed nieuws voor Koeman. Na een lange afwezigheid is Hatem Trabelsi dit weekend weer inzetbaar.

De Tunesiër is alweer een half jaar lang niet uitgekomen voor het eerste team van Ajax vanwege een conflict. Naast Trabelsi zal Koeman waarschijnlijk ook met de Amerikaan John O'Brien en Daniël de Ridder in de basis tegen Heerenveen aanstaande zaterdag beginnen.

John O'Brien is net hersteld van een langdurige blessure en Daniël de Ridder zal de aan het bovenbeen geblesseerde Rosales waarschijnlijk vervangen. Rafael van der Vaart en Tomas Galásek zullen dit weekend ook niet in actie komen door de blessures die ze hebben opgelopen tijdens de interlands.

Maker extreem-rechtse sites aangehouden

Icoon Binnenlands nieuwsEen 21-jarige man uit Wormerveer is aangehouden wegens het doen van discriminerende en extreme uitlatingen op internet. De man had twee sites gebouwd met daarop hakenkruizen en nazileuzen.

Zijn bijdrage aan een derde site waarop hij gelijksoortige informatie had geplaatst zal hem waarschijnlijk niet worden aangerekend. Het betreft hier een site waarvoor lidmaatschap vereist is. De computer van de Wormerveerder is in beslag genomen en de betreffende sites zijn van het net gehaald.

Peiling: PvdA op 59 zetels, SP 15

ircle en justhg hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de PvdA veruit de grootste partij worden. De opmars van de laatste weken wordt nog altijd niet gestuit, waardoor de partij op een zetelaantal van 59 komt. Daarmee is de partij van Wouter Bos groter dan de coalitie samen. Ook de SP stijgt verder door naar 15 zetels. Dat blijkt uit de Politieke Barometer.

De huidige grootste partij in de Tweede Kamer, het CDA, staat nog altijd op een fors verlies, maar krabbelt uit een dal. De christendemocraten komen op 29 zetels uit, één meer dan vorige week, maar nog altijd een verlies van 15 ten opzichte van het huidige aantal. De VVD blijft constant op 23 evenals D66 met zes zetels.

Volgens Interview/NSS, die de peiling in opdracht van NOVA hield, is het "het Wilders-effect" verdwenen, aangezien zowel de LPF als de groep Wilders zetels inleveren. Wilders zou nog op één zetel blijven staan, de LPF op twee.

2e Kamer
22-01-2003
Peiling
08-10-2004
Peiling
15-10-2004
Partij%zet.%zet.%zet.
CDA28,64418,32818,929
PvdA27,34236,65738,259
VVD17,92814,82314,923
SP6,399,2149,315
LPF5,782,331,92
GroenLinks5,186,9116,09
D664,164,064,16
ChristenUnie2,132,442,64
SGP1,621,621,62
PvdD0,400,500,50
Groep Wilders---1,821,21
Overige partijen0,901,600,80

GT Racers aangekondigd

Vandaag is de release aangekondigd van GT Racers op de PS2. De mid-pricetitel biedt de speler de mogelijkheid om door de straten van 's werelds grootste steden te scheuren, met opvallende landmarks als de Brandenburger Tor in Berlijn en de Brooklyn Bridge in New York. Naast een full-championshipmodus, waarin spelers hun wagens kunnen tunen en nieuwe wagens kunnen unlocken, biedt de game een quick racemodus waarmee snel een rondje gereden kan worden.

De game zal op 22 oktober uitkomen op de PS2 en zal rond de 22 Euro gaan kosten.

25% condooms Ghana heeft gaten

Icoon opmerkelijk nieuws In Ghana is het oppassen geblazen als je condooms gebruikt tijdens het bedrijven van de liefde. Een studie heeft uitgewezen dat liefst één op de vier geïmporteerde condooms in het West-Afrikaanse land gaatjes heeft. Met name de hitte, vochtigheid en slechte bewaaromstandigheden zorgen ervoor dat zoveel condooms niet meer voldoen aan de internationale standaardvoorwaarden voldoen.

De Ghanese AIDS-commissie heeft verontrust gereageerd op de resultaten van het onderzoek, daar ze condooms bestempelt als een belangrijk middel bij het bestrijden van de ziekte AIDS. Ghana is het eerste West-Afrikaanse land dat een modern laboratorium oprichtte om de kwaliteit van condooms te onderzoeken.

Toestand kind drama Naaldwijk nog kritiek

Icoon misdaad nieuws Nog altijd is de toestand van één van de kinderen, die donderdag bij een familie in Naaldwijk werden neergestoken, kritiek. De andere twee gewonde kinderen zijn inmiddels stabiel, zo maakte het openbaar ministerie vandaag bekend.

Het familiedrama speelde zich gisterenmorgen af. In hun woning aan de Händellaan in Naaldwijk werden een 37-jarige vrouw en drie van haar kinderen (van 1, 2, en 12 jaar) neergestoken. De moeder bezweek enige tijd later aan haar verwondingen. Een vierde kind ontsnapte aan het drama, omdat zij reeds naar school was.

De politie hield al snel een man aan, wie verdacht wordt van betrokkenheid bij het misdrijf. Het betreft een 39-jarige man van Turkse komaf uit Den Haag. Vermoed wordt door de politie dat hij de vader van de twee jongste kinderen is. Aanstaande dinsdag zal de man worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Momenteel is de politie nog bezig met getuigen te horen. Nadere mededelingen over de zaak wil het Openbaar Ministerie niet doen.

Junior Boardgames aangekondigd

Vandaag is de release aangekondigd van Junior Boardgames op de PS2. De midpricetitel, welke specifiek gericht is casual gamer van vijf tot acht jaar oud, biedt de speler vijf ouderwetse (bord)spellen, welke vanaf nu dus gezamenlijk achter de tv gespeeld kunnen worden. Met vrolijke graphics en geluid en zo min mogelijk geweld in de games probeert de developer zich specifiek op jonge gezinnen te richten. De game zal op 29 oktober uitkomen op de PS2 voor een prijs van rond de 15 euro.


Zeeslag, maar dan in een badkuip


Dobbelen met dwergen

Halo 2 internetpagina geupdate

Na 2 minder positieve nieuwsberichten is er ook goed nieuws rond Halo 2. Microsoft en Bungie hebben vandaag bekend gemaakt dat ze de officiële pagina hebben geupdate. Er zijn nu ondere andere nieuwe wallpapers en renders te vinden. De pagina is hier te vinden en er is flash voor benodigd. Wat waarschijnlijk direct opvalt, is dat de pagina helemaal in Alien script geschreven is en een oplossing daarvoor staat hier.

'Burn-out een beroepsziekte, meent rechter'

Icoon Medisch nieuwsDe burn-out, waarbij werknemers opgebrand raken door stelselmatige overbelasting op het werk, is volgens de rechter een beroepsziekte. Die conclusie trekt althans de vakcentrale FNV. De vakbond baseert zich op een uitspraak waarbij een oververmoeide werknemer een schadevergoeding van 70.000 euro kreeg toegewezen.

Een rechter in Terneuzen wees de schadevergoeding toe omdat de 57-jarige man de burn-out opliep door structureel overwerk bij zijn werkgever, een mestverwerkend bedrijf. De man belandde vervolgens in de WAO. Volgens de rechter had het bedrijf tevens te weinig gedaan om de man weer aan het werk te helpen.

De uitspraak is volgens de FNV van belang omdat het kabinet mensen met psychische klachten, zoals burn-outs, zoveel mogelijk wil gaan weren uit de nieuwe regeling voor arbeidsongeschiktheid, de WIA. Door internationale verdragen is Nederland verplicht om mensen met een beroepsziekte een uitkering te geven.

Nieuwe eigenaar voor Telfort

Mobiele telefoon aanbieder Telfort heeft weer een nieuwe eigenaar. Ondernemer Marcel Boekhoorn heeft 52 procent van de aandelen van Telfort weten te bemachtigen. Het bedrag wat met de overname gemoeid is, werd niet vermeld, wel dat Boekhoorn de som in contanten betaalt.

Vorig jaar april kocht investeringsmaatschappij Greenfield Capital Partners het telecombedrijf voor 25 miljoen euro. Dat heette toen nog O2, en ging terug naar zijn originele naam. De investeringsmaatschappij behoudt het overgrote deel van de rest van de stukken. Overigens moet de NMa, de mededingingsautoriteit, de transactie nog goedkeuren.

Marcel Boekhoorn is geen onbemiddelde ondernemer. Volgens Quote staat hij in de Top 500 met rijkste Nederlanders op plek 54. Zijn vermogen wordt geschat op 275 miljoen euro. Landelijke bekendheid verwierf hij door Ouwehands Dierenpark in Rhenen te kopen.

Boekhoorn verklaarde met het meerderheidsbelang Telfort "verder uit te bouwen". Volgens hem is "het toekomstperspectief van de telecomaanbieder goed, staat het merk als een huis en is de kwaliteit van het team uitzonderlijk".

Ramadan van start in Nederland

Icoon Algemeen nieuws Voor het grootste deel van de moslims in Nederland is vandaag de vastenmaand ramadan van start gegaan. De islam schrijft voor dat gelovigen tijdens de ramadan van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Alle moslims die gezond en volwassen zijn en mentaal in staat om te vasten dienen deel te nemen aan de vastenmaand. Zieken en vrouwen die rond een bevalling verkeren, zijn vrijgesteld.

Het vasten wordt door moslims gezien als een periode van lichamelijke en geestelijke zuivering en een uiting van solidariteit met de armen. Sommige moskeeën delen tijdens ramadan eten en drinken uit aan alleenstaanden, daklozen en vluchtelingen.

Voor een deel van de Surinaamse en Pakistaanse moslims gaat de ramadan morgen van start. Dat houdt verband met de wijze waarop men astronomische berekeningen interpreteert.

Moskee vraag begrip tijdens ramadan
Het bestuur van de Zaanse Sultan Ahmet Moskee heeft haar omwonenden in de wijk Poelenburg begript te tonen voor de mogelijke geluidsoverlast gedurende de ramadan.

Omdat door het vasten pas laat gegeten mag worden, kunnen midden in de nacht kranen lopen en kan het bestek rammelen. Dat dit zo hard gebeurt dat er klachten overkomen, dat is overigens nog niet voorgekomen, zegt bestuurslid van de moskeer A. Altikulac.

"Maar we willen voorkomen dat er achteraf klachten komen. Mochten mensen toch klachten hebben, dan kunnen zij altijd naar ons toe komen. Met deze brief willen wij alvast onze excuses aanbieden en vragen om begrip. Vorig jaar hebben wij dat ook op deze manier gedaan."

-
Voor meer info over de ramadan, zie ook Ramadan.nl

Stukjes glas in brood van Bakker Bart

Icoon Binnenlands nieuwsBakkerij Bart heeft vandaag een aantal broodsoorten uit de winkels gehaald. De bakker heeft hiertoe besloten nadat drie klanten, afkomstig uit verschillende delen van het land, klaagden over stukjes glas in hun brood.

Wie nog een wit-, melk-, boter, maïs-, tarwe-, molen-,volkoren-, woud-, multikorn, licht of donker zadenmixbrood van de bakker in de broodtrommel heeft liggen kan dit terugbrengen naar een van de filialen. Het moederbedrijf Bart's Retail gaat laten onderzoeken hoe het glas in de broden terecht is gekomen, en of er opzet in het spel is. Duidelijk is al wel dat betreffende broden in de productievestiging in Alkmaar zijn gebakken. Deze vestiging, met zeven medewerkers, stond op de nominatie om halverwege 2005 te worden gesloten.

Vanwege de stukjes glas die in het 'Alkmaarse' brood zijn aangetroffen is besloten tot versnelde sluiting over te gaan. Het moederbedrijf wil hiermee de kans op een eventuele herhaling zoveel mogelijk proberen te voorkomen. De broodjes die zaterdag in de schappen liggen zullen weer voldoen aan de kwaliteitseisen, zo beloofde Bart’s Retail.

Marathon Amsterdam breekt eerste record

Aankomende zondag zal er een record aantal hardlopers mee doen aan de ING Amsterdam Marathon. De organisatie meldde vrijdag dat er naar verwachting 16.000 mensen aan de start zullen verschijnen. Dat zijn er 4000 meer dan vorig jaar.

Met maar liefst 4500 inschrijvingen uit 50 verschillende landen is een kwart van de deelnemers afkomstig uit het buitenland. De Keniaan Josephat Kiprono was favoriet voor de eindzege, maar heeft zich afgemeld. De winnaar van de marathon van Rotterdam heeft een lichte blessure.

Een grote kanshebber is nu diens landgenoot Titus Munji, die vorig jaar een tijd liep van 2.06.15 in de marathon van Berlijn. Dat was dezelfde race, waar Paul Tergat het wereldrecord scherper stelde naar 2.04.55. Andere kandidaten voor de overwinning in Amsterdam zijn William Kipsang (winnaar Amsterdam 2003), Benjamin Kimutai Koskei (winnaar Amsterdam 2002), Rodgers Rop (winnaar New York en Boston 2002), Peter Chebet en Robert Cheboror.

Amsterdam Marathon
Op het Stadionplein voor het Olympisch Stadion heeft hoofdsponsor
ING twee zandsculpturen in de vorm van reusachtige voetstappen
laten neerleggen. In het profiel is de plattegrond van het centrum
van Amsterdam te ontdekken. Het Olympisch Stadion is start-
en finishplaats van de marathon van Amsterdam.



-
Voor veel meer sportnieuws check de sportsite van FOK!

Station Alkmaar-Noord ontruimd

Icoon Binnenlands nieuws In Alkmaar is het treinstation Alkmaar-Noord zojuist ontruimd na het aantreffen van een tas met een verdachte inhoud. Momenteel onderzoekt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de tas, zo meldt de politie. De NS heeft al het treinverkeer tussen Den Helder en Amsterdam, en tussen Hoorn en Den Haag stilgelegd.

De tas werd door een conducteur een treinstel gevonden. Nadat hij die buiten de trein droeg, tipte hij de politie. Omdat deze de zaak niet vertrouwde, is de EOD ingeschakeld.

Later meer

Club van 'Vaginavrienden' opgericht

Icoon Medisch nieuws Vrouwen moeten een positiever beeld van hun vagina krijgen, om zo beter van de seks te kunnen genieten. En om dat te kunnen realiseren heeft Goedele Liekens een club van 'Vaginavrienden' opgericht. Want volgens de Belgische seksexpert zijn veel vrouwen onzeker over hun geslachtsdeel en zou er een grote behoefte zijn aan voorlichting. Om dat taboe te doorbreken is er een website in het leven geroepen.

Op de website van de vaginavrienden is de filosofie van Goedele te lezen over haar vaginapagina: "Hoe kan een vrouw nu ten volle van haar seksualiteit genieten als ze daarvoor een lichaamsdeel nodig heeft waar ze een afkeer van heeft? Hoe kan ze een bewuste keuze maken in het ruime gamma van contraceptie als ze haar eigen lichaam niet eens kent?"

Volgens Goedele heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen een te pessimistisch beeld van hun vagina hebben. Zo zegt de Belgische, die ook programma's presenteerde voor de Nederlandse televisie: "Recent onderzoek heeft aangetoond dat slechts 36% van de vrouwen de vagina ziet als iets positiefs. Veel erger nog: slechts 10% van de vrouwen is er niet beschaamd over en 35% heeft er de grootste moeite mee om erover te praten! Toch denkt 79% van de vrouwen dat haar partner wel positief over haar vagina denkt. Mannen zijn dus duidelijk betere vriendjes van de vagina dan vrouwen."

Turkije arresteert journalist

Vandaag is journalist Sebati Karakurt van het populaire Turkse dagblad Hurriyet door een antiterreureenheid aangehouden voor ondervraging. De reden is dat de journalist een interview had gehouden met de Koerdische rebellengroep Kongra–Gel (voorheen PKK).

Afgelopen zondag publiceerde de krant het interview van Karakurt met Murat Karayilan, militair leider van de vroegere Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Het artikel bracht veel onrust teweeg. Met name foto's waarop lachende jonge vrouwen in legerkleding te zien waren zorgden voor veel kritiek in Turkije. De PKK (Kongra–Gel) wordt door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien als een terroristische organisatie.

De arrestatie van Karakurt is door de Turkse raad voor de journalistiek veroordeeld. De raad vindt een dergelijk optreden niet stroken met de gewenste toetreding van Turkije tot de EU.

[Upd] Ploegen Ronde van Lombardije

Zaterdag zullen in de Ronde van Lombardije de beslissingen in de wereldbeker gaan vallen. Verschillende ploegen hebben, onder voorbehoud, hun ploeg al bekend gemaakt.

Alessio Bianchi
Fabio Baldato
Alessandro Bertolini
Angelo Furlan
Martin Hvastija
Ruslan Ivanov
Franco Pellizotti
Andrea Tafi
Cofidis
Frédéric Bessy
Christophe Edaleine
Peter Farazijn
Bingen Fernandez
Dimitri Fofonov
Guido Trentin
Cédric Vasseur

CSC
Michele Bartoli
Kurt-Asle Arvesen
Ivan Basso
Manuel Calvente Corpas
Jörg Jaksche
Peter Luttenberger
Nicki Sørensen
Fassa Bortolo
Marzio Bruseghin
Massimo Codol
Juan A. Flecha Giannoni
Dario Frigo
Volodimir Gustov
Gustav Larsson
Roberto Petito
Fabio Sacchi

Gerolsteiner
Gianni Faresin
Uwe Hardter
Davide Rebellin
Marco Serpellini
Marcel Strauss
Fabian Wegmann
Markus Zberg
Thomas Ziegler
Illes Balears
Chente García
Iván Gutiérrez
José Luis Arrieta
Unai Osa
Joan Horrach,
Mikel Pradera
Pablo Lastras
José Antonio López

Lampre
Igor Astarloa
Sergio Barbero
GianLuca Bortolami
Manuel Garate
Manuel Quinziato
Daniele Righi
Michele Scotto d'Abusco
Francisco Vila Errandonea
Landbouwkrediet-Colnago
Serguei Adyeyev
Santo Anza
Lorenzo Bernucci
Vladimir Duma
Cristian Gasperoni
Ruslan Gryschenko
Maxime Monfort
Yaroslav Popovych

Lotto-Domo
Christophe Brandt
Gorik Gardeyn
Thierry Marichal
Koos Moerenhout
Leon van Bon
Liberty Seguros
Dariusz Baranowski
Allan Davis
René Andrle
Giampaolo Caruso
Jan Hruska
Isidro Nozal
Javier Ramirez
Marcos Serrano

Phonak
Niki Aebersold
Martin Elmiger
Marco Fertonani
Tomaz Nose
Gregory Rast
Daniel Schnider
Johann Tschopp
Alex Zülle
Quick Step
Paolo Bettini
Davide Bramati
Wilfried Cretskens
Kevin Hulsmans
Michael Rogers
Patrik Sinkewitz
Bram Tankink
Jurgen Van Goolen

Rabobank
Michael Boogerd
Bram de Groot
Erik Dekker
Oscar Freire Gomez
Karsten Kroon
Michael Rasmussen
Thorwald Veneberg
Pieter Weening
Saeco
Damiano Cunego
Leonardo Bertagnolli
Giosuè Bonomi
Mirko Celestino
Juan Fuentes Angullo
Eddy Mazzoleni
Marius Sabaliauskas
Sylvester Szmyd

Saunier Duval
Miguel Martín Perdiguero
Joaquin Rodriguez
Constantino Zaballa
Manuele Mori
Fabian Jeker
Juan Gomis
Oliver Zaugg
Francisco Ventoso
Chris Horner
T-Mobile
Cadel Evans
Giuseppe Guerini
Matthias Kessler
Andreas Klier
Daniele Nardello
Paolo Savoldelli
Stephan Schreck
Steffen Wesemann

Update:
Alessio Bianchi, Fassa Bortolo, Lampre en Lotto-Domo toegevoegd

Theater: Maarten van Roozendaal - Verzamelt Werk

Een rauwe stem die de veelal cabareteske teksten van zijn beste werk voordraagt; Maarten van Roozendaal en zijn nieuwste programma Verzamelt Werk in een notendop. Voor iedereen die de macho zanger en zijn muzikale begeleider Egon Kracht de afgelopen jaren gevolgd heeft, is dit een mooi moment om het allemaal nog een keer te overzien. Ook nieuwelingen zullen zich geen buil vallen; ze krijgen alleen het beste voorgeschoteld.

Maarten van Roozendaal en muzikale begeleiding


Met behulp van gitarist Marcel de Groot en violist Jeffrey Bruinsma, afgerond door de aanwezigheid van Michel van Dijk met verschillende blaasinstrumenten, wordt het materiaal voor het eerst in een grotere bezetting ten gehore gebracht. Van oktober tot december 2004 zijn ze elke week meerdere keren te horen in theaters door heel Nederland.

Hetere zomers en zachte winters op komst

Een supercomputer van het rekencentrum SARA in Amsterdam heeft berekend dat Nederland steeds hetere zomers en warmere winters te wachten staat. Dat blijkt uit 62 computersimulaties die de computer heeft nagerekend.

Aan de hand van een geavanceerd Amerikaanse klimaatmodel werd het klimaat tussen 1940 en 2080 op de computer doorberekend. Het KNMI noemt het project uniek, ''omdat niet eerder klimaatveranderingen en de voorspelling van extreme weersomstandigheden op zo'n grote schaal zijn gesimuleerd.''

De zachtere winters die Europa in de loop naar 2080 krijgt, zijn toe te schrijven aan meer regen in Indonesië, wat weer wordt veroorzaakt door het broeikaseffect. De zachte winters van de laatste 30 jaar zijn echter nog niet op het conto van dit mechanisme toe te schrijven.

Extreem mooie zomers zijn overigens niet zomaar te voorspellen op basis van de gemiddelde opwarming door het broeikaseffect. Maar uit de computersimulaties blijkt dat de kans op zeer warme zomers groter is dan tot nu toe werd verwacht.

Van Persie rijdt auto total loss

Drie anonieme FOK!kers, Draak60, psv en Dopekoe hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Engelse schandaalblad The Sun meldt dat Arsenal speler Robin van Persie een vrij ernstig ongeluk heeft gehad.

De Nederlander zou zijn BMW 635i met hoge snelheid in de vangrail hebben gereden, hij kwam er zonder verwondingen vanaf. Volgens The Sun heeft van Persie na het ongeluk een vriend gebeld om hem op te komen halen. Dit is strafbaar, je mag de plaats van het incident nooit verlaten voordat de politie arriveert.

Van Persie is later op het trainingscomplex van Arsenal ondervraagd door politie. Er zijn geen verdere stappen tegen hem ondernomen.

Robin van Persie
Robin van Persie, hier nog in Feyenoord-tenue


Voor veel meer sportnieuws check de sportsite van FOK!

De Lange tekent bij RBC

RBC Roosendaal neemt Paul de Lange (23) over van sc Heerenveen. De Lange tekent een contract voor drie jaar in Roosendaal.

De middenvelder kreeg in Heerenveen geen nieuw contract aangeboden, zodoende kon RBC hem transfervrij bemachtigen. Het legde hem voor drie jaar vast.

Manager voetbalzaken Rob Meppelink: "Paul is een functionele middenvelder die zowel op links als rechts uit de voeten kan. We zijn zeer blij dat we hem tot 2007 onder contract hebben staan, temeer ook met het oog op de toekomst. In de tijd dat Paul de Lange nog bij Telstar speelde was hij al bij mij in beeld. Ik ben dan ook erg gecharmeerd van hem."

De Lange begon zijn profcarrière bij Telstar in het seizoen 2000-2001, voor wie hij in totaal drie seizoenen uitkwam. Hij speelde daarin 93 competitiewedstrijden voor de Noord-Hollandse eerste divisionist en kwam daarin zeven keer tot scoren. Vorig jaar speelde hij 27 duels voor Heerenveen, waarin hij eenmaal tot scoren kwam.

Boedel failliete Megapool geveild

Surgeon had ons via de nieuws-submit te melden:

Ongeveer 4300 artikelen van het failliete elektronicaconcern Megapool worden aankomende dinsdag en woensdag in Zwolle geveild. Dit in opdracht van curatoren en pandhoudsters.

Onder de spullen zijn plasma-tv's, thuisbioscopen, dvd-recorders, autoradio's, televisietoestellen, vaatwassers en magnetrons. Dat heeft het organiserende Cees Lubbers Veilingen donderdag gemeld.

Het bedrijf ging begin april failliet. Een deel van de winkels werd overgenomen door de concurrenten It's en De Harense Smid. Het 900 man tellende personeel van de overige winkels werd ontslagen.

The Streets in nieuwe 3FM-spot

The Streets zal binnenkort te zien zijn in het nieuwe reclamespotje van Radio 3FM. De eenmansband van Mike Skinner volgt daarmee The Sheer, die de vorige keer te zien waren in een spotje. De reclames met Skinner erin zullen deze maand te zien zijn op de publieke televisienetten.

Skinner schrijft, speelt en produceert al zijn UK garagemuziek in zijn slaapkamer. Hij brak in Engeland door met het album 'Original Pirate Material', waarop ook de single 'Let's Push Things Forward' staat. Dit jaar bracht Mike het tweede album uit: 'A Grand Don't Come For Free'. De single 'Dry your Eyes' heeft het in Nederland tot in de Top tien geschopt.

Het spotje is hier te bekijken.

Brits Hof: Identiteit internetpiraten moet vrij

Engelse internetproviders in Groot-Brittanië zijn vandaag door het Hooggerechtshof in Londen verplicht gesteld om de identiteit vrij te geven van 28 internetpiraten. De 28 worden verdacht op grote schaal via internet muziek illegaal te verspreiden.

De providers moeten de identiteiten binnen twee weken vrijgeven aan de British Phonographic Industry (BPI). Volgens de BPI maken de 28 zich schuldig aan het op grote schaal delen van muziekbestanden. De 28 zouden zeven miljoen Britten en nog miljoenen buitenlanders illegale muziekbestanden leveren.

De BPI is het vertegenwoordigend orgaan van honderden platenmaatschappijen in Groot-Brittannië. De organisatie zegt dat er in juni 2004 zo'n 700 miljoen illegaal gekopieerde muziekbestanden verkrijgbaar waren op internet. Dat is ruim minder dan in juni 2003, toen waren het er nog één miljard. Het aantal afnemers van de illegale bestanden daalde in ruim een jaar tijd met 40%.

(Strip)Boek: Alfred J. Kwak 'Afspraak is afspraak'

"Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk, ik ben behoorlijk vrolijk, zo vrolijk was ik nooit...". Alfred Jodokus Kwak, een vrolijk eendje uit Groot-Waterland heeft een prachtig leventje. Samen met zijn 'stief'vader Henk de Mol woont hij in een reusachtige klomp aan het water en hij is vrienden met elk dier dat hij tegenkomt. Daarom is hij natuurlijk ook zo vrolijk. Maar er zijn ook kinderen op de wereld die niet vrolijk zijn. Kinderen die moeten werken, worden verkocht of geslagen of die geen eten hebben. Gelukkig komen alle koningen, koninginnen, presidenten en keizers van het dierenrijk samen om daar een einde aan te maken. Zij gaan een contract tekenen voor de rechten van het kind. En Alfred? Alfred mag met de koning van Groot Waterland mee, omdat hij de koning altijd zo goed helpt met het terugvinden van zijn bril. Zo ontstaat een nieuw avontuur van Alfred Jodokus Kwak, voor kinderen, maar met een belangrijke boodschap voor alle ouders!


Bungie over lek Halo 2

Nadat we eerder al berichtten dat Halo 2 gelekt was, een maand voor zijn release, heeft ontwikkelaar Bungie nu wat meer bekend gemaakt over het lek. Het vermoeden van het bedrijf is dat iemand bij de fabriek waar de DVD's geperst worden Halo 2 gestolen en op internet gezet heeft.

Bungie waarschuwde eveneens voor mensen die de game-ervaring van anderen willen spoilen. Men zal keihard optreden tegen het plaatsen van spoilers op de officiële fora door middel van perm bans maar ook het bannen van de gamertags van de betreffende speler zodat deze persoon geen toegang zal hebben tot de online functie van Halo 2.

Meisje (12) verongelukt in Bergen op Zoom

Een anonieme Fokker had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 12-jarig meisje uit Nieuw-Vossemeer is vanmiddag bij een ongeval om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde op de Halsterseweg in Bergen op Zoom, waar het meisje met twee vriendinnen fietste.

Waarschijnlijk heeft één van de meisjes moeten uitwijken voor een rolstoel op het trottoir. Het verongelukte meisje viel en kwam terecht op de rijweg, waar ze werd gegrepen door een auto. Ze was op slag dood.

Prince of persia : Warrior Within pc demo

UbiSoft en FilePlanet hebben een speelbare demo online gezet van Prince of Persia: Warrior Within. Dit vervolg op het zeer goed ontvangen Prince of Persia zal zich meer gaan richten op het vechtgedeelte van het spel. De demo is hier te downloaden. Let er wel op dat je een Fileplanet account moet hebben om de demo te kunnen downloaden.

Alternatieve downloadlink van WorthPlaying waar geen login vereist is.

Prinses Margarita op zoek naar echtgenoot

Hanz0 had ons via de nieuws-submit te melden:

Prinses Margarita is op zoek naar haar echtgenoot om hem de scheidingspapieren te laten tekenen. Dit bleek vanochtend uit een advertentie van een gerechtsdeurwaarder in dagblad Trouw. Edwin de Roy van Zuydewijn heeft momenteel geen vaste woon- of verblijfplaats en staat bij geen enkele gemeente ingeschreven. De wet stelt in dergelijke situaties een oproep in een krant verplicht.

De advocaat van De Roy, Mr. G. Meijers, laat in een reactie weten dat de Prinses wel zou beschikken over het postadres en telefoonnummer van zijn cliënt. De twee zouden ook regelmatig contact hebben.

Medio augustus maakte Prinses Margarita al bekend dat ze van De Roy zou willen scheiden. Vorig jaar kwamen de twee in opspraak toen zij naar buiten traden met het verhaal gedwarsboomd te zijn door de koninklijke familie.

Subheader
De bewuste advertentie in Trouw

Computerspelletjes spelen illegaal in Griekenland

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Griekenland is door de Europese Commissie voor het Europese hof van Justitie gedaagd, vanwege een wet die elektronische spellen verbiedt. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie donderdag laten weten.

De wet betekent in principe dat het verboden is om thuis computerspelletjes te spelen. Volgens de Europese Commissie handelt Griekenland in strijd met de regels van Brussel voor het vrije verkeer van goederen en diensten.

In 2002 werd in Griekenland een wet aangenomen over het verbod op installatie en gebruik van elektronische en computerspellen. Deze maatregel werd genomen in het kader van de strijd tegen het illegaal gokken.

Ex-imam Haselhoef verdacht van fraude

Tegen voormalig imam Abdullah Haselhoef uit het Zeeuwse Krabbendijke is bij justitie aangifte gedaan wegens fraude. Verschillende banken zeggen dat Haselhoef fraude zou hebben gepleegd bij de aanvraag van hypotheken.

Haselhoef zegt dat hij onschuldig is en te worden ''meegezogen''' in een zaak tegen zijn voormalige zakenpartner Z. Marangoz. Deze Marangoz kwam diep in de financiële problemen omdat hij geld geleend had met een aantal huizen als onderpand. De voormalig imam zegt toen het beheer van de panden in eigen hand te hebben genomen. Sinds enige tijd int Haselhoef als huisbaas huur bij de huurders van de panden, onder wie studenten en asielzoekers.

Gisteren heeft Haselhoef bij het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht gevraagd om haast te maken met het onderzoek. De aangiftes tegen hem zouden namelijk al van 2003 dateren. Zolang hij verdacht wordt van fraude, kan hij geen grote financiële transacties verrichten. Tegenover het ANP zei het OM echter van niets te weten.

De voormalig geestelijk begeleider heeft zijn onroerend goed ondergebracht in de BV 'In Nomine Sanctum'. Behalve huisbaas is Haselhoef nu publicist en geeft hij her
en der in het land lezingen over de islam. Volgens eigen zeggen heeft Haselhoef een goede reputatie als huurbaas en verhuurt hij aan organisaties als Nidos, de voogdij-instelling voor jonge asielzoekers.

''Meegezogen met voormalig zakenpartner''

Eric de Vogt doet aangifte

Icoon Digital nieuws De 18-jarige Bredanaar Eric de Vogt heeft aangifte gedaan bij de politie van smaad en bedreiging. Sinds zijn identiteit op internet door het weblog GeenStijl bekend werd gemaakt, gaan de Vogt en zijn ouders gebukt onder tientallen dreigtelefoontjes, haatmailtjes en diverse ongevraagde leveringen van bestelde artikelen. Inmiddels liggen er bij de politie diverse aangiftes.

Bij de familie De Vogt staat sinds de publicatie van de adresgegevens de telefoon roodgloeiend. "Wij wisten eerst van niets, tot er 's nachts opeens allerlei telefoontjes kwamen", aldus de geschrokken moeder van Eric. Het bleef echter niet alleen bij telefoontjes en haatmailtjes. Binnen no-time belden diverse uitvaartbedrijven, escortbureaus en financieringsbedrijven. "Er stonden koeriers met onbestelde pizza's voor de deur en ons huis staat opeens op internet te koop aangeboden. En dat terwijl die jongens in feite niets kwaad in de zin hadden met hun actie", aldus de moeder.

De digitale strijd barstte op zeven oktober los, toen de identiteit van Eric de Vogt door GeenStijl bekend werd gemaakt, als één van de verantwoordelijken voor de aanvallen op diverse overheidssites. Na het plaatsen van het telefoonnummer van de Vogt (negen cijfers en eentje gecamoufleerd) werd al snel geenstijl zelf platgelegd. De aanvallen werden zo hevig dat de GeenStijl haar hoster Cysonet kwijtraakte.

De politie onderzoekt nog steeds wie er achter de aanvallen op de overheidssites en op GeenStijl zitten. Inmiddels is wel duidelijk dat mochten de daders gepakt worden, ze grote schadeclaims tegemoet kunnen zien. Bij de aanval werden meer dan 180.000 computers ingezet.

Eric en zijn familie snakken naar rust. Tegenover BN de Stem zei hij: Heb ik spijt? Tsja. Ik zal wel voorzichtiger zijn in de toekomst." Vooralsnog heeft hij geen bericht gehad van het Openbaar Ministerie in Den Haag, waar de Rijksvoorlichtingsdienst aangifte heeft gedaan. "Er is volgens mij ook geen direct bewijs dat ik de overheidssites heb platgelegd."

Tegenover BN de Stem wilde GeenStijl geen commentaar geven op de zaak. Dit zou op verzoek van de KLPD gebeuren.

'Sinds maart 70.000 doden in Darfur'

Icoon Buitenlands nieuws In de Sudanese provincie Darfur zijn sinds maart ongeveer 70.000 mensen omgekomen, zo schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport dat vrijdag gepubliceerd werd. De 70.000 mensen zijn allemaal omgekomen in de vluchtelingenkampen. Het aantal dodelijke slachtoffers door het etnisch geweld tussen Arabische milities en zwarte stammen kan het WHO niet inschatten.

De meeste mensen komen om door relatief makkelijk te behandelen kwalen, zoals diarree, koorts en ademhalingsproblemen, die veroorzaakt worden door de slechte leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen. Het aantal slachtoffers die de crisis per dag eist daalt nog maar langzaam. Dit komt voornamelijk door het lange regenseizoen, waardoor de hulpverlening verder bemoeilijkt wordt.

Darfur wordt door de Verenigde Naties en door andere hulpinstanties ook wel omschreven als de ergste humanitaire crisis in de geschiedenis. Meer dan 1,4 miljoen mensen zijn het geweld ontvlucht, en leven nu onder slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen.

Het sterftecijfer in de regio Darfur ligt momenteel op 2,5 mensen per 10.000 inwoners, per dag. Dit is ruim zes keer hoger dan in de rest van Afrika.

Brit procedeert 3,5 jaar om hond te redden

Icoon opmerkelijk nieuws Een Britse man is er na 3,5 jaar lang procederen eindelijk in geslaagd de doodstraf voor zijn hond te voorkomen. De herdershond, luisterend naar de naam Dino, moest van de rechtbank in Northampton worden afgemaakt omdat hij in juli 2001 een vrouw in haar hand had gebeten. De onfortuinlijke vrouw probeerde een gevecht tussen haar eigen terriër en Dino te beëindigen. In totaal kostte het procederen de man naar schatting 60.000 pond (87.000 euro).

Het baasje van Dino, Bryan Lamont, gaf eerlijk toen dat hij Dino uit zijn handen had laten glippen. Daarom was hij ook bereid een schadevergoeding en een boete te betalen. Lamont wilde zich echter niet neerleggen bij het vonnis van de rechtbank waarin Dino ook een spuitje moest krijgen.

In de hoop het vonnis nietig te laten verklaren ging Lamont vervolgens in beroep bij de Britse Hoge Raad. Toen dat niets opleverde, zette hij het procederen door bij het Hogerhuis en uiteindelijk zelfs bij het Europese hof voor de rechten van de mens. Uiteindelijk kreeg Lamont nog één keer een kans op hoger beroep toen dierenexperts verklaarden dat de hond geen risico opleverde. Dit nieuwe bewijs was voor de rechter genoeg om de hond vrij te spreken.

Dino
Dino mag weer vrij rondlopen, maar moet daarbij voortaan wel een muilkorf dragen

Boeing 747 vrachtvliegtuig crasht in Canada

bolk had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Een vrachtvliegtuig van de Ghanese maatschappij MK Airlines is donderdag vlak na de start vanaf het Canadese vliegveld Halifax neergestort. Bij het ongeval met de Boeing 747 kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven. De bemanningsleden zouden uit Zimbabwe en Zuid-Afrika afkomstig zijn. Het toestel was geladen met vis en tractoren, en was op weg naar Spanje.

Tijdens het opstijgen brak de staart van het vliegtuig af, waardoor het toestel een nabijgelegen steengroeve invloog. Uit het onderzoek kon vrijdag de voorlopige conclusie worden getrokken dat de staart van het toestel twee keer over de startbaan heeft geschraapt. Het vliegtuig kwam vervolgens even los van de grond, waarna het tegen een antenne aan het eind van de startbaan aanvloog en de staart definitief afbrak.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Reddingswerkers staan bij het vliegtuigwrak
Reddingswerkers staan bij het uitgebrande vliegtuigwrak

'PSV biedt op supertalent Robinho'

Er waren al een tijdje geruchten over de belangstelling van PSV voor Robinho. De Brazliliaan leek te duur, maar volgens de Braziliaanse kwaliteitskrant Estado de São Paulo heeft PSV een bod van maar liefst twintig miljoen euro op hem uitgebracht.

Guus Hiddink zag Robinho afgelopen week aan het werk in het duel FC Santos-Corinthians. PSV bevestigt interesse te hebben in de speler, maar ontkent een bod te hebben gedaan. Volgens de Nederlandse krant het Parool zou de Eindhovense club maximaal negen miljoen euro voor de speler willen betalen. Robinho staat voorlopig nog tot 2008 bij Santos onder contract en die club wil flink verdienen aan het supertalent.

Volgens de geruchten in de Braziliaanse kranten zou PSV Leandro willen betrekken in de transfer. Als Robinho naar Eindhoven zou komen, zou Leandro de omgekeerde weg bewandelen. Hiddink zou Robinho al hebben gesproken over een eventuele overgang. Robinho (Robson de Souza Robinho) heeft de geruchten ook vooral uit de media vernomen: "Ik heb vernomen dat Santos van PSV een bod heeft ontvangen. Als het interessant is voor de club en voor mij, waarom dan niet?" Robinho's zaakwaarnemer Wagner Ribeiro en Santos-voorzitter Marcelo Teixeira ontkennen voorlopig dat er vanuit Eindhoven een bod is ontvangen.

Boogerd start in Lombardije

Michael Boogerd zal morgen starten in de Ronde van Lombardije. Dat heeft hij donderdag besloten na de training.

Boogerd had de afgelopen week te kampen met een griep. Zaterdag moest hij nog bij een training afhaken en besloot hij een antibiotica-kuur te nemen. Nu voelt hij zich voldoende hersteld om aan de start te verschijnen. Hij wil echter geen voorspellingen doen over zijn conditie.

Het parkoers zou volgens Boogerd hem normaal gesproken wel liggen: "Ik denk dat het zwaarder is. De beklimming van de Ghisallo ligt nu in de finale. Normaal gesproken moesten we daarna nog 70 kilometer rijden en was de klim niet beslissend. Ook zijn er nog twee klimmetjes die ik niet ken. Voor een fitte Boogerd was dit een leuk parkoers geweest. Nu is het afwachten en dan zien we wel wat het wordt."

MidlandF1 onder de indruk van Davidson

Mocht Anthony Davidson in 2005 geen races rijden, dan vertrekt de jonge Brit mogelijk naar Midland F1. Het team dat in 2006 zijn debuut wil gaan maken in de koningsklasse van de autosport, wil in 2005 uitvoerig gaan testen met de wagen, om goed voorbereid aan de start van het Formule 1 seizoen van 2006 te staan.

Het team Midland F1, heeft een oogje laten vallen op BAR testrijder Anthony Davidson. Trevor Carlin de teambaas van Midland F1 vindt dat coureurs als Davidson geschikt zijn voor het testwerk. Mocht Jenson Button bij BAR blijven dan is het niet uitgesloten dat het nieuwe team een poging gaat wagen om Davidson bij BAR los te weken.

Genomineerden Nederlandse prijzen

Max van Heeswijk, Erik Dekker, Gerben Löwik, Michael Boogerd en Karsten Kroon zijn genomineerd voor de Nederlandse wielrenner van het jaar-verkiezing, de Gerrit Schulte Trofee.

Vaktijdschrift Wieler Revue, de wielervakbond VVBW, de KNWU en de oud-renners, verenigd in de Club 48, organiseren jaarlijks de verkiezing voor de Nederlands wielrenner van het jaar. Bij de vrouwen zijn Olympisch kampioene Leontien van Moorsel, wereldkampioene op de weg bij de junioren Marianne Vos, alsmede Mirjam Melchers, Chantal Beltman en Marlijn Binnendijk genomineerd. Zij mogen hopen op de Keetie van Oosten-Hage Bokaal.

De winnaars worden maandag 29 november in 's-Hertogenbosch bekend gemaakt. Ook de winnaars in de categorie off-road en beloften krijgen dan een prijs. Vorig jaar wisten Michael Boogerd bij de mannen en Leontien van Moorsel bij de vrouwen de prijs te winnen.

Huisartsen willen misschien gaan staken

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) denkt erover om een staking uit te roepen tegen het kabinetsbeleid. De Tweede Kamer besloot de afgelopen week 50 miljoen euro extra te bezuinigen op het budget van huisartsen. Ze moeten ook 4 procent goedkoper gaan werken. De LHV is hier fel tegen.

Overigens besloot de Tweede Kamer ook dat patiënten van de huisartsen geen eigen bijdrage meer hoefden te betalen. Toen deze week ook bekend werd dat de Tweede Kamer de rekening van deze maatregel betaalt door extra te bezuinigen bij huisartsen, sloeg de stemming bij de artsen in een keer om. De actiebereidheid onder huisartsen zou volgens de vereniging groot zijn.

Programma HCE (Week 42)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 42)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00De Graafschap AZ -
.
za19.30ADO Den Haag PSV -
za19.30FC Den Bosch RBC Roosendaal -
za20.15Ajax sc Heerenveen -
.
zo12.30Roda JCFeyenoord -
zo14.30VitesseNAC Breda -
zo14.30FC Groningen FC Utrecht -
zo14.30RKC WaalwijkNEC -

Lammers blijft hockeydames trouw

Marc Lammers heeft voor twee jaar bijgetekend als bondscoach bij de vrouwen hockeysters.

Vrijdag bereikte de 35-jarige Lammers, na moeizame onderhandelingen met de hockeybond, overeenstemming over een nieuw contract dat loopt tot 1 januari 2007.

"Ik ben blij en opgelucht dat we het eindelijk eens zijn geworden", aldus Lammers die sinds 2000 bondscoach is. "Vrijdag kwam alles in een stroomversnelling. Beide partijen hebben een beetje toegegeven. Nu er duidelijkheid is, begin ik met veel zin aan mijn nieuwe termijn bij Oranje."

Lammers won met de Nederlandse hockeysters in 2003 de Europese titel. Bij de Olympische Spelen in Athene en het wereldkampioenschap 2002 in Perth, behaalde Oranje zilver.

Lammers had na de afgelopen Spelen interesse om bondscoach bij de heren te worden, maar de KNHB koos voor oudgediende Roelant Oltmans.

CBV: 'Niet voetballen op 1 januari'

De CBV (Coaches Betaald Voetbal) willen niet op 1 januari voetballen. Ook menen zij dat er weinig burgemeesters zijn die de plaatselijke betaalde voetbalploeg(en) op die dag willen laten spelen.

Dit is naar aanleiding van het plan van de nieuwe competitie-opzet van de KNVB en de voetbalclubs. CBV-voorman Jan Reker zei: "Beter is het om de duels op die dag niet vast te stellen. Niemand zit immers te wachten op een reeks van speelverboden. Bovendien is er rond oud en nieuw veel te veel vuurwerk in omloop. Dat wil je allemaal niet hebben in het stadion."

Ook zou de politie het volgens Reker rond die tijd veel te druk hebben rond 1 januari. "Zeker in de grote steden heeft het politie-apparaat het tot diep in de nieuwjaarsnacht druk genoeg met het handhaven van de openbare orde. Je kunt dan de agenten daarna niet nog eens optrommelen voor een wedstrijd in de eredivisie", zei Reker.

Er zijn volgens de CBV ook niet veel voordelen te noemen om op nieuwsjaarsdag te voetballen. Reker vervolgt: "Dat betekent alleen al trainen op oudejaarsdag. Dat schiet natuurlijk niet op."

Een speelronde op tweede kerstdag is voor CBV geen probleem. "Dat moeten we gewoon eens proberen. Voetballers zijn net artiesten. Die zijn ook gewend om op feestdagen te werken. Op 29 december willen we ook nog een speelronde afwerken, waarna dan de winterstop van een week of drie kan ingaan.", aldus Reker.

Argonaut in problemen

De Britse developer Argonaut, bekend van spellen als StarFox, I-Ninja, SWAT: Global Strike Team, Croc: The Legend of the Gobbos en Malice zit in financiële problemen. Het bedrijf is er niet in geslaagd enkele belangrijke contracten af te sluiten. De handel in aandelen van Argonaut op de the London Stock Exchange is stilgelegd.

In de korte verklaring die Argonaut naar buiten bracht staat dat het bedrijf slechts een zeer korte tijd kan blijven voortbestaan met de huidige kasreserves als er niet snel contracten worden getekend. Het bedrijf had eigenlijk gehoopt deze deals te sluiten voordat ze de jaarcijfers naar buiten moesten brengen, maar dat is niet gelukt.

Marathon Amsterdam breekt eerste record

Aankomende zondag zal er een record aantal hardlopers mee doen aan de Marathon van Amsterdam. De organisatie meldde vrijdag dat er naar verwachting 16.000 mensen aan de start zullen verschijnen. Dat zijn er 4000 meer dan vorig jaar.

Een kwart van de deelnemers komt uit het buitenland, met maar liefst 4500 inschrijvingen uit 50 verschillende landen.

Een van de favorieten voor de eindoverwinning, de Keniaan Josephat Kiprono, heeft zich afgemeld. De winnaar van de marathon van Rotterdam heeft een lichte blessure.

De sterkste man op papier is nu diens landgenoot Titus Munji, die vorig jaar een tijd liep van 2.06.15 in de marathon van Berlijn. Dat was dezelfde race, waar Paul Tergat het wereldrecord scherper stelde naar 2.04.55. Andere kandidaten voor de overwinning in Amsterdam zijn William Kipsang (winnaar Amsterdam 2003), Benjamin Kimutai Koskei (winnaar Amsterdam 2002), Rodgers Rop (winnaar New York en Boston 2002), Peter Chebet en Robert Cheboror.

Einde in zicht voor Broodje van Kootje

Icoon Binnenlands nieuwsBroodjeszaak Broodje van Kootje op het Amsterdamse Leidseplein, een van Nederlands beroemdste broodjeszaken, sluit in november haar deuren. Het andere filiaal van Broodje van Kootje op het Spui blijft wel open. Dit meldt vandaag De Telegraaf.

Reden voor de sluiting is de economische terugval en met name de grote concurrentie van fastfoodketens en supermarkten. In 1937 opende de broodjeszaak haar deuren en nam na de tweede wereldoorlog de naam Broodje van Kootje aan. Sinds lange tijd was de broodjeszaak een begrip, zelfs niet-Amsterdammers kwamen speciaal naar de hoofdstad toe om even langs de zaak te gaan.

Badeendjes houden Vlieland bezig

Icoon Binnenlands nieuwsSinds afgelopen maand is Vlieland bezig met het uitzoeken van de herkomst van een groep aangespoelde plastic badeendjes. Volgens de vindster Adela Graaff "Zijn de winters op Vlieland altijd lang, dus dan hebben we iets te doen."

Op de plastic watervogels staat vermoedelijk een buitenlands telefoonnummer, zonder landnummer. Om er toch achter de komen wie de eendjes in de grote zee heeft 'vrijgelaten', is de hulp ingeroepen van onder andere het Kustwachtcentrum in Den Helder, het zeeonderzoeksinstituut NIOZ op Texel en reddingsmaatschappij KNRM op Vlieland.

Een mogelijke oplossing, volgens het Kustwachtcentrum, is dat de eendjes afkomstig zijn uit een container van een schip dat in 1998 in de Stille Oceaan is gezonken. Uit die container zijn 28.000 eendjes 'ontsnapt'. Grote aantallen zijn teruggevonden in Groenland en IJsland.

Een vergelijking tussen de eendjes van Vlieland en die van IJsland en Groenland, wees uit dat het hier om een ander type gaat. Het KNRM zegt verder niets te weten van badeendjes. Ook zijn er in de verslagen tot bijna 180 jaar terug niets te lezen over aangespoelde badeendjes, aldus een woordvoerder van de reddingsmaatschappij.

Vermoedelijk zijn de eendjes in zee uitgezet om de stroming van de zee in kaart te brengen, denkt het NIOZ. "Maar het kan ook een wedstrijd zijn. Het is een soort modeverschijnsel aan het worden om badeendjes in een rivier te gooien en dan te kijken hoe ver ze komen", zei een woordvoerder van het NIOZ.

Westerhof wederom ontslagen

Clemens Westerhof is ontslagen als trainer van de Zuid-Afrikaanse voetbalclub Umata Bush.

De Nederlander moet vertrekken omdat de ploeg te slechte resultaten behaald onder zijn leiding. Umata Bush won in zeven wedstrijden slechts één maal, en staat twee na laatste op de ranglijst.

Wel zal Westerhof als hoofd opleidingen aanblijven bij de club. Eerder was de Nederlander werkzaam in Nederland, Egypte en Zimbabwe.

Sinds het begin van de Zuid Afrikaanse competitie is Westerhof al de vierde trainer die zijn baan verliest. Westerhofs opvolger is William Mugeyi, oud-international van Zimbabwe.

Plan voor GP naar twee dagen

Bij de Grand Prix van Japan moest men noodgedwongen een keer afwijken van hun normale schema. Vanwege een Tyfoon die over Suzuka dreigde te gaan, werd de Grand Prix tot twee rijdagen beperkt. Een aantal mensen leek een Grand Prix over twee dagen gespreid wel te bevallen.

Een Grand Prix over twee dagen lijkt FIA-voorzitter Max Mosley wel te bevallen: "Kwalificeren en racen op dezelfde dag verliep goed. Het was ook leuk voor het publiek en een heel goed begin voor de actie op zondag". De Brit kijkt nu wat de mogelijkheden zijn voor een tweedaagse Grand Prix weekend.

Ook technisch directeur van Ferrari, Ross Brawn, vindt het een goed idee om de kalender steeds meer uit te breiden naar meer races en de Grand Prix’ naar twee dagen te verkorten. Pat Symonds, Technisch directeur van Renault, ziet het plan van Mosley ook wel zitten, maar hij pleit er wel voor het testen tussen de Grand Prix’ door te verminderen.

Er is ook verzet tegen het idee. Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher vindt het geen goed idee om de Grand Prix naar twee dagen te veranderen, volgens de Duitser legt het teveel druk op de teamleden.

Olivier Panis, die in Japan afscheid nam van het racen, pleit voor een twee daagse race weekend: "We hebben in Japan bewezen dat een tweedaags raceweekend heel goed mogelijk is. Het enige waar rekening mee gehouden moet worden is dat er genoeg kan worden gereden voor de kwalificatie".

Basso gretig voor Lombardije

CSC zal morgen vol vertrouwen in de Ronde van Lombardije verschijnen. Met tweevoudig winnaar Michele Bartoli in de gelederen en de in vorm zijnde Ivan Basso hoopt men op winst in de laatste wereldbekerwedstrijd.

Ivan Basso liet op het WK zien in vorm te zijn, maar ook hij kon het verschil niet maken. In de Ronde van Lombardije hoopt hij dat dat verschil wel kan worden gemaakt. Hij was niet echt teleurgesteld na het WK, maar Basso is nog wel gretig zo op het eind van het seizoen.

Het parkoers van de Ronde van Lombardije bevalt hem goed: "Ik heb het altijd wel redelijk goed gedaan in de Ronde van Lombardije en dit jaar is het een erg goed parkoers voor mij. Er zitten een aantal goede mogelijkheden in om het peloton onder druk te zetten en onze tactiek is redelijk simpel; de race zo hard mogelijk maken. Ik denk dat het peloton op een van de laatste beklimmingen zal ontploffen en ik voorspel dat niet veel rijders mee zullen kunnen in de finale, wat goed voor mij is."

Hoewel de wedstrijd eigenlijk een thuiswedstrijd voor Basso is, motiveert dat hem niet extra: "Lombardije is mijn regio, maar het motiveert me niet extra. De Ronde van Lombardije is een belanrijke wedstrijd en ik ben in goed in vorm. Hoe kan ik dan nog meer gemotiveerd zijn."

Strengere eisen aan halen 'importbruid'

IcoonDe Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met het voorstel van minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken om strengere eisen te stellen aan het halen van een partner uit het buitenland. Iemand die een buitenlandse partner hierheen wil halen, moet vanaf 1 november minimaal 1.319 euro netto per maand verdienen, ruim 230 euro per maand meer dan de huidige eis. Verder moeten beide partners minimaal 21 jaar oud zijn. Nu is dat nog 18 jaar.

Verdonk kreeg de steun van CDA, VVD, D66, LPF en SGP. De andere partijen waren tegen. PvdA en SP betwijfelen het effect van de maatregelen op de inburgering. De PvdA ziet liever hogere opleidingseisen. Bovendien ziet de PvdA juridische haken en ogen aan de strengere eisen. GroenLinks noemde de maatregelen inhumaan en buiten alle proporties.

''De helft minder''
De strenger eisen zullen vooral jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst raken. 20% van de bruiden komt uit Turkije, 16% uit Marokko. De overigen zijn uit 140 andere landen afkomstig. Vorig jaar haalden circa 20.000 allochtonen hun bruid(egom) uit het land van herkomst.

Verdonk zei dat ze door de aangescherpte eisen voor 'importbruiden' verwacht dat het aantal partners uit het buitenland het komende jaar met bijna 50% zal dalen.

'Niet voetballen op 1 januari'

De CBV (Coaches Betaald Voetbal) die opkomt voor de belangen van alle trainers in het betaald voetbal, willen niet op 1 januari voetballen. Ook menen zij dat er weinig burgemeesters zijn die de plaatselijke betaalde voetbalploeg(en) op die dag willen laten spelen.

Dit is naar aanleiding van het plan van de nieuwe competitie-opzet van de KNVB en de voetbalclubs. CBV-voorman Jan Reker zei: "Beter is het om de duels op die dag niet vast te stellen. Niemand zit immers te wachten op een reeks van speelverboden. Bovendien is er rond oud en nieuw veel te veel vuurwerk in omloop. Dat wil je allemaal niet hebben in het stadion."

Ook zou de politie het volgens Reker rond die tijd veel te druk hebben rond 1 januari. "Zeker in de grote steden heeft het politie-apparaat het tot diep in de nieuwjaarsnacht druk genoeg met het handhaven van de openbare orde. Je kunt dan de agenten daarna niet nog eens optrommelen voor een wedstrijd in de eredivisie", zei Reker.

Er zijn volgens de CBV ook niet veel voordelen te noemen om op nieuwsjaarsdag te voetballen. Reker vervolgt: "Dat betekent alleen al trainen op oudejaarsdag. Dat schiet natuurlijk niet op."

Een speelronde op tweede kerstdag is voor CBV geen probleem. "Dat moeten we gewoon eens proberen. Voetballers zijn net artiesten. Die zijn ook gewend om op feestdagen te werken. Op 29 december willen we ook nog een speelronde afwerken, waarna dan de winterstop van een week of drie kan ingaan.", aldus Reker.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Magic The Gathering Online

In 1993 begon Wizards of the Coast met het uitgeven van een \'collectible card game\' (CCG) genoemd Magic The Gathering. Het spel combineert verzameldrift met een spel dat rijk is aan strategie en fantasie. Geen spelborden, joysticks of andere uitrusting, alleen jij en een tegenstander, verwikkeld in een intellectueel en tactisch gevecht. De kaarten worden verkocht in \'starter decks\' van 60 kaarten en \'booster packs\' van 15 kaarten. Met behulp van je kaartcollectie bouw je een persoonlijk deck waarmee je probeert je tegenstander(s) te verslaan. Het spel wordt gespeeld met twee (of meer) spelers en en een gemiddeld spel duurt zo\'n 20 minuten, alhoewel langer en korter ook vaak voorkomen.

Al sinds het begin zijn de kaarten prachtig geïllustreerd door zeer bekende fantasy-artiesten en is een boeiende verhaallijn een stuwende kracht. Met grote regelmaat worden nieuwe sets uitgebracht zodat de honger van de verzamelaars in principe nooit volledig gevoed zal zijn. Op dit moment zijn er enkele duizenden verschillende kaarten die een speler kan verzamelen en gebruiken om zijn persoonlijke decks samen te stellen.

Sinds een jaar of twee heeft Magic the Gathering een zeer succesvolle elektronische tegenhanger gekregen die steeds meer spelers over de hele wereld aantrekt, namelijk Magic The Gathering Online.

Ruzie rond interview Cruijff

Er is een felle ruzie ontstaan over een interview van Wilfried en Wim de Jong met Johan Cruijff. Voetbal International publiceerde delen ervan als eerste en daar zijn de makers helemaal niet blij mee.

Na maanden van onderhandelen konden Wilfried en Wim de Jong eindelijk Johan Cruijff interviewen. Het leverde een artikel op van 14 pagina's wat het topstuk van het 400 pagina's dikke bookazine DIF moest worden. Ter promotie van DIF werd aan Voetbal International gevraagd of eventueel een voorpublicatie van een deel mogelijk was. VI ontving het gehele stuk en publiceerde vervolgens het interviewdeel zonder verder overleg.

Schrijver van het stuk Wilfried de Jong, ook televisiemaker, en Fons Burger, de uitgever en hoofdredacteur van DIF, zijn woedend. Burger beschuldigt Johan Derksen van diefstal van het stuk: "Derksen heeft de parel van onze kroon gejat. Dit is pure roof."

Derksen verdedigt dat zij naar hem toekwamen: "Wat een onzin. De vrouw van Burger is zelf naar mij toegekomen. Zij wilde in VI voorpubliciteit voor DIF. Ik zei: stuur dat interview maar op, dan kijk ik wat ik kan doen."

Burger meent dat er voor publicatie in de VI nog zou worden overlegd: "De afspraak met Derksen was dat hij uiterlijk maandag het VI-uittreksel zou mailen, zodat ik het eventueel kon intrekken. Hij heeft zich tot maandagavond schuilgehouden. En toen zei hij dat het blad al bij de drukker lag en dat ik maar beter had moeten opletten."

Wim en Wilfried de Jong hebben inmiddels de journalistenbond NVJ ingeschakeld wegens schending van auteursrecht door VI. Burgers vindt het jammer dat hun werk zo is behandeld: "Zij hebben een half jaar moeten dealen met de Cruyff Foundation, en ik heb gratis advertentieruimte in DIF moeten beloven, om Johan anderhalf uur te spreken te krijgen. Dat heeft 14 prachtige pagina's opgeleverd, waar VI zonder toestemming de krenten uit pikt."

Derksen vindt dat men maar overdrijft: "Wat overdrijven deze mensen toch. Wij kunnen Cruijff bij wijze van spreken wekelijks interviewen, alleen mijn verslaggevers stellen pure voetbalvragen. Die van Wilfried waren anders. Daarom vond ik ze wel aardig voor het blad. En die NVJ, laat maar komen. Burger heeft mij benaderd, niet ik hem."

Ongetwijfeld zal Derksen blij zijn met de mooie uitspraken in zijn blad van Cruijff over de relatie met Van Basten zoals:
"Iemand die echt goed is, zoals Marco, weet als eerste wat hij niet kan. Daarom is hij ook heel goed. Een goeie voetballer doet nooit iets wat hij niet kan."

En: "Ik ben altijd kritisch geweest. Dan zeg ik: Hé, waar komt die speler nou opeens vandaan? Of je ziet wat. Hij neemt Castelen erbij. En die Boulahrouz. Nou, die twee ken ik helemaal niet. Ik heb ze niet gezien. Dan vraag ik over Castelen: Wat kan-ie eigenlijk allemaal. En dan zegt Marco: Nou, dit en dat. Dan zeg ik: Oké, als hij een beetje dit is, hou dan die details in de gaten."

Dijbeenblessure Van der Vaart

Het is onzeker of Rafael van der Vaart aankomende zaterdag mee kan spelen in de competitiewedstrijd van Ajax tegen SC Heerenveen.

De middenvelder hield aan de WK-kwalificatiewedstrijd van afgelopen woensdag tegen Finland een blessure aan zijn dijbeen over, en trainde donderdag dan ook niet mee.

"Het ziet er niet goed uit. En de pijn sloop er langzaam in, ik kan niet echt een moment noemen dat ik geblesseerd raakte," aldus van der Vaart in De Telegraaf.

Of de Argentijn Mauro Rosales zaterdag mee kan spelen is ook nog onzeker. Roseles trainde donderdag apart bij de Amsterdamse club, vanwege een blessure aan zijn lies. Daardoor kon hij ook al niet meespelen in de WK-kwalificatiewedstrijd van zijn land tegen Chilli .

Provider Zeelandnet verhoogt datalimieten

Icoon Digital nieuwsDe Zeeuwse provider Zeelandnet heeft opnieuw een aantal aanpassingen gedaan aan hun abonnementen om klanten te behouden, voor een overstap naar ADSL. De gehanteerde datalimieten worden voor alle abonnementen verhoogd.

Begin volgende maand worden de wijzigingen doorgevoerd. Wie na 1 november over zijn datalimiet heen gaat, zal minder hoeven te betalen per extra megabyte dat hij of zij erover heen zit. De grootste aanpassing wordt gerealiseerd bij het duurste abonnement. Die datalimiet gaat van 50 GB naar 200 GB per maand. De andere pakketten krijgen ook een hogere datalimiet, maar niet opzienbarend.

Wie 's nachts veel internetverkeer genereert, heeft de mogelijkheid bij Zeelandnet om gebruik te maken van zogenaamde Voordeel MB's. Van het aantal verplaatste MB's tussen twaalf uur 's nachts en twaalf uur 's middags wordt dan maar een vierde berekend. Wie dus in die tijd 500MB gebruikt, zal dus 375 MB worden kwijtgescholden. Gebruikers die boven hun limiet komen, moeten per extra MB dat ze erover zitten betalen. De provider heeft de prijs per extra MB ook verlaagd, behalve voor de twee duurste pakketten.

Al eerder verhoogden verschillende ADSL-provider hun datalimiet en verbindingssnelheden om klanten over te halen. In augustus had ADSL de strijd gewonnen tegen het kabelinternet. Zeelandnet is al vaker aangesproken door de COAX, de kabelinternet belangenvereniging, over de door hun gehanteerde datalimieten.

Lucht boven Nederland zeer vervuild

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Boven Nederland, met uitlopers naar België en Duitsland, is de lucht het meest vervuild met stikstofdioxide van de gehele wereld. Dat blijkt uit satellietopnames die zijn gemaakt door de Europese satelliet Envisat.


De dieprode kleur is het teken van de grote concentratie stikstofdioxide (NO2). Die stof is heel slecht voor de gezondheid. Jaarlijks overlijden in ons land 5.000 mensen voortijdig aan de gevolgen van de uitstoot van stikstofoxiden en fijne stofdeeltjes. In heel Europa zou het gaan om ongeveer 200.000 doden per jaar

De vervuiling komt mede door de dichtbevolktheid van ons land, de industrie in de omringende landen en het vele verkeer. Andere plekken met een dergelijke grote vervuiling zijn vrijwel alle grote steden, de Po-vlakte in Italië en de Chinese oostkust.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spant Nederland weliswaar de kroon met de concentratie NO2, maar zijn er delen in de wereld waar de algehele situatie slechter is: met name in Oost-Europa.

De politiek dring aan op maatregelen om de NO2-vervuiling tegen te gaan, onder meer door een roetfilter voor auto's te subsidiëren. Ook de Europese Commissie komt met strengere normen voor de uitstoot van kooldioxide (CO2) en stikstofoxide voor het verkeer.

Premier Balkenende uit het ziekenhuis

Premier Balkenende wordt vandaag ontslagen uit het ziekenhuis. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Hij ligt sinds 14 september al in het IJsselland Ziekenhuis in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel.

De minister-president is sinds hij werd opgenomen drie keer geopereerd vanwege een ontsteking aan zijn rechtervoet. Voorlopig maakt hij gebruik van een aangepaste schoen.

Real life Sims gevonden voor glazen huis

Het was al bekend, EA heeft een glazen huis gebouwd om de Sims na te bootsen en zocht nog een Simfamilie. De familie zal gedurende vier dagen onderdak vinden in het Glazen Sims Huis, dat van 20 tot en met 24 oktober in de wijk Leidsche Rijn te Utrecht staat.

Er kwamen talloze aanmeldingen binnen, van 80-jarige omaatjes tot kleine pubertjes, maar uiteindelijk hebben ze toch een keuze kunnen maken. Het is een normale familie uit de Meern geworden, bestaande uit twee ouders en twee zoontjes van 15 en 17 jaar (persoonlijk zag ik liever twee dochters van 18 en 19, maar ja...). Zij zullen voor vier dagen hun privacy en luxe inleveren om als Sim te leven. Overigens behouden ze toch nog een deel van hun privacy, want in ieder geval de badkamer is niet vrij te bezichtigen en de slaapkamer waarschijnlijk ook niet.

"Vooral omdat onze jongens bekend zijn met het spel, leek het ons een unieke
ervaring en een leuke uitdaging om in het Glazen Sims Huis te wonen", aldus
de familie.

Zoals algemeen bekend kun je je Sims allerlei opdrachten geven zodat hun leven enigszins voorspoedig verloopt (of zodat ze binnen de kortste keren gillend gek door het huis rennen). Tijdens hun verblijf zullen de real life Sims ook allerlei opdrachten krijgen. Deze opdrachten worden verzonnen door bezoekers van de site www.glazensimshuis.com. Natuurlijk zullen de opdrachten eerst gescreened worden door EA. Nieuwsgierigen kunnen via webcams kijken of de opdrachten ook echt uitgevoerd worden, maar het is ook mogelijk om een kijkje bij het huis zelf te gaan nemen.

Rechter ontslagen wegens bizarre vonnissen

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsIn de Amerikaanse staat New York is een rechter ontslagen omdat hij misbruik maakte zijn zijn functie. De vermeende officier van justitie legde voor kleine vergrijpen hoge straffen op, zonder enige vorm van proces. Het hooggerechtshof van New York hief Henry Bauer (what's in a name) uit zijn functie en bepaalde dat de man nooit meer deze functie mag uitoefenen in de staat.

Een man die 's nachts zonder licht fietste over de stoep, werd door Bauer veroordeeld tot een borgsom van 25.000 dollar. De man kon dat niet ophoesten en moest een week in de gevangenis zitten. Een andere jongen die nooit met justitie in aanraking was gekomen, moest voorkomen omdat hij zich verdacht ophield op straat. Hem werd een borgsom van 10.000 dollar opgelegd. Verder werden mensen die geen advocaat konden betalen gewoon veroordeeld, zonder dat Bauer ze een pro deo advocaat toewees.

Moord op Fortuyn grootste naoorlogse gebeurtenis

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een enquête van het Historisch Nieuwsblad blijkt dat de moord op Pim Fortuyn in 2002 de belangrijkste naoorlogse gebeurtenis wordt gevonden. 46% van de ondervraagden koos voor die gebeurtenis. Op plaats twee staan gedeeld de vondst van de aardgasbel in Slochteren en de economische malaise begin jaren tachtig. Beiden kregen 17% van de stemmen.

In totaal kregen de geënquêteerden vijf onderwerpen voorgeschoteld. Op plaats vier eindigde de protesten in de jaren zestig. Het verlies van Nederlands-Indië werd het minst belangrijk gevonden.

Bij de moord op Pim Fortuyn zijn het vooral de autochtone Nederlanders die dat de grootste gebeurtenis van de periode 1946-2004 vinden. Van de ondervraagde allochtone Nederlanders vindt 32% de liquidatie van Fortuyn het belangrijkst.

Het Historisch Nieuwsblad komt deze maand met een gratis uitgave om de Week van de Geschiedenis te promoten. Die vindt plaatst van 30 oktober tot en met 7 november. Het nieuwsblad verschijnt in een oplage van één miljoen en wordt in grote delen van het land huis-aan-huis bezorgd. In het blad zal ook aandacht worden geschonken aan de verkiezing van de 'Grootste Nederlander'.

Feest
Het Historisch Nieuwsblad vroeg ook van welke feesten de Nederlander het meest gecharmeerd is. Hierbij eindigde ons kerstfeest en het suikerfeest voor moslims bovenaan. Beide feestdagen krijgen 52% van de stemmen. Vooral ouderen hechten aan deze religieuze dagen, 58% tegen 45% van de jongeren.

Op afstand volgen bevrijdingsdag 5 mei (21%), sinterklaas (15%) en Koninginnedag (12%). Prinsjesdag op de derde dinsdag in september scoort vrijwel niets. Jongeren waarderen sinterklaas overigens hoger dan ouderen: 19- tegen 11%.

Van Persie rijdt auto total loss

Het Engelse schandaalblad The Sun meldt dat Arsenal speler Robin van Persie een vrij ernstig ongeluk heeft gehad.

De Nederlander zou zijn BMW 635i met hoge snelheid in de vangrail hebben gereden, hij kwam er zonder verwondingen vanaf. Volgens The Sun heeft van Persie na het ongeluk een vriend gebeld om hem op te komen halen. Dit is strafbaar, je mag de plaats van het incident nooit verlaten voordat de politie arriveert.

Van Persie is later op het trainingscomplex van Arsenal ondervraagt door politie. Er zijn geen verdere stappen tegen hem ondernomen.

Brand legt loods Roosendaal in de as

Icoon Binnenlands nieuwsIn Roosendaal heeft gisteravond een brand een loods volledig in de as gelegd. De loods die eigendom is van de Stichting Philip, werd gebruikt als opslag voor kringloopspullen, zo maakte de poltie Brabant bekend.

Mede door het grote aantal kijkers, heeft de politie besloten om de omgeving af te zetten, hoewel er geen gevaar was voor de buurtbewoners. In de loods zat namelijk asbest verwerkt.

In het afgelopen half jaar is de loods al eerder door een brand getroffen. Toen was er sprake van brandstichting. De politie vermoedt dat ook dit keer er brand is gesticht, maar een sporenonderzoek wat vandaag wordt uitgevoerd zal uitsluitsel geven.

Robocop goes Zuid Afrika

Op zich een vet filmpje, al helemaal omdat het moeilijk te zien is of het echt is of niet, alleen riekt het geheel naar apartheid, of ligt dat aan mij?

Over de achtergrond van het filmpje kan ik weinig zeggen, het is gemaakt door The Embassy Visual Effects, een productiehuis wat dingetjes maakt voor reclamedoeleinden, maar dat verklaart nog steeds niet waarom ze een filmpje zouden maken van een witte robot die orde houdt in de homelands of townships of shantis, of hoe het daar mag heten...

Openbaar vervoer rijdt weer

Vijftienduizend werknemers in het openbaar vervoer hebben gestaakt. Dat zegt de vakbond FNV bondgenoten. De treinen en het streekvervoer lagen daardoor vrijwel geheel plat.

De bussen en treinen rijden vandaag weer normaal. Sinds ongeveer 02:00 uur rijden de treinen van het nachtnet weer. Vanaf 05:00 uur zijn ook de andere treinen volgens de dienstregeling begonnen, aldus de Nederlandse Spoorwegen. Ook de bussen rijden weer als vanouds. Overigens was de ochtendspits op de weg erg druk. Veel mensen lijken voor de veiligheid nog een dagje voor de auto te hebben gekozen.

Grand Theft Auto: San Andreas krijgt gouden velgen

Inside Gamer Online meldt dat Grand Theft Auto: San Andreas is voltooid en is daarmee dus op tijd klaar is voor de geplande release eind oktober voor de PlayStation 2.

GTA: San Andreas is het nieuwste deel in de Grand Theft Auto reeks. Dit deel speelt zich begin jaren '90 af en de hoofdpersoon Carl Johnson zal een criminele carrière aan de West-kust van de VS moeten opbouwen.

De release van GTA: San Andreas voor de PlayStation 2 staat gepland voor 29 oktober. In de zomer van 2005 zal de PC-versie verschijnen.

Laptop Haarlemse officier gestolen

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

De laptop van een Haarlemse officier van justitie blijkt enkele weken geleden gestolen te zijn. Een paar dagen na de diefstal werd het apparaat teruggevonden, maar het is nog niet duidelijk of er informatie van de computer is gehaald. Vermoedelijk is dit echter niet het geval.

Volgens persofficier van justitie Hartjes gaat het om een prive-computer. Hij wilde niet bevestigen of de officier de laptop ook gebruikte voor zijn werk, maar benadrukte dat alle informatie die op een laptop staat vertrouwelijk is. Volgens Hartjes had de officier zijn computer zelf beveiligd en kon niemand er in komen.

Dit is het tweede geval in korte tijd waarbij bekend wordt dat een computer in vreemde handen is gevallen. Eerder al bleek dat officier van justitie Tonino zijn computer bij het huisvuil had gezet, waarna een taxichauffeur deze meenam en afgaf bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

EU klaagt Griekenland aan over gameswet

In augustus 2002 stelde de Griekse overheid een wet in om het gokken aan banden te leggen. De wet ging echter veel te ver en verbood in principe alle games, zowel in openbare gelegenheden als thuis. De wet maakte namelijk geen onderscheid tussen gokspelletjes en spelletjes die alleen 'entertainment' bieden. Veel Internetcafés zagen hun klandizie teruglopen omdat hun klanten niet langer games mochten spelen via Internet.

In oktober van dat jaar stuurde de Europese Commissie een officiële brief naar het Griekse Ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat de wet in strijd is met de Europese wetgeving.

De Griekse regering beloofde toen de wet aan te zullen passen. Dat is echter tot op heden niet gebeurd. Volgens Commissie-woordvoerder Jonathan Todd: "De wet maakt het theoretisch gezien illegaal om thuis op je Game Boy te spelen, of 'Snake' op je mobiele telefoon. Gelukkig wordt de wet in de praktijk niet toegepast om thuis spelen te verbieden, maar het is wel verboden om games te installeren of te repareren in openbare gelegenheden zoals Internet cafés. De wet beperkt de vrije handel in goederen en diensten tussen Europese landen, dus zijn we gedwongen om Griekenland voor de Court of Justice te dagen."

Zweedse vakbondstop misbruikte contributie voor pleziertjes

Joran-Joran had ons via de nieuws-submit te melden:

In Zweden is een rel ontstaan rond een aantal directieleden van de Zweedse vakbond Metall. De leden hebben ontslag moeten nemen na beschuldigingen van oneigenlijk gebruik van contributies. De directieleden waren op officiële reizen naar onder andere België en Denemarken geweest, waar ze de contributiegelden ook gebruikten om sterke drank, porno en seksatributen te kopen. Dat meldde de vakbond gisteren in de industriestad Trollhattan.

Het misbruik kwam tijdens een interne accountantscontrole aan het licht. Een voormalige kashouder bevestigde tegenover een Zweeds radiostation dat de 'vrijetijdsbestedingen' in België en Denemarken werden betaald met inkomsten uit contributies: "Ik kan bevestigen dat ze dildo's kochten met het geld van de vakbond en ze vervolgens uitdeelden."

In totaal worden volgens een woordvoerder van Metall negen vakbondleiders verdacht van de financiële malversaties. Het onderzoek hiernaar is ook nog niet afgerond.

Graf moeder Schumachers vernield


Het graf van de moeder van de Formule 1 rijders Michael Schumacher en Ralf Schumacher is in de nacht van 13 op 14 oktober onteert. De doodskist was wel blootgelegd, maar niet geopend.

Elisabeth Schumacher overleed in april 2003. De dag na het overlijden van zijn moeder, won Michael de race van Imola, alwaar hij in tranen over de finish kwam. De Duitse politie heeft een onderzoek ingesteld naar het voorval.

In april werd al bekend dat het dorp waar de gebroeders Schumacher opgroeide waarschijnlijk tegen de vlakte gaat om ruimte te maken voor een kolenmijn. De 1700 inwoners zouden dan moeten verhuizen, inclusief kerkhof.

'Superman' en 'Zorro' willen hun kinderen zien

had ons via de nieuws-submit te melden:

In navolging van 'Spiderman' en 'Batman' in Groot-Brittannië, hebben vijf wanhopige vaders, verkleed als Superman of Zorro, gisteren actie gevoerd bij het gerechtshof in Den Bosch, om aandacht te vragen voor het in hun ogen onrechtvaardige feit dat ze hun kinderen niet meer mogen zien.

De vaders protesteerden namens de organisatie Fathers 4 Justice, een internationale organistatie die strijdt voor het recht van vaders om na een echtscheiding het contact met hun kinderen te behouden. Bij het gerechtsgebouw werden pamfletten uitgedeeld aan voorbijgangers om aandacht te vragen voor de juridische strijd die ze al jaren voeren.

Zorro! Boze vader vraagt om aandacht
Boze vader,verkleed als Zorro, vraagt om aandacht

Kamer steunt toetsen wet aan Grondwet

De Tweede Kamer is gisteren akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat wetten kunnen worden getoetst aan de Grondwet. Hierdoor kunnen burgers de rechter inschakelen als zij vinden dat een nieuwe of oude wet hen schaadt in hun klassieke grondrechten, zoals het verbod op discriminatie of de vrijheid van meningsuiting.

Tot nu toe is in Nederland toetsing aan de Grondwet niet toegestaan. Alle andere Europese landen kennen wel een vorm van toetsing aan hun Grondwet.

Het initiatiefwetsvoorstel is afkomstig van GroenLinks. Alle partijen gingen akkoord behalve het CDA. Om vooral de VVD mee te krijgen is het oorspronkelijke voorstel wel afgezwakt. Wetten die betrekking hebben op de artikelen uit de Grondwet die gaan over het recht op bijstand, het nationaliteitsbeginsel en het recht op bescherming van de persoonsgegevens, kunnen niet worden getoetst.

Het was belangrijk om de VVD mee te krijgen omdat het hier een Grondwetswijziging betreft. Ook de Eerste Kamer moet nog instemmen met de wet. En omdat het om een wijziging van de Grondwet gaat, moeten beide Kamers in een volgende regeerperiode met 2/3 meerderheid instemmen. Pas dan is toetsing aan de Grondwet mogelijk.

Tilburgse kleuterjuf doet 'lugubere vondst'

Icoon Binnenlands nieuwsEen kleuterjuf in Tilburg heeft donderdagochtend samen met haar klas tijdens een wandeling een 'lugubere vondst' gedaan. In het Warandebos zagen ze in de struiken een stel benen liggen. De ingeschakelde politie constateerde ter plekke dat het om een ‘halve aangeklede pop’ ging.

Het voorwerp bleek deel uit te maken van een kunstexpositie die momenteel in het bos wordt gehouden. De politie heeft de halve pop mee naar het bureau genomen. Dit tot grote verontwaardiging van de Tilburgse Stichting Fundament die de expositie organiseert. De politie en boswachter zouden op de hoogte zijn geweest van de tentoonstelling.

De stichting heeft nog meer 'lichamen' en 'lichaamsdelen' over het bos verspreid. Allemaal gekleed alsof het echte personen zijn. Liefhebbers kunnen de kunststukken tot aanstaande zondag bewonderen.

Herfst in muziekland

Hoera, hoera! De bladeren dwarrelen zoals elk jaar in velerlei kleuren van de bomen. Een stortvloed van verschillende tinten geel, oranje en poepbruin. Het is herfst! Dat geldt ook voor muziekland, want de herfst is misschien wel de leukste periode van het jaar voor de muziekliefhebber: teveel nieuwe releases om het allemaal te kunnen kopen, elke dag wel een leuk concert en verder ideaal weer om Joy Division weer eens uit te kast te trekken om vervolgens keihard onder een uitvallende eikenboom te draaien met een touw in de hand!
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.