'Sinds maart 70.000 doden in Darfur'

Icoon Buitenlands nieuws In de Sudanese provincie Darfur zijn sinds maart ongeveer 70.000 mensen omgekomen, zo schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport dat vrijdag gepubliceerd werd. De 70.000 mensen zijn allemaal omgekomen in de vluchtelingenkampen. Het aantal dodelijke slachtoffers door het etnisch geweld tussen Arabische milities en zwarte stammen kan het WHO niet inschatten.

De meeste mensen komen om door relatief makkelijk te behandelen kwalen, zoals diarree, koorts en ademhalingsproblemen, die veroorzaakt worden door de slechte leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen. Het aantal slachtoffers die de crisis per dag eist daalt nog maar langzaam. Dit komt voornamelijk door het lange regenseizoen, waardoor de hulpverlening verder bemoeilijkt wordt.

Darfur wordt door de Verenigde Naties en door andere hulpinstanties ook wel omschreven als de ergste humanitaire crisis in de geschiedenis. Meer dan 1,4 miljoen mensen zijn het geweld ontvlucht, en leven nu onder slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen.

Het sterftecijfer in de regio Darfur ligt momenteel op 2,5 mensen per 10.000 inwoners, per dag. Dit is ruim zes keer hoger dan in de rest van Afrika.