EU klaagt Griekenland aan over gameswet

Astrid (lizardtattoo)
In augustus 2002 stelde de Griekse overheid een wet in om het gokken aan banden te leggen. De wet ging echter veel te ver en verbood in principe alle games, zowel in openbare gelegenheden als thuis. De wet maakte namelijk geen onderscheid tussen gokspelletjes en spelletjes die alleen 'entertainment' bieden. Veel Internetcafés zagen hun klandizie teruglopen omdat hun klanten niet langer games mochten spelen via Internet.

In oktober van dat jaar stuurde de Europese Commissie een officiële brief naar het Griekse Ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat de wet in strijd is met de Europese wetgeving.

De Griekse regering beloofde toen de wet aan te zullen passen. Dat is echter tot op heden niet gebeurd. Volgens Commissie-woordvoerder Jonathan Todd: "De wet maakt het theoretisch gezien illegaal om thuis op je Game Boy te spelen, of 'Snake' op je mobiele telefoon. Gelukkig wordt de wet in de praktijk niet toegepast om thuis spelen te verbieden, maar het is wel verboden om games te installeren of te repareren in openbare gelegenheden zoals Internet cafés. De wet beperkt de vrije handel in goederen en diensten tussen Europese landen, dus zijn we gedwongen om Griekenland voor de Court of Justice te dagen."