FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 oktober 2004

Boogerd tweede in de Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije (wielrennen) is gewonnen door Damiano Cunego van Saeco. De Italiaan klopte op de streep Michael Boogerd en Ivan Basso. Paolo Bettini (29e) bleef in het wiel van Davide Rebellin (28e) en stelde zo zijn eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

De koers werd gemaakt door vijf vluchters: Quinziato, Flecha, Tiralongo, Gutierrez en Rast. Halfweg koers hadden ze een voorsprong van bijna drie minuten. Rast en Gutierrez moesten na verloop van tijd lossen, het drietal zette door. Op 100 kilometer van de aankomst had men nog drie-en-halve minuut voorsprong op het peloton. Het team van Gerolsteiner besloot vervolgens te gaan rijden. Alles in dienst van kopman Rebellin die een gooi naar de totaalzege wilde doen. T-Mobile Team, met belangen in het teamklassement, wilde wel helpen. Zestig kilometer voor de finish was het hele pak renners weer bij elkaar.

Bij de beklimming van de Ghisallo zetten Jaksche en Basso even de turbo aan. Boogerd wist zich daarbij in de kopgroep te plaatsen, Bettini bleef achter. De negen vluchters werden echter in de afdaling weer bijgehaald. Even later sprongen opnieuw vluchters weg: Nozal, Rasmussen, Nardello, Sosenka, Frigo en Rodrique. De voorsprong in tijd liep echter niet op, een twintigtal seconden constant.

De beslissende vlucht geschiedde op vijftien kilometer van de aankomst. Cunego sprong weg in de aanloop naar de laatste klim op de Battaglia. Basso en Boogerd counterden echter, Evans klampte aan. De overige renners moesten er achter elkaar vanaf. Cunego kon even niet volgen, maar zag zijn metgezellen in de afdaling wel weer terug. Ook Nardello meldde zich. In de beslissende sprint greep vervolgens Cunego de zege met een halve fietslengte voor op Boogerd.

Boogerd boekte zijn derde tweede plaats in de wereldbekerstrijd van dit seizoen. Een seizoen waarin hij bovendien een koers te weinig reed om zich in het klassement onder de besten te scharen. Zijn prestatie was ook niet voldoende om Rabobank de eindzege in het teamklassement te bezorgen. Het Duitse T-Mobile ging met die eer strijken.

Erik Dekker werd de beste Nederlander in het eindklassement van de wereldbeker. Na zijn twaalfde plaats in de laatste wedstrijd eindigt hij als vierde overall. Leon van Bon eindigt als tiende.

Meer sportnieuws vind je op Sport.fok.nl

[update] ADO Den Haag-PSV gestaakt na spreekkoren

Het eredivisieduel tussen ADO Den Haag en PSV haalde vanavond het einde niet. In de tachtigste minuut staakte scheidsrechter René Temmink bij een 0-2 tussenstand de wedstrijd definitief wegens kwetsende leuzen vanaf de tribune aan zijn adres.

Het publiek was rumoerig in het Zuiderpark. Na een vermeende bal op de hand van een PSV-verdediger, werd "Temmink is de hoer van PSV" geroepen. In de tachtigste minuut, toen "Hamas Hamas, alle joden aan het gas" werd gescandeerd, was de maat voor de scheidsrechter vol. Nadat aanvankelijk eerst een tribunevak was ontruimd weigerde Temmink alsnog de wedstrijd te hervatten. Burgemeester Wim Deetman stond vervolgens toe de wedstrijd te staken. Daarmee is de eerste definitief gestaakte wedstrijd in het betaald voetbal van dit seizoen een feit.

Eerder op de avond hadden op de Erasmusweg onbekenden met stenen ruiten van drie bussen met PSV supporters ingegooid. Hierbij raakte een fan gewond, deze is overgebracht naar Ziekenhuis Leyenburg. De Haagse politie kon niet zeggen of supporters van ADO Den Haag voor de vernielingen verantwoordelijk zijn. De bussen konden nog wel hun weg vervolgen naar stadion het Zuiderpark.

Update 23:22
Scheidsrechter Temmink was wel van plan om de wedstrijd uit te laten spelen, zei hij na afloop, maar burgemeester Deetman verbood dat. Volgens Deetman was er buiten de schandelijke spreekkoren ook sprake van een openbare orde probleem. Supporters van Den Haag maakten aanstalten om zich naar het vak van de PSV-aanhang te begeven. Bovendien wilden ze de bestuurskamer binnengaan.

In Studio Sport zei KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kessler dat ADO Den Haag vanwege de spreekkoren bij het duel met Ajax al een schikkingsvoorstel van twee duels zonder publiek heeft gekregen. De vandaag gestaakte wedstrijd zal ook door een aanklager worden bekeken, waardoor er mogelijk nog meer wedstrijden zonder publiek in Den Haag in het verschiet liggen.

[update] Zeer grote brand in Beek (L)

Icoon Binnenlands nieuwsOp een industrieterrein in het Limburgse Beek is een zeer grote brand uitgebroken. De brand zou in een aantal bedrijfspanden langs de A2 Eindhoven-Maastricht woeden. Ook ligt de spoorlijn Sittard-Maastricht hier dicht bij in de buurt. Brandweerkorpsen uit heel Zuid-Limburg zijn met groot materieel uitgerukt.

Volgens de eerste berichten zou de brand in een vrachtwagen aan de Middelweg zijn ontstaan. Ook zou zich een explosie hebben voorgedaan waarna de brand snel naar nabijgelegen panden is overgeslagen. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Update 23.11
De brand is sinds 22.45 uur onder controle. een aantal vrachtwagens van een transportbedrijf aan de Middelweg is verloren gegaan. De brandweer heeft grote schade in omliggende bedrijfspanden kunnen voorkomen. De knallen die werden gehoord, bleken te worden veroorzaakt door ontploffende banden van de vrachtwagens. Er zijn geen gewonden gevallen.

Op de website van brandweer Maastricht staan foto's van de brand.

Uitslagen HCE (16/10/04)

Vanavond werden er drie duels gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

ADO Den Haag - PSV (0-2)
het duel werd door arbiter Temmink in de tachtigste minuut definitief gestaakt
1' Vonlanthen 0-1
53' Vonlanthen 0-2

Geel: El Akchaoui (ADO)

Den Bosch - RBC Roosendaal (2-1)
5 Van den Ouweland 1-0
75' Powel 2-0
82' Hertog 2-1

Geel: Biyadat (FDB)

Ajax - sc Heerenveen (1-3)
33' Anastasiou 1-0
53' Yildirim 1-1
61' Väyrynen 1-2
89' Selakovic 1-3

Geel: Boukhari (Aja), Huntelaar (Hee)

Bekijk de huidige stand

ADO-PSV gestaakt na spreekkoren

Het eredivisieduel tussen ADO Den Haag en PSV haalde vanavond het einde niet. In de tachtigste minuut staakte scheidsrechter René Temmink bij een 0-2 tussenstand de wedstrijd definitief wegens kwetsende leuzen vanaf de tribune aan zijn adres.

Het publiek was rumoerig in het Zuiderpark. In de tachtigste minuut was de maat voor de scheidsrechter vol. Nadat aanvankelijk eerst een tribunevak was ontruimd weigerde Temmink alsnog de wedstrijd te hervatten. Burgemeester Wim Deetman stond vervolgens toe de wedstrijd te schrappen. Daarmee is de eerste definitief gestaakte wedstrijd in het betaald voetbal van dit seizoen een feit.

Eerder op de avond hadden op de Erasmusweg onbekenden met stenen ruiten van drie bussen met PSV supporters ingegooid. Hierbij raakte een fan gewond, deze is overgebracht naar Ziekenhuis Leyenburg. De Haagse politie kon niet zeggen of supporters van ADO Den Haag voor de vernielingen verantwoordelijk zijn. De bussen konden nog wel hun weg vervolgen naar stadion het Zuiderpark.

Bush tekent antisemitisme-wet

In Amerika heeft president George Bush een wet tegen antisemitisme bekrachtigd. Deze wet houdt onder meer in dat het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks bijhoudt in welke landen uitingen van jodenhaat voorkomen.

Bush maakte de ondertekening van de wet vandaag bekend in Florida. Dat is een belangrijke staat tijdens de komende presidentsverkiezingen en bovendien de staat waar na Israël en New York de grootste joodse gemeenschap ter wereld woont.

Volgens Bush zal de VS de vinger aan de pols houden daar waar het gaat om antisemitisme: ''We zullen er voor zorgen dat dit nooit een voet aan de grond krijgt in de moderne wereld.''.

Vooraf was er enig verzet tegen de wet, omdat die ''onnodig'' zou zijn, daar het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks al een lijst bijhoudt van internationale schendingen van de mensenrechten en godsdienstvrijheid.

Jonge joyriders aangehouden na wilde vlucht

In de omgeving van het Duitse Duisburg zijn deze week twee Nederlandse jongens gearresteerd die zich schuldig maakten aan joyriding. De politie kon hen aanhouden nadat hun auto uit de bocht was gevlogen.

De jongens van 13 en 15 jaar oud reden in een uit Utrecht ontvreemde blauwe Fiat Uno. Roekeloos rijgedrag wekte aanvankelijk de aandacht van de politie. Tijdens een wilde achtervolging raakte de Fiat eerst een tegenligger, maar kon ondanks aanzienlijke schade verder rijden. Later vloog de auto echter uit een bocht en ging daarbij over de kop. Alhoewel de jongens het nog op een lopen zetten, werden ze even later ingerekend. Ze bleken ongedeerd te zijn.

Inmiddels zijn beiden weer thuis.

Oops

Er zijn mensen die bang zijn dat in gezelschap hun broek afzakt of dat er iets anders gebeurd waardoor ze lichtelijk het middelpunt van belangstelling worden op een manier die zij liever niet wensen.

Miss Venezula wilde het middelpunt zijn van de belangstelling en bedacht een list. Tja als ze nu niet opvalt, dan valt niets meer op. nette bikinilijn by the way

[update] D66-leider Dittrich Cuba uitgezet

D66-leider Boris Dittrich is samen met CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier gisteren in Cuba opgepakt en enige uren opgesloten geweest. Daarna zijn de twee linea recta Cuba uitgezet. Omdat Dittrichs mobiele telefoon niet was afgepakt kon hij zijn woordvoerster middels sms'jes op de hoogte houden van een en ander.

Dittrich was in Cuba om de mensenrechten aldaar te bestuderen. Hij kwam in Cuba aan samen met Ferrier en een afgevaardigde van de Spaanse volkspartij Partido Popular. Alle drie zijn uitgezet omdat ze van plan zouden zijn geweest om tijdens hun bezoek aan het land met dissidenten te praten. Volgens de autoriteiten hadden ze daar, op grond van hun toeristische visa, geen toestemming voor.

Update 20:02
Dittrich zei vandaag na aankomst in Parijs ''woedend'' te zijn over zijn behandeling op Cuba. Voor hem onderstreept zijn ervaring eens te meer dat het met de mensenrechten op Cuba ''belabberd is gesteld.'' De D66-leider riep de Europese Unie op vast te houden aan het strenge beleid jegens Cuba in verband met schending van de mensenrechten.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal maandag de Cubaanse ambasssadeur in Nederland om opheldering vragen. Hij is boos dat een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in Cuba geen contact met de Nederlandse parlementariërs mocht opnemen. De Nederlandse ambassadeur in Cuba zal om nadere uitleg vragen aan de Cubaanse regering.

De Spaanse regering heeft om opheldering gevraagd van de Cubaanse ambassadeur in Madrid.

FOK! zoekt met spoed interviewers!

Door het steeds grotere aanbod van interviews en de helaas beperkte tijd die onze reviewers hebben om dit naast het reviewen te doen, zijn wij nu gericht op zoek naar Interviewers, die doordeweeks overdag beschikbaar zijn om interviews af te nemen met Internationale artiesten. Je kan een keus maken uit het aanbod en we verwachten van je dat je minimaal 2 interviews per maand kunt afnemen. Dit kunnen ook wel eens artiesten zijn die jou zelf niet aanspreken, maar waarvan wij als FOK! verwachten dat het onze lezers aanspreekt.

Wat verwachten we van jou?
- Dat je flexibel bent en in ieder geval doordeweeks en overdag beschikbaar bent.
- Bij voorkeur een journalistieke achtergrond.
- Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
- Enige ervaring is wel gewenst.
- Eventueel in het bezit van opname-apparatuur

Wat kan je van ons verwachten?
Helaas geen auto en van de zaak en geen riant salaris. Maar wij geven je de mogelijkheid te werken in een gezellig team en natuurlijk het ontmoeten van Internationale artiesten. Vaak is er ook de mogelijkheid om na het interview het optreden van die artiest helemaal gratis bij te wonen. En uiteraard krijg je een @fok.nl emailadres van ons en toegang tot de crewfora.

Stuur je sollicitatie met motivatie voor 18 oktober naar frontpage@fok.nl. Vermeld hierin duidelijk:

- je username
- je leeftijd
- de reden dat je ons team wilt komen versterken
- ervaring en beschikbaarheid

Film: Snow Fever + premièreverslag

Jaaaa, Snow Fever is uit, de langverwachte film over snowboardende pubers die maar 1 ding willen: neuken in de sneeuw! Was het wachten de moeite waard? Ja! Volmondig ja! Want hoewel de film bij lange na niet deugt, laat regisseur Pim van Hoeve zijn debutante Hanna Verboom van het doek spetteren!

Lees ook het verslag van de première, met veel foto's! Een exclusief verslag kun je bovendien komende week zien in een nieuwe aflevering van FOK-Tv! Houd de FrontPage in de gaten!

Sun
Snow Fever draait sinds 14 oktober in de bioscoop!

DVD: De Freggels

Het is de laatste tijd flink feest voor mensen die houden van de televisieseries van weleer. Veel van deze oude programma's zijn nu op DVD verschenen, zoals 'Q en Q', 'de Muppets' en nog vele anderen. Voor fans van Jim Henson is er dan ook goed nieuws: zijn poppenserie over een volkje dat in een grot woont is sinds kort ook te koop op DVD: 'de Freggels'. Op drie DVD's zijn in totaal de eerste zeventien afleveringen van Jim Henson's poppenserie te zien.
quote:
Maak muziek en lach, zorgen voor een andere dag.
Zingen doen we vlot, in de Freggelgrot!

Uitslag Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije is gewonnen door Damiano Cunego van Saeco. De Italiaan klopte op de streep Michael Boogerd en Ivan Basso. Paolo Bettini (29e) bleef in het wiel van Davide Rebellin (28e) en stelde zo zijn eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

De koers werd gemaakt door vijf vluchters: Quinziato, Flecha, Tiralongo, Gutierrez en Rast. Halfweg koers hadden ze een voorsprong van bijna drie minuten. Rast en Gutierrez moesten na verloop van tijd lossen, het drietal zette door. Op 100 kilometer van de aankomst had men nog drie-en-halve minuut voorsprong op het peloton.

Gerolsteiner besloot vervolgens te gaan rijden. Alles in dienst van kopman Rebellin die een gooi naar de totaalzege wilde doen. T-Mobile Team, met belangen in het teamklassement, wilde wel helpen. Zestig kilometer voor de finish was het hele pak renners weer bij elkaar.

Bij de beklimming van de Ghisallo zetten Jaksche en Basso even de turbo aan. Boogerd wist zich daarbij in de kopgroep te plaatsen, Bettini bleef achter. De negen vluchters werden echter in de afdaling weer bijgehaald. Even later sprongen opnieuw vluchters weg: Nozal, Rasmussen, Nardello, Sosenka, Frigo en Rodrique. De voorsprong in tijd liep echter niet op, een twintigtal seconden constant.

De beslissende vlucht geschiedde op vijftien kilometer van de aankomst. Cunego sprong weg in de aanloop naar de laatste klim op de Battaglia. Basso en Boogerd counterden echter, Evans klampte aan. De overige renners moesten er achter elkaar vanaf. Cunego kon even niet volgen, maar zag zijn metgezellen in de afdaling wel weer terug. Ook Nardello meldde zich. In de beslissende sprint greep vervolgens Cunego de zege.

Boogerd boekte zijn derde tweede plaats van het seizoen. Een seizoen waarin hij bovendien een koers te weinig reed om zich in het klassement onder de besten te scharen. Zijn prestatie was ook niet voldoende om Rabobank de eindzege in het teamklassement te bezorgen. T-Mobile ging met de eer strijken.


Uitslag
1 Damiano Cunego (Ita) 6.17.55
2 Michael Boogerd z.t.
3 Ivan Basso (Ita) z.t.
4 Cadel Evans (Aus) z.t.
5 Daniele Nardello (Ita) +0.02
6 Marzio Bruseghin (Ita) +0.17
7 Eddy Mazzoleni (Ita) z.t.
8 Dario Frigo (Ita) z.t.
9 Franco Pellizotti (Ita) z.t.
10 Luca Mazzanti (Ita) z.t.
11 Christopher Horner (Usa) z.t.
12 Erik Dekker (Ned) z.t.
13 Ondrej Sosenka (Cze) z.t.
14 Isidro Nozal Vega (Spa) z.t.
15 Giampaolo Caruso (Ita) +0.25
16 Volodymir Duma (Ukr) +0.44
17 Cédric Vasseur (Fra) +0.49
18 Serhiy Honchar (Ukr) z.t.
19 Vladimir Goussev (Rus) z.t.
20 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) z.t.

Half-Life 2 bijna klaar of zelfs al Gold?

Er gaat een vasthoudend gerucht rond op internet dat Half-Life 2 Gold zou zijn of dat dat bijna het geval is. Uiteraard wordt dit ontkend door Valve en VU Games en zijn er dus geen echte aanwijzingen dat dit wel het geval is.

Gerucht 1:
Op Gamespot wordt het Gold zijn gebaseerd op het feit dat er een piñata op het hoofdkantoor van Valve hangt en dat deze kapot zou worden geslagen als Half-Life 2 Gold zou zijn. En deze piñata zou nu dus kapot zijn.

Gerucht 2:
Volgens onder andere games.telenet.be zou Half-Life 2 Gold zijn, omdat de 6e fase van de pre-order op Steam klaar is om te downloaden.

Op de officiële pagina staat helaas nog niks, dus er is nog niet met zekerheid te zeggen of dit waar is.

Eindhoven kandidaat ploegentijdrit

De Nederlandse WielerUnie (KWWU) heeft Eindhoven bij de UCI voorgedragen als organisator van een ploegentijdrit in het kader van de ProTour. Het is daarmee vrijwel zeker dat Nederland een tweede ProTour evenement rijker is.

Eindhoven zal op 19 juni 2005 vrijwel zeker decors zijn voor een ploegentijdrit van 51 kilometer. Het parcours zal worden gelegd van Eindhoven naar Helmond en vice versa.

Met de kandidering van Eindhoven door de KNWU is nu zeker dat Den Bosch, dat zich eveneens kandidaat had gesteld, een dergelijk evenement misloopt. De klassieker Amstel Gold Race staat reeds op de Pro Tour agenda. Mogelijk komt daar voor augustus volgend jaar nog de Tour van de Benelux bij, die deels door Nederland zal voeren.

Dode en gewonden door beer in Roemenië

Een loslopende bruine beer heeft in Roemenië één persoon gedood en negen anderen, waarvan zes ernstig, verwond. De beer was waarschijnlijk op zoek naar eten en viel enkele picknickers aan. Ook ambulancepersoneel, dat snel ter plaatse was, werd slachtoffer van de beer.

Het gebeuren vond plaats aan de rand van de Roemeense plaats Brasov, zo'n honderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Boekarest. In Roemenië leven ongeveer 5000 bruine beren in het wild.

[update] Dode en gewonde na achtervolging

Icoon Binnenlands nieuwsEen 24-jarige Maastrichtenaar is vannacht om het leven gekomen na een achtervolging door de politie. Een 33-jarige inzittende van de auto raakte lichtgewond. Het ongeval vond plaats op het kruispunt bij het stadion De Geusselt dat tot vanmorgen was afgesloten.

De politie wilde de man aanhouden voor een verkeersovertreding. Daarop vluchtte de bestuurder. De politie zette de achtervolging in die van Maastricht naar Heerlen en weer terug ging. Het is onduidelijk waarom hij vluchtte. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval is overgedragen aan het Korps Landelijke Politiediensten, omdat het politiekorps Limburg-Zuid zelf bij het ongeluk was betrokken.

Update 16.17
Er zijn meer details bekend gemaakt over de achtervolging. De achtervolging begon vanmorgen om half 2 in het centrum van Maastricht. De bestuurder van de auto is tijdens de achtervolging onder andere tegen een muur en een politieauto gereden. Uiteindelijk reed de man op de kruising bij de Geusselt op volle snelheid door een politiefuik, waardoor hij de macht over het stuur verloor. Daardoor botste de auto met hoge snelheid tegen een ANWB-mast, waarbij de bestuurder en de bijrijder uit de auto werden geslingerd. De bestuurder was op slag dood, de medepassagier bleef ongedeerd. Volgens de passagier was drank de aanleiding voor de bestuurder om er vandoor te gaan.

--
Op L1.nl zijn beelden van de plek van het ongeval te zien

Fotograaf klaagt Davids aan

Een incident tussen Davids en een fotograaf is afgelopen nacht in Milaan uitgelopen tot een aanklacht.

De 48 jarige Mario Romano maakte een foto van Davids nadat deze net een winkel uitliep. Davids was niet gecharmeerd hiervan en probeerde de camera van de fotograaf af te pakken waarna hij de fotograaf op de grond duwde.

Na zich behandeld te hebben aan zijn lichte verwondingen diende de fotograaf direct een aanklacht in tegen de Inter voetballer bij het politiebureau.

Glazenwasser gevaarlijkste beroep

Niet militairen, maar glazenwassers hebben het gevaarlijkste beroep ter wereld. Dit blijkt althans uit een studie van de Britse verzekeringsmaatschappij Churchill Insurance.

"Glazenwassers werken op grote hoogten en moeten zich ongelooflijk hard concentreren. Zij zijn bijna circusartiesten zonder veiligheidsnet", zo zei Gerg Dawson, woordvoerder van Churchill Insurance, vandaag. De glazenwassers lopen volgens de verzekeringsmaatschappij het grootste risico om tijdens het werk verwondingen op te lopen of te verongelukken.

Militairen komen in de lijst van gevaarlijkste beroepen op de tweede plaats. Daarna volgen brandweerlieden, zeevissers, piloten, politieagenten, dakwerkers, boomchirurgen en circusartiesten. Als je tijdens je werk weinig risico wil lopen kun je beter pastoor, bankmanager, kantoorbediende of apotheker worden.

Myskina treft Dementieva in finale

Elena Dementieva is de tegenstandster van Anastasia Myskina in de finale van de Kremlin Cup in Moskou.

Dementieva versloeg in de halve finale haar Russische landgenote Elena Bovina in twee sets, setstanden waren 6-4 en 7-5.

Beide tennissters maakten in de wedstrijd veel onnodige fouten. Alleen benutte Dementieva de kansen, die daardoor ontstonden, iets beter dan Bovina. Bij de stand van 5-4 in de tweede set mocht ze serveren voor de wedstrijd, maar ze verkrampte, waardoor Bovina alsnog op gelijke hoogte kon komen.

In de volgens game verloor Bovina gelijk haar service en kon Dementieva daarna wederom serveren voor de wedstrijd. Op haar vierde matchpoint lukte het haar eindelijk om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Nieuw team in 2006: Dubai F1

Het seizoen van 2006 zal niet een maar zelfs twee nieuwe teams kennen. Vandaag is bekend gemaakt dat er een nieuw team in oprichting is in Dubai. Eerder al gingen er geruchten dat Jordan overgenomen zou worden door geldschieters uit Dubai, maar er is nu gekozen voor een eigen team genaamd Dubai F1.

De bolide van dit Arabische team zal ontworpen worden in Dubai zelf waarna het geheel in Groot-Brittannië in elkaar gezet wordt. Tevens hoopt het team in het bezit te komen van de McLaren-Mercedes motoren, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

Nintendo DS is regiovrij

Goed nieuws voor de mensen die niet kunnen wachten op de Nintendo DS. Onze collega's van cubezone hebben het volgende email bericht op hun site gezet. Het emailtje is afkomstig van Mitch Crim en is gericht aan een Amerikaanse consument.
quote
Hello and thank you for contacting Nintendo,

It may interest you to know that the Nintendo DS will be a universal system that can be played anywhere on the planet. Further, it can play games purchased anywhere. Please note, however, that accessories purchased in different parts of the world may not be compatible with the Nintendo DS you purchase.

I hope you find this information useful!

Sincerely,

Nintendo of America Inc.
Mitch Crim


Gondel Oostenrijkse kabelbaan stort neer

In de Oostenrijkse plaats Gmünden is vanmiddag een lege gondel van de Grünberg-kabelbaan neergestort, nadat deze in botsing kwam met een andere cabine. De twee inzittenden van deze cabine, een grootmoeder en haar driejarige kleindochter, raakten gewond.

De gondel viel van 10 à 15 meter hoogte naar beneden, niet ver van het beginpunt in het dal. De cabine viel van de kabel nadat een andere, teruggegleden gondel was geraakt. Die andere cabine bleef hangen, waarna een helikopter te hulp moest komen om de grootmoeder eruit te halen. Het meisje was eerder al uit de cabine geslingerd, doordat door de botsing de deuren openden. Het kind, dochter van een herbergier op de top van de berg, raakte zwaargewond.

De kabelbaan vervoert mensen vanuit Gmünden naar de top van de berg. Gmünden ligt op 432 meter hoogte, de top op 1004 meter. In totaal zijn er 26 gondels.


De neergestortte gondel

Dit bericht is om 16.07 uur geactualiseerd.

Italiaanse locomotief rijdt 100 km zonder machinist

Icoon opmerkelijk nieuws Een locomotief heeft vrijdag in Italië meer dan 100 kilometer afgelegd zonder machinist. De locomotief ging daarbij gemiddeld 70 kilometer per uur, met een topsnelheid van 100 kilometer per uur. Pas toen de trein ontspoorde kwam er een eind aan de 'spookrit'.

De locomotief, eigendom van een particulier onderhoudsbedrijf, begon 's ochtends vroeg aan de een paar uur durende spookrit. Waarschijnlijk viel de machinist flauw, waardoor hij uit de locomotief viel. Hij probeerde nog terug in de locomotief te klimmen, maar dit lukte niet.

Terwijl de trein sneller en sneller ging rijden werden direct noodmaatregelen genomen. Alle treinen op de weg van de op hol geslagen locomotief werden omgeleid of geannuleerd en er werd direct een aantal stations ontruimd. De eerste poging om de trein te stoppen, bij het station van Potenza, mislukte omdat de locomotief dwars door de afzettingen heen reed.

In Rutino, ten zuiden van Napels, werd de trein omgeleid naar een doodlopend spoor tegen een heuvel op, waardoor de snelheid afnam en de locomotief tot stilstand kon worden gebracht. Hierbij reed de trein wel dwars door een aantal stootblokken heen om daarna te ontsporen, waarbij ook een elektriciteitsmast beschadigd werd.

Op de machinist na zijn er geen gewonden gevallen. Wel zijn er direct twee onderzoeken gestart naar hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

Toeschouwer gooit cd-schijfje veld op

BaZzY had ons via de nieuws-submit te melden:

De voetbalderby tussen de Limburgse clubs VVV-Venlo en MVV (Maastricht) in Venlo is gisteravond ontsierd doordat iemand uit het publiek in de achtste minuut een cd-schijf het veld opgooide. MVV-verdediger Fabian Peppinck werd door het schijfje geraakt.

Gelukkig voor de voetballer en de wedstrijd kon Peppinck na een behandeling van enkele minuten weer verder spelen. Zijn club verloor, mogelijk door het incident, wel de wedstrijd. Slechts één minuut nadat de cd het veld opgegooid werd was de MVV-defensie namelijk niet geconcentreerd bij een hoekschop. Paul Jans van VVV strafte dit genadeloos af en maakte de 1-0. De club uit Venlo klom hierdoor op naar de tweede plek in de Gouden Gids Divisie.

Passagiers laten springstof achter in taxi

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Russische hoofdstad Moskou moet een taxichauffeur wel heel vreemd hebben opgekeken toen hij op de achterbank van zijn auto keek. Daar zag hij namelijk een plastic zak met twee kilogram springstof liggen.

De betreffende springstof, TNT (trinitrotolueen), was in de taxi achtergelaten door twee passagiers. De chauffeur ging naar de politie en vertelde hen dat hij twee mannen had vervoerd en dat hij te laat had opgemerkt dat ze de zak in zijn taxi waren vergeten. In Moskou bestaat een bloeiende handel in wapens en explosieven.

Wederom nieuwe Devil May Cry screens

Het eerste deel uit de Devil May Cry serie was super en werd toen snel opgevolgd door het tegenvallende deel 2. Maar geen nood Dante is terug. Met onder andere een eigen "style systeem" waarmee je beloond wordt voor de manier waarop je demonen terug naar de hel stuurt. Ook heeft men nieuwe wapens toegevoegd, en is de AI van de tegenstanders verbeterd.

Devil May Cry 3 zal dit jaar nog in Amerika uit komen. Helaas moeten wij in Europa weer wachten tot 2005, maar om het leed wat te verzachten zijn er weer een aantal nieuwe screenshots verschenen.De rest van de screenshots vind je hier

Lijkkist in bos bij Nijmegen blijkt grap

Icoon opmerkelijk nieuws Een paar wandelaars kregen vrijdagavond de schrik van hun leven toen ze tijdens een wandeltochtje een met zwart zeil afgedekte lijkkist vonden. De lijkkist lag midden in de bossen in Berg en Dal bij Nijmegen. Nadat de wandelaars de politie hadden gewaarschuwd, zette die de omgeving meteen af voor een uitgebreid sporenonderzoek.

Na een tijdje doken er voorwerpen op die op een speurtocht duidden, wat de politie uiteindelijk bij een evenementenbureau bracht die de 'gruwelspeurtocht' had georganiseerd. Het bureau had de speurtocht gewoon aangemeld bij de politie, maar had volgens een politiewoordvoerder niets gezegd over de 'gruwelijke' details.

Volgens de woordvoerder konden zowel de wandelaars als de politie de 'grap' niet echt waarderen.

Dierenactivisten krijgen geldboetes

HeinsPim had ons via de nieuws-submit te melden:

De rechtbank in Rotterdam heeft acht dierenrechtenactivisten veroordeeld tot geldboetes, in hoogte variërend van 100 tot 500 euro. Vijf verdachten kregen een voorwaardelijke celstraf van een week, dit omdat ze al eerder schade hadden aangericht bij het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk.

De acht, afkomstig uit Nederland en België, knipten op 10 augustus van dit jaar een hek door bij het proefdiercentrum, even later werden ze door de politie aangehouden. Er volgde nog een kleine rel toen advocate C. van den Brûle zei dat de acht volgens haar als zijnde "ideologische terroristen" zijn behandeld. Zo zaten ze vier dagen vast, werden er verscheidene huiszoekingen gedaan en werden telefoons afgeluisterd.

De straf die de activisten gisteren kregen is een stuk lager dan de eis van de Officier van Justitie. Die had geldboetes van 1.500 euro per persoon, voor "de vijf" een voorwaardelijke celstraf van vier weken en voor de overige drie twee weken voorwaardelijk geëist.

Ziekenhuis zet medische dossiers bij vuilnis

coach4all, Scootmobiel en junkieXXXL hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven heeft woensdag per ongeluk de medische dossiers van 24 patiënten bij het grof vuil gezet. De dossiers werden door een voorbijganger gevonden in een oud-ijzer container achter het ziekenhuis. De voorbijganger bracht de dossiers vervolgens naar het Eindhovens Dagblad.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat het om een ongelukkige fout ging. Een aantal kasten op een afdeling stond klaar om weggegooid te worden. Toen ze naar de oud-ijzer container werden gebracht, zijn per ongeluk ook vijf ladenkastjes met patiënteninformatie meegenomen en weggegooid. De kastjes stonden eigenlijk klaar om naar het medisch archief gebracht te worden.

De directie heeft laten weten "zeer geschokt te zijn door dit incident". Een woordvoerder bood namens het ziekenhuis zijn oprechte excuses aan alle gedupeerde patiënten aan. "Patiënteninformatie is hoogst vertrouwelijk en dient met grootste zorgvuldigheid te worden behandeld", aldus de woordvoerder.

Het Eindhovens Dagblad heeft inmiddels toegezegd de dossiers terug te zullen geven.

Bankbediende lacht overvaller weg

JoRuZ had ons via de nieuws-submit te melden:

Een gewapende bankovervaller in de Kroatische hoofdstad Zagreb blies beschaamd de aftocht nadat hij werd uitgelachen door een bankbediende. De overvaller was bij klaarlichte dag een bank in het centrum van de stad binnengegaan, en bedreigde de bediende met een geweer.

In de wetenschap dat ze zich achter kogelwerend glas bevond barstte de bediende in lachen uit. Terwijl de overvaller voor haar stond belde ze vervolgens haar chef en vroeg ze hem de politie te bellen. De overvaller koos eieren voor zijn geld, en ging er als een haas vandoor.

Mannen willen met de baas naar bed

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een enquête die in september van dit jaar in België werd gehouden heeft aangetoond dat twaalf procent van de mannen bereid is met de baas het bed in te duiken. Hier moet dan wel een prestatie zoals loonsverhoging of promotie tegenover staan.

Uit het onderzoek, waaraan 12.078 mensen deelnamen, bleek tevens dat vrouwen hiertoe veel minder bereid zijn: slechts één procent wilde wel een wipje maken zodat haar posititie kan verbeteren.

Ook andere seksgerelateerde zaken bij de rondvraag aan bod. Zo gaf 21 procent van de mannen aan soms over seks met een collega te fantaseren. Slechts zeven procent van de vrouwen heeft dergelijke gedachten. Bovendien blijkt het werk voor twintig procent van de mannen en zeventien procent van de vrouwen nadelig te zijn voor hun seksleven.

Myskina verrassend naar finale Moskou

De Russische Anastasia Myskina heeft voor een grote verrassing gezorgd, door in de halve finale van de Kremlin Cup Lindsay Davenport te verslaan.

De Amerikaanse, vanaf aankomende maandag aanvoerster van de wereldranglijst, had alle eerdere ontmoetingen met de Russische wel gewonnen, maar kwam er nu niet aan te pas, setstanden waren 6-4 en 7-6.

Myskina zal het in de finale nu moeten opnemen tegen de winnares van de andere halve finale, die tussen haar landgenoten Jelena Bovina en Jelena Dementieva gaat.

Spuitje voor overtollige apen dierenpark

Een groep van twintig mantelbavianen in dierenpark Amersfoort staat op de nominatie om een dodelijke injectie te krijgen. Het aantal bavianen in het park is te groot geworden, het nachtverblijf kan maar 50 dieren aan, terwijl de apenfamilie momenteel uit 70 dieren bestaat.

Het dodelijke lot zal vermoedelijk een aantal oudere dieren en mannetjes treffen. Een onafhankelijke waarnemer bekijkt voor de dierentuin welke rol elk dier speelt in de groep. Mede op basis van deze observatie zal worden besloten welke bavianen moeten inslapen. Geboortebeperking is volgens de betrokkenen geen oplossing voor de overbevolking in de apenkolonie. Het is belangrijk voor de groep om steeds weer jonge aanwas te krijgen, daarbij lopen vrouwtjes die geen jongen kunnen krijgen de kans om te worden verstoten door de andere apen.

In een reactie stelt de Dierenbescherming dat overbevolking een van de grootste problemen is van de Nederlandse dierentuinen. De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen meent dat er soms geen andere oplossing is dan euthanasie als een groep dieren niet elders geplaatst kan worden.

De mantelbaviaan
De kolonie mantelbavianen in Amersfoort is te groot geworden

Awa bedreigt slachtoffers vanuit inrichting

Pitbulleke en Rolandtt hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De 16-jarige jongen die verdacht wordt van het op gruwelijke wijze in brand steken van zijn eveneens 16-jarige ex-vriendin, blijkt zijn slachtoffers vanuit de jeugdinrichting Eikenstein in Zeist te bedreigen. Vanwege de herhaaldelijke bedreigingen werd hem twee weken lang geweigerd bezoek te ontvangen, post te versturen of te telefoneren. Na het opheffen van die beperkingen begin deze maand is Awa volgens zijn oud-klasgenoten echter gewoon verder gegaan met het bedreigen van mensen.

De opgelegde beperkingen zijn door het openbaar ministerie bevestigd. Volgens het OM werden hem de beperkingen opgelegd "omdat de verdachte vanuit de inrichting de aangeefster had bedreigd". Sinds de beperkingen begin deze maand opgeheven werden heeft Awa volgens oud-klasgenoten de bedreigingen hervat. Door middel van telefoontjes en brieven probeert hij er voor te zorgen dat zijn slachtoffers hun aanklachten intrekken.

Awa heeft de bedreigingen inmiddels bekend, en deze zullen aan de aanklacht toegevoegd worden. Volgens een woordvoerder van het OM zijn er "geen aanwijzingen dat er op dit moment nog bedreigingen gaande zijn". De zaakofficier heeft gistermiddag in het licht van de recente aanklachten van bedreigingen echter verzocht de beperkende maatregelen te herstellen. De beperkingen zullen waarschijnlijk tijdens de rest van Awa's voorarrest blijven gelden.

Awa nodigde op 9 augustus van dit jaar zijn ex-vriendin uit om bij hem langs te komen. Hij zette haar op een stoel, kraste zijn naam met een mes in haar borst en overgoot haar met terpentine om haar vervolgens aan te steken. Hij doofde vervolgens zelf de vlammen, overgoot het meisje opnieuw met terpentine en stak haar een tweede keer aan. Later bleek dat hij mogelijk ook andere mensen had bedreigd.

In de brieven die Awa afgelopen week heeft verstuurd, vertelt hij onder andere dat hij niet begrijpt waarom hij zo zwaar wordt beschuldigd en waarom hij gevangen gehouden wordt. Bovendien geeft hij aan dat hij denkt er met een lichte straf van af te kunnen komen.

Museeuw had hooggeplaatste tipgever

Volgens het parket van Kortrijk hadden Johan Museeuw en veearts Renaat Landuyt van een nog onbekend hooggeplaatst persoon, informatie gekregen over het onderzoek dat tegen hen liep. De twee werden vorige week veroordeeld wegens het gebruik van doping.

Vanaf dat Johan Museeuw en Renaat Landuyt te horen kregen dat ze afgeluisterd werden door het gerecht, schakelden de twee over op het zenden van berichtjes, in de hoop ongemerkt te kunnen doorgaan. Een zware misrekening, zo bleek, en het gerecht bleef bezwarend materiaal opstapelen.Wat berichtjes als 'wesp moet in ader of prijs' betekenden wil Museeuw nog steeds niet verklaren.

Daarom denkt het parket erover om Museeuw, samen met de andere veroordeelden Peers en Planckaert, door te verwijzen naar de burgerlijke rechtbank. "Volgende maand worden de renners zeker op de hoogte gesteld over hoe de zaak verder zal verlopen", zegt woordvoorden Tom Janssens.

'There's something about Mary...'

Icoon US verkiezingen 2Met winst in het derde debat leek de Democraat John Kerry op rozen te zitten op weg naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een opmerking die de Democratische uitdager in het debat met president Bush maakte over Mary Cheney, de dochter van vice-premier Dick Cheney, blijkt zich momenteel echter tegen de senator uit Massachusetts te keren.

"We zijn allen kinderen van God", begon Kerry zijn antwoord op de vraag of homoseksualiteit een keuze is. "Als je zou praten met Dick Cheneys dochter, die lesbisch is, zal ze je zeggen dat ze is wie ze is en dat ze zo geboren is", vervolgde hij. Het is niet voor het eerst dat de Democraten refereerden aan de geaardheid van Mary Cheney. Ook running mate John Edwards bracht het ter sprake in zijn debat met Dick Cheney, toen hij wel erg nadrukkelijk de loftrompet stak over de liefde van pa en ma Cheney voor hun lesbische dochter.

Ouders Lynn en Dick Cheney zetten daags na het debat de aanval op Kerry in. 'Goedkoop en smakeloos' becommentarieerde moeder Lynn de opmerking van Kerry. "U was getuige van een man die alles zal doen om president te worden", sprak een 'tamelijk boze vader' Dick op een campagnebijeenkomst in Florida. Ze lijken de kiezers op hun hand te hebben. Uit een haastig gehouden onderzoek blijkt dat 64 procent de opmerking 'ongepast' vindt. In de Amerikaanse media komt de vraag naar boven of Kerry excuses moet aanbieden aan de familie Cheney.

Mary Cheney
Vader Dick en dochter Mary

Ondertussen vragen enkele politieke commentatoren zich af of de Republikeinen over de rug van Mary Cheney niet even hypocriet bezig zijn, door de ongepaste opmerking van Kerry dagenlang uit te melken. De laatste peilingen laten overigens nog steeds geen echte voorkeur zien voor één kandidaat. In een peiling van Reuters/Zogby lijkt Bush een kleine voorsprong van vier procent te hebben genomen. De Washington Post laat Bush en Kerry gelijk opgaan, met elk 48 procent van de kiezers achter zich. In die laatste peiling neemt Kerry wel een voorsprong in een aantal staten waar op 2 november een nek-aan-nek-race om de kiesmannen wordt verwacht.

-
Meer info over de strijd tussen Bush en Kerry vind je in het topic Wegwijs bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004 in het politieke subforum van FOK!

PSTwo eerder uit in Amerika

In plaats van de originele release in de eerste week van november in Amerika heeft Sony besloten om de PSTwo deze week al uit te geven. De eerste lichting pre-orders bij EBgames zijn eergisteren al verstuurd. Dat de verkoop van de PSTwo nu al succesvol is, blijkt uit het feit dat EBgames al door zijn eerste voorraad heen is en pas de 26e van oktober een nieuwe voorraad krijgt aangeleverd.

FNV zet huizen topbestuurders on-line

Icoon Digital nieuwsFNV Bondgenoten heeft een website opgezet waarop foto's van privé-woningen van de topbestuurders van de 200 grootste beursgenoteerde ondernemingen van ons land moeten komen te staan. Voorlopig is een zevental te bezichtigen op de website.

De site, Het Rode mannetje opent met: ''Waar geld is of actie, het rode gevaar is nabij. Het Rode mannetje stelt de zelfverrijking aan de top aan de kaak.'' Volgens de site neemt het Rode mannetje u mee naar de huizen van een aantal toppers. ''Blijf kijken want de komende weken krijgt u steeds meer te zien'', zo staat er te lezen. Ook de complete lijst inkomensgegevens van grootverdieners valt op te vragen.

De ABN Amro Bank, waarvan het huis van topman Johan Rijkman Groenink op de site staat, is woedend over de gang van zaken. ''Wij hebben de FNV ons ongenoegen laten blijken, maar ze hebben ons aangegeven niet te zullen stoppen. Sterker: ze roepen dat ze gewoon door zullen gaan'', aldus een woordvoerder van de bank.

ABN Amro heeft juristen laten kijken of er iets tegen te ondernemen valt, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ook al omdat Het Rode mannetje heel specifieke informatie, zoals die van straatnamen, weglaat.

Het is niet alleen de Amro die boos is over de actie. Alle ondernemingen waarvan het huis van een topbestuurder staat vermeld, zijn niet te spreken over de gang van zaken.

Oog om oog, tand om tand
De actie van FNV Bondgenoten heeft de instemming van Lodewijk de Waal. Volgens FNV-voorzitter Henk Van der Kolk is de actie gerechtvaardigd omdat ''de topbestuurders met hun belachelijk hoge salarisstijgingen zelf de grens van het betamelijke hebben overschreden''. Het is inderdaad een beetje oog om oog, tand om tand, geeft hij toe. ''Maar het is het enige signaal dat werkt. Ergert het ze? Mooi, dat willen we juist. We zijn heus niet van plan verder te gaan, althans niet nu.'' Met verder gaan doelt Van der Kolk op de angst van topbestuurders, dat het FNV nog meer gegevens gaat publiceren. Overigens verdiende Lodewijk de Waal volgens dit onderzoek (PDF) van Intermediair in mei 2003 exclusief pensioenlasten ongeveer 65.000 euro (inclusief pensioenlasten: 80.000 euro).

In de Kamer hebben VVD en CDA afwijzend gereageerd op deze nieuwe manier van actievoeren van het FNV.

Den Bakker blijft bij Rabobank

De 35-jarige Maarten Den Bakker blijft volgend seizoen voor de eerste ploeg van Rabobank fietsen. Hij heeft zijn contract met nog een jaar verlengd.

Eerst was er sprake dat Den Bakker als wegkapitein zou uitgespeeld worden in het Rabobank III team, maar de ploegleiding heeft uiteindelijk beslist de functie aan Frank Van Dulmen toe te kennen. Den Bakker vond zichzelf nog te ambitieus om zich al terug te trekken.

Cañas stuurt Nalbandian naar huis

De als eerste geplaatste Argentijn David Nalbandian is uitgeschakeld in de kwartfinale van de BA-CA Tennis Trophy in het Oostenrijkse Wenen.

Nalbandian verloor van zijn landgenoot Guillermo Cañas, die als zesde was geplaatst in Wenen, setstanden waren 6-4, 2-6 en 3-6. Cañas moet het in de halve finale nu gaan opnemen tegen de Duitser Tommy Haas. Haas was te sterk voor de Amerikaan Robby Ginepri, setstanden waren 4-6, 6-3 en 6-4.

Ook de nummer twee van de plaatsingslijst, de Chileen Nicolas Massu, wist zich niet te plaatsen voor de halve finale. De Italiaan Davide Sanguinetti was te sterk met 4-6 en 3-6.

Sanguinetti treft in de halve finale de Spanjaard Feliciano Lopez, die de als derde geplaatste Rainer Schüttler uitschakelde, setstanden waren 6-4 en 6-4.

Duitser woest na komst deurwaarder

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Niemand zit natuurlijk te wachten op een deurwaarder, maar een 52-jarige Duitser uit de oostelijke stad Helbra ging deze week wel heel erg door het lint toen de incasseerder bij hem op de stoep stond. De man barricadeerde zich in zijn huis. De deurwaarder die terugkwam met twee politieagenten werden ''welkom geheten'' met een molotovcocktail. Daarna volgde een barbecuestel, wat door een open raam naar de drie mannen gesmeten werd.

De drie riepen hierop de hulp in van een speciaal interventie eskadron, SEK. Toen die het huis bestormden wilde de man de zwaar bewapende agenten te lijf gaan met een kettingzaag. Uiteindelijk wist men de man aan te houden zonder dat er gewonden vielen.

De deurwaarderhater is vastgezet wegens poging tot doodslag.

Nieuwe naturalisatie in de maak

Na de mislukte poging van Davide Rebellin, wil de Spanjaard Miguel Angel Martín Perdiguero ook eens proberen de Argentijnse nationaliteit te bekomen. Hij hoopt zo een deelname aan het WK in Madrid te kunnen bewerkstelligen.

Waarom wat bij Rebellin niet meteen lukte, bij Perdiguero wel zal lukken, heeft zijn persoonlijke manager een simpele verklaring voor. "We hebben uitgevist dat Martin een tante heeft wonen in Argentinië," zegt de manager, "dat maakt het wat eenvoudiger om de Argentijnse nationaliteit te bekomen. Ik heb er alleszins alle vertrouwen in, en we hebben ook nog tijd zat."

Ontgroening wordt student bijna fataal

Icoon Buitenlands nieuwsEen 18-jarige student uit Antwerpen heeft zijn ontgroening bijna met de dood moeten bekopen. Hij en nog twee anderen moesten deze week in het kader van hun inwijding ontharingscrème op hun geslachtsdelen smeren. Daar liepen ze ongeveer twee uur mee rond.

De bijsluiter van de crème, waarop gewaarschuwd wordt het goedje niet in te wrijven en ten hoogste tien minuten te laten zitten, hadden ze niet gelezen. De 18-jarige liep derdegraads brandwonden aan zijn geslachtsdelen op: de huid en het onderhuids weefsel zijn vernietigd.

De student, die heeft moeten vechten voor zijn leven, was vrijdag buiten levensgevaar. Het is vrijwel zeker dat de man een huidtransplantatie zal ondergaan. De twee anderen raakten lichtgewond, zo maakte de Gazet van Antwerpen vandaag bekend.

'Wolfsburg wil ook Lucius'

Volgens de Duitse krant Wolfsburger Nachrichten heeft VfL Wolfsburg interesse in PSV-speler Theo Lucius.

Afgelopen zomer werd Kevin Hofland al gekocht door de club van trainer Erik Gerets. Volgens Voetbal International wil de Duitse club, naast Lucius aantrekken, ook Johann Vogel in de winterstop overnemen van de club uit Eindhoven.

De 27-jarige Lucius begon zijn voetballoopbaan bij FC Den Bosch in het seizoen 1996/1997, en werd in 1998 door PSV naar Eindhoven gehaald. In het seizoen 1999/2000 speelde hij op huurbasis voor FC Utrecht.

Totaal 118 jaar eis in Zeeuwse roofmoord

In totaal is in de zaak van de roofmoord op de 80-jarige zakenman Leen Polderman uit Hansweert (Zeeland), 118 jaar celstraf geëist. Polderman en zijn 69-jarige vrouw werden op 20 maart overvallen door drie jonge Roemenen. Zij sloegen met onder meer een hamer, de heer Polderman dood. Tegen hen werden straffen van 15 tot 18 jaar geëist.

De twee mannen achter de roofoverval, de woonwagenbewoners Adolf H. (43) uit Oirschot en Joop van P. (38) uit Zierikzee, hoorden beiden 17 jaar celstraf eisen wegens het organiseren van de misdaad. Dat de twee geen hogere straf hoorden eisen was enkel omdat ze zich niet schuldig hadden gemaakt aan het brute geweld bij de overval. De twee hadden de Roemenen vanuit Italië laten overkomen om de klus te klaren.

De officier van Justitie vergeleek de twee kampers met grote bazen van de drugssmokkel, die bolletjesslikkers als koeriers het vuile werk laten opknappen en zelf vaak buiten schot weten te blijven. Hun rol is eigenlijk groter dan die van de uitvoerders, aldus de officier.

Twee Roemeense broers uit Noord Brabant, waarvan één ook als medeorganisator wordt beschouwd en de ander de drie vanuit Italie ophaalde, hoorden eveneens 17 jaar eisen. Tegen de vriendin van één van deze broers, die als medeplichtige wordt beschouwd, was de eis één jaar.

De uitspraken in deze zaak zijn eind oktober.

Rusedski te sterk voor Johansson

De Brit Greg Rusedski heeft na een zware wedstrijd de halve finale bereikt van de Kremlin Cup.

Rusedski had maar liefst drie tiebreaks nodig om de als tweede geplaatste Zweed Joachim Johansson te verslaan, setstanden waren 7-6, 6-7 en 7-6.

In de halve finale treft de Brit nu de als vierde geplaatste Slowaak Dominik Hrbaty, die te sterk was voor de Rus Igor Kunitsyn, setstanden waren 7-6 en 6-2.

De andere halve finale is een Russisch onderonsje tussen Mikhail Youzhny en Nikolay Davydenko. De als vijfde geplaatste Youzhny versloeg de Deen Kenneth Carlsen met 7-6, 5-7 en 6-1 en Daydenko was te sterk voor de Tsjech Radek Stepanek, setstanden waren 7-6, 5-7 en 6-1.

Aanslagen op zes kerken in Bagdad

Icoon Irak nieuws In Bagdad heeft zich vanmorgen een serie aanslagen op zes christelijke kerken voorgedaan. De explosies veroorzaakten enkel schade aan de gebouwen. Volgens de politie in de Iraakse hoofdstad zijn de aanslagen een doelbewuste aanval op de christenen in de stad.

Omstreeks 04.00 uur lokale tijd vond de eerste explosie plaats bij de kerk van Sin-Jozef, gelegen in het westelijke deel van Bagdad. Even later waren er eplosies bij een andere Sint-Jozef-kerk, een orthodoxe kerk, de Pauluskerk. Later in de ochtend waren ook een anglicaanse kerk in het centrum en de Sint-Thomas kerk het doelwit.

Christenen maken met 700.000 leden circa 3% van de Iraakse bevolking uit. Zij zijn voornamelijk lid van eeuwenoude kerkgenootschappen als de Assyrische en Chaldese kerk.

Vrouwen stoppen massaal met pil

Icoon Medisch nieuws Dit jaar zijn zeker 29.000 vrouwen gestop met de pil, omdat het gebruik ervan voor hen te duur is geworden. Dat blijkt uit een onderzoek gehouden door onderzoeksbureau Rutgers Nisso Groep. Sinds 1 januari wordt de pil niet meer vergoed in het ziekenfondspakket voor vrouwen van 21 jaar en ouder.

De meeste vrouwen zijn overgestapt op alternatieve, minder dure anti-conceptiemiddelen. Deze zijn echter minder betrouwbaar. Vorige week werd al bekend dat het aantal ongewenste zwangerschappen is toegenomen, sinds het schrappen van de pil uit het ziekenfondspakket.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het aantal abortussen licht is gestegen sinds 1 januari. Zo zijn er in de eerste helft van 2004 135 abortussen meer uitgevoerd dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Davenport door in Moskou

De Amerikaanse Lindsay Davenport heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de halve finale van de Kremlin Cup in Moskou.

De Amerikaanse, die vanaf aankomende maandag de nummer één van de wereld is, won in de kwartfinale van de Italiaanse Francesca Schiavone, setstanden waren 6-4 en 6-1. In de halve finale moet Davenport het nu gaan opnemen tegen de Russische Anastasia Myskina.

Myskina won in de kwartfinale, na een moeizame start, van haar landgenote Vera Zvonareca, setstanden waren 4-6, 6-0 en 7-5.

Ook de als vijfde geplaatste Elena Dementieva drong door tot de laatste vier. Zij nam revanche voor de verloren finale van de US Open, door Svetlana Kuznetsova in twee sets te verslaan, 6-1 en 6-3. Dementieva treft nu Elena Bovina, die al eerder verrassend de Amerikaanse Venus Williams naar huis stuurde.

Berti Vogts onder vuur

Na een teleurstellend resultaat eerder deze week tegen Moldavië, kreeg Berti Vogts oorspronkelijk onvoorwaardelijke steun van David Taylor, de directeur van de Schotse FA. 24 uur later is de steun van Taylor voor de Duitse coach heel wat minder.


Taylor kondigde aan om met Vogts om de tafel te gaan zitten. Daar wordt onder andere gepraat over de positie van de Duitse bondscoach. “We gaan binnen een paar dagen praten over waar we staan.” vertelde Taylor.

Eerder zei Taylor tegenover de BBC hele andere dingen.. “We zijn niet op zoek naar een nieuwe manager. En waarom zou een nieuw iemand méér uit de middelen die voorhanden zijn halen? We zitten momenteel nu eenmaal niet dik in ons talent.”

De tegenvallende resultaten van Vogts met het Schotse team zorgen ervoor dat zijn positie zwaar onder vuur ligt. Het 1-1 gelijkspel tegen Moldavië heeft niet echt geholpen om zijn positie te verbeteren. Bij de bookmakers is, als Vogts wordt ontslagen, Gordon Strachan favoriet om bondscoach te worden.

Wij hebben een neger

Het was op de verjaardag van een vriend, waar het gesprek na de gebruikelijke politieke klaagzang een andere wending nam. Het werd tijd ook. De vader van de vriend begon te vertellen. Het moest zo’n veertig jaar geleden zijn, in een dorp waar men nog ouderwets leefde. Meisjes droegen lange rokken, trouwden vroeg en kregen kinderen. Veel kinderen. De jongens werden voorbereid op hun rol van kostwinner. De kerk schreef voor hoe men diende te leven en men hield zich er grotendeels nog aan.

Carlin gaat Midland F1 leiden

Nadat afgelopen week bekend werd dat Midland F1 de Formule 1 ingaat, is nu ook bekend wie het team onder zijn hoede krijgt.

Hoewel Alex Shnaider de eigenaar van de Midland Group is, zal het team worden geleid door Trevor Carlin. Carlin is niet onbekend met racen; hij is al teambaas van Carlin Motorsport in de Formule 3, de Nissan World Series en de Formule BMW.

Carlin zei dat hij erg opgewonden is over het project, en hij gaf toe dat hij deze kans simpelweg niet kon negeren. Hij had eerder al gekeken naar de mogelijkheid van een eigen team leiden, maar dat bleek niet te kunnen door allerlei redenen.

Toen werd Midland F1 werkelijkheid, en de afgelopen 6 maanden hebben Carlin en Shnaider samengewerkt. Het team moet nog aankondigen welke motoren het gaat gebruiken, maar Carlin is vol vertrouwen dat klantenmotoren op tijd beschikbaar zijn voor het team om te gebruiken.

IJslandse spelers op proef bij NEC

Sinds afgelopen donderdag heeft NEC twee Ijslandse voetballers op proef.

Het gaat om Haddi Jónasson en Baldur Sigurdsson. Jónasson was een half jaar geleden ook al op proef bij de Nijmeegse club, waar hij ondanks een blessure toch in de smaak viel, en mocht terugkomen voor een langere stage bij de club uit de De Goffert.

Jónasson komt uit voor Jong IJsland en de negentienjarige Sigurdsson speelt voor het eerste nationale elftal. Beide voetballers spelen voor de Ijslandse club Thorsport. In eerste instantie zullen ze meetrainen met Jong NEC, en tevens zal er gekeken worden of ze ook met het eerste elftal mogen meetrainen.

Veertig auto's betrokken bij ongelukken A12

Icoon Binnenlands nieuwsBij meerdere aanrijdingen op de A12 tussen Zoetermeer en Den Haag zijn afgelopen avond mogelijk veertig auto's betrokken geweest. Er is een onbekend aantal gewonden gevallen, maar over hun toestand is op dit moment niets bekend.

De politie heeft de snelweg afgesloten en onderzoekt de oorzaak van de aanrijdingen. Mogelijk was de A12 ten tijde van de aanrijdingen glad. Waardoor deze gladheid is ontstaan, is op dit moment niet bekend.

Uitbreiding voor Doom 3 komt eraan

Eerder liet id Software al doorschemeren dat een uitbreiding voor Doom 3 zeer waarschijnlijk was; in een recent interview heeft de ontwkkelaar het officieel bevestigd.

Dit is eigenlijk niet zo vreemd, want voor de meeste games van id Software komen uitbreidingen uit. In een interview met gamesmagazine Gaming World laat John Carmack weten dat men al volop bezig is met het ontwikkelen van de uitbreiding. Het is nog onduidelijk welke studio de uitbreiding aan het produceren is. Wat wel al vast staat is dat id Software de uitbreiding niet zelf maakt.

Het zal overigens nog wel even duren voordat de uitbreiding verschijnt, men verwacht hem pas in de zomer van 2005. Tijd genoeg dus voor gamers met een zwak hart en een innige band met hun nachtlampje om bij te komen van het origineel en zich voor te bereiden op de uitbreiding.

Henshin-a-go-go! Viewtiful Joe op weg naar DS

Capcoms development studio Clover Studios heeft hun website ge-update en er staan een paar hints op die betrekking hebben op wat we van Viewtiful Joe voor de DS kunnen verwachten.

Volgens Clover studios wordt het weer voornamelijk een actiegame, die zich deze keer echter niet in Movie World afspeelt. Een nieuw belangrijk karakter uit de Viewtiful Joe wereld zal zijn debuut maken in dit deel.

De dubbele schermen en het touch panel van de NDS zullen (vanzelfsprekend) worden gebruikt. Ieder scherm wordt anders gebruikt, maar wat ze laten zien zal nauw met elkaar samenhangen. Het gebruik van de schermen zal veel te maken hebben met het filmthema in Viewtiful Joe. De stylus zal op een simpele maar zeer doeltreffende manier gebruikt worden, aldus de developers.

Natuurlijk is dit allemaal nog wel erg vaag, ook omdat men pas net begonnen is met ontwikkelen, niks staat nu nog vast. Wat wel vast staat is dat er een Viewtiful Joe voor de DS uitkomt (goh).

Wat een misschien een coole feature voor het touchscreen zou zijn is dat er allemaal metertjes op staan die aangeven hoeveel machspeed, zoom of slow je wilt gebruiken. Met de stylus zou je dan kunnen aangeven in welke mate je iedere kracht wilt inzetten. Of je kunt denken aan het besturen van twee spelers tegelijk waarbij je de bovenste bestuurt met de gewone controls, en dat je op het touchscreen kunt aangeven welke vijanden je partner voor zijn rekening mag nemen.

Het enige materiaal dat beschikbaar is komt van deze site en is nogal een matige en op zijn zachtst gezegd wazige screenshot...'Oud-dictator Pinochet lijdt aan dementie'

Pinochet, de voormalige Chileense dictator, lijdt aan een lichte vorm van dementie. Dat zou blijken uit medisch onderzoek in opdracht van een rechter.

De advocaten van Pinochet hopen met deze uitslag te voorkomen dat de 88-jarige gepensioneerde generaal moet terechtstaan wegens het schenden van de mensenrechten.

Rechter Juan Guzman die belast is met de "zaak-Pinochet", onderzoekt honderden aanklachten wegens moord, ontvoering en marteling van links georiënteerde Chilenen tijdens de dictatuur (1973-1990). Guzman gaf opdracht tot het medisch onderzoek van de oud-dictator om te kunnen beslissen of die wordt vervolgd in een specifieke zaak. Anders zou in ieder geval die aanklacht kunnen vervallen in verband met Pinochet's slechte gezondheid.

Burt Reynolds en Willie Nelson in Dukes of Hazzard

Burt Reynolds en Willie Nelson zijn gecast voor de verfilming van de actieserie "The Dukes of Hazzard". Reynolds zal de rol van de corrupte politicus Boss Hogg spelen, zanger Nelson kruipt in de rol van Uncle Jesse (de oom van Bo, Luke en Daisy Duke). De televisieserie van "The Dukes" was zeer populair in Nederland toen het begin jaren tachtig werd uitgezonden.

Behalve Reynolds en Nelson was al eerder bekend dat Sean William Scott en Johnny Knoxville de rollen van Bo en Luke Duke op zich nemen. Daisy Duke zal vertolkt worden door zangeres Jessica Simpson. De film staat onder regie van Jay Chandrasekhar, bekend van 'Super Troopers'.

Naar verwachting zal de film volgend jaar zomer in de bioscopen draaien.

Tweejarige heeft gestolen loopauto terug

Icoon Binnenlands nieuwsDe tweejarige Tim Elsinga uit Leeuwarden heeft zijn favoriete speeltje terug. Bouwvakkers zagen vrijdagochtend rond zeven uur een bestuurder de loopauto van Tim terug zetten bij de zandbulten aan de Borniastraat. Op diezelfde plek werd het stuk speelgoed maandagmiddag, onder de ogen van spelende kinderen, door een man meegenomen.

De dief is waarschijnlijk na publicatie van het verhaal over zijn brutale diefstal, in de Leeuwarder Courant van woensdag, tot inkeer gekomen. De loopauto is onbeschadigd teruggebracht, zo laat de vader van Tim weten. Eerder ontbrak al een wieldopje, maar dat heeft zijn vader er inmiddels weer terug opgezet. Tim is blij dat hij zijn auto weer terug heeft. Dat zijn loopauto was gestolen lijkt niet helemaal tot hem te zijn doorgedrongen. Hij denkt dat de "meneer bij de bult hem heeft gemaakt".

Nadat het verhaal in de Leeuwarder Courant verscheen kreeg het gezin reacties van lezers die financiële hulp of een vergelijkbare auto wilden aanbieden.
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.