Ex-imam Haselhoef verdacht van fraude

Tegen voormalig imam Abdullah Haselhoef uit het Zeeuwse Krabbendijke is bij justitie aangifte gedaan wegens fraude. Verschillende banken zeggen dat Haselhoef fraude zou hebben gepleegd bij de aanvraag van hypotheken.

Haselhoef zegt dat hij onschuldig is en te worden ''meegezogen''' in een zaak tegen zijn voormalige zakenpartner Z. Marangoz. Deze Marangoz kwam diep in de financiële problemen omdat hij geld geleend had met een aantal huizen als onderpand. De voormalig imam zegt toen het beheer van de panden in eigen hand te hebben genomen. Sinds enige tijd int Haselhoef als huisbaas huur bij de huurders van de panden, onder wie studenten en asielzoekers.

Gisteren heeft Haselhoef bij het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht gevraagd om haast te maken met het onderzoek. De aangiftes tegen hem zouden namelijk al van 2003 dateren. Zolang hij verdacht wordt van fraude, kan hij geen grote financiële transacties verrichten. Tegenover het ANP zei het OM echter van niets te weten.

De voormalig geestelijk begeleider heeft zijn onroerend goed ondergebracht in de BV 'In Nomine Sanctum'. Behalve huisbaas is Haselhoef nu publicist en geeft hij her
en der in het land lezingen over de islam. Volgens eigen zeggen heeft Haselhoef een goede reputatie als huurbaas en verhuurt hij aan organisaties als Nidos, de voogdij-instelling voor jonge asielzoekers.

''Meegezogen met voormalig zakenpartner''