Moord op Fortuyn grootste naoorlogse gebeurtenis

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een enquête van het Historisch Nieuwsblad blijkt dat de moord op Pim Fortuyn in 2002 de belangrijkste naoorlogse gebeurtenis wordt gevonden. 46% van de ondervraagden koos voor die gebeurtenis. Op plaats twee staan gedeeld de vondst van de aardgasbel in Slochteren en de economische malaise begin jaren tachtig. Beiden kregen 17% van de stemmen.

In totaal kregen de geënquêteerden vijf onderwerpen voorgeschoteld. Op plaats vier eindigde de protesten in de jaren zestig. Het verlies van Nederlands-Indië werd het minst belangrijk gevonden.

Bij de moord op Pim Fortuyn zijn het vooral de autochtone Nederlanders die dat de grootste gebeurtenis van de periode 1946-2004 vinden. Van de ondervraagde allochtone Nederlanders vindt 32% de liquidatie van Fortuyn het belangrijkst.

Het Historisch Nieuwsblad komt deze maand met een gratis uitgave om de Week van de Geschiedenis te promoten. Die vindt plaatst van 30 oktober tot en met 7 november. Het nieuwsblad verschijnt in een oplage van één miljoen en wordt in grote delen van het land huis-aan-huis bezorgd. In het blad zal ook aandacht worden geschonken aan de verkiezing van de 'Grootste Nederlander'.

Feest
Het Historisch Nieuwsblad vroeg ook van welke feesten de Nederlander het meest gecharmeerd is. Hierbij eindigde ons kerstfeest en het suikerfeest voor moslims bovenaan. Beide feestdagen krijgen 52% van de stemmen. Vooral ouderen hechten aan deze religieuze dagen, 58% tegen 45% van de jongeren.

Op afstand volgen bevrijdingsdag 5 mei (21%), sinterklaas (15%) en Koninginnedag (12%). Prinsjesdag op de derde dinsdag in september scoort vrijwel niets. Jongeren waarderen sinterklaas overigens hoger dan ouderen: 19- tegen 11%.