Lucht boven Nederland zeer vervuild

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Boven Nederland, met uitlopers naar BelgiŽ en Duitsland, is de lucht het meest vervuild met stikstofdioxide van de gehele wereld. Dat blijkt uit satellietopnames die zijn gemaakt door de Europese satelliet Envisat.


De dieprode kleur is het teken van de grote concentratie stikstofdioxide (NO2). Die stof is heel slecht voor de gezondheid. Jaarlijks overlijden in ons land 5.000 mensen voortijdig aan de gevolgen van de uitstoot van stikstofoxiden en fijne stofdeeltjes. In heel Europa zou het gaan om ongeveer 200.000 doden per jaar

De vervuiling komt mede door de dichtbevolktheid van ons land, de industrie in de omringende landen en het vele verkeer. Andere plekken met een dergelijke grote vervuiling zijn vrijwel alle grote steden, de Po-vlakte in ItaliŽ en de Chinese oostkust.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spant Nederland weliswaar de kroon met de concentratie NO2, maar zijn er delen in de wereld waar de algehele situatie slechter is: met name in Oost-Europa.

De politiek dring aan op maatregelen om de NO2-vervuiling tegen te gaan, onder meer door een roetfilter voor auto's te subsidiŽren. Ook de Europese Commissie komt met strengere normen voor de uitstoot van kooldioxide (CO2) en stikstofoxide voor het verkeer.