Ramadan van start in Nederland

Icoon Algemeen nieuws Voor het grootste deel van de moslims in Nederland is vandaag de vastenmaand ramadan van start gegaan. De islam schrijft voor dat gelovigen tijdens de ramadan van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Alle moslims die gezond en volwassen zijn en mentaal in staat om te vasten dienen deel te nemen aan de vastenmaand. Zieken en vrouwen die rond een bevalling verkeren, zijn vrijgesteld.

Het vasten wordt door moslims gezien als een periode van lichamelijke en geestelijke zuivering en een uiting van solidariteit met de armen. Sommige moskeeën delen tijdens ramadan eten en drinken uit aan alleenstaanden, daklozen en vluchtelingen.

Voor een deel van de Surinaamse en Pakistaanse moslims gaat de ramadan morgen van start. Dat houdt verband met de wijze waarop men astronomische berekeningen interpreteert.

Moskee vraag begrip tijdens ramadan
Het bestuur van de Zaanse Sultan Ahmet Moskee heeft haar omwonenden in de wijk Poelenburg begript te tonen voor de mogelijke geluidsoverlast gedurende de ramadan.

Omdat door het vasten pas laat gegeten mag worden, kunnen midden in de nacht kranen lopen en kan het bestek rammelen. Dat dit zo hard gebeurt dat er klachten overkomen, dat is overigens nog niet voorgekomen, zegt bestuurslid van de moskeer A. Altikulac.

"Maar we willen voorkomen dat er achteraf klachten komen. Mochten mensen toch klachten hebben, dan kunnen zij altijd naar ons toe komen. Met deze brief willen wij alvast onze excuses aanbieden en vragen om begrip. Vorig jaar hebben wij dat ook op deze manier gedaan."

-
Voor meer info over de ramadan, zie ook Ramadan.nl