Ruzie rond interview Cruijff

Maurice (mbn)
Er is een felle ruzie ontstaan over een interview van Wilfried en Wim de Jong met Johan Cruijff. Voetbal International publiceerde delen ervan als eerste en daar zijn de makers helemaal niet blij mee.

Na maanden van onderhandelen konden Wilfried en Wim de Jong eindelijk Johan Cruijff interviewen. Het leverde een artikel op van 14 pagina's wat het topstuk van het 400 pagina's dikke bookazine DIF moest worden. Ter promotie van DIF werd aan Voetbal International gevraagd of eventueel een voorpublicatie van een deel mogelijk was. VI ontving het gehele stuk en publiceerde vervolgens het interviewdeel zonder verder overleg.

Schrijver van het stuk Wilfried de Jong, ook televisiemaker, en Fons Burger, de uitgever en hoofdredacteur van DIF, zijn woedend. Burger beschuldigt Johan Derksen van diefstal van het stuk: "Derksen heeft de parel van onze kroon gejat. Dit is pure roof."

Derksen verdedigt dat zij naar hem toekwamen: "Wat een onzin. De vrouw van Burger is zelf naar mij toegekomen. Zij wilde in VI voorpubliciteit voor DIF. Ik zei: stuur dat interview maar op, dan kijk ik wat ik kan doen."

Burger meent dat er voor publicatie in de VI nog zou worden overlegd: "De afspraak met Derksen was dat hij uiterlijk maandag het VI-uittreksel zou mailen, zodat ik het eventueel kon intrekken. Hij heeft zich tot maandagavond schuilgehouden. En toen zei hij dat het blad al bij de drukker lag en dat ik maar beter had moeten opletten."

Wim en Wilfried de Jong hebben inmiddels de journalistenbond NVJ ingeschakeld wegens schending van auteursrecht door VI. Burgers vindt het jammer dat hun werk zo is behandeld: "Zij hebben een half jaar moeten dealen met de Cruyff Foundation, en ik heb gratis advertentieruimte in DIF moeten beloven, om Johan anderhalf uur te spreken te krijgen. Dat heeft 14 prachtige pagina's opgeleverd, waar VI zonder toestemming de krenten uit pikt."

Derksen vindt dat men maar overdrijft: "Wat overdrijven deze mensen toch. Wij kunnen Cruijff bij wijze van spreken wekelijks interviewen, alleen mijn verslaggevers stellen pure voetbalvragen. Die van Wilfried waren anders. Daarom vond ik ze wel aardig voor het blad. En die NVJ, laat maar komen. Burger heeft mij benaderd, niet ik hem."

Ongetwijfeld zal Derksen blij zijn met de mooie uitspraken in zijn blad van Cruijff over de relatie met Van Basten zoals:
"Iemand die echt goed is, zoals Marco, weet als eerste wat hij niet kan. Daarom is hij ook heel goed. Een goeie voetballer doet nooit iets wat hij niet kan."

En: "Ik ben altijd kritisch geweest. Dan zeg ik: Hé, waar komt die speler nou opeens vandaan? Of je ziet wat. Hij neemt Castelen erbij. En die Boulahrouz. Nou, die twee ken ik helemaal niet. Ik heb ze niet gezien. Dan vraag ik over Castelen: Wat kan-ie eigenlijk allemaal. En dan zegt Marco: Nou, dit en dat. Dan zeg ik: Oké, als hij een beetje dit is, hou dan die details in de gaten."